Skip to Content

Zwanger worden tips; voor als het niet snel lukt en zwangerschap te bevorderen voor man en vrouw

Zwanger worden tips; voor als het niet snel lukt en zwangerschap te bevorderen voor man en vrouw

Zwanger raken is in feite een beetje prijsschieten. Zeker als je weet dat een eicel een relatief korte levensduur heeft. Hoelang precies is niet helemaal duidelijk: in de ene bron staat zo’n zes uur, in de andere vierentwintig, maar je mag er vanuit gaan dat je per saldo geen dagen de tijd hebt.

Die kennis kan een beetje deprimerend zijn, maar tegelijkertijd zijn er wel een aantal dingen die je kan doen als je wat invloed wil uitoefenen op een toekomstige zwangerschap.

Volgens mij kan je als kind geen groter compliment krijgen dan dat je ouders bewust alles in het werk wilden gaan stellen voor jouw komst. Maar hoe pak je dat nu aan, dat hele zwanger raken?

Let op: mocht je het niet vertrouwen of al veel langer bezig zijn, neem dan altijd contact op met de huisarts. De genoemde tips in deze blog zijn puur bedoeld om je een handje op weg te helpen en iets meer inzicht te bieden in het ongrijpbare proces dat zwanger raken uiteindelijk nog altijd is.

Wanneer word je het snelst in één keer zwanger?

De kans om in één keer zwanger te raken is volledig afhankelijk van je leeftijd, gezondheid en leefstijl. Gemiddeld gezien zouden jonge, gezonde koppels elke maand 15-20% hebben op een zwangerschap. In principe kan je rekenen op een slagingspercentage van 90% na een jaar.

Hoe werkt het als je zwanger wil worden?

Voor we erop ingaan waar je met een kinderwens aan moet denken, wil ik eerst graag even dieper ingaan hoe het nu precies zit met zwanger worden zelf. Want dat is nog best een klus.

Niet zozeer de daad zelf (mag ik hopen), maar wel op het precieze moment raak mikken. Dat maakt het misschien makkelijker te accepteren als het even duurt: soms kost het gewoon een paar maanden of zelfs een jaar. Daar hoeft niet direct een verklaring voor te zijn.

Kans om zwanger te worden

Allereerst, maandelijks heeft een gezond stel van onder de dertig gemiddeld zo’n 20% kans om zwanger te worden als ze onbeschermd vrijen op het juiste moment. Dat klinkt als weinig, maar met verloop van tijd wordt de kans groter dat je raak schiet:

  • Ongeveer 30% raakt zwanger binnen drie maanden
  • Ongeveer 70% raakt zwanger binnen zes maanden
  • Ongeveer 80% raakt zwanger binnen één jaar
  • Ongeveer 90% raakt zwanger binnen twee jaar

Dit is een gemiddelde: er zijn stellen waarvan beide partners heel vruchtbaar zijn en waarbij de kans wel zo’n 60% per maand is, en stellen waarbij de kans maandelijks kleiner is. Naar mate de leeftijd van de vrouw toeneemt, nemen de kansen iets af.

Een gezonde levensstijl (gezond gewicht, gevarieerd dieet, niet roken, geen of weinig alcohol en cafeïne, geen drugs, weinig stress, voldoende beweging) bevordert de vruchtbaarheid van zowel de man als de vrouw.

Zwanger worden cyclus; ovulatie en vruchtbare dagen

Elke maand zijn er een aantal dagen waarop je zwanger kan raken. Want hoewel de eicel maar een paar uur leeft (maximaal een dag), gaan zaadcellen wat langer mee.

Halverwege je menstruatiecyclus (gemiddeld op dag 14, maar ook dit kan echt verschillen per vrouw) ovuleer je. De gerijpte eicel maakt zich dan los uit de eierstok en begint haar reis naar de baarmoeder. Op het moment dat je eisprong plaatsvindt, kan je bevrucht worden. 

Een ovulatietest geeft daarbij de meeste duidelijkheid.

Zo ken ik verhalen van vrouwen die pas na het doen van zo’n test wisten dat zij rond de 9de of juist pas de 21ste dag ovuleerden, ze zelf steeds rekening hielden met 14 dagen. Best cruciale informatie dus.

Er zijn nog meer manieren om te achterhalen wanneer je ovuleert:

  • Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen kan je uitgaan van dag 9-14. Vooral de laatste drie dagen geven meer kans op een zwangerschap.
  • Je temperatuur dagelijks bijhouden. Zodra je eisprong plaatsvindt gaat deze met zo’n halve graad omhoog. Na de ovulatie zakt hij weer naar het oorspronkelijke niveau. Bij een zwangerschap blijft je temperatuur iets hoger.
  • Sommige vrouwen voelen aan hun lichaam of ze ovuleren door een stekende pijn aan één van de beide kanten.
  • Je baarmoedermond komt vlak voor de eisprong iets hoger te liggen, opent zich iets en wordt zachter. Ook is je afscheiding doorzichtiger (als eiwit). Uit onderzoek bleek dat vrouwen zich rond de ovulatie mooier kleden en hun lippen beter doorbloed zijn.
  • Verder kan je libido rond dit moment hoger liggen en zijn je borsten gevoeliger. Misschien niet de meest betrouwbare methode, maar als je je lichaam heel goed kent, kan het je zomaar een handje helpen.
  • Koop een ovulatietest. Plas dagelijks op een stickje. De test meet de aanwezigheid van je LH (luteïniserend hormoon) en zie aan de hand van de uitkomst of je ovulatie eraan komt.

Vruchtbare dagen bepalen

Als je graag zwanger wilt worden, dan is het allereerst natuurlijk belangrijk om te weten wanneer je vruchtbaar bent. Maar hoe doe je dat? Er zijn een aantal methoden voor.

Vruchtbare dagen berekenen;

Deze methode is minder betrouwbaar dan bijvoorbeeld een ovulatietest die je koopt, maar je zou het kunnen proberen. Ervanuitgaande dat je een cyclus hebt van gemiddeld 28 dagen, kan je stellen dat je eisprong twee weken na de eerste dag van je laatste menstruatie plaatsvindt.

Oftewel 14 dagen voor je verwachte nieuwe menstruatie. Geen garantie op succes, maar als je menstruatie een strak schema volgt, zou het zomaar kunnen kloppen.

Vruchtbaarheid bepalen met ovulatietest

Je kunt in de winkel een ovulatietest halen, die het LH-niveau (luteïniserend hormoon) in je urine test. Dagelijks plas je op een stickje, dat aangeeft wanneer je LH-piek plaatsvindt. Als je graag zwanger wil raken, bespring je man dan dus het liefst op de dagen dat je test positief is?

Lees ook: Vruchtbare dagen berekenen met ovulatietest, wanneer is de eisprong, kan je deze voelen, symptomen als ovulatiepijn 
Lees ook: Ovulatie; Bassale temperatuur methode om eiersprong te berekenen

Ken je lichaam

Een andere methode die vaak wordt gebruikt, is het combineren van een aantal symptomen:

  • je lichaamstemperatuur stijgt iets
  • het slijm uit je baarmoedermond is doorzichtig (als eiwit)
  • de stand van je baarmoedermond verandert iets (hoger en hij opent zich, de baarmoedermond wordt zachter)
  • je borsten kunnen gevoeliger zijn
  • je krijgt een hoger libido (uit psychologisch onderzoek bleek bijvoorbeeld ook dat vrouwen die ovuleren zich vaak ook mooier maken en hun lippen beter doorbloed zijn, wat ze aantrekkelijker maakt)
  • Daarnaast voelen sommige vrouwen ook wanneer ze ovuleren, door een stekende pijn aan de linker- of rechterkant.

Bron

Innesteling bevorderen

Na een geslaagde bevruchting ben je er nog niet: de bevruchte eicel moet zich nog in het slijm van de baarmoederwand nestelen. Als dit goed gaat, ben je officieel zwanger.

Hierbij komt soms wat bloed vrij: de innestelingsbloeding. Het verschil met een menstruatie is dat deze bloeding vaak heel licht is en meer roze van kleur.

Lees ook: Innesteling; Wanneer, symptomen zoals innestelingsbloeding en kan je dit voelen of doet het pijn?

Stoppen met anticonceptie

Misschien is het best een stap: voor het eerst sinds jaren stop je met de anticonceptiepil of laat je je spiraaltje verwijderen. In sommige gevallen duurt het dan even voor de menstruatiecyclus weer helemaal op gang is en je dus zwanger kan raken.

Geef het even de tijd, het kan zomaar een paar maanden tot een jaar duren. ‘Ontpillen’ noemen ze dit meestal. Overigens maakt het voor je kindje helemaal niet uit als je wel direct zwanger raakt.

Maar voor de vrouwen bij wie het iets langer duurt, kan de oorzaak dus liggen in de verstoorde hormoonbalans.

Lees ook: Anticonceptie methoden

Zwanger worden na de pil

Misschien ben je nog aan de pil wanneer je voor jezelf vaststelt dat je wil gaan proberen om binnenkort zwanger te raken. Er is geen vaststaande periode waarna je lichaam ontwent is aan de anticonceptiepil: bij de één zal het een jaar duren, bij een ander is het na een maand al raak.

Dus dit is vooral een kwestie van afwachten. Je zou dit kunnen merken aan een ontregelde cyclus. Trekt vanzelf weer recht!

Terwijl je de ene pil eruit gooit, mag je een ander juist gaan slikken: foliumzuur (of vitamine B11). Deze vitamine is nodig bij de ontwikkeling van je toekomstige kindje en helpt de risico’s verkleinen op bepaalde aandoeningen als een open ruggetje. Foliumzuur is gewoon verkrijgbaar bij de drogist.

Lees ook: Zwanger worden na stoppen pil

Gezond leven & voeding

Het spreekt voor zich dat het belangrijk is dat je lichamelijk gezond bent wanneer je een zwangerschapswens hebt. Maar hoe kan je daarop letten?

  • Stop met roken en drink geen alcohol meer (al zou ik zelf zeggen: gebruik het zeer matig, bijvoorbeeld alleen op belangrijke feestjes)
  • Als je dat nog niet deed: laat drugs staan
  • Probeer je BMI tussen 20-25 te krijgen of te houden
  • Eet gevarieerd en voedzaam: uiteindelijk is dat tijdens de zwangerschap ook heel belangrijk en je kan maar beter goed voorbereid zijn
  • Neem vis op in je wekelijkse menu, mocht je dit nog niet hebben gedaan of gebruik visolie
  • Elimineer stress (en dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je zwangerschapswens groot is en het lang duurt, maar probeer tussendoor – en voor zover dat lukt – ook zoveel mogelijk te ontspannen en lekker in je vel te zitten)
  • Neem voldoende rust
  • Gebruik eventueel een vitaminepreparaat voor vrouwen met een zwangerschapswens om te zorgen dat je voldoende binnenkrijgt (al mag dit nooit de vervanging zijn van een gezonde voeding)
  • Eet zo min mogelijk rauwe producten en minimaliseer leverproducten. Deze mag je straks als je zwanger bent ook niet meer, dus ook hier kan je maar beter vast aan wennen
  • Naast foliumzuur is vitamine D belangrijk, net als vitamine C en zink

Gewicht verliezen?

Je gewicht heeft invloed op je vruchtbaarheid. Bij een gezond BMI (20-25) vergroot je de kans op een succesvolle zwangerschap.

Je kan beter voor de zwangerschap afvallen dan wanneer je een kindje draagt, dus als het nodig is en lukt, is het raadzaam om nu vast kwijt te raken. Pak een sport op met een vriendin of leer je favoriete gerechten maken met minder suiker/calorieën.

Gezonde voeding

Wat je verder nog zou kunnen doen is jezelf vast aanwennen om te eten zoals je straks tijdens de zwangerschap zou doen. Dan mag je bepaalde voedingsmiddelen niet meer.

Denk aan rauwmelkse kazen of een medium doorbakken biefstuk. Maar wat nog belangrijker is, is een gebalanceerde, gezonde voeding. Dus genoeg groenten, fruit en variatie.

Vermijd stress

Dat roept altijd iedereen wanneer ze weten dat je bezig bent om zwanger te raken. Maar ik denk dat elke moeder met een zwangerschapswens wel weet dat het gewoon niet zo werkt.

Geen stress terwijl je bezig bent met iets heel spannends? Zeker wanneer het niet goed wil lukken. En toch is het een factor die invloed kan hebben op je vruchtbaarheid. Dus probeer af en toe tijd voor jezelf vrij te maken en ga dan iets doen wat je écht graag wil, ontspan met vriendinnen of ga er even tussenuit.

Jij bent ook nog steeds belangrijk! En als je nu vast leert om jezelf te ontspannen, kan je daar als moeder de vruchten van plukken.

Vitamines slikken

Het is wel belangrijk om in de gaten te houden dat je ook echt alle voedingsstoffen binnenkrijgt die belangrijk zijn om zwanger te worden. Soms zijn vitaminesupplementen nodig ter aanvulling.

Om zeker te weten dat je voldoende binnen krijgt kan je dit bespreken met een diëtist. Alle vitamines (A, B, C, D, E en K) zijn belangrijk als je zwanger wilt worden,  foliumzuur en vitamine D zijn het belangrijkste.

Er wordt vaak geadviseerd om deze vitaminen voor én tijdens je zwangerschap te slikken. Foliumzuur is goed voor het tegengaan van een open ruggetje en vitamine D voor een optimale hormoonbalans. 

Naast voldoende vitamines is het belangrijk dat je genoeg eiwitten, glycine, chroom, magnesium, zink, choline en omega-3-vetzuren binnenkrijgt.

Foliumzuur tijdens kinderwens en zwangerschap

De eerste tien tot twaalf weken van je zwangerschap is het belangrijk om extra foliumzuur (vitamine B11) te slikken. Deze vitamine is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen in je beenmerg.

Daarom is dit ook zo belangrijk voor je toekomstige baby’tje: foliumzuur vermindert het risico op onder meer een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte.

Als je bewust probeert zwanger te raken is het dus aan te raden daar direct mee te beginnen. Extra foliumzuur kan voor jou geen kwaad en een betere voorbereiding kan je niet treffen.

Zwanger worden tips man

Niet alleen de vrouw, maar ook de man heeft invloed op de kans om zwanger te worden. Weliswaar wat minder dan de vrouw, maar hij kan toch het verschil maken. 

Zo dragen jullie allebei bij aan de kans op een gezonde zwangerschap. Als aanstaande vader hoef je niet op je lauweren te rusten. Waar hij op kan letten?

  • Het aantal ejaculaties: 3-5 keer per week zorgt voor de optimale kwaliteit
  • Zorg voor een optimale temperatuur rondom de balzak (dus niet te veel hete baden, beweeg regelmatig als je zittend werk doet en draag geen strak ondergoed)
  • Stop met roken, wees matig met alcohol en gebruik geen drugs
  • Zorg voor een gezond lichaam door regelmatig te bewegen (overmatig sporten en het gebruik van bepaalde hormonen zijn uiteraard niet aan te raden)

Stoppen met roken en drinken

Het is een beetje cliché en geldt natuurlijk ook voor de vrouw. Maar roken en drinken komt de spermakwaliteit niet ten goede. Al is het nog niet helemaal duidelijk wat de effecten zijn.

Daarnaast voorkom je dat je partner (onbewust) gaat meeroken, ook als ze nog niet zwanger is. Als jullie beide roken, is het ook een mooi moment om hier samen mee te stoppen.

Je bent dan ook nog mentaal een steun. Alcohol hoef je niet helemaal te vermijden, maar wel met mate.

Laat de teelballen lekker luchten

Er is een reden dat spermacellen in de teelballen worden gemaakt, die buiten het lichaam hangen: daar is de temperatuur namelijk net iets lager dan in de rest van je lichaam.

Bij een te hoge temperatuur kunnen spermacellen niet goed groeien. Waardoor de kans op vruchtbare sperma afneemt.

Zo is het beter om niet al te strakke onderbroeken te dragen zodat door de wrijving de temperatuur oploopt, de sauna of een warm bubbelbad te vermijden. Of bijvoorbeeld de laptop op schoot; die geeft ook warmte af.

Sporten

Een gezond lichaam kan gezonde spermacellen voortbrengen. Lekker sporten is dus een aanrader. Maar ook weer niet teveel.

Sporten zoals fietsen waarbij de teelballen in de verdrukking komen kan je beter achterwege laten, hardlopen of naar de sportschool is geen probleem.

Lees ook: Sporten tijdens de zwangerschap; Richtlijnen wat kan wel en wat wordt afgeraden

Foliumzuur slikken

Uit onderzoek bleek namelijk dat bij mannen die weinig foliumzuur in hun dieet hadden, vaker abnormale chromosomen in de spermacellen voorkwamen.

Foliumzuur slikken kan dus helpen om gezonde spermacellen met normale chromosomen te produceren. Je hoeft overigens niet eens pillen te slikken; veel bonen, groene groenten en citrusvruchten bevatten van nature al foliumzuur.

Vitamines slikken

Vitamine C en zink hebben de meeste invloed op de spermaproductie. Dat betekent dat je als man veel verse groenten en fruit moet eten. Ook in vis en vlees zit veel zink.

Eventueel kun je jouw eetpatroon aanvullen met vitaminepillen, maar dit is in principe niet noodzakelijk. Tevens zijn noten, peulvruchten, taugé en wortels goed voor je sperma.

Seks tips om bevruchting te bevorderen

Blijf na afloop liggen

Wanneer je de zwaartekracht zijn werk laat doen, is de kans groot dat een deel van de spermacellen het lichaam al verlaat voor ze ook maar in de buurt van je baarmoeder zijn geweest. Benen omhoog dus en even blijven liggen. Help de natuur een handje door je bekken iets verhoogd neer te leggen.

Hou het fijn samen

Ik vermoed dat niks zo lastig is als met elkaar naar bed gaan, omdat het ‘moet’. Probeer dus ook naast je pogingen elkaar te verleiden uit liefde en lust. Gewoon omdat het kan. Want naast aanstaande ouders ben je ook nog geliefden.

Probeer een simultaan orgasme te bereiken

Het is een kleine uitdaging, maar wanneer je tegelijkertijd of kort na elkaar klaarkomt, zullen de samentrekkingen van je baarmoeder de zaadcellen de goede kant op helpen.

Verleid hem op schema

De minst romantische vorm van de liefde bedrijven, maar mogelijk heiligt het doel de middelen. Als je rond de 2-3 dagen met elkaar naar bed gaat, heb je de grootste kans om ‘raak te schieten’.

De zaadkwaliteit blijft dan behouden, en de kans is ook nog groot genoeg dat je in de vruchtbare periode van de vrouw seks hebt. Spermacellen blijven tenslotte 48 uur in het vrouwenlichaam levend.

Welke standjes?

Standjes waarbij de man bovenop ligt, bevorderen de weg van de spermacellen naar de baarmoeder. De man ligt immers al bovenop, dus de zwaartekracht helpt.

Het omgekeerde geldt als de vrouw bovenop ligt of zit: de zwaartekracht werkt de spermacellen dan juist tegen en dit bemoeilijkt hun weg naar de eicel.

Niet te snel terugtrekken

Het is belangrijk om na het klaarkomen niet direct terug te trekken. Laat de penis zo lang mogelijk in de vagina, zodat het sperma niet de verkeerde kant uit kan vloeien.

Zorg voor genoeg spanning in bed

Sommige onderzoekers beweren dat het heel belangrijk is dat je allebei opgewonden genoeg bent, onder andere voor de kwaliteit van het zaad.

Seks in de ochtend

Het beste tijdstip om seks te hebben, wil de vrouw zwanger worden, is na het wakker worden. In de ochtend bevat sperma de meeste zaadcellen en heb je dus de meeste kans op bevruchting. Ook als je dit liever niet doet kan het een aanrader zijn.

Wanneer moet je hulp zoeken als zwanger worden niet lukt?

De meeste stellen bezoeken na een jaar proberen hun huisarts. Deze zal aan de hand van een aantal gegevens vaststellen of hij vindt dat jullie moeten worden doorverwezen naar het ziekenhuis.

Daar kunnen ze jullie eventueel lichamelijk onderzoeken en bepalen welke vervolgstappen daarop zullen moeten worden gezet.

Zwanger worden; Alles wat je moet weten over je kinderwens

Zwanger worden tips; voor als het niet snel lukt en zwangerschap te bevorderen voor man en vrouw - Mamaliefde

Als je besluit om aan kinderen te beginnen, kan het vaak niet snel genoeg gaan. Maar het pad naar een baby loopt bij iedereen anders en is niet altijd vanzelfsprekend.

Het is dan ook belangrijk om goed geïnformeerd te starten. Zo kun je je kansen op een zwangerschap optimaliseren en tegelijk maximaal instaan voor je eigen gezondheid en die van je kind. In dit boek zet fertiliteitsexpert prof. dr. Petra De Sutter alles van A tot Z op een rij.

“Veel mensen kennen de basis van hoe de voortplanting precies in elkaar zit niet goed (meer), en nemen allerlei fabeltjes en hardnekkige mythes voor waar aan. 

Het pad naar een baby loopt bij iedereen anders en is niet altijd even vanzelfsprekend, maar met de juiste informatie kun je je kansen op een zwangerschap optimaliseren en tegelijk maximaal instaan voor je eigen gezondheid en die van je kind. Daarom schreef ik dit basisboek.” – prof. dr. Petra De Sutter

Meer informatie vind je hier.

Wat heb jij gedaan of geprobeerd om zwanger te worden?

Linda van Aken
  1. En vooral veel geduld en blijven genieten van het leven

Comments are closed.