Tijdens de zwangerschap bereidt je je graag zo goed en kwaad mogelijk voor op wat je te wachten staat. Het internet ligt aan je voeten, en tijdens een van de vele rustpauzes die je lichaam nodig heeft is het erg fijn om te lezen. Iedere zwangerschap is anders. Daarom is er zo ontzettend veel over geschreven. Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik dan ook een aardig voorraadje aangelegd van zwangerschapsboeken. Die heb ik zowel gekregen als zelf gekocht. Voor zwangere vrouwen, maar ook een enkele die geschikt is voor aanstaande vaders. Er is zelfs een plank in de boekenkast is voor deze categorie boeken gereserveerd. Een overzicht van mijn top 10 zwangerschapsboeken, ook voor aanstaande vaders.

De geboorte van een moeder – Daphne Deckers

Daphne Deckers schrijft op verhelderende wijze over het moederschap en alles wat daarbij komt kijken. Dit is allemaal gebaseerd op eigen ervaring en zeer herkenbaar geschreven met grappige anekdotes. Daphne heeft meerdere boeken geschreven waaronder het gevolg de Geboorte van een gezin.

In De geboorte van een moeder beschrijft Daphne Deckers op openhartige wijze haar ervaringen met zwanger zijn en moeder worden. De geboorte van een moeder is meer dan een persoonlijk verslag, het bevat ook veel praktische informatie en handige tips voor de zwangerschap en de kraamtijd. Geen enkele auteur wist de gevoelens van de aanstaande moeder zo perfect te verwoorden; de geboorte- en moederbundels van Daphne Deckers zijn daarom al jaren verplichte kost voor iedere aanstaande moeder.

Je koopt dit boek hier.

Zwangerschap voor Dummies – Addison Wesley

Een informatief boek uit de serie ‘… voor dummies’, over het verloop van zwangerschap en bevalling. De auteurs zijn twee gynaecologen en een schrijfster/auteur. De derde editie (2009) werd geheel herzien, onder meer in verband met recente ontwikkelingen en inzichten op medisch gebied; daarvan is dit een onveranderde herdruk. Het boek bevat vijf delen en 21 hoofdstukken. Elk hoofdstuk behandelt een belangrijk onderwerp in deze periode, vanaf de voorbereiding op een zwangerschap, de zwangerschap zelf, de geboorte en de eerste tijd erna, speciale omstandigheden en een aantal wetenswaardigheden. Met behulp van de week-tot-weekkalender ontdek je wat je tijdens je zwangerschap kunt verwachten. En ook aan vader is gedacht: hij vindt de informatie die hij nodig heeft om de zwangerschap bewust en stressvrij te beleven.

Bijzonder zijn de pictogrammen in de kantlijn die duiden op belangrijke informatie, vaak in aparte kaders. Met talloze zwart-wittekeningen en schema’s als illustratie vormt dit boek een zeer uitgebreide vraagbaak voor iedere (aanstaande) zwangere en haar partner. Door de praktische opzet en het duidelijke taalgebruik geschikt en begrijpelijk voor iedereen. In het laatste hoofdstuk echobeelden met uitleg. Met register. Er is ook een combinatie boek het Eerste jaar of vader worden voor Dummies.

Zwangerschap voor Dummies koop je hier.

Lees ook: Review: Vader worden voor Dummies

Het wonder van de zwangerschap (Hoe een baby zich ontwikkelt in mama’s buik – D. Boulard

Als je meer van de foto’s bent in plaats van tekst dan kan ik dit boek zeer zeker aanraden. Dit mooie boek heb ik gekregen van mijn beste vriendin en laat zien wat er in mama’s buik gebeurd met supermooie foto’s.

Waar komen de kindjes vandaan? Uit de buik van hun mama, natuurlijk! Maar wat gebeurt er tijdens de negen maanden van een zwangerschap? Hoe kan er in de buik van een moeder een klein mensje ontstaan? Iedereen heeft wel eens gehoord over ‘zaadcellen’ en de meesten kennen het woord ‘embryo’. Je weet dat de baby in een soort vloeistof leeft en dat de ‘vliezen breken’ voor de bevalling. Maar wie kan vertellen wat er echt gebeurt daarbinnen? Iedereen is er zijn leven begonnen, maar niemand kan zich herinneren wat hij gedaan, gehoord, gezien of gevoeld heeft toen hij nog in de buik van zijn moeder zat.

In dit boek ga je terug in de tijd, naar het prille begin van elk mensenleven. Aan de hand van indrukwekkende foto’s wordt het wonderlijke verhaal van de bevruchting tot de geboorte verteld. Maand na maand volgen we de ontwikkeling van een klein mensje in wording. Achtereenvolgens komen aan de orde: Bevruchting; Van hoopje cellen tot embryo; Vorming van hart, gezicht, ogen, oren en ledematen; Eerste bewegingen; Voeding; Hart; Vorming van gehoor; Gezichtsvermogen; Geslacht; Infans (niet zo bekend in het Nederlands, is stadium na embryo); Tabak; Hersenen; Ligging van de foetus; en tenslotte Geboorte. We zijn als het ware getuige van de fantastische gedaanteverandering die een kleine cel doormaakt om een schattige, mollige baby te worden. Het verbazingwekkende begin van het leven in woord en beeld! Onder wetenschappelijke verantwoording van een professor wordt ook uitgelegd hoe een baby zich in de baarmoeder ontwikkeld.

Het verhaal is opgebouwd rond bijzondere foto’s, waarschijnlijk afkomstig uit de film ‘LOdyssee de la vie’ van Nils Tavernier. Er is ook een vilm voor  jongere kinderen ‘Er groeit een baby in mama’s buik’*. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar; enige begeleiding is gewenst. Dit boek is ook geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Dit boek koop je hier.

De grote geboorte gids – Mariel Croon en Joris van der Post

Dit boek heb ik gekregen toen ik mee deed aan Moeders voor Moeders. In dit zeer complete boek vindt je alles wat maar te maken heeft met de zwangerschap en bevalling. De Grote Geboortegids is namelijk hét nieuwe standaardwerk over de zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode. Dit was een van mijn favoriete zwangerschapsboeken.

In een tijd waarin je als aanstaande ouders niet meer weet wat je moet geloven door alle tegenstrijdige berichten, is dit boek een betrouwbare vraagbaak. Wat mag ik wel en wat mag ik niet eten nu ik zwanger ben? Mag ik sporten? Heb ik recht op extra pauze tijdens mijn werk? Kies ik voor prenataal onderzoek? Hoe weet ik of de baby voldoende beweegt? Hoe herken ik complicaties? Waar kan ik het beste bevallen? Wat zijn de voor- en nadelen van pijnbestrijding?

Gynaecoloog Joris van der Post en verloskundige Mariël Croon geven antwoord op alle vragen die zich voordoen in de bijzondere tijd rond de geboorte van je kind. Zij hebben dit boek geschreven in de traditie dat zwangerschap en bevalling ongecompliceerd kunnen verlopen, maar dat er extra zorg nodig is bij risico’s. Zij geven je voorlichting zodat je bewust je keuzes kunt maken, in samenspraak met de verloskundige of de gynaecoloog. Zij bieden een trappelkaart om in te vullen, zodat je weet of de baby voldoende beweegt.

Dit boek koop je hier.

Mama worden – Bernard Spitz

Boek over zwangerschap en geboorte geschreven door een team van specialisten en ervaringsdeskundigen. Een uitgebreid naslagwerk voor iedere vrouw die zwanger wil worden en haar partner. Er wordt uitvoerig informatie gegeven over zwanger worden, wat er precies in je lichaam gebeurt en wat je kunt verwachten. Over hoe de baby groeit, de prenatale testen, klachten en kwaaltjes, voeding. Er wordt ook stilgestaan bij een miskraam. Verder de bevalling en de periode erna. Een boek boordevol informatie over alles wat je moet weten als je moeder wordt.

In veel hoofdstukken en teksten wordt in aparte kleurenkaders alles heel overzichtelijk uitgelegd. De teksten zijn helder en duidelijk en de vele foto’s van zwangere vrouwen en baby’s zorgen ervoor dat dit boek nog meer tot de verbeelding spreekt. Een enorme aanrader voor alle aanstaande moeders (en vaders)! Achterin bevinden zich een lijst met nuttige adressen en een alfabetische trefwoordenlijst. Verzorgde uitgave in gebonden uitvoering. Met een losse bijlage: ‘Het kleine hulpboekje voor alle zwangere mama’s’.

Dit boek koop je hier.

Oei ik groei, de 9 maanden challenge – Frans X Plooij

Een boek vol antwoorden op onverwachte vragen rondom de zwangerschap, geschreven door de succesauteurs van Oei, ik groei!, hét bestverkochte babyboek! In Oei, ik groei! De 9 maanden challenge komen alle feiten, weetjes en fabels over de zwangerschap aan bod. Tijdens de zwangerschap en de eerste maanden daarna gieren de hormonen door je lichaam. Als aanstaande ouder krijg je veel informatie, maar weet je ook waarom de dingen gaan zoals ze gaan? Deze herziene editie van Oei, ik groei! De negen maanden challenge staat vol leuke feiten en weetjes voor alle vaders en moeders to be en gaat op een humoristische manier in op alle vragen die tijdens de zwangerschap spelen. Inclusief handige week-in-week-uit-kalender.

Dit boek koop je hier.

De ontwikkeling van het kind – Frank C. Verhulst

Dit is een boek die ook bij Sociaal Pedagogische studies verplicht is. De titel spreekt voor zich. Het is een vrij dun boek dat duidelijk en overzichtelijk de ontwikkeling van het kind beschrijft in begrijpelijke taal ook als je geen pedagogische achtergrond hebt. Het begint met een overzicht van de verschillende theorieën en gaat vervolgens in op de verschillende fasen, leeftijden en alles wat daarbij komt kijken van 0 tot 21.

De achtste, vrijwel volledig herschreven druk van het standaardwerk van de bekende kinder- & jeugdpsychiater over de ontwikkeling van het kind vanaf de prenatale periode tot en met de adolescentie, waarin de recente wetenschappelijke, ook medische inzichten ten aanzien van de invloed van genetische en andere biologische factoren verwerkt zijn. Na een korte weergave van de ontwikkelingstheorieën zoals die van de vroege filosofen en wetenschapsbeoefenaars op het gebied van de informatieverwerking- en leertheorieen, de psychoanalyse en persoonlijkheid, wordt er aandacht besteed aan de multicausale invloeden op de individuele ontwikkeling. Het grootste gedeelte van dit boek met vrolijke, eigentijdse illustraties, beschrijft de verschillende levensfasen tot en met de adolescentie op de verschillende relevante domeinen zoals biologische, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling en mogelijke fasespecifieke problemen. Het is een prima leesbaar en vrij concreet en praktisch handboek voor allen die geïnteresseerd zijn in de algehele ontwikkeling van kinderen.

Dit boek koop je hier.

Borstvoeding – Mary Broekhuijsen & Stefan Kleintjes

Alles wat je wilt weten als je van plan bent om borstvoeding te geven vindt je in dit boek. De schrijver van dit boek houdt ook de website borstvoeding.com bij. Borstvoeding is voor sommigen vanzelfsprekend; anderen twijfelen. In dit boek wordt uitgebreid ingegaan op vele aspecten van borstvoeding. Na een uitgebreide uiteenzetting over de voordelen van borstvoeden wordt ingegaan op meer praktische aspecten zoals het aanleggen, borstvoeding tijdens de eerste dagen, oplossingen bij problemen.

Het boek is geïllustreerd met prachtige kleurenfoto’s van moeders met hun baby; daarnaast zijn er enkele instructietekeningen, eveneens in kleur. Gemakkelijk leesbaar en met veel praktische tips. Het onderwerp ‘afbouwen’ is wat weinig belicht, de nadruk ligt sterk op het zo lang mogelijk voortzetten van het borstvoeden. In de bijlagen onder meer groeistandaarden die inmiddels bij consultatiebureaus niet voor ouders beschikbaar zijn. Met verwijzingen naar literatuur en websites en een register. Een uitgebreid handboek voor moeders.

Dit boek koop je hier.

Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt! – Kluun

En tot slot een geweldig boek voor de aanstaande vader. Met alles wat je nooit wilde weten over zwangerschap en baby’s. De mannelijke tegenhanger van Claudia de Breij met Krijg nou tieten. Met de nodige portie humor verteld hij zijn verhaal en wordt er uitleg gegeven. Wat zijn hormonen en hoe ga ik er mee om? Hoe herken ik een wee als ik er een tegenkom? Wat is het nut van ontsluiting, Daphne Deckers en een tangbevalling? Zijn tepelhoedjes, bedklossen en voedingsbeha écht bestaande woorden? En hoe zit het met de seks? Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt! Geeft antwoord op deze vragen en bevat o.a.;

  • Impress Your Wife: tips om uzelf door de zwangerschap heen te bluffen.
  • Verklarende woordenlijst: afkolven en indalen, strippen en puffen, bandenpijn en nesteldrang. Alles in voor mannen begrijpelijke taal.
  • Protestactie: stop zinloos geweld bij bevallingen.

Je koopt dit boek hier.

Babymanagement voor mannen – Henk Hanssen

Babymanagement is het onmisbare praktische handboek voor mannen die vader worden of net vader zijn. In 240 rijk geïllustreerde pagina’s wordt grondig antwoord gegeven op alle vragen die (aanstaande) vaders zich stellen: Financiële planning: wat kost de opvoeding? Hoe voed en verschoon ik de baby? Wat is de beste babyfoon? En de meest praktische kinderwagen? Hoe combineer ik werk en privé-leven? Hoe zal het vaderschap mijn leven veranderen?  Hoe houd ik de relatie met mijn partner verrassend?

Nuchter, actueel en gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten: Babymanagement is hét boek om het plezier en de uitdaging van het vaderschap te ontdekken. En dat alles in een taal die veel mannen zal aanspreken. De mengeling tussen ernst en luim werkt perfect in het boek Baby-management voor Mannen, waarin bloedserieus het gezin als onderneming wordt gezien, met de moeder als producent, de baby als product en de vader als manager.

Dit boek koop je hier.

Ik word mama – Sophie Vanh