Een wintersportgebied bezoeken in de zomer? Is dat wel leuk? Ik ga om eerlijk te zijn met de kinderen liever naar een vakantiebestemming met zon, zee en strand. Niet omdat ik dat zelf zo fantastisch vind, want ik zie het liefst meer van een land dan alleen de kust. Maar omdat ik altijd dacht dat het met de kinderen niet leuk genoeg is om het binnenland in te trekken. Samen met mijn oudste zoon ging ik op uitnodiging van Südtirol naar de Dolomieten in Italië. We ontdekten Zuid-Tirol samen en ik ben verliefd geworden op deze prachtige regio. En het is om eerlijk te zijn nog veel makkelijker om kinderen hier te vermaken, dan op het strand. We hebben onwijs gave activiteiten gedaan, die ik één-voor-één zal uitlichten. En alle uitstapjes werden gemaakt vanuit het Post Alpina Family Mountain Chalet in San Candido.

Zuid-Tirol

Als je op zoek bent naar een mix van alpien en mediterraan, ben je in Zuid-Tirol op het juiste adres. Zuid-Tirol is de noordelijkste provincie van Italië en hier gaan alpiene tradities hand in hand met mediterrane levensstijl, culturele veelzijdigheid en de bergen van UNESCO-werelderfgoed de Dolomieten. Het is een streek vol contrasten: van Alpentoppen tot zuidelijke sferen en het is er heel traditioneel. Dat alles maakt Zuid-Tirol heel bijzonder. Er worden 8 verschillende dialecten gesproken, waarvan het merendeel een soort mengelmoes tussen Duits en Italiaans is. Het is onverstaanbaar voor een simpele Nederlander als ik ben. Maar hey, het geeft wel direct een vakantiegevoel. Voor mij blijkt Zuid-Tirol de perfecte combinatie tussen een schitterende omgeving, de Tiroler biertjes, de lekkere Duitse worsten en de heerlijke Italiaanse gerechten en wijnen.

Drei Zinnen

Natuurpark Drei Zinnen in de Dolomieten is erkend als UNESCO-werelderfgoed. De naam Drei Zinnen is te danken aan de berg met drie punten. In de winter is het natuurpark een bekroond skigebied en in de zomer is het een goede bestemming voor wandelaars en gezinnen. Er is genoeg te doen en te beleven.

Monte Baranci/Haunold in San Candido

Op deze familie-avonturenberg is echt van alles te beleven voor kinderen van alle leeftijden. Je vertrekt vanuit het dorp San Candido met de stoeltjeslift naar boven en vervolgens kun je je er prima de hele dag vermaken met het hele gezin.

Een handgemaakt dorp

Laat de kinderen spelen in het handgemaakte dorp. Hier staan allerlei houten huisjes, met een postkantoor, een kerk (waar kinderen zelfs de klok kunnen laten luiden), een werkhuisje met werkbank met daarop verschillend gereedschap en er is zelfs een kasteel, waaruit je een schitterend uitzicht hebt op de Monte Baranci. Zelfs voor ouders is het leuk om te ontdekken wat er allemaal in deze leuke huisjes te vinden is.

Tubing

Met een grote rubberen band van de berg afsjezen kan ook zonder dat er sneeuw ligt. Met een lopende band kun je samen met de band naar boven en vervolgens stap je in de band om van de berg af te rijden. Dit werd door de kinderen met veel plezier een aantal keer gedaan en zelfs na 10 keer hoorden we ze nog lachen van pret.

Klimbos

Achteraan is een heel mooi klimbos te vinden, waar de kinderen met soms een beetje hulp van ouders, tussen de bomen door kunnen klimmen. Zeker ze vast aan de lijnen rondom de bomen en het wordt een veilige klimroute. Luuk was met 4 jaar nog net te jong om het hele parcours mee te kunnen doen, het is meer geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Pootje baden in de voetstappen van het ‘bergmonster’

In de regio van de Monte Baranci gaat een soort sprookje rond, waarbij verteld wordt dat er een groot monster in de bergen woont. Zijn voetstappen zijn nagemaakt met stenen en gevuld met het water uit de bergen. Het ziet er fantastisch uit en je kunt er heerlijk in pootje baden, of even naast relaxen in een van de ligstoelen.

Springen!

Om de kinderen écht hun energie kwijt te laten raken, kunnen ze zich ook uitstekend vermaken op de trampolines en het springkussen. Springen op de berg, met voor en achter je een schitterend uitzicht. De kinderen hebben dat uitzicht echt niet allemaal in de gaten, maar het is een stuk prettiger om je kinderen in de gaten te houden, als je er zo’n mooie omgeving bij hebt.

Lunchen in de Riese Haunold Hütte

Aan de buitenkant ziet dit restaurant er al fantastisch uit. En het is een mooi middelpunt van alle leuke dingen die er op de berg te doen zijn. Aan de voorkant is er een groot terras, waar vandaan je op het grootste deel van de activiteiten zicht hebt. De ideale plek om zelf te genieten van een lekker drankje, terwijl de kinderen zich vermaken. En als je hongerig bent, kun je binnen in het restaurant heerlijk eten. De binnenkant van het restaurant is typisch Oostenrijks. Met servetten die in een punt op tafel staan en de stoelen staan niet recht, maar schuin tegen de tafels aan, waardoor het er ontzettend gastvrij uitziet. Er zijn typische Italiaanse gerechten verkrijgbaar, zoals pizza’s en pasta’s, maar ook salades. En er zijn ook Duitse worsten en schnitzels verkrijgbaar. Want tja, deze regio heeft echt het beste van beide landen. En natuurlijk wordt het geserveerd met lekkere friet en voor de kinderen kipnuggets.

Fun Bob – de langste rodelbaan van Italië

Wanneer je je lang genoeg hebt vermaakt en het weer tijd is om terug naar beneden te gaan, kun je ervoor kiezen de stoeltjeslift weer te gebruiken, waarmee je ook naar boven gekomen bent. Maar je kunt ook naar beneden rodelen met de Fun Bob. Of je kiest ervoor om meerdere keren naar boven en beneden te gaan, dat kan natuurlijk ook! De rodelbaan heeft een lengte van 1739 meter en je gaat met maximaal 40 km/u naar beneden. Maar je hebt zelf de rem in handen, dus kunt ook afremmen als je dat liever hebt. Kinderen vanaf 8 jaar moeten met hun eigen karretje naar beneden en jongere kinderen mogen bij hun ouders tussen de benen zitten.

Je raast langs koeien en over bruggetjes. En terwijl de stoeltjeslift over je heen terug naar boven gaat, waardoor er steeds allerlei mensen naar je zwaaien, kun je gewoon niet anders dan met een grote lach op je gezicht naar beneden rodelen. Er zijn maar weinig leukere dingen die ik heb gedaan in mijn leven. Want wat was dit een machtig mooie ervaring. En mijn kleuter denkt er net zo over. Hij vertelt er nog dagelijks over. Het is jammer dat we niet de tijd hadden om nog eens naar beneden te gaan!

Olperl’s Bergwelt – Een blotevoetenpad met geweldig uitzicht

Olperl’s Bergwelt is een gratis toegankelijk gebied in de Dolomieten. Je bereikt het met de kabelbaan (die op 5 minuten lopen van het Post Alpina hotel ligt) in ongeveer een kwartier tijd. Bij het Helmrestaurant, kun je je schoenen achterlaten in een soort kleine konijnenhokjes. En de rest van het pad loop je op blote voeten. Het is een wandeling van 1,5 kilometer en je loopt over verschillende ondergronden. Houten schijven, grote stenen, stukken rots, houtsnippers, hooi en een stukje door de modder.

Onderweg maak je kennis met Olperl’s vrienden, de dieren die hier in de natuur leven. Je vindt houten huisjes, met daarin afbeeldingen van de dieren die hier in de omgeving leven. Uilen, herten en meer van dat soort dieren.

Omdat wij dachten dat het echt een blotevoetenpad was, hebben we de schoenen niet meegenomen. Maar dit hadden we achteraf beter wel kunnen doen. Het pad was alles behalve comfortabel, wat voor heel veel tranen zorgde bij mijn zoon. Terwijl het grootste deel van de mensen die hier rondliepen op schoenen voorbij kwamen, liepen wij op de soms scherpe ondergrond de pijn te verbijten. Maar toegegeven, de geweldige uitzichten maken echt alles goed. Aan te raden is dus om toch je schoenen mee te nemen voor de scherpe stukken en op die manier nog veel meer van het geweldige gebied te kunnen genieten. En als je de route dan hebt volbracht, kun je bij het Helmrestaurant jezelf en de kinderen trakteren op een lekker ijsje of een goede lunch.

Toblacher See

Tijdens de rit tussen het vliegveld en het hotel, kwamen we onderweg de meest schitterende meren tegen. Met felblauw water, tussen de bergen in. Daar moesten we natuurlijk ook echt even een stop maken om een wandeling te kunnen maken. We besloten naar Toblacher See te gaan. Het water ziet er uitnodigend uit, echt water om een duik in te maken. Maar schijn bedriegt, want het is ijskoud. Even pootjebaden was eigenlijk al te koud.

Het pad langs de Toblacher See is heerlijk om overheen te wandelen en zo kom je langs een soort strandje van stenen, waar allerlei keien op elkaar gestapeld zijn. Dat is een mooie activiteit voor de kinderen. En direct leerzaam, want het is natuurlijk het beste om de keien van groot naar klein te stapelen. En terwijl de kinderen druk waren met de stenen, genoot ik nog meer van het schitterende uitzicht. Je zal hier maar wonen en hier iedere dag van mogen genieten. Dat verveelt nooit denk ik.

Uiteindelijk drinken we nog wat bij een tentje naast het water en sluiten we met elkaar een paar heerlijke dagen in Zuid-Tirol af. Wat is het een schitterende omgeving en wat ga ik er graag nog eens naar terug, om nog veel meer van deze regio te ontdekken. Wie weet gaan we weer eens terug als er sneeuw ligt, want ook dan zal het hier vast en zeker fantastisch zijn!

Geschreven in samenwerking met Sudtirol

Lees ook

Joyce