Skip to Content

Zwangerschapsdagboek; van zelf maken en bijhouden tot invullen

Zwangerschapsdagboek; van zelf maken en bijhouden tot invullen

Als je zwanger bent gebeurt er heel veel. Soms overweldigt het je en is het fijn om het even van je af te schrijven. Maar er gebeuren ook zo ontzettend veel leuke dingen, dat je die niet meer wilt vergeten. Daarnaast kan het ook gewoon handig zijn om een plekje te hebben waar je kunt noteren waar je nog allemaal aan moet denken.

Met andere woorden: een zwangerschapsdagboek bijhouden is leuk, nuttig en een dierbaar aandenken aan een bijzonder moment in je leven. In combinatie met de nodige buikfoto’s en het babykamertje in wording wordt het een prachtig boekje om te koesteren.

Wat gebruik je als zwangerschapsdagboek?

Je kunt een zwangerschapsdagboek heel simpel van een gewoon schriftje maken. Maar het is natuurlijk wel zo leuk om er iets moois van te maken. Zelf maken is een heel leuk idee. Leef je uit met tekeningen, foto’s, knipsels en natuurlijk je schrijfsels.

Maar het grote voordeel van een gedrukt exemplaar is toch wel dat er vaak ook informatie in staat en ideetjes over wat je kunt noteren, bijvoorbeeld aan de hand van vragen die gesteld worden. Uiteraard moet je doen wat jij het leukst vindt!

Tips om een zwangerschapsdagboek bij te houden

Wat schrijf je nu zoal in je dagboek? Je kunt ervoor kiezen om het heel beknopt te houden en alleen de feitjes kort en krachtig te noteren.

Maar het wordt allemaal wel specialer als je echt je gevoelens vertelt en verhaaltjes ervan maakt. Zo herinner je je later nog veel meer hoe het was om zwanger te zijn. Dingen die je zou kunnen noteren en kunt doen:

  • Hoeveel je iedere week bent aangekomen
  • De omtrek van je buik
  • Van welke kwaaltjes je last hebt
  • Natuurlijk de foto’s van de echo’s
  • Foto’s van je buik
  • Foto’s van het babykamertje-in-wording
  • De reacties van bijvoorbeeld je ouders toen je vertelde dat je zwanger bent
  • Hoe je je voelt
  • Waar je tegenop ziet
  • Wat je niet mag vergeten
  • De naam-ideetjes, maak hier bijvoorbeeld een aparte pagina voor
  • Wat je geleerd hebt op de zwangerschapsvereniging
  • Hoe de controle bij de verloskundige was
  • Wat je mijmeringen over de baby zijn

Ben je niet zo’n dagboekschrijver? Maar wil je wel graag ‘alles’ onthouden? Plan dan echt een bepaalde tijd in dat je er even voor gaat zitten.

Anders schiet het er al snel bij in! En helaas, je vergeet zo snel dingen, want er gebeurt gewoon zo veel (en ja, je hormoonhuishouding kan er nog weleens voor zorgen dat je een beetje dingen vergeet…).

Een zwangerschapsdagboek kopen

Wil je een leuk exemplaar kopen? Kijk dan even verder dan je neus lang is, want er zijn hele verschillende soorten te koop.

Bij de één is het vooral een invuloefening, terwijl een ander juist heel veel ruimte biedt voor echt je eigen verhalen. Het is maar net wat jij fijner vindt. Daarnaast wil het oog ook wat, dus kies een exemplaar die je echt aanspreekt!

Negenmaandendagboek van Esther Kerkhoff

Het negenmaandendagboek is een dagboek waarin je alle bijzonderheden van je zwangerschap in kwijt kunt. Het is erop gebaseerd dat je dit iedere twee weken doet. Er is ruimte voor jouw notities, foto’s en natuurlijk kan je tekeningetjes maken.

Esther Kerkhoff heeft ook een babydagboek gemaakt, baby’s eerste jaar, dus je kunt op dezelfde voet verder als de baby er is. Leuk om bij elkaar te bewaren.

Mijn 9 maanden dagboek van Pauline Oud

Hou je wel van kleurtjes? Mijn eerste indruk was de sfeer van ‘Blond Amsterdam’ (dat servies). Die sfeer ademt de voorkant uit en ook van binnen is het vooral kleurtjes wat de klok slaat. Het dagboek laat je dingen invullen maar geeft ook tips en kan je leuke weetjes verklappen.

Zwangerschapsdagboek van Maan Amsterdam

Dit dagboek is zachter van kleurstelling en er wordt hier en daar van quotes in de stijl van handlettering gebruik gemaakt. Een heel andere sfeer dus dan de vorige. Ook dit dagboek heeft vragen die je kunt beantwoorden. En dat is in dit dagboek iedere week.

Zo worden er vragen gesteld over de echo’s, hoe jij je voelt en wat jou bezighoudt. Maar ook de babykamer wordt niet vergeten en het uitzoeken van het geboortekaartje.

Natuurlijk is er ruimte voor je eigen pennenvruchten en je eigen foto’s. Achterin kan je zelfs checklists vinden, wat lekker handig is. En is er plek om je eigen notities te maken.

In dezelfde stijl kan je ook een babyshower boek of mijn eerste jaar boek kopen. Zo maak je het helemaal compleet in dezelfde stijl!

Invulboek Zwangerschap Herinneringen

Een neutraal boekje, zonder al te veel poespas en in een sobere kleurstelling (zwart/wit). Maar daarom past het misschien juist helemaal bij jou!

Ook in dit boekje kan je veel invullen, staan er handige tips in en is er ruimte voor je foto’s. Ook voor het eerste jaar van je baby is er in deze lijn een boekje. Beide zijn van Elephant Memories.

Tips om zelf te maken

Houd je wel van creatief bezig zijn? Doen! Je maakt het natuurlijk veel persoonlijker. Zoek leuke tips en ideetjes op internet of snuffel eens in een dagboekje bij een vriendin (of stiekem in de winkel…). Zo kom je vast op leuke ideetjes.

Koop tijdschriften over zwangerschappen en baby’s en je kunt hier eindeloos teksten en leuke afbeeldingen uit knippen. Knip, plak en ga creatief aan de slag met je foto’s. Doe het op de scrap-manier, gebruik handletteringtechnieken en als je goed in tekenen bent: leef je uit!

Heb je al kindjes? Laat hen ook iets moois erin tekenen. Zo maak je het tot een prachtig boekje.

Je kunt natuurlijk een mooi boekje kopen waarin je je kunt uitleven, of kies heel bewust voor een multomap. Zo kan je het zo dik maken als je zelf wilt en houd je geen lege bladzijden over of nog erger: kom je geen bladzijden tekort!

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)