Skip to Content

Tweelingzwangerschap; aan welke symptomen kan je dit herkennen?

Tweelingzwangerschap; aan welke symptomen kan je dit herkennen?

Misschien hield je er al een beetje rekening mee omdat tweelingen in de familie zitten. Of het is juist een grote verrassing als je bij de termijnecho te horen krijgt dat je niet 1 maar 2 kleine wondertjes bij je draagt.

Misschien moet je even aan het idee wennen of ga je juist meteen helemaal uit je dak van geluk.

Maar hoe dan ook, er komen weer heel nieuwe vragen op je af. Want hoe gaat het nu verder? Is het heel anders om zwanger te zijn van meer dan 1 kindje en zijn er andere dingen waar je nu rekening mee moet houden?

Zwanger van een tweeling: Mevrouw, ik zie twee hartjes

Daar lig je dan. Je hoopt een kloppend hartje waar te nemen op het scherm. En opeens wijst de persoon achter de knoppen niet 1 maar 2 hartjes aan. Even ben je sprakeloos. En je kijkt verbaasd naar die twee beweginkjes op de echo.

Twee kindjes, zomaar in jouw buik! Misschien ben je direct enthousiast of misschien moet je even aan het idee wennen.

In ieder geval blijft de uitkomst hetzelfde: twee wondertjes, waar jij voor mag zorgen!

Zwanger zijn van een tweeling is best bijzonder. Je kunt er ongeveer van uitgaan dat 1 op de 80 zwangerschappen een tweelingzwangerschap betreft. Afhankelijk van de leeftijd van de moeder groeit de kans hooguit tot ongeveer 2,1%.

Ben je jonger, dan wordt de kans dus lager. Maar er zijn meer redenen waarom je kans loopt op een tweelingzwangerschap.

Wist je bijvoorbeeld dat gezonde moeders meer kans maken? Je hebt nu dus 2 kleine minimensjes in je buik en het kan zo maar zijn dat dat je best even overweldigt. Geen paniek, je groeit vanzelf naar dit gegeven toe tijdens je zwangerschap.

Tegenwoordig, met de verplichte echo’s, zullen er weinig onverwachte tweelingen meer geboren worden, lijkt me.

Wat zijn extra aandachtpunten tijdens de zwangerschap?

Zwanger zijn van een tweeling is natuurlijk voor een deel hetzelfde als een gewone zwangerschap, maar er zijn uiteraard ook verschillen. Hoe je zwangerschap verder zal lopen, is natuurlijk niet te voorspellen.

Net als bij een éénling, is iedere zwangerschap uniek. Feiten, die duidelijk anders zijn dan bij een gewone zwangerschap:

  • Je moet bevallen in het ziekenhuis en een gynaecoloog zal je zwangerschap en bevalling begeleiden
  • Je moet vaker op controle komen
  • Je hebt helaas meer kans op complicaties, daarom wordt alles extra goed in de gaten gehouden
  • Je loopt meer risico op vroeggeboorte
  • Waarschijnlijk kom je meer aan (logisch natuurlijk)
  • Na ongeveer 38 weken ontstaat er ruimtegebrek en zal de placenta minder goed werken
  • Lager geboortegewicht
  • Een gynaecoloog zal je zwangerschap en bevalling begeleiden. Bevallen gebeurt nu in ieder geval in het ziekenhuis.
  • Controles zullen vaker gehouden worden, vanwege een grotere kans op complicaties.
  • Op zich geen zwangerschapsgebeuren, maar je zult ook de babyuitzet moeten uitbreiden…

Eén- of twee-eiige tweeling

Een tweeling kan bestaan uit twee identieke kindjes. Zij zijn ontstaan door een splitsing nadat de zaadcel en de eicel al samengesmolten zijn.

Deze kinderen hebben dus een zelfde start en hebben dan ook hetzelfde DNA. Gebeurt deze splitsing al snel, dan hebben de kinderen aparte placenta’s en gescheiden vruchtzakken.

Als de splitsing later ontstaat, zullen de kinderen dus de inmiddels gevormde placenta moeten delen. Als deze splitsing nog later is ( 1 of 2 weken later) dan delen de kinderen niet alleen de placenta, maar ook het vruchtwater. Ze hebben dan dus samen maar 1 vruchtzak en 1 placenta!

Bij een twee-eiige tweeling zijn er dus meerdere eicellen vrijgekomen. Als deze ook beide bevrucht zijn, is men dus ook zwanger van een tweeling. Alleen hebben deze kindjes dus niets meer gelijkenis dan andere broertjes en zusjes; ze zouden zelfs verschillende vaders kunnen hebben!

Of, als de ouders een verschillende afkomst hebben, zouden ze verschillende huidskleuren kunnen hebben. Ze waren toevallig op hetzelfde moment in de baarmoeder aanwezig, maar delen verder niets. Zij lijken dan ook niet meer of minder op de ander dan op andere broertjes of zusjes.

Ook kan er in dit geval sprake zijn van verschillende geslachten. Bij een tweeling, bestaande uit een jongen en een meisje, is er dus nooit sprake van een één-eiige tweeling.

Tijdens de zwangerschap kan je dus nog niet zien of het om een één-eiige of een twee-eiige tweeling gaat.

Karakter

Een twee-eiige tweeling hoeft helemaal niet hetzelfde karakter te hebben, maar ook een één-eiige heeft zijn eigen persoonlijkheid, hoewel die wel veel dichter bij elkaar zullen liggen.

Vaak zie je toch wel dat er één wat meer de leiding heeft. Of dat ze elkaar als het ware aanvullen. De één is goed in taal, de ander in rekenen, bijvoorbeeld.

Een eigen taaltje

Een tweeling groeit natuurlijk samen op. Ze begrijpen elkaar en vormen daardoor een eigen taaltje, met eigen klanken.

Een kind zal taal gebruiken en leren om zo te kunnen uitleggen wat het wil. Omdat deze kinderen minder moeite hoeven te doen omdat ze elkaar zo ook wel begrijpen, is de motivatie heel anders dan bij een éénling, die zich duidelijk wil maken naar de ouder toe.

Daarnaast zal een ouder van een tweeling of een meerling meer in het algemeen naar de kinderen praten, waardoor er minder één-op-één contact is.

Omdat de kinderen elkaar zo begrijpen en vooral zo met elkaar bezig zijn, zal er een kleine kans ontstaan op een taalachterstand. Meestal lost dit al weer op voordat ze naar school gaan.

DNA van tweeling

Zelfde DNA, dus ook dezelfde vingerdrukken? Nee dus. Vingerafdrukken hebben namelijk ook te maken met omgevingsfactoren. Waar bijvoorbeeld meer druk wordt uitgeoefend zal een ander patroon ontstaan. En hoe zit het dan met tweelingen die dus dezelfde DNA hebben, maar waarvan men vermoedt dat het een misdrijf heeft gepleegd?

Ook daar heeft men iets op gevonden. Wanneer de tweeling ouder wordt, maken ze ook zo hun eigen dingen mee en die externe factoren hebben ook hierbij invloed. Dit heeft dus invloed op de methylatie van het DNA.

Men heeft nu ontdekt hoe dit te bewijzen valt. Denk hierbij aan roken, wat de één wel doet en de ander niet, bijvoorbeeld.

Groei van je buik bij een tweeling

Is een tweelingzwangerschapsbuik nu heel veel groter dan anders? Natuurlijk, want er huizen twee kindjes in. Meestal zullen ze wel kleiner zijn.

En nee, je groeit zeker niet dubbel zoveel. Waar de groei tijdens een gewone zwangerschap gemiddeld 11-15 kilo bedraagt, loop je nu gemiddeld kans op een groei van 12-18 kilo. Dus eigenlijk valt het best mee…

Leuk extra weetje: heb je zelfs drie baby’s, dan mag je uitgaan van een groei van 16-21 kg!

Zwangerschapskwaaltjes

Omdat je meer hormonen aanmaakt bij een tweelingzwangerschap, kan je ook meer last hebben van de typische kwaaltjes als misselijkheid. Doordat je baarmoeder sneller groeit, kan dit ook kwaaltjes opleveren.

Harde buiken, bijvoorbeeld. Uiteraard vergt het ook meer van jouw lichaam. Een ijzertekort komt dan ook vaker voor.

Lees ook: Kwaaltjes tijdens de zwangerschap

Complicaties

Zoals gezegd maak je meer kans op complicaties. Dit kunnen zijn:

  • Een verhoogde bloeddruk
  • Zwangerschapssuiker
  • IJzergehalte dat te laag is
  • Oedeem
  • Zwangerschapsvergiftiging

Natuurlijk komen deze dingen ook voor bij zwangerschappen van 1 kindje, maar helaas heb je er nu meer kans op. Gelukkig word je goed in de gaten gehouden.

Controles

Tot 26 weken zal je normaal gesproken iedere maand een afspraak hebben bij de gynaecoloog. Daarna ga je iedere 2 weken en vervolgens vanaf 32 weken ga je al iedere week. Zijn er complicaties, dan zal de frequentie uiteraard toenemen.

Echo’s zullen vaker voorkomen dan anders, want zo kan je de kindjes natuurlijk extra goed observeren. De groei kan zo goed bijgehouden worden.

Vanaf 30 weken krijg je een extra controle met behulp van een CTG. Zo kunnen de harttonen van de kindjes gecontroleerd worden en natuurlijk is er zo veel te vertellen over de gezondheid van de baby’s.

Vroeger werd bij alle zwangerschappen, bij iedere controle, het gewicht bijgehouden. Dat gebeurt nu alleen nog bij complicaties.

Monochoriale zwangerschap

Bij tweelingen heb je het vaak over een één- of twee-eïge tweeling. Maar er is nog een ander verschil. Soms delen de twee kindjes niet alleen hetzelfde DNA, maar ook dezelfde placenta!

Je zult wel begrijpen dat hiermee extra risico’s om de hoek komen kijken. Bij een zogenaamde monochoriale zwangerschap zal je dus uiteraard nog vaker naar de gynaecoloog gaan.

De bevalling

Veel tweelingen vinden het bij 37 weken tijd om te komen. Omdat de placenta minder goed gaat werken en er natuurlijk steeds minder ruimte overblijft, zal er bij 38 weken overwogen worden om de kindjes te halen.  Mocht je al eerder weeën krijgen, dan is de kans groot dat je opgenomen wordt in het ziekenhuis.

Is het nog te vroeg om te gaan bevallen, zal er medicatie worden gegeven om zo de bevalling tegen te houden. Bij een te vroege geboorte en als de kindjes bijvoorbeeld extreem licht van gewicht zijn, zullen de baby’s in de couveuse verder ontwikkelen. De kans op vroeggeboorte is bij een tweelingzwangerschap groter dan bij 1 kindje.

In het ziekenhuis bevallen

De bevalling zal altijd plaatsvinden in het ziekenhuis. Dit is zo bepaald om de risico’s, die nu eenmaal groter zijn, te beperken.

Het komt namelijk nog weleens voor dat het tweede kindje dwars gaat liggen en dan moet er snel ingegrepen kunnen worden. Ook kan het tweede kindje in gevaar komen door het loslaten van de moederkoek of als de baarmoeder al gaat samentrekken.

Ook voor jou kan de tweede uk meer problemen opleveren. Het kan namelijk zo maar gebeuren dat de weeën stoppen na de geboorte van de eerste. In dat geval zullen weeënopwekkers gebruikt moeten worden.

In principe kan je je tweeling dus ook gewoon op een natuurlijke manier geboren laten worden en is een keizersnede alleen nodig bij een ‘onmogelijke’ stuitligging. Maar ja, dat is altijd al zo…

Wel wordt je tweede kindje extra in de gaten gehouden en zal er niet al te lang tijd tussen gehouden worden, omdat de placenta minder goed zal zijn gaan werken.

Men gaat uit van maximaal een half uur tussen beide geboortes, maar uiteraard hangt alles af van de conditie van je tweede baby (en van jou…).

In het ziekenhuis blijven na tweelingbevalling?

Zijn je kindjes niet te vroeg geboren (dus niet voor 37 weken) en zijn zij verder ook gezond? Dan mogen jullie gewoon gezellig thuis de kraamtijd vieren!

Dubbele uitzet?

Niet in paniek raken, want je hebt echt niet alles dubbel nodig. Je kunt het prima redden met 1 badje (je kunt er toch geen twee tegelijk doen…) en 1 commode, 1 aankleedkussen en natuurlijk is 1 luieremmer ook wel voldoende. Maar ook een box is in eerste instantie groot genoeg voor 2 kleintjes.

En misschien kan je ook prima even iets lenen van vrienden om zo de kosten wat te drukken.

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via: