Heb jij al vertwijfeld voor het schap met 10 verschillende soorten zonnebrandcrèmes en zonnebrand gestaan? Ik vind het altijd een fijn gevoel, want de zomer komt eraan! En dat betekent warm, ijsjes, barbecueën, boeken lezen en ontbijten in de zon. Maar dit jaar wordt het toch ook echt: smeren, smeren en smeren. Of sprayen. Of uv-pakjes. Want dochterlief is één jaar en moet wel beschermd worden tegen de zon. Het lijkt wel of mijn dochter het al voelt, want ze houdt niet van de zon.

Zodra ik ‘s ochtends het gordijn opendoe moet ze niezen en zit ze minimaal vijf minuten tegen het licht te knipperen (en ja, dan waren de lampen gewoon al aan). En zodra ze even met haar gezicht in de zon komt buiten doet ze haar handen voor haar ogen en kruipt ze weg naar de schaduw. Ik ben benieuwd hoe het deze zomer zal gaan. Er staat in ieder geval al een bataljon zonnebrand klaar.

Waarom beschermen tegen de zon?

Buiten zijn is gezond. Voor jong en oud, van baby tot bejaarde. We zien het nu de eerste warme dagen van het jaar zijn geweest: bijna iedereen trekt naar buiten. Fietsen worden van stal gehaald, stranden worden weer bezocht en mensen groeten elkaar vrolijk op straat.

Lekker buiten zijn is gezond voor je, omdat je dan meer beweegt dan wanneer je binnen bent, je ziet andere mensen en dingen om je heen, de buitenlucht maakt gezond moe en je krijgt door het buiten zijn en de zon vitamine D binnen. Vitamine D is gezond voor je botopbouw, en dit is extra belangrijk voor kinderen omdat zij zo hard groeien.

Er zijn helaas niet alleen maar voordelen aan de zon. Je kunt genieten van de warme zonnestralen op je huid en van het gezonde bruine kleurtje als je de volgende ochtend in de spiegel kijkt. Maar de straling van de zon is ook schadelijk. Helemaal bij baby’s en jonge kinderen. De zonnestralen dringen door de huid en kunnen de huid zo (blijvend) beschadigen. Volwassenen hebben een dikkere huid met meer pigment die daardoor meer bescherming biedt. Kinderen hebben een dunne huid en de eerste tijd nog geen pigment, waardoor de zonnestralen voor hen gevaarlijker zijn dan voor volwassenen.

De zon brengt heel wat te weeg. Hieronder vind je een rijtje mooie gevolgen van de zon, maar ook de belangrijkste schadelijke gevolgen:

Mooie gevolgen van de zon:

 • Mensen zijn vrolijker, er zijn minder depressieve mensen;
 • Je lichaam maakt vitamine D aan;
 • Een beetje zon helpt tegen een hoge bloeddruk en vermindert zelfs de kans op een hartaanval;
 • Sommige tumoren groeien minder snel als je regelmatig in de zon zit;
 • Iedereen maakt mooie herinneringen (want iedereen weet nog wat hij vorig jaar zomer heeft gedaan, maar februari of november?)

Schadelijke gevolgen van de zon:

 • De straling van de zon kan huidkanker veroorzaken. Dat komt door uv-licht. Dit zit in zonnestralen, maar dit licht kun je niet met het blote oog zien. Het gaat door je huid heen zonder dat je het merkt, en kan daar cellen kapot maken waardoor huidkanker kan ontstaan.
 • Vandaar dat het zo belangrijk is om uv-werende artikelen te gebruiken.
 • Je kunt binnen korte tijd zo erg verbranden dat het net zo erg is als wanneer je je brandt aan heet of kokend water.
 • De zon blijft als het ware in je huid ‘hangen’. Daardoor is de zon gevaarlijker dan veel mensen denken. Als je een uur in de zon hebt gezeten, en je gaat daarna naar binnen of naar de schaduw, dan kan de zon nog steeds schade aanrichten. De zonnestralen zitten als het ware in je huid en blijven daar zeker nog 3 uur nadat je uit de zon bent gegaan. De cellen en het DNA in je huid, kan dus nog steeds beschadigen als je al 2 uur binnen bent. Als je iets uv-werends hebt gebruikt, is dit vele malen minder omdat de zonnestralen niet ‘in je huid’ hebben kunnen kruipen.

Baby zonnebrand

Het is verstandig je baby altijd in te smeren. Ook al heb je een parasolletje of een tentje mee, je baby zal toch af en toe in de zon komen. Dat klinkt onschuldig, maar baby’s hebben nog geen pigment waardoor ze zelfs de natuurlijke bescherming missen. De uv-straling gaat dus volledig door hun dunne huidje heen. Baby’s en kinderen die op jonge leeftijd veel onbeschermd of niet genoeg beschermd in de zon zijn geweest, hebben een veel grotere kans op huidkanker (zelfs op latere leeftijd).

Er zijn speciale zonnebrandsprays, -crèmes en dergelijke voor kinderen. Het beste is om je kind een halfuur vóór je naar buiten gaat in te smeren, het filter op de huid werkt dan veel beter dan wanneer je het er net opgesmeerd hebt. En als je kindje heeft gezwommen of met water heeft gespeeld, smeer hem of haar dan opnieuw in. Ook al staat er ‘water resistant’ op de verpakking van de zonnebrand. Er verdwijnt toch nog crème door je kindje af te drogen, doordat hij of zij dingen aanraakt of op een handdoek heeft gelegen.

Welke factor zonnebrand kinderen

Als je voor het schap staat, zie je verschillende soorten factors. Hoe hoger de factor, hoe beter je bent beschermd. Er zijn verschillende soorten factors omdat er ook verschillende soorten huidtypen bestaan. Sommige mensen verbranden bijna nooit, zij kunnen een lage factor gebruiken. Andere mensen worden eigenlijk niet bruin, maar verbranden meteen: zij moeten een hoge factor gebruiken.

Omdat de kinderhuid dun en kwetsbaar is, kun je voor kinderen het beste een hoge factor gebruiken. Minimaal factor 30, adviseert het KWF Kankerbestrijding. Factor 30 beschermt je voor 96,6% tegen de straling, factor 50 beschermt je voor 98%. Dat verschil is dus niet zo groot, maar in prijs kan het behoorlijk wat schelen. Factor 50 is de hoogst mogelijke bescherming, 98% dus. Vroeger zag je weleens ‘sunblock’ op zonnebrandcrèmes staan, dat mag tegenwoordig niet meer. Er komt immers als nog 2% van de straling door je huid.

Beste zonnebrand voor (jonge) kinderen en baby’s

Er is eigenlijk geen sprake van een ‘beste zonnebrand’. Aan zonnebrand zijn erg strenge eisen, en zelfs de allergoedkoopste zonnebrand voldoet aan die eisen anders mag het niet verkocht worden. Natuurlijk kun je een voorkeur hebben voor een type fles, een geur of hoe iets smeert. Dat is voor iedereen persoonlijk. Voor kinderen kun je het beste geen transparante spray gebruiken, omdat je dan snel plekken overslaat. Je ziet het niet, zoals je witte crème wel ziet.

Het merk maakt niet uit. Het is bijvoorbeeld veel beter om een goedkope zonnebrand te kopen, en echt elke 2 uur ruim in te smeren. Dan wanneer je een dure zonnebrand koopt en daar zuinig mee doet. De allergoedkoopste zonnebrand beschermt even goed als de duurste zolang ze dezelfde factor hebben, dat komt door die veiligheidseisen. Beter goedkoop en veel, dan duur en zuinig doen.

Biodermal Zonnesray for kids

De Biodermal zonnespray voor kids is handig en verkrijgbaar in SPF50. Dit is een geavanceerde zonnebrand speciaal voor kinderen. Deze zonnespray is parfumvrij en bestand tegen water en zand. Een spray is hygiënisch en zuinig in gebruik. Wel een flinke hoeveelheid aanbrengen en regelmatig herhalen.

Meer informatie vind je hier.

Garnier Ambre Soliere

De eerste bescherming tegen de zon ontworpen om zand af te weren. Omdat de kinderen altijd in het zand spelen en toch de hoogste bescherming moeten hebben, heeft Garnier Ambre Solaire een SPF 50+ anti-zandspray gecreëerd. De eerste hoge zonnebescherming die het zand afweert voor een droog gevoel op de huid. Daarnaast trekt de lichte textuur snel in, plakt niet en is waterproof en is daardoor heel populair bij veel ouders.

Meer informatie vind je hier.

Kruidvat zonnebrand

Kruidvat heeft een aantal betaalbare zonnebrandartikelen voor kinderen in het assortiment. De Kruidvat Solait Kids Sun factor 50, Roll-On zonnebrandcréme en de Solait Very High suncream. Beiden prima geschikt voor je kleine dreumes.

Meer informatie vind je hier.

La Roche-Posay

La Roche-Posay is dé zonnecréme voor de gevoelige huid. Kindjes vanaf 6 maanden tot 3 jaar zijn gebaat bij La Roche-Posay Anthelios Baby Melk SPF50+. Betaalbare zonbescherming. De La Roche-Posay Anthelios Kind Zijdezachte Melk SPF50+, geeft het oudere kind met een zeer gevoelige huid, alle zonbescherming die nodig is.

Meer informatie vind je hier.

Nivea

Het meest bekende merk op zonnebrandgebied is Nivea. Het assortiment voor kinderen is omvangrijk:

 • Nivea Sun Kids triggerspray
 • Gekleurde roll-on van Nivea
 • Hydraterende roll-on
 • Nivea Sun Baby
 • Nivea Sun kids pocket size

Meer informatie vind je hier.

Vichy

Zonnebrand creme voor kinderen met factor 50 in een handige spray. Hoge UV-A en UV-B bescherming die de gevoelige huid van uw kind beschermt tegen verbranding en de schadelijke gevolgen van de zon. Speciaal ontwikkeld voor de tere kinderhuid.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Review zonnebrand Vichy

Vision

Vision heeft verschillende producten voor kinderen, waaronder een speciale variant voor baby’s en jonge kinderen. Ook is er een mousse die langdurige bescherming biedt. Er is ook een spray of een tube. Deze zonnebrandbeschermer heeft maar liefst, 5 sterren UVA-bescherming. Zeer waterbestendig. Smeer je kind wel om de paar uur in, ook al staat in de gebruiksaanwijzing dat het maar één keer op een dag hoeft te gebeuren.

Meer informatie vind je hier.

Zwitsal

Nieuw is de zonnebrand van Zwitsal. Natuurlijk met de bekende Zwitsalgeur! Al is er ook een variant zonder geurstoffen. Er zijn drie producten; de flacon met pomp voor de hele familie, een spray en een zonnestick die je makkelijk in de tas kan opbergen met 0% parfum.
De zonnebrand is makkelijk smeerbaar en plakt niet! De zonnespray met UVA/UVB-filter is dermatologisch getest en hypoallergeen.

Meer informatie vind je hier.

Natuurlijke zonnebrandmerken

Zonnebescherming bieden op natuurlijke wijze. Géén conserveringsmiddelen, geur- en kleurstoffen geven de volgende zonnebrandmerken een natuurlijke manier van bescherming tegen de felle zon. Een aantal van bovenstaande merken hebben ook een variant op natuurlijke basis zoals Nivea en Zwitsal. Andere merken zijn;

Ladival

Ladival is een intensief verzorgende zonnebrandmelk en bevat geen parabenen, kleurstoffen, parfums en emulgatoren. Met een gerust hart je kind voorzien van zonnebrandcréme.

Meer informatie vind je hier.

 

 

Lavera

Lavera heeft een breed assortiment producten waaronder de speciale zonnecréme voor kids. Sensitive Sun cream, zonder kleur- en geurstoffen. Volledig natuurlijk product welke tegen scherpe prijzen kunnen worden aangeschaft.

Meer informatie vind je hier.

 

 

Lovea

Lovea Kids Protection is een zeer betaalbare beschermende lotion. Hoge beschermingsfactor. Trekt snel i