Skip to Content

Zwangerschap op late leeftijd; ben je ooit te oud om kinderen te krijgen?

Zwangerschap op late leeftijd; ben je ooit te oud om kinderen te krijgen?

Dat je lichamelijk gezien beter niet te lang kan wachten met kinderen krijgen, dat weten we ondertussen wel. Dat we echter in de praktijk op jonge leeftijd nog helemaal niet ‘klaar’ zijn voor kinderen, is ook een feit. Voor de meeste vrouwen in ieder geval wel.

En dan gaat het helemaal niet om het ‘er nog niet aan toe zijn’, maar simpelweg alleen al omdat een huis bemachtigen om een gezinnetje in te kunnen stichten vaak al een lange weg is.

Maar even los van al die zaken, tot hoe oud is het verstandig om nog kinderen te krijgen? En tot welke leeftijd zouden artsen hieraan mee moeten werken?

Gezondheid voor alles

Het lijkt mij persoonlijk dat de gezondheid voor zou moeten gaan. Niet alleen voor jou, maar zeker ook voor je kind. Hoe ouder je wordt, hoe meer risico je loopt op complicaties. Ook de kans op afwijkingen en aandoeningen, zoals het syndroom van Down, wordt groter naarmate de moeder ouder is.

Dit heeft te maken met de ‘staat’ van de eicellen. Deze eicellen zijn immers al aanwezig sinds de geboorte van de moeder. Daarmee zijn ze dus al veel langer blootgesteld aan slechte invloeden, zoals vrije radicalen.

Hierdoor kunnen eicellen beschadigd raken. Maar er is ook nog een andere kant aan de gezondheid naast de extra risico’s die moeder en kind lopen.

Hoe zit het algemeen met de gezondheid van de moeder? Het is immers niet alleen de zwangerschap en de geboorte, maar ook daarna. Je zult wel nog de energie moeten hebben om een kindje op te voeden. Je kunt immers geen time-out aanvragen…

Je kindje wil spelen, ontdekken en af en toe even lekker hysterisch gillen. Kun je hem nog bijhouden?

Waar zadel jij je kind mee op?

Om dan even in de nadelen te blijven hangen (dan hebben we straks tenminste een positieve afsluiting…): je kindje loopt zeker meer risico om nog jong te zijn dat het zijn ouders verliest.

Natuurlijk hebben we het dan niet over ouders die eind dertig zijn, of begin veertig. Dan mag je er toch nog wel vanuit durven gaan dat je kind ver volwassen is voordat jij overlijdt.

Deze garantie heb je natuurlijk nooit, maar die heb je ook niet als je begin twintig al zwanger bent. Maar in sommige landen is er geen grens rondom de leeftijd.

Zo komt het voor dat er kunstmatige ingrepen worden gedaan waardoor er zelfs vrouwen ergens in de zestig zijn en nog een kind krijgen.

De voordelen van oudere moeders

Natuurlijk zijn er voordelen aan het hebben van oudere ouders. De ouders beginnen vaak veel bewuster aan het ouderschap en hoeven niet meer allerlei idealen te verwezenlijken.

Het kindje is hét ideaal en zal te maken krijgen met ouders die meer rust in zich hebben en bakken vol levenservaring. Minder stress in huis zou zo maar kunnen…

Daarnaast blijkt uit een onderzoek ( van The Universtity in London in 2014) dat als de kinderen eenmaal gezond geboren zijn, ze zelfs gezonder zijn op lichamelijk én geestelijk vlak!

Ze blijken namelijk minder risico te lopen op ongevallen, de taalontwikkeling is beter én er is inderdaad meer harmonie in huis. Helemaal zo gek dus nog niet.

Is er een maximumleeftijd?

Dan blijft er dus toch de vraag staan of je ooit te oud bent om moeder te worden. Geen makkelijke vraag omdat het natuurlijk van heel veel factoren afhangt of je hier nog wel aan moet beginnen.

Een aantal redenen om wel of niet op latere leeftijd nog aan kinderen te beginnen staan hierboven al genoemd.

Maar je kunt ook de natuur zelf het antwoord laten geven. Zolang we op een natuurlijk manier zwanger zouden kunnen raken, dan zou je er een beetje vanuit kunnen gaan dat het niet ‘te laat’ is….?

Waarbij de kanttekening dat ik hiermee de leeftijd bedoel, want uiteraard kan het ook op jonge leeftijd al problemen geven om op de natuurlijke weg zwanger te worden. Waarbij we wel weer meteen op de volgende vraag stuiten: tot wanneer zouden vruchtbaarheidsbehandelingen dus mogen plaatsvinden?

Verschillende leeftijden

De leeftijd waarop in Nederland nog vruchtbaarheidsbehandelingen plaatsvinden scheelt per soort behandeling én of het om eigen eicellen gaat of niet. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de risico’s.

Verzekeringen hanteren daarnaast een bovengrens die meestal lager is dan de leeftijd waarop de behandeling nog mag plaatsvinden. Ivf mag tegenwoordig tot je vijftigste. Gaat het hierbij om een eigen eicel, dan moet deze al wel voor je 43e bij je weggehaald zijn.

Ouder dan 43 tijdens ivf? Mag dus, maar dan kun je geen aanspraak meer doen op je basisverzekering. In andere landen kunnen de leeftijdsgrenzen heel anders liggen.

Regelmatig hoor je dan de vreemde leeftijden van bijvoorbeeld een 74-jarige moeder, die nog bevalt van een tweeling. Je kunt je afvragen of je dit wel moet willen toestaan. Is zo’n moeder nog wel in staat om de kinderen op te voeden?

En vergeet ook het veel grotere risico niet wat de moeder qua gezondheid loopt, waardoor de kinderen óf al jong wees worden óf al jong moeten zorgen voor een zieke moeder…

Ben je dus ooit te oud?

Een leeftijdsgrens is hierbij moeilijk aan te geven. Toch is reëel kijken wel goed. Wat kun jij je kindje bieden? Niet alleen nu, maar denk ook goed na hoe oud je bijvoorbeeld zult zijn als je kind de puberleeftijd heeft bereikt. Maar een echt meest ideale leeftijd is er dus helemaal niet.

Waar de ene arts juist jong moeder worden aanmoedigt (wat op zich wel veel vruchtbaarheidsproblemen kan voorkomen), zijn er dus ook onderzoeken die juist de voordelen van het op oudere leeftijd moeder worden aanmoedigt.

Het meest belangrijke hierin is dat je de keuze maakt die voor jou het beste voelt.

En mocht je (ongepland) zwanger worden terwijl je bijvoorbeeld al vijftigplusser bent: geniet ervan! Je hebt je kindje zoveel liefde te bieden en dat is toch waar het vooral om gaat!

Ben je bang dat dingen niet meer vlekkeloos zullen lopen omdat je ouder bent? Vergeet de voordelen niet als oudere moeder. En zie je die schommel en die glijbaan niet meer zitten om zelf vanaf te roetsjen met je kind?

Daar heb je vast genoeg lieve nichtjes of neefjes voor die graag met je kind meespelen.

Jij zorgt ondertussen voor een lekker gezellig tafeltje voorzien van een hapje en drankje…

Met andere woorden: met jouw wijsheid kun je je kindje juist goed bijstaan en ben je vast in staat om dingen die jou teveel zijn op deze leeftijd op een andere manier in te vullen!

Enne, we zijn tegenwoordig als vijftigplusser toch nog gewoon jong…?

Wil Cats
Volg me via: