Skip to Content

Sauna & zwanger; van eerste tot wanneer in derde trimester van zwangerschap

Sauna & zwanger; van eerste tot wanneer in derde trimester van zwangerschap

Je bent een trouwe saunabezoeker, maar kun je dat blijven doen als je zwanger bent? Of kun je het beter even laten? Kunnen sauna zwangerschap samen? Waar let je op en wat kun je beter laten? En hoe zit het met een bubbelbad tijdens je zwangerschap of al die andere lekkere baden in de wellness?

Wat kun je nog meer doen als je op zoek bent naar ontspanning en liever niet naar de sauna gaat?

Wel of niet sauna zwanger bezoeken?

Sauna & zwanger; van eerste tot wanneer in derde trimester van zwangerschap - Mamaliefde

Helaas zijn de meningen van de geleerden verdeeld over dit onderwerp. Daardoor wordt het voor jou als leek toch een beetje ingewikkeld om te kiezen. Waar de ene geleerde de sauna het liefst verbiedt voor een zwangere, zeggen anderen dat het onder bepaalde omstandigheden prima te doen is.

Toch begrijp je hier in ieder geval al uit dat je niet zomaar alles kan doen. Wees dus wijs en informeer goed wat wel en/of beter niet kan!

Want ook al zijn er onderzoeken geweest die aantonen dat in bepaalde periodes een sauna geen kwaad kan doen, is dit ook voor een groot deel afhankelijk van jouw gezondheid en hoe je zwangerschap verloopt. Het beste kun je dan ook eerst overleggen met de verloskundige of gynaecoloog.

De reden waarom er mensen zijn die het saunabezoek tijdens je zwangerschap volledig willen verbieden, is de hoogte van je lichaamstemperatuur. Omdat deze tijdens een saunabezoek behoorlijk hoog kan oplopen, zou je kindje meer kans maken op afwijkingen in het zenuwstelsel.

Dit is ontdekt door onderzoeken uitgevoerd met ratten.

Naar de sauna tijdens het eerste trimester

Tijdens de eerste 15 weken is een saunabezoek echt af te raden. Je baby is nu nog extra gevoelig voor invloeden die van buitenaf komen. Hierbij kun je o.a. denken aan hartafwijkingen of afwijkingen bij de ontwikkeling van de hersentjes.

Maar ook een miskraam kan uitgelokt worden door de hoge lichaamstemperatuur. Gewoon even niet doen dus!

Naar de sauna in de laatste twee maanden

Tijdens de laatste twee maanden heb je rekening te houden met het feit dat je baarmoedermond al iets kan gaan ontsluiten. Hierdoor kunnen er bacteriën binnenkomen en uiteraard levert dit gevaar op voor de baby. Daarom kun je nu beter afzien van warme baden omdat daar veel kans is op bacteriën en dus infectiegevaar.

Hierbij kan je o.a. denken aan:

  • Hot tube
  • Jaccuzi
  • Bubbelbaden
  • Kruidenbaden

Andere gevolgen van een saunabezoek

Naast het stijgen van je temperatuur, zal ook je hartslag verhogen. Ook die van je kindje, wat normaal gesproken niet erg zal zijn. Door de opwarming van je lichaam verwijden je bloedvaten.

Je bloeddruk kan dalen. Omdat je niet alleen voor jezelf zorgt, maar ook voor je kindje, heeft je lichaam het al zwaarder dan normaal.

Alles bij elkaar kan het ervoor zorgen dat je duizelig wordt of zelfs flauw kan gaan vallen. Uiteraard moet je direct de sauna verlaten als je dit voelt opkomen en de buitenlucht opzoeken! Zorg dan ook dat je het liefst in de buurt van de uitgang zit.

Beginnen met de sauna

Ga je normaal ook niet (regelmatig) naar de sauna, begin hier dan ook niet aan als je zwanger bent. Je lichaam is het immers niet gewend en kan deze extra belasting beter niet aangaan tijdens je zwangerschap.

Hoe lang in de sauna?

Uiteraard weet je dat je lichaamstemperatuur zal oplopen. In principe kan het voor je baby geen kwaad als je temperatuur zo’n 1,5 graad hoger komt te liggen. Om te voorkomen dat het meer dan dat wordt, houd je een maximale tijd aan dat je in de sauna verblijft. Houd hiervoor een tijd aan van maximaal 10 minuten.

Ben je gewend om lang in de sauna te verblijven? Jammer, dat kan nu dus echt even niet! En kies voor de laagste bankjes, zodat je minder warmte opvangt!

Welness & zwangerschap arrangement

Sauna & zwanger; van eerste tot wanneer in derde trimester van zwangerschap - Mamaliefde

Een dagje naar de wellness is natuurlijk meer dan alleen maar sauna. Zo zijn er lekkere bubbelbaden, geurbaden of bijvoorbeeld hot tubs. Uiteraard geldt bij dit alles exact hetzelfde als bij de sauna zelf.

Let op met wat je doet! Bedenk dat temperatuurverhogingen en temperatuurschommelingen invloed hebben op jou (en je kan echt minder hebben in deze periode) én de baby.

Let bij bubbelbaden dan ook op hoe warm het bad wordt en blijf hier niet te lang inzitten. Zoiets als een dompelbad is uiteraard nu niet verstandig. Afkoelen moet je nu rustig doen, door bijvoorbeeld rustig af te koelen onder een douche.

Er zijn ook sauna’s die een speciaal zwangerschaps arrangement hebben in combinatie met heerlijke behandelingen die geschikt zijn voor de baby. Deze vind je onder andere hier.

Infrarood sauna

Er zijn sauna’s met infrarood cabines/sauna’s. Deze mag je nu echt niet gebruiken vanwege de straling. Deze straling levert namelijk gevaar op voor je ongeboren kindje.

Tips voor tijdens een bezoek

  • Vermijd infrarood en de zonnebank (i.v.m. zwangerschapsmasker)
  • Sauna’s met erg hoge temperaturen ga je nu niet in (hoger dan 80 graden)
  • De sauna verlaat je na maximaal 10 minuten
  • Je gaat niet naar de sauna in de eerste drie maanden
  • De laatste twee maanden vermijd je de warme baden in verband met infectiegevaar
  • Luister naar je lichaam en zorg dat je snel weg kan
  • Afkoelen doe je rustig
  • Neem laag plaats
  • Goed drinken
  • Las lange rustperiodes in
  • Ga niet naar de sauna bij problemen met je bloeddruk of bij andere complicaties
  • Ben je niet aan sauna’s gewend? Doe het dan nu ook niet. Na je zwangerschap is het een mooi cadeautje…
  • Vraag aan je verloskundige of het kan
  • Bij speciale behandelingen duidelijk informeren of de behandeling wel kan als je zwanger bent. Meld ook altijd ter plekke bij zo’n behandeling dat je zwanger bent. Er zijn vaak ook behandelingen speciaal voor zwangere vrouwen!

Andere vormen van ontspanning

Ben je op zoek naar ontspanning voor je lichaam, maar is de sauna dus geen optie? Natuurlijk zijn er diverse andere manieren om je hardwerkende lijf even lekker te laten ontspannen. Of om gewoon helemaal te ontstressen natuurlijk. Neem een heerlijke zwangerschapsmassage, bijvoorbeeld.

Gewoon zwemmen is ook prima en er zijn speciale activiteiten zoals zwangerschapszwemmen. Rustig wandelen in de natuur kan ook heel ontspannend zijn en is niks anders dan lekker gezond.

Misschien is yoga wel iets voor je? Ook hierin heb je speciale cursussen voor zwangeren.

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)