Je hebt tegenwoordig heel veel soorten zwangerschapsbegeleiding. Een kort en duidelijk overzicht van de diverse varianten die in het hele land gegeven worden.

Zwangerschapsyoga

De yoga lessen voor zwangeren staan in het teken van de zwangerschap, het contact maken met je kindje en vormen een goede voorbereiding op de bevalling: de geboorte van je kindje. De zwangerschap geeft een lichamelijke en spirituele verandering. Niet alleen voor jou, maar ook voor je kindje en je partner. De zwangerschap is een voorbereiding op het moeder- en vaderschap.

Zwangerschapsgym

Tijdens de zwangerschapsgymnastiek krijg je de informatie over wat er in je lichaam gebeurt tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode. Je doet oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de lichaamshouding en de conditie, zoals oefeningen voor de bekkenbodemspieren en ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Verder leer je alles over het persen en hoe u de weeën kunt opvangen en is er een partneravond.

Oefentherapie Mensendieck

Mensendieck speelt een zeer zinvolle rol in het leren kennen, voelen en begrijpen van je lichaam tijdens de zwangerschap, bij de bevalling en in de periode daarna. Tijdens de bevalling is het van belang een aantal spiergroepen bewust te kunnen spannen of juist te ontspannen. Bovendien is het in de periode daarna zinvol om de kracht van de overbelaste of juist ongebruikte spieren weer zorgvuldig op te bouwen. Je doet het samen met andere zwangere vrouwen en hebt 1 partneravond.

Zwanger, gezond en fit

De cursus bestaat uit 7 bijeenkomsten vóór de bevalling. Eén van deze bijeenkomsten bezoek je samen met je partner. Naast specifieke voorbereiding op de bevalling, ligt de nadruk in de cursus op actief bewegen, houding en conditie. Je krijgt onder andere oefeningen gericht op spiergroepen die het tijdens de zwangerschap het zwaarst te verduren hebben. Vooral aan de spiergroepen rond het bekken en de houding wordt veel aandacht besteed. Daarnaast zorgen de cursussen er ook voor dat je leuk contact legt en ervaringen kunt delen met andere zwangere vrouwen.

Samen bevallen

Binnen de cursus Samen Bevallen krijgen jullie praktische informatie, worden jullie uitgebreid geïnformeerd en leren jullie technieken die je bij de bevalling kunt toepassen. Tijdens de cursus is er steeds aandacht voor de ondersteunende rol van de partner, zodat deze actief betrokken kan zijn bij jullie bevalling.

Zwangerschapszwemmen

Dit is niet zo zeer een cursus die je voorbereidt op de bevalling, maar zorgt er wel voor dat je conditie behoudt. Zelf heb ik dit een aantal lessen gedaan. Heerlijk in het water wat oefeningen doen, baantjes trekken en kletsen met andere zwangere vrouwen.

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

De haptonomische zwangerschapsbegeleiding richt zich op de verbinding tussen de ouders onderling en van de ouders met het kindje. De begeleiding is voor een individueel ouderpaar en wordt afgestemd op de persoonlijke situatie, wensen en eventuele problemen. De begeleiding bestaat uit 5 à 7 sessies vóór de geboorte. De partner heeft een actieve rol. Hij ervaart hoe hij de moeder fysiek en emotioneel kan steunen, zodat zij de zwangerschap zo comfortabel mogelijk kan dragen. Daarnaast leren de moeder en haar partner hoe ze de pijn van de bevalling kunnen opvangen zodat deze draagbaar wordt.

Meer tips vind je hier.

Welke cursus / voorbereiding heb jij gedaan?

Lees ook

Linda van Aken