Skip to Content

Zwanger worden na stoppen pil; gemiddelde tijd, hoe snel en wanneer vruchtbaar / eisprong na eerste menstruatie / ongesteld zijn

Zwanger worden na stoppen pil; gemiddelde tijd, hoe snel en wanneer vruchtbaar / eisprong na eerste menstruatie / ongesteld zijn

Het grote besluit is genomen: jullie willen kinderen. En dan komen de grote vragen. Want wanneer moest je ook alweer met foliumzuur beginnen? Welke medicijnen kan je nu nog wel slikken en welke niet? En o ja, de pil. Wanneer moet ik daarmee stoppen? Kan ik daarna meteen zwanger worden of zijn er nog dingen waar ik rekening mee moet houden?

De menstruatiecyclus; van eiersprong tot vruchtbaar

Elke maand gebeurt er hetzelfde in je lichaam. Ik ken geen één vrouw die ongesteld zijn leuk vindt, maar het vertelt je wel belangrijke informatie. Menstrueren betekent dat het goed zit in je lichaam en dat je lichaam genoeg ‘energie’ heeft om zich daar mee bezig te houden.

Als je een keer behoorlijke griep hebt, kan je menstruatiecyclus langer duren dan anders. Je lichaam heeft er dan geen tijd voor. Bizar toch, hoe alles zo geregeld wordt in je lichaam?

Een menstruatiecyclus bestaat uit 2 delen, die allebei gemiddeld 14 dagen duren. (maar ja hé, wie is er hier gemiddeld? Een menstruatiecyclus korter of langer dan 28 dagen is helemaal niet raar.)

In het eerste deel rijpen er eicellen. Er rijpen elke cyclus meerdere cellen, maar er zal er uiteindelijk maar ééntje springen. Na ongeveer 14 dagen zijn de eicellen zo groot geworden dat ze kunnen springen en heeft je baarmoeder zich voorbereid op een eventuele zwangerschap.

Je hersenen krijgen een signaal van de eierstok dat de cellen er klaar voor zijn, en hup, daar gaat er een. (misschien komt daar het spreekwoord vandaan: de sprong durven wagen?)

Heel soms springen er 2 of zelfs 3 eicellen. Als die bevrucht worden én innestelen, raak je zwanger van een twee- of drieling. Dit is dan een meerling die niet op elkaar lijkt en ze hoeven ook niet hetzelfde geslacht te hebben.

Vanaf het moment dat de eicel springt, gaat de tweede helft van je cyclus in. Na ongeveer een week komt de eicel je baarmoeder in (dat was een lange reis…). Is de eicel bevrucht, dan is hij al gaan delen en bestaat het klompje uit meerdere cellen. Het klompje hecht zich in het baarmoederslijmvlies.

De ene helft van het klompje ontwikkelt zich tot placenta, de andere helft ontwikkelt zich tot je baby. Is de eicel niet bevrucht, dan weet je lichaam dat na een paar dagen en wordt het verdikte baarmoederslijmvlies en de eicel afgestoten door het lichaam: je menstruatie.

Precies op de helft van je cyclus is de ovulatie, en ben je dus vruchtbaar. Als het eitje wordt bevrucht volgt de innsteling. Maar hoe weet je nu wanneer je ovulatie er aan zit te komen?

Wat doet de pil & bijwerkingen?

Een anticonceptiepil onderdrukt de eisprong. Daarnaast zal deze pil ervoor zorgen dat het baarmoederslijmvlies niet klaar is voor innesteling. Ook wordt het slijm bij de ingang van je baarmoeder dikker, hierdoor zullen zaadcellen minder goed de baarmoeder kunnen bereiken.

Je zogenaamde menstruatie tijdens het slikken is dan ook geen echte menstruatie. De bloedingen die je hebt, worden onttrekkingsbloedingen genoemd. Door de pil is jouw hormoonhuishouding anders geworden.

Eerste menstruatie na stoppen pil

Wanneer je vruchtbaar bent na de pil kan heel erg verschillen. Gemiddeld is er na 2 tot 4 weken weer een eisprong en ben je dus vruchtbaar. Het advies is wel om te wachten tot na de eerste menstruatie.

Het kan echter ook voorkomen dat je een paar maanden moet wachten tot je lichaam de hormoonhuishouding weer in balans heeft. Twijfel je of je vruchtbaar bent; koop dan een ovulatietest die meer duidelijkheid kan verschaffen.

Wanneer stoppen met de pil om zwanger te worden?

Stoppen kan je op ieder willekeurig moment doen. Meestal wordt het gedaan als een strip op is. Als je stopt gaat je hormoonhuishouding veranderen en zal zo langzaam weer in zijn originele staat terugkeren. Bij de één zal dit sneller gaan dan bij de ander.

Je zult begrijpen dat dit eerst moet gebeuren voordat je lichaam echt klaar is voor een zwangerschap. Daarom dat het advies is om te wachten tot je de eerste keer menstruatie hebt gehad.

Hoe lang duurt het voor je zwanger wordt na de pil?

Zoals gezegd kan je zwanger worden zodra er weer een eisprong plaatsvindt. Een eisprong zal je misschien niet zelf voelen (sommige vrouwen hebben dit wel door), maar je merkt natuurlijk wel dat je weer menstrueert.

Bij de één is dat al met een paar weken, terwijl een ander daar rustig een jaar over doet. Gemiddeld duurt dit 1 tot 3 maanden.

Willen jullie over een tijdje aan kinderen beginnen, dan kan het slim zijn om toch al te stoppen met de pil en te kiezen voor een condoom als voorbehoedsmiddel.

Nog geen ritme in je menstruatie en dus in je eisprongen? Natuurlijk kan je dan al wel zwanger worden. Daar heb je immers maar 1 eisprong voor nodig! Op zich is dat geen enkel probleem, alleen is het moeilijker om vast te stellen hoe lang je zwanger bent.

Je weet zo namelijk niet precies wanneer je eisprong plaatsvond! Maar op de echo is natuurlijk gewoon te zien hoe ver je ongeveer bent! Meestal zal je een termijnecho krijgen als je rond 9 à 10 weken zwanger denkt te zijn. Met deze echo wordt vastgesteld hoe ver je bent!

Menstruatie na pil

Als je bent gestopt kan je last krijgen van wat bloedverlies, dit heet onttrekkingsbloed en lijkt op menstruatie maar dan zonder de krampen. Het duurt minder lang en is minder hevig.

Je lichaam heeft even nodig om je hormonen weer in evenwicht te brengen voordat de natuurlijke menstruatiecyclus weer op gang komt.

Geef jezelf de kans om je menstruatiecyclus te leren kennen en zo te weten wanneer je het meest vruchtbaar bent.

Houd er wel rekening mee dat je menstruatie misschien niet meteen regelmatig is! De meeste vrouwen hebben dit ritme wel weer te pakken binnen zes maanden.

Eisprong na stoppen pil

Als er weer een eicel vrijkomt uit je eierstokken, kan je weer zwanger worden. In eerste instantie kan je, door het veranderen van je hormonen, last hebben van kwaaltjes. Dit kan je natuurlijk ontwenningsverschijnselen noemen.

Omdat ook zwangerschapskwaaltjes een hormonenkwestie is, kan je misschien al denken dat je zwanger bent! Je kunt hierbij denken aan dingen als hoofdpijn, buikpijn, gevoelige borsten, misselijkheid en bijvoorbeeld wisselende stemmingen.

Met een zwangerschapstest kan je er achter komen of je echt zwanger bent of toch last hebt van het stoppen met de pil.

Gaan de klachten niet over? Neem dan contact op met je huisarts!

Gestopt met de pil maar niet ongesteld

Het uitblijven van je menstruatie kan meerdere redenen hebben. Niet alleen lichamelijk, maar ook dingen als stress hebben invloed. Uiteraard kan je hierover in gesprek met je huisarts.

Ben je na een jaar nog niet ongesteld geworden? Dan kan je het beste met hem of haar contact opnemen.

Tips zwanger worden na pil

Ben je het wachten zat en wil je je lichaam helpen om sneller zwanger te worden? Misschien heb je iets aan deze tips:

Foliumzuur slikken

Het is heel verstandig om al met foliumzuur te beginnen voordat je stopt met de pil! Een maand voordat je stopt met dit voorbehoedsmiddel, kan je het beste al gaan beginnen met foliumzuur (hier).

Een open ruggetje, schisis of een open gehemelte: met het slikken van foliumzuur verklein je deze risico’s. Omdat het ongeveer vier weken duurt voordat je lichaam genoeg foliumzuur ‘in voorraad’ heeft, zal je dus op tijd moeten beginnen. Deze foliumzuurpillen kan je kopen bij de apotheek.

Gezond leven

Een open deur, maar als je zwanger wilt worden is alleen stoppen met de pil natuurlijk niet genoeg. Slik dus foliumzuur en zorg dat je lichaam helemaal in goede conditie is.

Eet gezond, slaap voldoende en laat slechte gewoontes achterwege. Dit is het beste voor een eventuele zwangerschap, zowel voor jou als voor het kindje.

En stop, uiteraard in overleg met huisarts of apotheker, met medicijngebruik. Heb je om gezondheidsredenen medicijnen nodig? Ga in overleg met de huisarts, zodat je tot een goed besluit kan komen.

Het is trouwens belangrijk dat je huisarts en apotheker op de hoogte zijn dat je zwanger wilt worden. Zo kunnen zij hiermee rekening houden bij het voorschrijven van producten!

Wachttijd nodig?

Goed, je bent gestopt, je slikt foliumzuur en eet gezond. Maar moet je niet een tijdje wachten voordat je zwanger mag worden? Volgens huisartsen kan het geen kwaad om meteen zwanger te willen worden.

Wel raden ze vaak aan even te wachten om je hormoonspiegel weer in balans te krijgen, maar medisch gezien is het niet noodzakelijk.

  • Gebruik een ovulatietest en weet wanneer je het beste vrijen kunt
  • Je kunt ook goed zelf bijhouden wanneer je eisprong zou moeten zijn en juist deze dagen meer vrijen
  • Vrijen in de missionarishouding schijnt meer kans op een zwangerschap te geven
  • Blijf even liggen: zo voorkom je dat het sperma (gedeeltelijk) weer wegstroomt uit je lichaam
  • Ontspan. Maak je niet te druk want stress is juist niet goed om zwanger te worden
  • Gebruik geen drugs en alcohol. Deze stoffen hebben een negatieve invloed op de zaadcellen en de vrouwelijke cyclus. Overigens is het ook zeker niet gezond voor het kindje! Net als roken en rokerige ruimtes.
  • Pas op met glijmiddelen. Er zijn glijmiddelen die niet vriendelijk zijn voor zaadcellen…!
Wil Cats
Volg me via: