Bij Oud en Nieuw hoort natuurlijk vuurwerk. Nu ben ik zelf niet zo’n groot voorstander van vuurwerk. Daarom ging ik aan de slag met de kinderen om kindvriendelijk vuurwerk te maken. Het is echt super eenvoudig en iedereen kan dit doen. Leuk bijvoorbeeld om op Oudejaarsdag te gebruiken om af te tellen. Een soort alternatieve klok waarbij er ieder uur geknald mag worden tot het middernacht is.

Zelf vuurwerk maken


Toen ik dit had bedacht keek manlief me raar aan en dacht al dat ik aan de slag ging om zelf buskruit te maken met houtskool, zwavel en salpeter. Als ze ouder zijn ben ik daar best toe in staat. Voor nu zijn ze daar veels te jong voor. Als ik denk aan vuurwerk vind ik vooral de vuurwerk mooi die helemaal uit elkaar spat in duizenden kleurtjes. Vaak gecombineerd met een heel harde knal. Met dit ‘vuurwerk’ heb ik dit gecombineerd. Wat je hiervoor nodig hebt: heel eenvoudig ballonnen, figuren confetti en eventueel een trechter.  Bij de Action kocht ik een klein zakje met Metallic-confetti in de vorm van kleine pailletjes. Dat is wat groter dan glitter en makkelijker op te zuigen (vindt mama wel zo fijn) en dus ook geschikt voor binnenshuis. Als je twaalf ballonnen vult met behulp van de trechter kun je vanaf twaalf uur ’s middags ieder uur een ballon laten knallen en komt deze confetti tevoorschijn die naar beneden dwarrelt. Natuurlijk mogen de kinderen dit omstebeurt proberen.

Lees ook: Vuurwerk verbieden; een vuurwerkverbod

Alternatieven


Als je kind niet onder de ballon durft te staan of dit eng vindt is het natuurlijk heel bijzonder als je dan in huis een paraplu mag opsteken om je te beschermen tegen de glitterregen. Natuurlijk kunnen ze gewoon met een prikpen de ballon te lijf gaan. Als ze ouder zijn kun je ze ook dartpijlen geven en de ballonnen bevestigen aan een bord. Of het kind blinddoeken en met behulp van aanwijzingen de ballon kapot laten prikken. Alsof het een soort pinata is. Wees dan wel heel voorzichtig met de scherpe punt.

Gaan jullie vuurwerk afsteken met de kinderen?

Lees ook: Oud en Nieuw knutselen
Lees ook: Tradities Oud en Nieuw
Lees ook: Oud en Nieuw quotes en teksten
Lees ook: Vuurwerk vrij weekendje weg Oud en Nieuw
Lees ook: Vuurwerk; Nationaal vuurwerkverbod!
Lees ook: Oudejaarsavond; opblijven, wakker maken of doorslapen?
Lees ook: Uren aftellen tot Oud en Nieuw
Lees ook: Activiteiten Oud en Nieuw
Lees ook: Kinderchampagne bubbels test
Lees ook: Feestelijke serveertips drankjes
Lees ook: Hapjes oudjaarsavond
Lees ook: Feestelijke kinderhapjes snacks
Lees ook: Recepten gezonde oliebollen
Lees ook: Recept oliebollen met groenten
Lees ook: Veilig vuurwerk afsteken met kinderen
Lees ook: Alternatieven Nieuwjaarsduik Scheveningen

Linda van Aken