Skip to Content

Zit jij wel goed? Past de zorgverzekering wel bij je?

Zit jij wel goed? Past de zorgverzekering wel bij je?

Het zorgseizoen is begonnen, kopt het nieuws. Eerlijk is eerlijk, voor mij was dit een onbekende term. Mijn eerste associatie was dan ook met de feestdagen in december. Bijvoorbeeld zorgen voor mensen met minder geld en hoe zij deze weken financieel overleven. Dat komt vast omdat ik vlak daarvoor een artikel had gelezen over verborgen armoede in Nederland.

Later realiseerde ik me, dat het om een heel andere soort zorg ging. Dit zijn namelijk de weken dat je van zorgverzekering kan wisselen, daarom ook wel het zorgseizoen genoemd. Ieder jaar worden half november de nieuwe premies voor het nieuwe jaar bekend gemaakt en kan je rondshoppen wat voor jou het komende jaar de beste zorgpolis is.

Naast de premie voor je verzekering is het ook goed om te letten op de hoogte van het eigen risico en welke zorg je verwacht nodig te hebben.

Zorg dat je goed zit!

“Zorg dat je goed zit” is het motto van de Consumentenbond om je bewust te maken dat het zorgseizoen is begonnen. Het is natuurlijk zonde om te veel te betalen voor je zorgverzekering. Dat geld besteed ik liever aan iets anders, met jonge kinderen in huis heb je tenslotte genoeg andere kosten.

Daarnaast is het enorm balen als je verwacht dat bepaalde zorg vergoed wordt maar daar opeens restricties aan zitten of dat de vergoeding net dit jaar uit de zorgverzekering is gehaald. Wie weet is je situatie wel veranderd en heb je het komende jaar een andere zorgbehoefte en is het daarom goed om zorgverzekeringen te vergelijken.

Door de bomen het bos niet meer zien

Zelf vind ik het best lastig om door de bomen het bos te zien, er zijn tenslotte zoveel zorgverzekeringen. Er gaat dan een hoop tijd in zitten om ze allemaal naast elkaar te leggen en helemaal door te spitten. Om je daarbij te helpen zijn er heel veel zorgvergelijkingswebsites waarbij je diverse zorgverzekeraars met elkaar kan vergelijken op verschillende punten.

De Consumentenbond heeft een eerlijke en onafhankelijke zorgvergelijker ontwikkeld. Dit zorgt ervoor dat jouw persoonlijke lijstje met de “beste zorgverzekeringen” ook echt op jouw behoeften is afgestemd en niet een onderliggende financiële motivatie.

Zo kun je makkelijk zelf je zorgverzekering vergelijken en afsluiten. Lees snel verder welke keuzes je hebt in de vergelijker.

Stap 1: Kies de basis

Natuurlijk heb ik de zorgvergelijker zelf ook geprobeerd. Het viel mij al meteen op dat je kunt specificeren wat jouw individuele situatie is zodat je echt een advies op maat ontvangt. Ben je bijvoorbeeld alleen, of samen met een partner of zijn er kinderen in het spel?

Mocht de zorg heel erg verschillen tussen gezinsleden, dan is het advies om hem individueel in te vullen. Voor kinderen tot 18 jaar geldt dat zij gratis meeverzekerd zijn voor de basisverzekering, en vaak ook voor de aanvullende verzekering.

Voor je kunt zien wat de premies zijn voor de basiszorgverzekering kies je voor de hoogte van het eigen risico (dat is nu minimaal 385 euro). Daarnaast bepaal je of je zelf wilt kiezen waar je zorg afneemt (restitutiepolis) of dat je kiest uit zorgaanbieders waar de verzekeraar een contract mee af heeft gesloten.

Stap 2. Wensen voor aanvullende zorg

Vervolgens kan je de aanvullende zorg vergelijken. Denk bijvoorbeeld aan Orthodontie, Fysiotherapie, Alternatieve geneeswijzen, Brillen en lenzen, Hoortoestellen en Reisvaccinaties. Zo vind ik zelf een tandartsverzekering erg belangrijk.

Je zal maar een ongeluk krijgen en een stukje van je tand afbreken of onverwachts een tand hebben die getrokken moet worden. Die kosten kunnen flink oplopen dus dan is het fijn als je daarvoor verzekerd bent. Dan hoef je niet met een pijnlijk gebit te blijven lopen.

Ook de vergoeding voor brillen heb ik in overweging genomen aangezien zowel manlief als ikzelf een bril dragen. Daarbij kreeg ik echter het advies om, als dat de enige aanvullende vergoeding zou zijn, deze buiten beschouwing te laten.

Dit omdat de premie vaneen aanvullende verzekering voor deze dekking vaak niet opweegt tegen de vergoeding die je ontvangt. Voorheen keek ik ook naar vergoeding voor de eigen bijdrage bij kraamzorg, maar omdat we geen kinderwens meer hebben, kan dat dit jaar dus ook buiten beschouwing gelaten worden.

De uitkomst: Better safe, than sorry

Nadat ik alles had ingevuld blijkt dat als ik uitga van enkel de basisverzekering ik per maand 13 euro zou kunnen besparen per persoon. Voor een gezin met twee volwassenen is dat 312 euro. Dat is best een hoop geld!

Als ik echter de aanvullende verzekeringen ook meeneem (geval better be safe than sorry; liever meer betalen en minder risico lopen dan onverwachts een heel hoge kostenpost te hebben) blijk ik bij de huidige verzekeraar voordeliger uit te zijn dan de opties in het overzicht.

Daarom altijd goed om goed te vergelijken wat je opties zijn, dan weet je of je gewoon goed zit of toch in beweging moet komen.

Service speelt ook een rol

Naast de ‘statische’ informatie zoals de hoogte van de vergoedingen en wat er vergoed gaat worden, vind ik ook de service die je van een zorgverzekeraar kunt verwachten belangrijk.

Fijn als je weinig betaalt, maar als je weken moet wachten op je geld of je bij vragen alleen een bandje aan de telefoon krijgt in plaats van een menselijke medewerker, kan dat een reden zijn om toch voor een andere verzekeraar te kiezen.

Daarom kijk ik ook zeker even naar de reviews over de verschillende zorgverzekeraars en welke beoordelingen zij krijgen. Ook die zijn te vinden in de zorgvergelijker.

Bij twijfel; vragen!

Mocht je naar aanleiding van de zorgvergelijker meer vragen hebben, dan kun je terecht bij het uitgebreide Zorgdossier van de Consumentenbond. Dit is geschreven door experts en kun je gratis online raadplegen. Ideaal wanneer je zelf juist wél alle details wil opzoeken!

Twijfel je na het invullen van de zorgvergelijker of je wel goed zit, dan kun je terecht bij het Zorgteam van de Consumentenbond met experts. Zij beantwoorden al je zorgvragen en zijn in het bezit van het Wft-diploma Zorg: je krijgt dus altijd advies van een officieel gediplomeerde expert.

Heb jij al gekeken of je nog wel goed zit?

Redactie Mamaliefde