Skip to Content

Wat ziet een baby; vanaf wanneer herkent een baby zijn ouders?

Wat ziet een baby; vanaf wanneer herkent een baby zijn ouders?

Voor een baby ga je vaak op zoek naar lieve, zachte kleurtjes. Maar waarom eigenlijk? Want ziet jouw kleintje die kleurtjes ook? Wat ziet een pasgeboren baby en hoe ontwikkelt zijn zicht in de loop van de tijd?

En als je dat weet: dan kan je daar ook rekening mee houden met hoe jij met je kindje communiceert en welke kleuren zijn speelgoedjes hebben…

De ontwikkeling van de ogen tijdens de zwangerschap

Natuurlijk worden ook de oogjes van je kindje gevormd in jouw buik. Vanaf week 4 zijn de oogholtes al zichtbaar. Het netvlies zal een week later zich beginnen te vormen. En nog weer een week of drie later heeft je kindje pupillen.

Met 21 weken kan je kindje, ondanks zijn gesloten oogjes, licht onderscheiden. De baby zal rond de 29e week van jouw zwangerschap zijn oogjes gaan openen.

Uiteraard valt er nog weinig te ontdekken. Veel meer dan ‘donker en wat lichter’ onderscheiden is er nog niet bij, waarbij het ‘licht’ door zonlicht wordt veroorzaakt.

Ontwikkeling zicht pasgeboren baby (1 / 2 weken)

Een pasgeboren baby die op je buik gelegd wordt en liefdevol naar je kijkt…klopt, alleen zal hij je echt nog niet goed kunnen zien. Jouw wondertje ziet namelijk nog heel weinig.

Hij zal je kunnen ruiken, horen en jouw warmte waarnemen. Maar je vanuit zicht herkennen is er nog niet bij. Je kindje heeft alleen nog maar gedempt licht meegemaakt in jouw buik, dus is het sowieso al logisch dat zijn oogjes moeten wennen.

Maar daarnaast (of vooral) zullen zijn ogen nog een heel stuk moeten ontwikkelen om echt volledig te kunnen functioneren. In het begin zal je kindje tot ongeveer 25 centimeter kunnen kijken.

Alleen als je dus heel dicht bij hem bent, kan hij je enigszins waarnemen. Even ter illustratie: zou je bij wijze van spreken je kindje voor een letterkaart houden die de opticien gebruikt, dan zou hij alleen de bovenste rij kunnen zien!

Licht

Valt het je op dat je kindje zijn hoofdje draait naar een lichtbron?

Klopt, want je kindje zal zich automatisch naar lichtere omgevingen richten. Dit komt doordat hij veel meer licht nodig heeft om te kunnen zien: maar liefst 50x zo sterk!

Kleuren

Zoals gezegd is je pasgeboren baby nog niet in staat om kleuren goed te onderscheiden. Pas in het tweede kwartaal van zijn leventje zal hij dit goed gaan ontwikkelen. Dit komt doordat de staafjes en kegeltjes (de lichtgevoelige cellen op het netvlies) dan pas goed gerijpt zijn.

De eerste kleuren die hij werkelijk ziet zijn rood en groen. Blauw en geel volgen daarna.

Overigens is dat ook nog beperkt, want zwart zal bijvoorbeeld nog langer gewoon als blauw gezien worden.

Waarmee we dus meteen op de babykleurtjes uitkomen. Ziet er allemaal heel lief uit (en ze hebben ook zeker mijn voorkeur ?) maar voor je kindje zijn contrasterende kleuren en vooral simpel wit/zwart het duidelijkst om te zien!

Steeds beter kijken

Kijken, kijken, kijken en zo je vaardigheden oefenen. Eigenlijk is dat wat je kindje doet. De hersentjes moeten getraind worden om te leren kijken. En steeds beter kan je wurm dingen gaan onderscheiden.

Omdat hij steeds meer details begint te zien, beginnen ook andere onderwerpen zijn aandacht te krijgen.

Zijn eerste lachje kan hier ook mee te maken hebben: hij kan immers steeds beter zien wie jij bent en hoe jij kijkt.

De meeste baby’s lachen hun eerste vertederende lachje als ze ergens tussen de 2 en 3 maanden zijn. Ook zal hij met 3 maanden de kleuren dus steeds beter kunnen zien.

Armlengte

Tot ruim een half jaar zal je kindje het beste kunnen zien als dingen dichtbij zijn. Je kunt hierbij zijn armpjes een beetje als leidraad houden. En ach, eigenlijk is dat genoeg. Want hij kan zijn eigen handjes heel aandachtig observeren, of jouw gezicht.

Maar ook de borst waar zijn drinken vandaan komt of die lekkere fles… Spelen met een leuk knuffeltje doe je dan ook het beste door het vlak voor hem te houden.

Ga bijvoorbeeld met je voeten op de salontafel zitten, waardoor je benen gebogen zijn. Leg je kindje op je bovenbenen, zodat hij jou van heel dichtbij kan zien en je leuk met een knuffeltje voor zijn gezichtje kan spelen.

Of klets gewoon lekker tegen hem aan! En hopla: daar komt dat eerste stralende lachje….

Fixatiereflex

De zicht van je baby wordt alsmaar beter en hij zal steeds duidelijker vormen en patronen kunnen opmerken. Een baby van drie maanden zal nu met twee oogjes naar hetzelfde punt kunnen kijken. Hij kan daardoor symmetrisch waarnemen.

Diepte

Met vier maanden begint je kindje ook beter de diepte te zien. Dit is vooral een kwestie van ‘goed overleg’ tussen beide hersenhelften. Vanaf nu zal een kindje ook graag gaan grijpen naar voorwerpen.

Lekker stimuleren: daar help je zijn ontwikkeling alleen maar mee!

Vanaf wanneer ziet een baby?

Een baby kan al wel zien als het geboren wordt, maar dit is nog heel beperkt. Kleuren kan hij bijna niet van elkaar onderscheiden en ook de details zijn voor hem onzichtbaar. Zijn visuele ontwikkeling zet zich direct in.

Iedere keer worden er bepaalde aspecten aan toegevoegd, waartoe je kindje in staat is. Zoals steeds meer details zien, meer kleuren zien en bijvoorbeeld ook diepte gaan zien.

Na een half jaar kan je kindje ook mensen en dingen gaan herkennen op grotere afstand.

Pas met een jaar is zijn zicht min of meer zo goed als dat van een volwassene. Maar toch zijn er zaken die nog net iets meer getraind moeten worden. Inschatten hoe hard iets naar je toekomt is bijvoorbeeld nog heel lang moeilijk.

De hele visuele ontwikkeling duurt ongeveer tot je kindje 7 jaar is.

Wanneer herkent een baby moeder of vader?

Het zicht van een pasgeboren baby is heel erg klein, dus je zal je heel ver naar voren moeten buigen.

Als je baby rond de twee maanden is zal de baby het gezicht van vader of moeder kunnen herkennen. Dat heeft trouwens niet alleen te maken met het zicht, maar ook met stemgeluid, geur etc.

Vanaf drie maanden zal je baby ook andere veelvoorkomende gezichten herkennen.

Veraf of dichtbij

Tot een maand of 8 blijven voorwerpen dichtbij interessanter omdat je baby tot die tijd nog altijd beter dichtbij dan veraf ziet.

Zicht als je baby een jaar is

Het eerste jaar is de zichtontwikkeling enorm groot. Zeker als je weet dat een 1-jarige praktisch hetzelfde ziet als wij.

Alleen snelheid inschatten is nog een heikel punt, maar dit duurt zelfs nog tot hij een jaar of 7 is! Ook kunnen bepaalde gezichtsproblemen pas later opduiken, denk hierbij aan een lui oog of een andere oogafwijking.

De kleur van de ogen

En hoe zit het nu eigenlijk met de kleur van de ogen zelf? De meeste baby’s hebben blauwe oogjes, maar er zijn er genoeg die uiteindelijk bruine ogen hebben…

Dit komt door het pigment. Rond een maand of 10 heeft je kindje zijn echte oogkleur, hoewel het nog altijd een paar tintjes kan veranderen…

Handige weetjes:

  • Contrasterende kleuren zijn het beste waarneembaar: kies dus voor bijvoorbeeld pandaknuffels…
  • Houd je kindje dichtbij je gezicht als je tegen hem praat.
  • Een pasgeboren kindje zal dus niet echt last hebben van het lichtje in zijn kamertje…en jij kan het beter zien als je hem in de nacht verschoont!
  • Stimuleer het kijken door bijvoorbeeld een speeltje rustig heen en weer te bewegen vlakbij hem (ongeveer bij 1 à 2 maanden)
  • Stimuleer het volgen van zijn oogjes door bijvoorbeeld al pratend rond te lopen, hij zal je willen volgen met zijn kijkertjes…
  • Begint je kindje met grijpen? Daag hem uit!
  • Leg dingen in zijn directe omgeving, zodat hij een goede hand-oogcoördinatie kan oefenen, door het grijpen naar en kunnen vasthouden van het speeltje.
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)