Wanneer je zwanger bent kun je tegen behoorlijk wat zwangerschapskwaaltjes aanlopen. Sommige klachten heb je alleen in een bepaald semester, en de andere klachten kun je gedurende je hele zwangerschap blijven houden. Erg lastig en vervelend natuurlijk, maar het hoort er nou eenmaal bij. In dit artikel vind je een overzicht van de meest voorkomende klachten.

Zwangerschapskwaaltjes van a tot z

Aambeien

Aambeien jeuken en kunnen behoorlijke pijn aan de anus veroorzaken en het is dan ook niet gek dat dit wordt gezien als één van de vervelendste zwangerschapskwaaltjes. De klachten zijn onder andere helderrood bloedverlies tijdens de ontlasting, jeuk en een branderig gevoel rond de anus en bij uitwendige aambeien het lekken van dunne ontlasting of darmslijm.

Afscheiding

Afscheiding is heel normaal; dit komt omdat de baarmoederhals en vaginawand vlocht en slijm maken wat af en toe via de vagina naar buiten komt. Tijdens je zwangerschap hebben de meeste vrouwen veel meer afscheiding, deze is ook wateriger. Die komt door de verhoogde oestrogeenproductie. Tevens zorgt de afscheiding voor bescherming van het geboortekanaal tegen infecties. Twijfel je of het vruchtwater is? Vruchtwater ruikt zoet, helder en is niet plakkerig. Afscheiding ruikt niet zoet, is een beetje slijmerig en altijd een beetje wittig.

Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit ontstaat doordat de beweeglijkheid van de bekkengewrichten te groot zijn geworden. Dit zorgt ervoor dat de banden en spieren overbelast raken en dit kan voor veel klachten zorgen tijdens en na de zwangerschap. Pijnklachten kunnen ontstaan bij het schaambeen, in de liezen en onderbuik, op de heupen, in de onderrug en rond het stuitje en aan de zijkant of achterkant van de bovenbenen. Neem bij pijnklachten altijd contact op met je verloskundige en luister vooral goed naar je lichaam.

Lees ook: Bekkeninstabiliteit; Van oefeningen tot symptomen, pijn in bekken onderrug, bevalling en hoe met werken

Brandend maagzuur

Maagzuur kan erg vervelend zijn en je hele dag en humeur bepalen. Wanneer je nog nooit last hebt gehad van maagzuur kan het lastig zijn te omschrijven waar je last van hebt. Onderstaand vind je de symptomen:

Branderig gevoel in je slokdarm
Het gevoel dat je een brok in je keel hebt
Zure oprispingen, het gevoel dat je eten omhoog komt
Misselijk of een opgeblazen gevoel hebben
Een drukkende pijn in je borst of boven je maag
Veel moeten boeren
Soms moet je ook overgeven

Lees ook: Wat te doen tegen brandend maagzuur tijdens (de eerste weken) van de zwangerschap

Buikpijn/bandenpijn

Doordat je baarmoeder van de grootte van een peer ineens mee moet groeien met de baby komt er veel druk te staan op de banden, en dat veroorzaakt bandenpijn. Wanneer je bandenpijn hebt voel je dat rond het schaambot wat vervolgens kan doortrekken naar je onderrug, vagina en schaamlippen. Momenten waarop je het meer kunt voelen is wanneer je plotseling opstaat of intensief beweegt, wanneer je hoest of niest, bij een volle blaas of een orgasme, bij het bukken en wanneer je kindje zich omdraait in je buik.

Lees ook: Buikpijn tijdens de zwangerschap; van obstipatie en diarree tot bandenpijn

Carpaal Tunnel Syndroom

In de pols is de middenhandszenuw te vinden. Deze loopt door de carpale tunnel, maar dit kanaal is erg nauw. Door het vasthouden van vocht wordt de carpale tunnel nog nauwer en de zenuw raakt dan bekneld, wat ervoor kan zorgen dat er pijn ontstaat aan de pols, hand en vingers. Wanneer er een beknelling is van de middenhandszenuw, is er sprake van Carpaal Tunnel Syndroom.

Andere veelvoorkomende symptomen van CTS zijn tintelingen, doofheid, gevoelloosheid en krachtverlies in de handen en vingers. CTS hoeft overigens niet aan beide zijden plaats te vinden, maar kan ook eenzijdig optreden. Soms straalt de pijn door naar de arm en schouder. Doordat er vocht wordt vastgehouden in de pols, zul je ook merken dat deze dikker oogt en aanvoelt dan normaal.

Lees ook: Carpaal Tunnel Syndroom tijdens de zwangerschap; Symptomen, bestrijden en ervaringen

Cravings

Hormonen doen iets raars met je lichaam wanneer je zwanger bent, en dit is er ook weer zo eentje. Dingen die je normaal gesproken niet lekker vindt, wil je ineens dagelijks eten of drinken. En andersom! Ben je gek op kipfilet? Dan kan het maar zo zijn dat je dit tijdens je zwangerschap ineens niet meer kan verdragen. En wanneer je niet van chocolademelk houdt, kan het maar zo zijn dat je dit juist wél wilt drinken tijdens je zwangerschap!

Lees ook: Foodcravings onder moeders

Dementerend & vergeetachtig

Tijdens de zwangerschap merkt meer dan 80% van de vrouwen dat ze moeite hebben met het onthouden van simpele dingen. Dit wordt ook wel zwangerschapsdementie genoemd. Het is vervelend, maar niet gevaarlijk en verdwijnt meestal vanzelf weer een aantal maanden na je bevalling.

Lees ook: Blijvende zwangerschapsdementie na de bevalling

Depressief

Er rust nog steeds een beetje een taboe op deze klacht, al is hij wel belangrijk. Depressie en angst komt namelijk vaak voor tijdens de zwangerschap. Voel je je angstig, depressief, neerslachtig, ben je somber of kun je niet genieten van normale dingen? Neem dan altijd contact op met een arts.

Lees ook: Baby blues of postnatale depressie; betekenis en symptomen herkennen

Duizelig & flauwvallen

Het is normaal dat je tijdens de zwangerschap duizelig bent, het gevoel hebt dat je flauwvalt of ook daadwerkelijk flauwvalt. Dit kan komen door een te lage bloeddruk, een dubbele bloedsomloop, bloedarmoede of oververhitting. Door regelmatig ijzerrijk te eten, voldoende te drinken, niet te lang stil te staan, niet op je rug te gaan liggen en jezelf koel te houden, kun je het voorkomen.

Galstenen

Galstenen zijn erg vervelend. In je galblaas zit altijd een voorraad gal, wanneer dit te lang niet gebruikt wordt, wordt het dik en dan kunnen er galstenen ontstaan. Meestal merk je hier niets van maar als een galsteen vast komt te zitten krijg je een aanval, en dat voel je behoorlijk. Tijdens je zwangerschap kun je hier eerder last van krijgen omdat je galblaas dan ruimte moet maken voor de baby.

Lees ook: Galstenen en zwangerschap

Geïrriteerd tandvlees

Doordat het hormoon Progesteron meer aanwezig is tijdens de zwangerschap heb je meer kans op een tandvleesontsteking. Dit komt omdat dit hormoon verslappend werkt, wat goed is voor de baarmoeder, maar minder goed voor je tandvlees. Door dit hormoon kan het tandvlees eerder gaan bloeden, zwelt het meer op, en als je al last hebt van een tandvleesontsteking kun je daar tijdens de zwangerschap meer last van hebben. Extra aandacht aan je gebit besteden tijdens de zwangerschap is dus een heel goed idee.

Gevoelige borsten

Meestal is dit één van de eerste aanwijzingen dat je zwanger bent. Je borsten zijn gevoeliger, kunnen zelfs ontzettend pijn doen, maar veranderen ook. Ze worden groter en je tepels veranderen van grootte en kleur. Door het dragen van een goed zittende zwangerschapsbeha kun je de pijn iets verlichten.

Haargroei

Door je zwangerschapshormonen kun je ineens last krijgen van ongewenste haargroei. Haartjes op je kind, rondom je tepels en op je buik. Doordat je hormonen zorgen voor een betere doorbloeding komen er ook ineens haartjes op plekken waar je ze liever niet hebt. Gelukkig heel onschuldig en beter nog, na de bevalling trekt het gewoon weer weg.

Harde buiken

Een harde buik herken je aan een gespannen gevoel in je buik. Dit kan oncomfortabel aanvoelen maar het hoort geen pijn te doen. Hoe verder je zwangerschap vordert, hoe vaker je er last van kunt hebben. Soms worden dit ook wel oefenweeën genoemd, maar het kan ook een teken zijn dat je die dag te druk bent geweest en het even rustiger aan moet doen.

Lees ook: Harde buiken; Wat zijn het, hoe voelen ze en wat als ze aan blijven houden aan begin of einde zwangerschap?

Hoge- en lage bloeddruk, hartkloppingen en bloedarmoede

Het is normaal dat je bloeddruk in het tweede trimester daalt. Dit is een natuurlijke aanpassing en hoort bij de zwangerschap. In het derde trimester gaat je bloeddruk vervolgens weer omhoog. Een lage bloeddruk, wanneer je waarden onder de 100/60 liggen, is niet gevaarlijk maar kan wel vervelende effecten hebben.

Het kan ook zo zijn dat je bloeddruk tijdens de zwangerschap ineens hoger wordt. Meestal is het zo dat je er niet zo veel van merkt, en op zich is een hoge bloeddruk ook niet gevaarlijk. Afhankelijk van in welk trimester je zit, zal je extra in de gaten worden gehouden. Dit omdat er soms wel klachten opkomen en dan moet er meestal snel ingegrepen worden

Pre-eclampsie en het HELLP-syndroom hebben namelijk ook te maken met een te hoge bloeddruk en een ernstige vorm hiervan kan wel gevaar opleveren voor jou en je zwangerschap. Wel zijn deze vormen zeldzaam

Heb je één van onderstaande klachten in combinatie met een te hoge bloeddruk of eiwit in je urine, dan moet je direct contact opnemen met je verloskundige.

  • Hevige pijn in je bovenbuik, dit kan uitstralen naar de zijkant, je rug of schouderbladen
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Hoofdpijn
  • Sterretjes of wazig zien
  • Geen licht kunnen verdragen
  • Een opgeblazen gezicht, handen of enkels doordat je vocht vasthoudt
  • Griepachtig voelen zonder koorts
  • Stuipen

Lees ook: Je bloeddruk in je zwangerschap
Lees ook: Bloedarmoede tijdens zwangerschap; hb-waarden, symptomen herkennen, test en ijzerrijk eten

Hoofdpijn

Tijdens het eerste en derde trimester kun je behoorlijk wat last hebben van hoofdpijn. Meestal is dit niets ernstigs maar wanneer het tijdens de zwangerschap langer aanhoudt en jij je ook ziek voelt is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige of huisarts.

Lees ook: Hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Koorts

Verkouden zijn of een griepje hebben is niks ernstigs, ook niet tijdens je zwangerschap. Maar wanneer je koorts hebt hoger dan 38,5 graden kan dit gevaarlijk zijn voor jou en je baby. Het kan ervoor zorgen dat de aanvoer van proteïne naar de baby wordt verstoord. Ook kan het ervoor zorgen dat de weeën opgewekt worden. Wanneer je het niet vertrouwd of langer dan drie dagen koorts hebt en harde buiken hebt, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Kortademigheid & hyperventilatie

Ongeveer 60 tot 70% van de zwangere vrouwen heeft last van kortademigheid. Erg vervelend omdat je sneller buiten adem bent en het gevoel hebt dat je naar lucht moet happen. Hierdoor raak je sneller vermoeid en heb je minder energie. Toch is het een normaal verschijnsel tijdens je zwangerschap. Een aantal oorzaken die deze kwaal kunnen veroorzaken zijn je hormonen, het bloedvolume en je groeiende baarmoeder.

Zwangerschapsmisselijkheid

Als je zwanger bent kun je je heel misselijk en beroerd voelen. Sommigen zijn dit alleen in de ochtend, een ander de hele dag. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het hCG-hormoon dat in de eerste weken in grote hoeveelheid wordt aangemaakt. Zodra je hormoonspiegel weer in evenwicht is en je lichaam is gewend aan de veranderingen, gaat de misselijkheid meestal vanzelf weer over. Meestal is dit tussen de 12 en 16 weken.

Wel kan het zo zijn dat de misselijkheid aan het eind van de zwangerschap weer terugkomt omdat de baarmoeder dan tegen de onderkant van de maag drukt. Doe het rustig aan, eet in de ochtend licht, drink voldoende water en neem op tijd je rust.

Lees ook: Zwangerschapsmisselijkheid; wanneer, tips voorkomen of als je moet werken

Moodswings

Van een huilbui naar de slappe lach en vervolgens naar oncontroleerbare woede. Stemmingswisselingen zijn één van die dingen die je liever niet hebt tijdens je zwangerschap. Ook deze kwaal komt weer door de hormonen, en wel door oestrogeen en progesteron. Maar ook doordat je je misschien zorgen maakt of heel veel piekert. Daarnaast is je lontje wat korter, wat niet gek is met al die kwalen.

Lees ook: Stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap

Nesteldrang

Rond het einde van je zwangerschap heb je meestal last van nesteldrang. De babykleding moet gewassen, gestreken en opgevouwen worden, het huis moet schoon en opgeruimd zijn en je bent het liefst de hele dag met een schoonmaakdoekje in de weer. En ook je partner moet hieraan deelnemen! Niks ernstigs dus, maar juist een positieve kwaal als je het mij vraagt.

Lees ook: Nesteldrang tijdens zwangerschap ter voorbereiding op de bevalling baby

Opgeblazen gevoel

In het begin van je zwangerschap, of juist wanneer je nog niet weet dat je zwanger bent, kun je last hebben van een opgeblazen gevoel. Je buik is opgezet en je broeken gaan lastiger dicht. Neem daarbij dat je geen menstruatie hebt gehad en de kans is groot dat je zwanger bent. Dat je een opgezette buik hebt komt overigens omdat je meer vocht vasthoudt en je darmen trager werken.

Rugklachten

Omdat je baarmoeder met banden aan je rug vast zit kun je nog wel eens last krijgen van je rug. Ook doordat je automatisch een andere houding aanneemt, kun je hier last van krijgen. Belangrijk is om goed naar je lichaam te luisteren; geeft je lichaam aan dat je moet gaan zitten of moet rusten, doe dat dan ook.

Snel moe & ijzertekort

Bijna alle zwangere vrouwen hebben last van vermoeidheid. Zeker in het eerste trimester van je zwangerschap heb je het gevoel dat je de hele dag wel kunt slapen. In het tweede trimester wordt dit gelukkig weer wat beter maar in het laatste trimester heb je meestal helemaal nergens meer puf voor. Dit komt onder andere door je hormonen, het harder werken van je lichaam en slecht slapen. Ook door ijzertekort kun je je moe voelen. Dit wijst meestal op bloedarmoede.

Zorg ervoor dat je luistert naar je lichaam. Ben je moe? Ga dan even liggen! Die was kan ook na je dutje nog opgevouwen worden en di