Skip to Content

Zwangerschapscomplicaties

Zwangerschapscomplicaties

Zwanger zijn is in de eerste plaats een mooie gebeurtenis, maar helaas loopt niet altijd alles vanzelf. Complicaties tijdens de zwangerschap komen in allerlei varianten voor. De meest voorkomende zwangerschapscomplicaties vind je hieronder.

Zwangerschapscomplicaties

Hoge bloeddruk

Een veel voorkomend probleem is een te hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Dit wordt ook wel hypertensie genoemd. Een verzamelnaam voor aandoeningen die hiermee te maken hebben is zwangerschapsvergiftiging. Een te hoge bloeddruk kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Vaak heb je het eerst zelf ook niet door. Blijkt je bloeddruk te hoog te zijn, dan zal deze extra in de gaten gehouden worden. De klachten kunnen namelijk verergeren en tot situaties leiden waarbij snel ingrijpen nodig is. Denk hierbij aan Pre-eclampsie en het HELLP-syndroom.

Een te hoge bloeddruk op zich vernauwt jouw bloedvaten. Het gevolg hiervan voor je baby is dat er minder voedingsstoffen en zuurstof bij hem of haar komen.

Blijft je bloeddruk te hoog, dan zal de gynaecoloog de controles gaan uitvoeren. Indien nodig kan er gekozen worden voor het inleiden van de bevalling.

Lees ook: Je bloeddruk in je zwangerschap

Pre-eclampsie en eclampsie of zwangerschapsvergiftiging

Heb je naast een hoge bloeddruk ook eiwit in je urine, dan spreek je van pre-eclampsie. Dit is een gevolg van een verminderde werking van je nieren. Dit zal dus snel behandeld moeten worden. Overigens is dit niet voorbehouden aan zwangere vrouwen.

Ook tijdens je kraamweek kan dit nog voorkomen. Klachten die hierop wijzen moet je direct serieus nemen en de verloskundige hiervan direct op de hoogte stellen. Hoe snel je ziek wordt verschilt. Het kan langzaam maar ook juist heel snel gaan, waardoor een ziekenhuisopname noodzakelijk is.

Heb je naast een hoge bloeddruk ook last van stuipen, dan spreekt men van eclampsie. Deze stuipen kunnen opeens optreden, maar het kan ook zijn dat je eerst hevige hoofdpijn krijgt of bijvoorbeeld iets merkt aan je zicht.

Lees ook: Zwangerschapsvergiftiging

HELLP-syndroom

Het HELLP-syndroom is gevaarlijk en een ziekenhuisopname is direct noodzakelijk. HELLP staat voor Hemolyse Elecated Liver enzymes en Low Platelets. Dit staat dan weer voor afbraak van rode bloedcellen, verhoogde leverenzymen en een lage hoeveelheid bloedplaatjes. 

Heb je de volgende klachten, dan is het noodzakelijk dat je direct hulp inschakelt, omdat het kan wijzen op één van de bovengenoemde aandoeningen:

  • Uiteraard de hoge bloeddruk op zich
  • Misselijk zijn
  • Overgeven
  • Hevige pijn of een strak gevoel in je bovenbuik. Dit kan uitstralen naar de rug, de schouderbladen of de zijkant van je buik
  • Hoofdpijn
  • Moeite met zien. Bijvoorbeeld sterretjes of wazig zien
  • Niet tegen licht kunnen
  • Stuipen
  • Vocht vasthouden
  • Opgeblazen gevoel
  • Grieperig. Hierbij heb je geen koorts.

Lees ook: HELLP syndroom

Zwangerschapsdiabetes

1 op de 10 Nederlandse zwangeren krijgt te maken met zwangerschapsdiabetes. Deze tijdelijke diabetes verdwijnt in principe weer. Meestal ontstaat deze tussen de 24 en 28 weken van de zwangerschap.

Sommige vrouwen lopen meer risico:

  • Bij overgewicht
  • Als je het bij eerdere bevallingen al hebt gehad
  • Als er diabetes type 2 in je familie voorkomt
  • Vrouwen die afkomstig zijn uit Afrika, Zuid-Azië of het Midden-Oosten
  • Als je PCOS hebt
  • Heb je al eerder een baby verloren, maar was de oorzaak onbekend? Ook dan kan er een groter risico zijn
  • Val jij onder zo’n risicogroep dan kun je uiteraard voor de zekerheid vragen om een test. Meer weten over zwangerschapsdiabetes? Kijk dan eens op de site van de DVN (Diabetes Vereniging Nederland).

Lees ook: Zwangerschapdiabetes

Stuitligging

Een complicatie van een heel andere orde is de ligging van je kindje. Idealiter zal je kindje met zijn hoofdje naar beneden liggen voordat de bevalling begint. Dit vergemakkelijkt het geboorteproces.

Helaas zijn er kindertjes die andersom liggen aan het einde van de zwangerschap. Dit noem je een stuitligging. Er kan geprobeerd worden om het kindje nog te draaien als er bij controle blijkt dat je kindje verkeerd om ligt.

Een stuitligging betekent bevallen in het ziekenhuis. Of er gekozen wordt bij een stuitbevalling voor een geplande keizersnede of dat er toch geprobeerd wordt om het kindje op een natuurlijke manier geboren te laten worden, hangt natuurlijk van meerdere factoren af, zoals de precieze ligging van de baby en de grootte.

Daarnaast zitten er zowel voor- als nadelen aan beide manieren van bevallen. Daarom zal dit ook uitgebreid met je besproken worden!

Deze keuze zul je gaan maken als je langer dan 36 weken zwanger bent en je kindje nog steeds in de stuit ligt.

Lees ook: Stuitligging

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft het eitje zich buiten de baarmoeder genesteld. Het kan zo natuurlijk nooit uitgroeien tot een kindje. Daarnaast kan het levensgevaarlijke situaties opleveren voor de moeder.

Overigens is het niet mogelijk om het vruchtje alsnog in de baarmoeder te plaatsen. Afhankelijk van de situatie zullen er medicijnen voorgeschreven worden of voor een operatie gekozen worden.

Bloedarmoede

Ben je moe en futloos? Het kan zijn dat je last hebt van bloedarmoede, wat regelmatig voorkomt in de zwangerschap. Vaak is een ijzertekort hiervan de oorzaak. Om te bepalen of je last hebt van bloedarmoede (of anemie), wordt tijdens je zwangerschap je hemoglobinegehalte gecontroleerd.

Nu is het normaal dat deze waarde tijdens je zwangerschap lager ligt, omdat je veel meer bloed hebt. Een te sterke daling is natuurlijk niet goed. De waarde die je mag hebben hangt af van de duur van je zwangerschap.

Minder leven voelen

Je kindje is levendig en zal zich zeker laten voelen. Heb je het idee dat je minder voelt? Neem dan het zekere voor het onzekere en neem direct contact op met de verloskundige! Beter voor niets dan te laat reageren!

Als er werkelijk iets aan de hand is kun je immers snel ingrijpen en zo (proberen te) voorkomen dat je kindje overlijdt. Hoeveel jij je kindje zou moeten voelen is natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren waarbij de duur van de zwangerschap al veel uitmaakt.

Wil je hier graag meer over lezen dan is er een duidelijke uitleg op degynaecoloog.nl.

Voortijdige weeën

Voortijdige of vroegtijdige weeën zijn weeën die je krijgt voordat je 37 weken zwanger bent. Eigenlijk is je kindje immers nog helemaal niet toe aan geboren worden.

Neem dan ook contact op met de begeleider van je zwangerschap (verloskundige of gynaecoloog). Afhankelijk van de situatie zal er gehandeld worden. De kans dat je kindje te vroeg geboren gaat worden zorgt voor een ziekenhuisopname.

Toch wil het niet altijd zeggen dat je nu dus te vroeg gaat bevallen. Het kan ook een reactie zijn op andere dingen en uiteindelijk weer verdwijnen. Vroegtijdige weeën zijn niet hetzelfde als harde buiken. Harde buiken (of voorweeën) zijn normaal en bereiden je lichaam voor op wat komen gaat.

Het verschil hierbij is:

  • Bij echte weeën wordt de pijn heviger. Dit gebeurt niet bij harde buiken.
  • Harde buiken komen niet regelmatig. Echte weeën wel, waarbij ze minimaal 1 minuut aanhouden. Het verloop tussen de weeën wordt steeds korter.
  • Echte weeën gaan in golven qua pijn. De pijn is dus niet constant. Dit is wel het geval bij harde buiken.

Toxoplasmose en listeria

Toxoplasmose is iets waar je op getest wordt aan het begin van je zwangerschap. Je kan het o.a. oplopen door het schoonmaken van de kattenbak en het eten van rauw vlees en groenten. Bij werken in de tuin of bijvoorbeeld op de boerderij neem je extra hygiëne in acht. Draag handschoentjes!

Toxoplasmose wordt namelijk meestal overgedragen van dier op mens. Op zich geeft deze infectie meestal weinig klachten. Maar in de zwangerschap is dit een heel ander verhaal. Toxoplasmose geeft namelijk risico op een miskraam of doodgeboorte.

Ook het risico op aangeboren afwijkingen neemt hierdoor toe. Listeria is een andere infectie waar je voor op moet passen. Eet dan ook geen rauwe zuivelproducten of producten waar dit in verwerkt is.

Ook rauwe vis of vacuümverpakte vis geven risico. Maar listeria kan op nog veel meer plekken voorkomen. Eigenlijk met alle rauwe etenswaren loop je risico. Neem dan ook alle voedingsadviezen ter harte én zorg voor een goede hygiëne! Het kan namelijk ook zo maar voorkomen in je vaatdoekje!

Lees ook: Toxoplasmose tijdens zwangerschap; van katten tot filet americain

Raadpleeg altijd de deskundige!

Natuurlijk is dit lijstje niet compleet en is niet iedere vrouw en zwangerschap hetzelfde. Heb je ergens last van of maak jij je ergens druk om? Aarzel niet en neem contact op met een deskundige!

Zwangerschapscomplicaties - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)