De zomer is bij uitstek natuurlijk het moment om lekker buiten te spelen. En met het mooie weer in aantocht zal dat ook zeker goed gaan komen! Maar, wat ga je dan doen buiten? In principe kun je alles wat je binnen doet, ook buiten doen. Maar als je binnen graag met Lego speelt, is dat buiten net hetzelfde, en dus is de lol er al snel vanaf.

Spelletjes in de speeltuin

Ook in de speeltuin zijn er bepaalde spelletjes die je zou kunnen doen. Wanneer er een grasveld is, kan er een potje voetbal gespeeld worden, of panna. Ook is trefbal hierbij een optie, net als lummelen en overgooien.

In de speeltuin zelf zou er een estafette gehouden kunnen worden op de verschillende toestellen in de speeltuin, of wanneer er een klimrek en duikelrek is, een wedstrijd met wie de meeste trucjes kan.

Ook heb je nog het spel “voetjes van de vloer” wat een variatie is op het gewone tikkertje. Bij deze variant mag de tikker je namelijk niet tikken wanneer jij je voeten van de vloer hebt, wat het dus veel leuker maakt om te spelen.

Spelletjes in het bos

Natuurlijk is het ook heerlijk om naar het bos te gaan, en hier kunnen ook zeker spelletjes gedaan worden! In principe kan elk spel dat hierboven genoemd staat ook gewoon in het bos gespeeld worden. Het leuke aan het bos is, dat je veel meer moeite moet doen om iemand te vinden, en je veel meer ruimte hebt.

Lees ook: De leukste spelletjes in het bos

Waterspelletjes

En dan zijn er natuurlijk ook nog waterspelletjes, die op een warme zomerdag zeker niet mogen ontbreken! Ze zorgen voor veel plezier, en de afkoeling die je nodig hebt. Een win-winsituatie dus, wat mij betreft. Ook voor de ouders, want de kinderen kunnen zich uren vermaken.

Bekers omschieten

Bij dit spel heb je een aantal bekers nodig, en een tuinslang. De bedoeling is dat je de bekers op een tafel zet, en met de tuinslang de bekers omverschiet. Degene die de meeste bekers geraakt en omgegooid heeft, heeft gewonnen.

Waterballonnen vangen

Bij dit spel ga je in een kring staan, en heeft één kind een waterballon. De bedoeling is dat die ballon gegooid wordt naar een ander. Als je hem vangt, mag je zelf gooien naar iemand, vang je hem niet? Dan ben je kletsnat, en af! Degene die als laatste overblijft heeft gewonnen.

Sponzentikkertje

Dit is de natte variatie op tikkertje want, in plaats van tikken met je vingers, tik je nu met een kletsnatte spons. Ben je getikt? Dan mag jij iemand met de spons tikken!

Bekers vangen

Leg twee planken op elkaar net als een wipwap. Nu worden er twee teams gevormd, en telkens mag er één team een beker vullen en die op de wipwap zetten. Vervolgens moeten ze hem aan de andere kant van de wip omhoog stampen. Aan het andere team de taak, het bekertje op te vangen. Degene die uiteindelijk de meeste bekers heeft gevangen, wint.

Lees ook: De leukste spelletjes met water

Groepsspelletjes

De meeste kinderen vinden het heerlijk om met een groepje buiten te spelen. Na een tijdje is de speeltuin ook zo gewoon geworden, en wil je iets anders gaan doen. Dat snap ik heel goed! In het lijstje hieronder vind je enkele spelletjes die je met meerdere kinderen kunt gaan doen.

Verstoppertje

Dit is natuurlijk een echte klassieker, en ik denk dat ieder kind dit ook wel eens heeft gespeeld. Er is één kind uit het groepje dat zijn/haar ogen dicht moet doen en tot een bepaald getal moet tellen. De anderen gaan zich vervolgens verstoppen. Het is aan degene die geteld heeft om de rest te gaan zoeken. Een variatie hierop is; dat diegene die zich verstopt hebben zich nog “buurtvrij” mogen melden op de plek waar er geteld is. Maar als de zoeker ze dan aantikt voordat ze op die plek zijn, zijn ze alsnog af.

Tikkertje

Nog een klassieker is natuurlijk tikkertje. Hierbij is er één iemand die de rest moet tikken terwijl zij van hem/haar weg rennen. Diegene die getikt zijn moeten dan langs de kant gaan zitten, en het spel gaat net zo lang door totdat er een winnaar overblijft. Een andere variatie is dat degene die getikt is, zelf de tikker is, maar hierbij zou je dan wel een tijdslimiet af moeten spreken omdat het spel dan telkens doorgaat.

Zoek de vlag

Je maakt twee teams en zorgt ervoor dat je een spelleider hebt. De leider verstopt een vlag, en vervolgens is het de bedoeling dat je óf je eigen vlag vindt, óf de vlag van de tegenstander en die vervolgens ergens anders verstopt. Wanneer je getikt wordt door iemand van de tegenpartij ben je af. Het is dus belangrijk dat je ongezien blijft. Een leuke variatie hierop is Levend Stratego, alleen is die wel iets ingewikkelder.

Flessen voetbal

Bij dit spel ga je in een grote cirkel staan, met een volle fles met water tussen je benen. Het doel is de flessen van je tegenstanders zo snel mogelijk leeg te hebben, door de bal telkens naar iemand toe te schieten. Degene die als laatste overblijft met de volste fles, heeft gewonnen.

Buskruit

Allereerst is het bij dit spel belangrijk dat er van te voren wordt afgesproken hoe vaak de bal weggetrapt mag worden. Een mooi gemiddelde is drie keer, daarna stopt het spel. Het is een variant op verstoppertje, alleen is de bal nu de buurtplek. Wanneer de bal wordt weggetrapt, moet de zoeker dus de bal ophalen en kan iedereen weer opnieuw gaan verstoppen. Degene die als eerst “gebuurt” is, is de nieuwe zoeker.

Dodemanstikkertje

Hierbij moet je in de kring gaan staan, één iemand is de tikker. Verder staat er ook één persoon in het midden van de kring; diegene moet de tikker zien te vinden. Iedere keer als de tikker iemand aankijkt en knipoogt, moet die persoon “dood” op de grond gaan liggen. Net zolang totdat de zoeker in het midden van de kring de tikker heeft gevonden.

Estafette

Ook hierbij maak je weer een aantal teams, afhankelijk van hoeveel kinderen er mee doen. Je maakt vervolgens een aantal hindernissen, en zorgt ervoor dat iedereen van een team op een bepaald punt staat. Het is de bedoeling dat degene die bij start begint een stok doorgeeft aan het volgende teamlid, net zo lang tot de finish. Het team dat het snelst is, heeft gewonnen.

Zoekertje

Bij dit spel zijn er twee groepen, waarvan er één groep weggaat en de andere groep gaat tellen. Nadat er geteld is, stuurt de groep die weg is gegaan een foto van de locatie waar ze zijn. De kunst is om deze foto niet te overduidelijk te maken. De andere groep moet hen vervolgens gaan zoeken. Je kunt hierbij een bepaalde tijd afspreken, wanneer de groep binnen die tijd niet is gevonden, heeft de groep die weg is gegaan, gewonnen.

Wat zijn jouw favoriete spelletjes in de zomer?

Lees ook: Buitenspelen; de leukste spelletjes en activiteiten

Kids playing stockphoto from Shutterstock / Oksana

Renate
Latest posts by Renate (see all)