Skip to Content

Bola zwangerschapsketting; waarom kopen en vanaf wanneer dragen of slecht voor baby?

Bola zwangerschapsketting; waarom kopen en vanaf wanneer dragen of slecht voor baby?

Je kent ze vast wel, kettingen die zwangeren dragen waar een zacht getinkel uit klinkt. Deze zwangerschapskettingen worden ook wel bolakettingen genoemd. Wat is nu precies zo’n bolaketting? Waarom zou je een zwangerschapsketting dragen? Waar koop je ze en zitten er eventueel ook nog nadelen aan het dragen van zo’n kettinkje?

Wat is een bolaketting?

Een bolaketting is een sieraadje aan een lange ketting, welke een zacht geluidje laat horen. Ze zijn er in heel veel variaties. In het goud of zilver, maar ook van andere materialen in leuke kleurtjes. Ook de vormen verschillen nogal. Zo heb je heel eenvoudige balletjes, maar er zijn eveneens bolletjes die heel mooi uitgewerkt zijn.

Er kunnen allerlei tierelantijntjes op aangebracht zijn, lieve babyvoetjes die erop staan of je kiest nog exclusiever voor zelfs een heel andere vorm.

Dat is wel even zoeken, want het overgrote deel zal een bolletje zijn. Maar er is bijvoorbeeld een hartje te koop met een tinkelgeluidje. Waar het om gaat is dat het in ieder geval een zacht tinkelend geluid geeft als het beweegt. Bij het lopen en het tikken tegen je buik aan zal je ketting een geluidje afgeven.

Je vindt de zwangerschapskettingen onder andere hier.

Waarom draag je een zwangerschapsketting?

De zwangerschapsketting, of babybel, zou je kindje rust geven en een veilig gevoel. Als je de babybel steeds draagt, wordt het een herkenbaar geluidje voor je kindje, waardoor je het ook na de geboorte een veilig gevoel kan geven door even met de bel te rinkelen.

Er wordt gezegd dat je, door bewust het belletje te laten rinkelen, contact kunt maken met het kindje in je buik.

Vanaf wanneer zwangerschapsketting dragen?

Een zwangerschapsketting, ook wel bekend als een bola of harmony bal, is een sieraad dat tijdens de zwangerschap kan worden gedragen. Het is een ketting met een hanger die een zacht, rustgevend geluid maakt wanneer deze beweegt. Dit geluid kan helpen om de foetus in de baarmoeder te kalmeren en te troosten.

Er is geen specifieke tijd waarop je moet beginnen met het dragen van een zwangerschapsketting, maar veel vrouwen beginnen dit te doen vanaf het tweede trimester van de zwangerschap.

Dit is vaak het moment waarop de buik begint te groeien en de foetus zich begint te bewegen, waardoor de hanger van de ketting in contact kan komen met de buik en het geluid kan maken.

Herkenning van geluiden

Dat je kindje geluiden herkent is bekend. Geluiden, zoals jouw stem of die van je partner, zal je kleintje herkennen als het geboren wordt. Tegen je baby praten tijdens je zwangerschap is dus gewoon nuttig. Ook muziek kan hetzelfde effect hebben. Dat het geluid van het belletje dezelfde werking kan hebben, is dus vrij logisch.

Of de bolaketting zelf echt effect heeft, is nooit onderzocht, maar is door bovenstaande wel aan te nemen als waar. Overigens is het ongeveer na 5 maanden zwangerschap dat je kindje de geluiden op kan pikken van buiten de baarmoeder.

Waar komt de bolaketting vandaan?

Misschien vraag je je af hoe het idee achter deze kettingen is ontstaan. Het is inderdaad al een oud gebruik en stamt af van de Maya’s. Je zult al begrijpen dat er dus een ander verhaal achter de bel zit. En dat klopt.

De Maya’s geloofden dat zo’n ketting de vrouw en haar kind zouden beschermen tegen kwade geesten en ziektes. Met het tingelen van de ketting kon de vrouw goede geesten oproepen om haar in onveilige situaties te helpen. Ook werd de rustgevende werking ervan geprezen, die het op zowel moeder als kind zou hebben.

s bola ketting slecht voor de baby

Een zwangerschapsketting, zoals een bola ketting, is over het algemeen niet schadelijk voor de baby. Het is een sieraad dat is ontworpen om zachtjes tegen de buik van de moeder te wiegen en een rustgevend geluid te produceren dat de baby kan kalmeren.

Soms lees je verhalen dat een bolaketting nadelen zou hebben. Op zich kan een tingelend geluidje natuurlijk helemaal geen kwaad. Je kunt de ketting dan ook rustig dragen. Toch gaan er vermoedens rond dat je baby zal proberen om richting het geluidje te bewegen.

Hierdoor zou, als je al verder in je zwangerschap bent, er de kans kunnen zijn dat je kindje sneller in een stuitligging komt te liggen. Dit kan je dus simpel voorkomen door de bel laag te dragen.

Anderen beweren dat je baby er hoofdpijn van zou kunnen krijgen omdat klanken in de baarmoeder harder klinken. Samen met de geluiden uit jouw eigen lichaam zou dit te veel van het goede zijn!

Vervolgens zijn er zwangerschapsspecialisten, zoals verloskundigen, die beweren dat er niets rustgevends aan is, omdat alleen de hartslag van de moeder dat effect zou hebben. Laatstgenoemde nadeel is eigenlijk meteen geen reden om het niet te doen. Dan heb je toch altijd nog een mooi zwangerschapssieraad, dat geen kwaad kan….

Als de baby eenmaal geboren is moet je er natuurlijk wel voorzichtig mee zijn, zodra je kind gaat grijpen en dit vasthouden kan hij hiermee ook zijn pols afknellen of in verstrikt raken.

Wat de meeste gynaecologen en verloskundigen aanraden

Over het algemeen zullen de verloskundigen en gynaecologen er geen bezwaar tegen hebben. Wel raden ze aan om de ketting erg laag te dragen, tot over de navel.

Mocht het toch zo zijn dat de baby zich naar het belletje beweegt en daardoor sneller in een stuitligging kan komen te liggen, dan kan je dat hiermee voorkomen. En eigenlijk staat het ook juist wel leuk over je grote buik heen!

Leuk cadeau voor een zwangere

Is je partner zwanger of misschien je beste vriendin? Een zwangerschapsketting kopen is vanzelfsprekend een ontzettend lief gebaar. Het is een geschenkje wat echt met de baby en de zwangerschap te maken heeft, het is gewoon een mooi sieraad én iedereen kan zo al zien dat ze zwanger is (als ze nog geen buik heeft natuurlijk…).

Maar als zwangere zelf is het eveneens een mooi cadeautje aan jezelf en je baby. Jezelf af en toe verwennen moet kunnen en zeker nu je zo hard bezig bent om een kindje te laten groeien!

Er zijn zoveel variaties in zwangerschapskettingen, dus er één vinden die helemaal past bij jouw stijl kan het probleem niet zijn.

Liever iets anders?

Wil je wel graag je baby iets liefs meegeven, om rustig van te worden, maar draag je liever geen ketting? Omdat je het niet mooi vindt, je helemaal niet van sieraden houdt of toch om de nadelen die genoemd zijn, dan zijn er natuurlijk nog genoeg andere manieren.

Zing bijvoorbeeld regelmatig lieve liedjes, zodat je kindje dat herkent als het geboren is. Ideaal om je kindje mee te troosten of in slaap te zingen.

Ook kan je het opnemen en dit afdraaien als je baby onrustig is als het geboren is. Hetzelfde kan je doen met een muziekdoosje of draai gewoon regelmatig je favoriete muziek. Ook dat helpt (en dat weet ik uit eigen ervaring).

Houd je helemaal niet van klassieke muziek of rustige ballads? Hoeft ook helemaal niet. Draai gewoon wat jij fijn vindt. Het is de herkenning van de muziek die je baby rustig maakt. Die van mij werd rustig van de Gipsy Kings… Dat je het volume wel aanpast aan je baby, dat lijkt me dan weer wel vrij logisch.

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)