Zomervakantie: lekker geen school! Heerlijk om even niet bezig te hoeven zijn met tijden, extra oefenen of misschien wel gewoon huiswerk. Toch zullen veel scholen vragen of je het lezen niet wil vergeten tijdens de vakantie; oftewel het vakantielezen. Je zult je misschien afvragen waarom. Waarom moet je nu ook nog in je vakantie je hiermee bezighouden? Mogen ze dan echt niet even gewoon lekker alleen maar zorgeloos vakantie vieren? En als het dan zo nodig toch moet: hoe doe je dat dan op een leuke manier?

Waarom blijven lezen zo belangrijk is

Dat ook thuis lezen belangrijk is, is je vast al wel duidelijk. Herhaling is immers het toverwoord om dingen onder de knie te krijgen. Waarom lezen op zich dan zo belangrijk is? Daar zijn meerdere redenen voor. Niet alleen is het belangrijk om die leesvaardigheid hoog te houden of te verbeteren, maar ook omdat je simpelweg lezen nodig hebt. Niet alleen op school, bij heel veel vakken, maar ook in gewone dagelijkse situaties of straks bij het uitoefenen van je beroep.

Daarnaast is lezen een manier om de woordenschat spelenderwijs te vergroten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het fijne aspect van het lezen van boeken: even lekker wegduiken in een verhaal. Spannende dingen beleven. Of juist mooie avonturen beleven.

Om deze vaardigheid vast te blijven houden is het voor kinderen, die hierin dus nog moeten groeien, belangrijk om regelmatig hiermee bezig te zijn. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen, die niet actief lezen in de zomervakantie, terugzakken qua niveau! Dit kan zelfs tot 2 AVI-niveaus zijn. En dat is toch jammer. Dat betekent aan het begin van het nieuwe schooljaar dat je kind achterloopt.

Hoe voorkom je terugzakken van leesniveau in de vakantie?

Zoals gezegd is herhaling het toverwoord. Alle vaardigheden worden verbeterd door herhaling en dat is met lezen niet anders. Zorg dus dat er gewoon vaak gelezen wordt. Nu hoeft dat helemaal niet zo moeilijk te zijn. En ja, dat kan gewoon op zo’n manier dat het ook nog leuk is om te doen!

Houd het leuk!

Lezen zou leuk moeten zijn. Als een kind graag leest, pakt het vanzelf een boek én zal het spelenderwijs dus oefenen met zijn leesvaardigheid, zijn taalbegrip én zijn woordenschat uitbreiden. Nu is niet ieder kind ‘van nature’ een lezer. Zo’n kind zul je dus extra moeten stimuleren. En dat doe je niet door iedere dag er boos op te hameren dat er nog gelezen moet worden. Door zelf op een leuke, actieve manier hieraan een bijdrage te leveren, kun je al verschil maken. Hoe je dat doet? Lees de volgende tips maar en wie weet zie je zelf nog wel andere ingangen om je kind ertoe te verleiden een stukje te lezen.

Samen naar de bieb

Lezen is pas leuk als dat wat je leest je int