Als je één ding vaak hoort tijdens je zwangerschap, dan is het: ‘Geniet ervan hoor, het is zo voorbij!’. Tsja, als je erg veel last hebt van zwangerschapskwalen dan wil je niets liever. En toch is het waar, het is een (diepe) zucht en het is weer voorbij. Een tijdje later zit je verbaasd te kijken naar een foto van jezelf-met-dikke-buik. Mooie herinneringen geven je een positief gevoel over je leven, en zoals je weet… Soms moet je zelf de slingers ophangen. Dus… in deze blog 20 bekende en minder bekende manieren voor het zwangerschap vastleggen

Elke week een foto

Eén van de meest bekende manieren is om elke week een foto te maken. In het begin zie je niet veel veranderen, en opeens zet de groeispurt zich in. Veel vrouwen beginnen eraan, maar stoppen er halverwege mee. Terwijl het dan juist erg gaat veranderen. Na je bevalling kun je nog één foto maken, alleen dan met je baby ter hoogte van je buik. Je krijgt natuurlijk het leukste effect als je elke week hetzelfde aandoet en op dezelfde plek staat.

Hier zie je een filmpje van een vrouw, van haar is er elke dág een foto gemaakt. En die zie je in 1 minuut voorbij komen:

En als je een drieling verwacht ziet het er dus zo uit…

Dan moet je zeker foto’s maken, anders kun je het je later niet meer voorstellen.

Zwangerschapsdagboek

De baby in je buik groeit razendsnel, maar zelf verander je ook. Je maakt in korte tijd veel mee, en je transformeert in 9 maanden in een moeder. Want je baby moet groeien, maar jij moet ook in de moederrol groeien. Ren daarom naar de winkel en ga op zoek naar een mooi, stevig notitieboek die bij je past. Schrijf daar alles in op, wat je hebt gedaan, ideeën voor de babykamer, namenlijstjes, hoe je je voelt, hoe je de zwangerschap bekend hebt gemaakt en hoe mensen reageerden, wanneer je je spijkerbroek niet meer paste en ga zo maar door.

Door alles in één boekje te schrijven, heb je een heel waardevolle samenvatting van je zwangerschap. Voor jezelf, want als je na de bevalling alles nog eens terugleest zie je pas hoe erg je zelf ook ontwikkeld bent. Dat kan je zelfvertrouwen geven. Je hebt die ontwikkeling doorgemaakt, maar door steeds te schrijven zie je die ontwikkeling ook. En natuurlijk ook superwaardevol om later aan je kindje te geven. Zeker weten dat hij of zij het nog een keer gaat lezen als zij zelf een kindje krijgen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Zwangerschapsdagboeken, invulboeken, eerste jaren boeken en meer.

Zwangerschapsvragenboekje

Ben je niet zo schrijverig? Trakteer jezelf dan toch op zo’n notitieboekje, maar gebruik hem om je vragen in op te schrijven voor je verloskundige. Je bedenkt altijd wel een paar vragen, maar als je dan aan dat bureautje zit, weet je ze vaak niet meer. Schrijf het daarom in het boekje zodra je iets te binnen schiet. Zo ben je goed voorbereid op het controlegesprek.

Schrijf thuis de antwoorden bij de vragen op.
Na je bevalling is het boekje vast nog niet vol, gebruik hem dan voor het consultatiebureau en later voor de 10-minutengesprekjes op school. Zo heb je na een aantal jaar een bijzondere samenvatting, zie je waar je allemaal tegenaan liep, terwijl die dingen je nu makkelijk afgaan. Misschien kan je om sommige vragen achteraf wel lachen. En ook hier zie je je eigen ontwikkeling.

Meer informatie vind je hier.

Plakboek

We leven in een digitaal tijdperk, maar het zal je nog verbazen hoeveel papieren je krijgt tijdens je zwangerschap en daarna. Wist je dat je na elke echo mag vragen om de gegevens uit te draaien? Je krijgt dan een papier met daarom alle gegevens, zoals lengte en gewicht, hoeveelheid vruchtwater… Vaak staat er ook een grafiekje op met een groeicurve van je baby.

Ook na de bevalling mag je het medisch verslag opvragen van je bevalling. Dit zijn vaak 2 of 3 A4’tjes, met daarop alle informatie. Hoe lang de bevalling duurde, wie de navelstreng doorgeknipt heeft, de namen van de baby en een verslagje over jullie gezondheid. Dan gaat papa naar het gemeentehuis en krijgt hij ook weer papieren mee naar huis. En later de knutselwerkjes of die ene kaart van oma.

Leg een plakboek in een la in plak dat soort papieren meteen in. Zo heb je geen rondslingerende rommel die je ooit nog wilt bewaren en de papieren blijven netjes. Leuk om jaren later nog eens doorheen te bladeren, het is bizar hoeveel je anders vergeten was…

Lees ook: Tips babyalbum / fotoboek maken van het eerste jaar maken 

Brief naar je baby

Een maand is zo om, maar als je zwanger bent, is elke maand toch een mijlpaal. Je komt ook steeds meer te weten over je baby en over hoe je zelf als ouder wilt zijn. Schrijf elke maand een brief naar je baby, hoeft niet lang, gewoon een briefje. De ene keer is hij misschien lang, de andere keer is het een kattebelletje. Zo vang je veel emoties: je eerste reactie op het feit dat je een baby verwacht, die keer dat je nog steeds misselijk bent en het eigenlijk een beetje zat bent, of de laatste loodjes en dat je zo nieuwsgierig bent naar de kleine.

Helemaal gaaf: schrijf na de geboorte elk jaar een brief naar je zoon of dochter. Noem de hoogte- en dieptepunten en waar jij als mama trots op bent. Wil je een wauw-effect? Zeg er dan nooit iets over, en geef het hele pakket als hij of zij 18 jaar is. Te waardevol voor woorden.