Ga je dit jaar niet op vakantie en vraag je je af hoe je je kinderen dit jaar moet vermaken? Geen zorgen, naast gewoon lekker een dagje thuis aanrommelen en leuke uitstapjes worden er ook dit jaar heel veel events en activiteiten georganiseerd. In alle delen van het land en voor ieder budget. Nieuwsgierig of er ook iets tussen zit bij jou in de buurt? Lees dan snel verder!

Festivals & Evenementen

NDSM Kinderatelier – Amsterdam

Het NDSM Kinderatelier gaat deze keer aan de slag met het thema vliegen & vliegtuigen. Dit thema is gebaseerd op kunst dat te zien is op de NDSM-werf. Deze keer is dat Landing Strip van Willem de Haan, dat tot 24 juli te zien is op de NDSM-werf. Kunstenaar Willem De Haan heeft met zijn werk een vliegtuig doen landen in het water van de NDSM-werf. Tijdens NDSM kinderatelier gaan de kinderen timmeren, solderen en meer om (water)vliegtuigen, helikopters, dubbeldekkers, straaljagers en andere vliegmachines te bouwen. Er wordt eerst een ontwerp gemaakt en tot slot wordt er een landingsbaan gebouwd, waarop proeflandingen gehouden in het dok op de NDSM-werf.

Meer informatie vind je hier.

Strandplezier in de speeltuin – Groningen

Van week 30 tot en met week 33 worden er in vier verschillende speeltuinen meerdere zomerse activiteiten aangeboden. In elke speeltuin wordt een grote hoeveelheid zand geplaatst, waarbij de kinderen kunnen spelen met het zand, water en zich uit kunnen leven met beachvolley en het bouwen van zandsculpturen samen met een zandkunstenaar. De deelnemende speeltuinen in de gemeente Groningen zijn Vinkhuizen, De Hoogte, Oosterpark en in Selwerd. In samenwerking met NUSO/Jantje Beton zijn er ongeveer 20 jongeren geworven om mee te helpen bij het organiseren van dit zomerprogramma. Door de getrainde begeleiding wordt er een gevarieerd en uitdagend dagprogramma aangeboden. Kom gezellig bij ons langs en speel mee met de ambassadeurs! Iedereen is welkom, aanmelding is niet nodig en de deelname is gratis.

Meer informatie vind je hier.

Musea

Continium Discovery Center

ijdens de zomermaanden zorgt Continium discovery center in Kerkrade voor verkoeling met extra wateractiviteiten. Van het componeren van een H2Orkest met water muziekinstrumenten tot Summer Science waarbij bezoekers een eigen waterracket bouwen en lanceren, en experimenteren met het maken van de grootste zeepbel ooit. Daarnaast is ook binnen de verkoelende muren van Continium een hoop te ontdekken; ga aan de slag met eigen DNA of los het mysterie op van het verdwenen flitspapier tijdens de CSI workshop. Geen reden tot oververhitting dus deze zomer.

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Hoensbroek

Deze zomer staat het bij Kasteel Hoensbroek bol van de extra leuke en spannende activiteiten. Naast de familiespeurtochten en het bewonderen van het kasteel, gaan ridders de strijd met elkaar aan op hun strijdrossen en kunnen kinderen voor heel even zelf een ridder worden. Daarnaast zijn er spectaculaire roofvogelshows én deelt de slotbewaarder zijn verhalen en kasteelgeheimen met de bezoekers. Alle activiteiten zijn bij de reguliere entreeprijs inbegrepen. Speciaal voor gezinnen heeft Kasteel Hoensbroek een voordelig familieticket.

Meer informatie vind je hier.

Stoomsafari Hoorn-Medemblik

De locomotief fluit en de stoker gooit kolen op het vuur! Klaar voor vertrek? Een avontuurlijke reis door een andere tijd begint. Bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik beleef je de Spannendste Tijdreis met Stoomtram en Boot. Bello en de andere historische stoomlocomotieven rijden in juli en augustus volgens een uitgebreide dienstregeling boordevol extra activiteiten… De Tijdreis wordt extra leuk met de speurtocht Stoomsafari. Je krijgt een gratis koffer vol opdrachten die je tijdens de Tijdreis uitvoert ontdek je alles over het reizen met de stoomtram. Je kunt je verkleden als een reiziger van 100 jaar geleden en de post sorteren zoals dat vroeger in de rijdende stoomtram gebeurde. Heel spannend is natuurlijk het kijkje bij het kolenvuur van Bello. Op het station van Wognum moeten de goederen in de juiste tram worden ingeladen, anders komen ze niet op de juiste bestemming. En aan het einde van de tocht kun je ook nog naar het museumterrein in Hoorn! Op het sfeervolle tramstation in Hoorn ga je 100 jaar terug in de tijd. Ontdek tentoonstelling De Tijdlijn, het seinhuis en de werkplaats. Daar staan de grote stoomlocomotieven opgesteld en vind je het Bello Atelier, waar de Tram voor Bello wordt gerestaureerd. Stap in en ga mee! Vaar met veerboot Friesland van Enkhuizen naar Medemblik over het IJsselmeer. Reis vervolgens met de stoomtram naar Hoorn. Je kunt de reis ook in omgekeerde richting maken.

Meer informatie vind je hier.

Monster aan – Maritiem Museum Rotterdam

Zomeractiviteiten Maritiem Museum. Foto Marco De Swart

Deze zomervakantie is er elke dag van alles te doen voor jong en oud in het Maritiem Museum. Families kunnen dagelijks op speurtocht,  de allerkleinsten gaan op zoek naar de dierenvriendjes van Sjaak de Scheepshond, de oudere kinderen gaan op avontuur met reuze-inktvis ‘Kraken’ uit de familietentoonstelling ‘Zeemonsters’. Elke dag om 14.00 uur luidt de scheepstoeter en zwabberen alle kinderen het dek van de Graanelevator, net als échte matrozen, mét een beloning voor het harde werken! Naast de doorlopende activiteiten is er een wisselend dagprogramma. Bezoekers kunnen aansluiten bij de familierondleiding. Vertelt de rondleider hierbij onzin of is het de waarheid? Ze kunnen een ritje maken met de havenlocomotief, lading hijsen met de ‘op en over’, aan boord van museumschip ‘Gruno’ leren knopen of deelnemen aan de Maritiem Museum Haven rondleiding door vrijwilligers die zelf vaak nog hebben meegeholpen aan de wederopbouw van de haven. Bezoekers kunnen het ‘dieselmonster Bolnes’ op de kade zien ‘lopen’, aan boord stappen van een bijzonder gastschip, deelnemen aan creatieve workshops, luisteren naar ‘monsterhits’, of meevaren op één van de historische schepen voor een rondvaart door de Rotterdamse haven.

Meer informatie vind je hier.

Scheepvaartmuseum – Amsterdam

Tropische temperaturen of regenlaarzenweer: tijdens de zomervakantie zijn er in en om Het Scheepvaartmuseum de leukste binnen- én buitenactiviteiten voor de hele familie. Het museum met de mooiste buitenlocatie aan het water, zorgt tijdens de gek-op-waterweken voor het nodige vertier op het water en op het droge.

Meer informatie vind je hier.

Museum Schokland

Deze zomervakantie organiseert Museum Schokland veel activiteiten voor kinderen op het museumterrein. Zo kun je spelen met water, echte roofvogels van dichtbij zien en luisteren naar de verhalen van vroeger. Er zijn in de eerste week van juli ook een aantal natuurlijke  speelelementen geplaatst zoals een schommel, zandbak en uitkijktoren. Genoeg te doen dus! De valkenier van De Roofvogelhoeve uit Baarlo neemt kinderen mee de geschiedenis in van de valkerij en zal verschillende roofvogels tonen en laten vliegen. Deze workshop is gericht op de educatie van kinderen, maar ouders mogen vanaf de zijlijn zeker komen meegenieten. Museum Schokland is begin 2018 helemaal vernieuwd. Er is nu heel veel te doen voor kinderen. Je kunt aan de slag als een archeoloog of bedenken als dijkwerker hoe het wassende water tegen te houden. Bijzonder is de interactieve zandbak in het museum. De kleuren geven een hoogtekaart weer en veranderen als er bergen of kuilen worden gemaakt.

Meer informatie vind je hier.

Wereld van de politie, brandweer en ambulance – Pit Veiligheidsmuseum, Almere

In de zomervakantie is er bij PIT in Almere van alles te beleven! In de zomervakantie zijn er leuke activiteiten voor een dagje uit met kinderen of familie. Gezinnen kunnen gebruik maken van een kortingstarief. Bekijk hier alle activiteiten in de zomervakantie. Vaar met de blusboot, speur met paw patrol of stap in een pantserwagen.

Het volledige programma vind je hier.

Lees ook: De leukste musea met kinderen in Nederland

Pretparken

Jul & Julia Zomerweken – Julianatoren Apeldoorn

Vanaf maandag 8 juli tot en met 1 september vinden in Kinderpretpark Julianatoren de Jul & Julia Zomerweken plaats. Tijdens de Jul & Julia Zomerweken neemt het muizen tweetal de bezoekers mee op wereldreis in de grote parkshow ‘Jul & Julia en de reis om de wereld’. Tevens gaan bezoekers van het Apeldoornse pretpark genieten van Jul’s Wild West Show, de Limbodansshow van Meneer Kaasgaaf en Mevrouw Suikerspins Mexicaanse Dansshow. Uiteraard kan er ook volop worden genoten van de vele attracties voor kinderen tot en met 10 jaar, waaronder de Hoge Hoed; de nieuwe vrijevaltoren van pretpark directeur Meneer Kaasgaaf welke eerder dit seizoen werd geopend. Tijdens de Zomeravonden op zaterdag 27 juli, 3, 10, 17 en 24 augustus is het extra lang genieten van de zomerse sferen in het pretpark. Kinderpretpark Julianatoren is dan tot maar liefst 20:00 uur geopend. Met elke avond een ander thema. Zo zijn er de thema’s: piraten, sprookjes, wilde westen, safari en komt op de laatste avond Woezel & Pip op bezoek.

Meer informatie over de Jul & Julia Zomerweken is hier te vinden.

Lees ook: Dagje uit; Julianatoren Apeldoorn

Zomerpret & Drakenridders – Avonturenpark Hellendoorn

Binnenkort beginnen de schoolvakanties weer! De perfecte periode voor gezellige uitstapjes met het hele gezin. In Avonturenpark Hellendoorn is deze zomer genoeg te beleven. Vanaf 6 juli is de spannende stuntshow ‘De Drakenridders’ te zien, waarbij een team topatleten gevaarlijk ogende sprongen van duizelingwekkende hoogtes maakt. Vergeet niet om op warme dagen de zwemkleding mee te nemen. In het Aquaventura Slidepark kan verkoeling worden gezocht bij de waterspeeltuin en gegleden worden van de waterglijbanen! Bovendien is op vier woensdagen in de zomervakantie het park langer geopend en wordt de dag afgesloten met een prachtige vuurwerkshow!

Meer informatie vind je hier.

Negen Pleinen Festival – Efteling Kaatsheuvel

Tijdens de zomermaanden komt de Wereld van de Efteling nóg meer tot leven. In het zonovergoten park vind je volop verkoeling in de leukste waterattracties, geniet je van spectaculair entertainment en bewonder je de natuur op haar mooist. Geniet deze zomermaanden van sprookjesachtige optredens, wonderlijke ontmoetingen en eindeloos veel entertainment tijdens het Negen Pleinen Festijn. Proef zomerse hapjes en drankjes en geniet van alle attracties. In juli en augustus is de Efteling elke vrijdag én zaterdag tot 23.00 uur geopend!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Overnachten bij de Efteling; Guesthouse Hotel Kaatsheuvel
Lees ook: Weekendje Efteling; Loonsche Land

The Battle of Laguna – Toverland, Sevenum

In Attractiepark Toverland is deze zomervakantie de nieuwe duikshow ‘The Battle of Port Laguna’ te zien. De avontuurlijke show speelt zich af op een aangespoeld schip, waar een strijd tussen goed en kwaad leidt tot een dodemansduik van maar liefst 25 meter. The Battle of Port Laguna is speciaal voor Toverland ontwikkeld en wordt van zaterdag 6 juli tot en met zondag 25 augustus minimaal drie keer per dag opgevoerd. In een tweetal Backstage video’s op het YouTube-kanaal van Toverland wordt een uniek kijkje achter de schermen van de show geboden.

The Battle of Port Laguna speelt zich af in het entreegebied Port Laguna. Hier spoelen al jaren magische kostbaarheden en flessen aan. Wanneer een strandjutter op verkenning gaat op een aangespoeld schip, ontdekt hij een magische parel. Degene die de parel naar de top van het schip brengt, zal de kapitein ervan worden. Echter blijken er zeerovers op de loer te liggen en er barst een strijd los tussen goed en kwaad. Alleen een dodemansduik vanaf 25 meter hoogte kan zorgen voor een goede afloop.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Toverland

Theater & Bioscoop & Voorstellingen

Kinderprogramma Schouwburgplein – Rotterdam

Speciaal voor de kleine muziek- en theaterfanaatjes is tijdens de zomervakantie elke woensdagmiddag iets leuks te beleven op het Schouwburgplein. Kom dansen, zingen en kijken bij de meest leuke, gratis voorstellingen. Ontmoet andere stadsgenootjes, geniet van spannende verhalen en laat je creativiteit de vrije loop. Kom je ook langs?

Meer informatie vind je hier.

DeLaMar Peuterfestijn

Een unieke combinatie van muzikale theatershows, vrolijke meet & greets en gezellige activiteiten voor peuters én hun (groot)ouders. Bij het DeLaMar peuterfestijn komen de leukste tv-figuren langs! Zo geeft Peppa Pig een theatervoorstelling over een groot verrassingsfeest, is er een mini-show van Woezel & Pip en mag je op de foto met figuren als Dora & Diego. Ook kan er lekker gespeeld worden bij het kleurterras en de boerderij-experience. Kortom: een onvergetelijke belevenis voor jong…en stiekem ook voor oud!

Meer informatie over de voorstelling vind je hier.

Pluk Mini

Deze eerste editie van Pluk MINI Utrecht vindt zondagmiddag 4 augustus plaats. We halen de Gruffalo (gebaseerd op het gelijknamige kinderboek) naar ons grote doek, spannend verhaal over een kleine muis die door allerlei dieren wordt gezien als een lekker hapje. De muis denkt slim te zijn en verzint een eng dier, ‘de Gruffalo’, om deze dieren af te schrikken. Dit angstaanjagende beest bestaat toch niet. Of…Toch…Wel…? Verder zijn er activiteiten zoalsgriezelgruffalo-maskers maken, lesjes kinderyoga, swingen in de Pluk MINI disco en lekker met z’n allen de Vrijhaven onveilig maken.

Meer informatie vind je hier.

Cirque Moustache

Cirque Moustache reist door Nederland met een prachtige circustent. Ook gaan er klassieke circuswagens mee op tour en kan het publiek zich op elke locatie voorafgaand aan de voorstelling vermaken op de Kinderkaravaan. Er zijn verschillende circusmaterialen om mee te oefenen, kermisspelen voor jong en oud, sideshows met de meest wonderbaarlijke verschijningen, en natuurlijk kun je genieten van de traditionele popcorn en suikerspinnen. Op sommige locaties worden ook workshops gegeven, zodat kinderen in 2 uur tijd worden klaargestoomd om als circusartiest een echt optreden voor de ouders te geven!

De volledige speellijst vind je hier op de website van Cirque Moustache.

Nick Jr. Zomerbios

Deze zomer gaan in de Nederlandse Pathé-bioscopen de allernieuwste afleveringen van PAW Patrol, Blaze en de Monsterwielen en Shimmer & Shine in première bij de Nick Jr. Zomerbios. De Nick Jr. Zomerbios vertoont in de zomer exclusief op het witte doek gloednieuwe afleveringen van de favoriete Nick Jr. series, die nog nooit eerder zijn verschenen op de kinderzender. Speciaal voor de allereerste bioscoopbeleving van jonge kinderen is het geluid zachter afgesteld en blijft het licht deels aan. Op deze manier genieten de kinderen een uur lang van de avonturen van hun Nick Jr. vriendjes.

Lees ook: De leukste bioscoopfilms van 2019

Dierentuin & Pretparkweken; voor 1 euro een dagje uit!

De temperaturen worden weer stukken aangenamer, het zonnetje breekt langzaam door en de lentekriebels komen weer naar boven! Tijd om je vrije tijd goed te besteden en er lekker op uit te gaan! Wij inspireren je graag met de leukste uitjes. Deze weken staan in het teken van pretparken en dierentuinen en graag verrassen we jou met de leukste acties, kortingen en leukste parken. Nog zoekende naar een leuk dagje uit?! Lekker op pad en de dieren bekijken van heel dicht bij! Leuk om met het gezin te doen of gewoon lekker samen. Bied al mee vanaf 1 euro!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Top 10 leukste pretparken met kinderen in Nederland
Lees ook: Top 10 leukste dierentuinen met kinderen in Nederland

Wat zijn jouw plannen deze zomervakantie?

Lees ook

Linda van Aken