Skip to Content

Checklist zwangerschap per maand; wat moet je regelen?

Checklist zwangerschap per maand; wat moet je regelen?

Naast het uitzetlijstje, een van de meest gebruikte onder toekomstige moeders. Heb je ook een diversiteit aan regellijstjes; lijstjes met dingen die je moet regelen tijdens de zwangerschap of voor de bevalling van je kind.

Dit overzicht is per maand, zodat je ziet wanneer je in de zwangerschap wat moet regelen.

Lees ook: Uitzetlijst baby; wat heb je nodig?

Kinderwens

Foliumzuur & Vitamines

Zodra je wilt gaan proberen om zwanger te worden wordt je geadviseerd om foliumzuur te gaan slikken. Foliumzuur is van groot belang voor de ontwikkeling van het ongeboren kind.

Helaas halen we deze voedingsstof niet voldoende uit onze voeding. Daarom is het belangrijk om, wanneer je zwanger wilt worden, een voedingssupplement te gaan slikken.

Dit kan een supplement zijn met alleen foliumzuur, maar je kan ook kiezen voor een multivitamine speciaal voor zwangeren. Zo weet je zeker dat je de voor jouw situatie juiste hoeveelheden binnen krijgt. 

Ook andere vitamines zoals vitamine B en vitamine D zijn belangrijke te slikken voor en tijdens je zwangerschap.

Lees ook: Kinderwens; Tips voor als je graag een kindje wil / zwanger wil worden
Lees ook: Het nut van foliumzuur slikken in de zwangerschap

Gezond leven; niet roken en drinken

Roken deed ik al niet, en ja, als je op huwelijksreis bent op een tropisch eiland, een zwembad voor je hotelkamer hebt met zwembadbar en uitzicht op een supermooie zonsondergang hoort daar een cocktail bij.

Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap
Lees ook: Roken tijdens zwangerschap

Maand 1; Zwangerschapstest & Moeders voor Moeders

Zwangerschapstest

Als je drie weken zwanger bent kan je je misschien al wat anders voelen en last krijgen van de eerste zwangerschapsperikelen.

Echter kan je vanaf de vierde week van de zwangerschap kan je een zwangerschapstest doen met een betrouwbaar resultaat. Er is dan al iets dat twee weken in je groeit, de andere twee weken krijg je ‘cadeau’.

Op dit moment is de embryo nog zo klein dat je nog niet veel kan zien. Zodra je weet dat je zwanger bent kan je ook alvast de uitgerekende datum berekenen.

Lees ook: Vanaf wanneer zwangerschapstest doen, beste testen vergelijken
Lees ook: 25 zwangerschapssymptomen waaraan je zwangerschap kan herkennen
Lees ook: Originele manieren partner vertellen dat je zwanger bent

Moeders voor Moeders

Als je daarvoor kiest kan je je aanmelden voor Moeders voor Moeders om andere moeders te helpen zwanger te worden. Bij beide kinderen ben ik met zes weken begonnen.

Lees ook: Moeders voor moeders

Zwangerschapsdagboek

Als je een zwangerschapsdagboek bij wilt houden, kan je die nu aanschaffen. Zelf heb ik het 9 maanden dagboek van Pauline Oud ingevuld.

Je vind ze hier.

Lees ook: Zwangerschapsdagboek bijhouden

Maand 2; Verloskundige

Eerste afspraak verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent kan je een afspraak maken bij de verloskundige / huisarts voor de eerste echo. In de tweede maand, bij 6/7/8 weken (afhankelijk van verloskundige) heb je de eerste afspraak.

Een paar weken later met 12 weken wordt de termijnecho gedaan en de uitgerekende datum definitief vastgesteld.

Het is verstandig je tandarts en je apotheek te melden dat je zwanger bent. Zij zijn zich dan bewust van het feit dat bepaalde medicijnen en bijvoorbeeld het maken van eventuele röntgenfoto’s die meer kunnen.

Lees ook: Verloskundige; eerste afspraak, taken bevalling, hoe kiezen
Lees ook: Overzicht van de echo’s tijdens de zwangerschap

Indien nodig; huisvesting

In het huisje waar wij woonden was er echt geen ruimte voor een baby, geen idee waar we een ledikantje hadden moeten plaatsen. Voor ons was het dus heel belangrijk om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een geschikt huis.

Binnen twee maanden hadden we een eengezinswoning gevonden, de hypotheek geregeld en de sleutels. Dat was wel fijn, want je moet dan altijd nog het een en ander doen aan het huis, verhuizen etc.

Lees ook: Tips voor verhuizen met kinderen om de impact zo klein mogelijk te maken.

Zwangerschapsdozen aanvragen

Er zijn een aantal gratis Zwangerschaps en babydozen waar je je voor kan aanmelden, voor een aantal is het fijn om dat nu te doen. Later kan je ze dan ophalen.

Lees ook: Gratis zwangerschaps & baby dozen

Maand 3; Ouderschapsverlof & Opvang & Zwangerschapsaankondiging

Ouderschapsverlof

Overleg met je partner wat je wilt gaan doen in de verzorging van je kindje; wie gaat hoeveel werken.

Neem je ouderschapsverlof op? Hoe is dit bij je werkgever geregeld? Je hoeft het nog niet aan je werkgever te vertellen dat je zwanger bent, maar het is wel fijn om te weten hoe het geregeld is, of wat de overheid / cao hierover heeft bepaald.

Zelf hadden we er voor gekozen dat manlief fulltime bleef werken, en rondom de geboorte twee weken vakantie zou opnemen. Zelf zou ik een dag minder gaan werken.

Lees ook: Vaderschapsverlof; hoe zit het nu precies met verlof na geboorte van het kind en ouderschapsverlof?
Lees ook: Zwangerschap en werken; van minder werken / ziektewet tot zwanger als ondernemer

Kinderdagverblijf of gastouder?

In het verlengde daarvan is het zoeken naar een kinderdagverblijf / gastouder. Je kan bij mensen in je omgeving polsen waar zij voor hebben gekozen, waarom en hoe dat bevalt en je eigen keuze maken.

Zelf werkte ik voor een kindercentrum, maar mocht mijn moeder had aangeboden om als gastouder op de baby (en die van mijn zus) te willen passen. Dat was wel fijn, omdat we allebei onregelmatige werktijden hebben.

Misschien is er bij jullie ook wel een oma die graag een of meer dagjes wil oppassen om zo veel tijd door te brengen met de kleinkinderen.

Lees ook: Kinderdagverblijf of gastouder kiezen

Zwangerschapsaankondiging

Aan het einde van de derde maand, bij 12 weken vertellen veel mensen aan hun omgeving dat ze een kindje verwachten.

Onze ouders hadden we het als eerste verteld met een originele zwangerschapsaankondiging, onze broers en zussen hebben we het met sinterklaas verteld en de rest volgde daarna. Hiervoor hadden we wat bijzonders bedacht waar ik in een latere blog nog op in zal gaan.

Lees ook: Originele zwangerschapsaankondiging
Lees ook: Leukste boeken ‘ik wordt grote broer / zus’ ter voorbereiding op komst baby

Maand 4; Kraamzorg & Werkgever

Kraamzorg

De kraamzorg moet geregeld worden. Na de bevalling heb je in Nederland het voorrecht dat je een kraamverzorgende bij je thuis krijgt.

De kraamverzorgende zal je de eerste week (of op indicatie mogelijk langer) thuis helpen met het verzorgen van jou, je baby en het huishouden. Het kan zijn dat je verloskundige samenwerkt met een bureau, of dat je het via de zorgverzekering kan regelen. 

Je kunt het beste je zorgverzekeraar meteen na je termijnecho inlichten over jullie zwangerschap en gelijk kraamzorg aanvragen.

Vraag ook goed na op hoeveel uur kraamzorg je recht hebt, of je zelf een kraambureau mag uitkiezen en of zij een contract hebben met een bepaald bureau.

Er zijn speciale zorgvuldige kraamzorg bureaus die zich bijvoorbeeld richten op bepaalde levensinstellingen.

Lees ook: Kraamzorg; alles wat je moet weten, taken kraamverzorgster & hoe kies je een kraambureau

Aanmelden zorgverzekering & kraampakket

Je moet de zwangerschap nu ook melden bij de zorgverzekering, zij regelen namelijk het kraampakket. Ook is het goed om te bekijken wat de vergoedingen zijn van de zorgverzekeraar, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

De basisverzekering vergoedt bijvoorbeeld de verloskundige, maar voor de kraamhulp geldt een eigen bijdrage.

Je kunt je hiervoor aanvullend verzekeren. Later in je zwangerschap kan blijken dat je om medische redenen naar het ziekenhuis moet, maar als dat niet het geval is, mag je kiezen: thuis, in het ziekenhuis of in een kraamhotel. Een zelfgekozen ziekenhuisbevalling kan niet bij alle ziekenhuizen.

Soms heeft het ziekenhuis geen verlosafdeling of verwijzen ze door naar een kraamhotel dat vaak vlakbij, of soms zelfs in het ziekenhuis gevestigd is.

Voor een bevalling in een kraamhotel en voor een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie betaal je een eigen bijdrage. Goed om te weten als je je verzekering checkt.

Kraamhotels bieden vaak verschillende opties: je kunt er alleen bevallen, maar ook je hele kraamtijd doorbrengen. Vaak hebben ze ook verschillende typen kamers, waarvoor verschillende tarieven gelden.

Kraamhotels houden regelmatig open dagen. Ga daar tijdig naartoe, zodat je nog wat bedenktijd hebt. Vraag naar de tarieven en check wat je zorgverzekering wel en niet vergoedt.

Lees ook: Bevallen in een kraamhotel of geboortecentrum / geboortehotel
Lees ook: Kraampakket; Handige checklist van wat je nodig hebt
Lees ook: Zwanger en zorgverzekering; Wat is de beste zorgverzekering, hoe zit het met eigen bijdrage of doorgeven? 

Vertellen werkgever

Je werkgever hoef je pas drie weken voordat je verlof in gaat te vertellen dat je zwanger bent, maar het is fijn om nu alvast te overleggen.

Voor als je je minder fit voelt, er eventueel dingen geregeld moeten worden voor als je terugkomt en borstvoeding wilt gaan geven etc.

Om zwangerschapsverlof of ouderschapsverlof te kunnen regelen, heb je een zwangerschapsverklaring van je verloskundige (of gyneacoloog / huisarts) nodig.

Dit moet je doen voordat je 20 weken zwanger bent. Eerder kan ook, als je werkgever hiervan op de hoogte is heb je namelijk recht op wettelijke bescherming gedurende de zwangerschap.

Wanneer je bijvoorbeeld veel moet tillen tijdens je werk of je met gevaarlijke stoffen werkt, moet je dit snel melden aan je werkgever zodat je misschien vervangend werk kunt doen.

Lees ook: Wat te doen bij zwangerschaps discriminatie op werk?

Erkenning ongeboren vrucht

Als je niet getrouwd bent is dit ook het moment om te regelen dat je partner de ongeboren vrucht erkent.

Zeker als jullie wel willen dat jullie kindje de achternaam van de vader krijgt. Dan moet je tijdens de zwangerschap langs de gemeente zodat de vader ‘zijn ongeboren vrucht’ kan erkennen.

Hiervoor moeten beide ouders hun legitimatiebewijs meenemen. Indien de moeder niet bij de erkenning aanwezig kan zijn, dien je schriftelijke toestemming aan je partner mee te geven.

De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt dan een akte van erkenning op.

Indien je de erkenning niet tijdens de zwangerschap geregeld hebt, kan dit nog tijdens de geboorte aangifte of op een later tijdstip, maar het wordt aangeraden om dit nog tijdens de zwangerschap te regelen. Dit scheelt veel gedoe na de zwangerschap.

Lees ook: Welke achternaam voor je baby / kind?

Maand 5; Babykamer & 20 weken echo & Zwangerschapscursus

Babykamer

Als je niet al begonnen bent kan je nu gaan kijken naar een babykamer, bij sommige winkels kan het een paar weken duren voordat die besteld is.

Zelf hadden we al een kamertje uitgezocht bij de Ikea en hebben tijdens de verhuizing deze opgehaald (hadden een aanhanger gehuurd die om zes uur terug moest zijn, maar waren net niet klaar, dus konden zo gelijk bij de Ikea een aanhanger lenen).

Lees ook: Populaire thema’s babykamer met ideeën en voorbeelden
Lees ook: Duurzame babykamer

Pre-natale diagnostiek

Met de 20 weken ga je waarschijnlijk ook langs voor een pre-natale screening(seo-echo)? Dit is een belangrijke echo, omdat op deze echo specifiek naar afwijkingen bij je kleintje gezocht worden.

Mocht er een afwijking geconstateerd worden kan er verder onderzoek gedaan worden en er eventueel keuzes gemaakt worden met in het uiterste geval een abortus.

Lees ook: Prenatale diagnostiek; overzicht testen tijdens zwangerschap van nipt tot echo
Lees ook: Nipt-test
Lees ook: Vruchtwaterpunctie

Gender reveal

Indien je dat leuk vind kan je na de 20 weken echo het geslacht van je kind bekend maken middels een gender reveal.

Misschien weet je dat al eerder vanwege de nipt-test maar zo halverwege de zwangerschap is het een mooi moment. Dat kan je zo groot of klein maken als je zelf wilt; van een originele foto tot en met een groot feestje.

Al zijn er ook nog steeds ouders die er voor kiezen om niet te weten wat het geslacht van hun kind is.

Lees ook: Gender reveal originele ideeën

Zwangerschapscursus

Een zwangerschapscursus uitzoeken en daarvoor aanmelden. Bij ons begon de haptonomische zwangerschapsbegeleiding in week 18. Je hebt ook borstvoedingscursussen.

Lees ook: Overzicht zwangerschapscurssussen en begeleiding

Maand 6; 3d-echo & babynaam

3d-echo

Als je graag een 3D-echo wilt kan je dat het beste in deze maand doen. Nu is je baby redelijk ‘volgroeid’ om een totaalbeeld te krijgen. Terwijl als je langer wacht, je baby te groot wordt en er geen ‘mooie’ foto meer gemaakt worden.

Peetouders

Als je overweegt om je kind te laten dopen is het gebruikelijk om een peetoom of peettante te kiezen. In sommige families zijn dat ook de personen die worden gevraagd als voogd. Het is goed om daar nu alvast over na te denken en eventueel te bespreken.

Lees ook: Baby dopen

Babynaam

Daarnaast is het goed om in ieder geval een begin te maken met het zoeken naar een babynaam en een shortlist op te stellen waarvan je de komende maanden nog kan schrappen. Een naam geven aan je kind is nog best een moeilijke taak. 

Er zijn op internet veel websites te vinden met lijsten van namen met betekenis erbij, zoals hier. Let ook op of de voornaam past bij de achternaam en of er geen rare combinaties ontstaan met de initialen van de namen.

Lees ook: Babynaam kiezen

Maand 7; Geboortekaartjes & Babymoon & Geboorteplan

Geboortekaartjes

Het wordt tijd om na te denken over het geboortekaartje, en natuurlijk welke naam daar op komt te staan. Vraag voor de zekerheid een proefdruk aan om te controleren of alles is zoals verwacht.

We hadden een concept aangevraagd en hem ‘klaargezet’ zodat we na de bevalling alleen nog de laatste dingen  hoefde in te vullen.

Lees ook: Tips originele teksten voor geboortekaartjes voorbeelden en inspiratie
Lees ook: Geboortekaartjes trends

Babymoon

Als je dat wilt is dit het laatste moment voor een babymoon, na week 28 mag je niet meer vliegen.

Lees ook: Babymoon: Op vakantie tijdens de zwangerschap

Geboorteplan / voorbereiding bevalling

Tijdens je zwangerschap kun je vast nadenken over wat je zou willen tijdens en rondom de bevalling. Houd het geboorteplan simpel en schrijf alleen op wat echt belangrijk voor je is.

Bespreek je plan ook met je verloskundig zodat je weet of je wensen ook realistisch zijn. Met zo’n geboorteplan weten de verloskundige, gynaecoloog en je partner wat je wilt en kunnen ze rekening houden met je wensen.

Natuurlijk staat niks in je zelfgemaakte geboorteplan vast.

Je kunt zelf alles wijzigen wanneer je maar wilt, maar er kunnen ook medische omstandigheden zijn waardoor er niet aan al je wensen kan worden voldaan.

Door het schrijven van een geboorteplan kun je je wel alvast voorbereiden op je bevalling en goed nadenken over wat jij echt belangrijk vindt.

Lees ook: Geboorteplan: Ervaringen en voorbeeld / tips bij het schrijven

Maand 8; Baby-uitzet & Zwangerschapsverlof

Baby uitzet

Loop voor de zekerheid nog een keer de baby uitzetlijst langs en checken wat je nog moet regelen. Zet alvast je bed op klossen of zorg dat ze klaar staan.

Zwangerschapsverlof

Het kan zijn dat je zwangerschapsverlof nu begint.

Lees ook: Bucket list; 10 activiteiten en uitjes om te doen tijdens zwangerschap of hoogzwanger tijdens zwangerschapsverlof

Vluchtkoffer

Het wordt ook tijd om de vluchtkoffer klaar te zetten, ook als je graag thuis wilt bevallen is het handig om die klaar te hebben staan voor het geval dat. Met spullen voor jezelf, je man en natuurlijk de baby! Zorg er ook voor dat;

  • Alle apparatuur waarmee je de bevalling wilt gaan registreren zoals een fototoestel klaar staat en opgeladen is. Het zou zonde zijn als je de bevalling niet kunt vastleggen terwijl dat wel je wens was.
  • Leg de spullen klaar voor een eventuele thuisbevalling. Denk bijvoorbeeld aan een warmwaterkruik, een ijszak, massageolie, je lievelingsmuziek, warme sokken en een wijd T-shirt.
  • Leg de babykleertjes klaar die je graag als eerste wilt aantrekken.
  • Check voor de zekerheid google maps wat de snelste route is naar het ziekenhuis.

Lees ook: Checklist inhoud vluchtkoffer

Intake kraamzorg

Intake gesprek met de kraamzorginstelling bij jouw thuis.

Lees ook: Thuisbevalling; Checklist, benodigdheden voordelen en nadelen thuis bevallen

Maand 9; De laatste lootjes voor de bevalling van je baby

Het fijnste is als alle grote dingen al geregeld zijn, zodat je heerlijk van je laatste weken kan genieten. Spreek met je partner af dat hij vanaf nu ieder moment van de dag bereikbaar is en zijn telefoon heeft aanstaan.

Lees ook: Voortekenen bevalling; signalen en symptomen begin start bevalling in aantocht herkennen 

Nesteldrang

Het huis helemaal in orde maken, bijvoorbeeld (nog een keer) de kleding wassen, een borduurwerkje doen, de laatste details in de babykamer doen.

Lees ook: Betekenis nesteldrang tijdens zwangerschap ter voorbereiding op de bevalling baby

Adressen geboortekaartjes

De adressen voor de geboortekaartjes schrijven. Dit had ik dus nog niet gedaan, en moest in de kraamweek nog gebeuren.

Beschuit

Je kan het alvast maar in huis hebben, beschuit met muisjes! Roze muisjes voor een meisje, blauwe muisjes voor een jongetje maar dit wist je uiteraard al!

Of als je een alternatief wilt voor beschuitjes met muisjes dat ze klaar liggen in de vriezer.

Lees ook: Wat zit er in de vluchtkoffer baby voor bevalling?

Zwangerschapsfotoshoot of gipsbuik

Eventueel nog een laatste zwangerschapsshoot, of een gipsbuik maken en genieten van de laatste momenten met je partner.

Lees ook: Zelf gipsbuik versieren of laten bewerken; tips en voorbeelden van egaliseren, verven, bekleden met kant, afwerken met mozaiek 
Lees ook: Zwangerschapsfotoshoot; Bij hoeveel weken, inspiratie binnen & buiten & met partner / kinderen om zelf te doen

Hadden jullie ook een lijstje gemaakt met wat je moest doen voor de zwangerschap?

Omschrijving van de afbeelding

Linda van Aken