Skip to Content

Zelf klei maken; 4 recepten van eetbaar tot in de oven

Zelf klei maken; 4 recepten van eetbaar tot in de oven

Al een tijdje heb ik me voorgenomen om zelf klei te maken. Klei uit de winkel is natuurlijk erg handig en kleurrijk, maar in de praktijk zitten de kleurtjes binnen vijf minuten door elkaar om van de chemische geur nog maar te zwijgen.

Vaak is deze klei ook zeer hard, zodat je eerst zelf aan de slag moet om hem te kneden. Ook wordt er altijd geruzied om wie welke kleuren mag hebben.

Zelf klei maken?

Zelf klei maken is dan een veel goedkopere optie; je kan zoveel maken als je zelf wilt van ingrediënten die je gewoon in huis hebt. Zeker op regenachtige dagen is dit een echte aanrader.

Zelf klei maken was een van de Pinterest ideeën om een keer te doen. Het voordeel van zelf klei maken is dat dit niet giftig is en dus ook geschikt voor kleine babyhandjes. Daarnaast heeft het als voordeel dat de geur minder sterk is.

Helaas, zelf klei maken blijkt in de praktijk niet zo makkelijk. Net zoals de badverf en de stoepkrijt heb ik eerst meerdere recepten geprobeerd. Het winnende recept voor een zachte klei met eigen aanpassingen zal ik natuurlijk met jullie delen!

Het grote voordeel is dat je ook nog eens heel snel klaar bent dus er snel mee gespeeld kan worden en je het niet de avond ervoor hoeft voor te bereiden. Mocht het niet lukken dan is het recept om zelf zoutdeeg te maken een aanrader.

Wat heb je nodig om klei te maken?

  • 200 gram (witte) bloem
  • 100 gram zout
  • 2 eetlepels zonnebloemolie (babyolie kan ook, dat geeft een net wat andere geur en gevoel)
  • eetlepel citroensap (als alternatief kan je ook aluin gebruiken dat je bij de drogisterij koopt)
  • kokend heet water
  • eventueel voedingskleurstof, geurtjes (zoals limonade) of glitters

Als er een kind met deze klei gaat spelen kan je de hoeveelheden halveren. Dan heb je ruim voldoende om heerlijk te kunnen spelen.

Recept klei maken

Je begint met het water te koken. In een grote kom meng je de droge ingrediënten bloem en zout. Vervolgens meng je de eetlepels olie en citroensap erdoor zodat er een paar klontjes ontstaan. Dit doe ik met een vork zodat ik het goed kan mixen.

Zodra het water kookt (je hoeft de klei niet te koken, maar werkt wel met kokend heet water in dit recept) kleur je dit met een paar druppels kleurstof. Zelf gebruik ik geconcentreerde voedingskleurstofgel; een druppel is dan ook meer dan voldoende. Donkerroze / tegen rood water zorgt uiteindelijk voor een lichtroze kleur.

Zelf heb ik er ook een flinke scheut zeer zoete frambozenlimonade bijgedaan als geurstof.

Hiervan giet je telkens een klein scheutje bij het mengsel. Tot er geen poeder meer over is. Dan ga je verder kneden met je handen. Doordat je eerst het water kleurt hoef je niet bang te zijn voor het afgeven aan je handen. Dat was voor mij een reden om eerst geen kleurstof te willen gebruiken, zoals in andere recepten.

Je hoeft ook niet meer bang te zijn dat het water kokend heet is. Totdat je een soepele massa hebt kan je er telkens wat water bijgieten. Is het te nat, doe er dan nog wat bloem bij.

Uiteindelijk had ik twee mooie klompjes klei.

Aan een klomp klei heb ik tot slot nog flink wat glitters toegevoegd. Ik was erg blij met het resultaat. Om de een of andere reden was deze klomp ook beter om mee te kleien. De andere was toch iets droger en brokkelde sneller af. Terwijl de glitters het enige verschil is.

Wil je liever een wat hardere klei kan je de bloem vervangen door vogelzand, dit is heel fijn zand en geeft het net een wat ruwer gevoel.

Klei maken zonder te koken

Voor een handig recept om zelf klei te maken zonder te koken is het recept in onderstaand youtube filmpje een absolute aanrader.

Eigenlijk gebruik je dezelfde ingrediënten, maar dan zonder kokend water. Of je kan het aanpassen met de volgende ingrediënten;

  • 300 gram (tarwe)bloem
  • 150 gram zout
  • 200 ml water
  • 1 eetlepel natriumcarbonaat of baking soda
  • 1 eetlepel olie (zonnebloemolie / babyolie)

Je mengt alles door elkaar, goed kneden en je kunt kleien! Je kunt deze klei ongeveer een maand bewaren. Is de klei te nat kan je er wat extra bloem bij doen, is hij te droog dan helpt wat extra water.

Recept voor super zachte klei die niet hard wordt

Naast de bovenstaande recepten kan je ook een superzachte klei maken. Hiervoor heb je slechts twee ingrediënten nodig; namelijk maizena en (goedkope) haar conditioner (bijvoorbeeld van de action).

Deze ingrediënten meng je in een verhouding van 1 conditioner en 2,5 maizena, afmeten kan onder andere met een klein koffiekopje. De kinderen kunnen dit ook prima zelf maken.

Het beste werkt het als je eerst met een vorkje roert, omdat de ingrediënten niet makkelijk combineren. En later met de blote handen, kan er daarna gelijk gespeeld worden.

Als de klei te droog wordt en gaat afbrokkelen kan je iets meer conditioner toevoegen.

Recept van zelfhardende klei

Zelf klei maken wat vanzelf hard wordt? Dat kan! Wat heb je nodig:

  • Een kop maïzena
  • Twee koppen baksoda
  • Voedselkleurstoffen
  • Anderhalve kop koud water

De baksoda vermeng je met de maïzena in een oude pan. Blijf kloppen tot het goed door elkaar gegaan is. Daarna voeg je het water toe. Blijf hierbij goed roeren tot alles echt goed gemengd is en er geen klonten meer zijn.

Dan voeg je de kleur toe. Begin met een paar druppeltjes en bekijk hoe de kleur is. Door meer kleurstof erin te doen maak je de kleur uiteraard harder.

Het mengsel wat je nu hebt verwarm je op een middelmatig vuur. Ook nu blijf je roeren met de garde anders zit alles straks vast aan je pan en heb je er dus niks aan (en je pan wordt er ook niet blij van). Het deeg blijf je zo roeren tot het één groot geheel wordt en je bijna niet meer roeren kan. Haal de pan van het fornuis.

Het geheel moet nu afkoelen, maar je moet wel opletten dat het niet te erg uitdroogt en dus voortijdig hard wordt. Daarom haal je het deeg eerst uit de hete pan en doe je het in een schaal. Hier overheen leg je een natte doek. Nu moet de klei blijven staan tot het helemaal is afgekoeld.

Als het afgekoeld is kan je gaan kleien. Eerst kneed je de klei even zelf om het glad te krijgen en te zien hoe het werkt. Je kunt nu namelijk nog actie ondernemen als het toch niet helemaal goed is.

Bij te dikke klei kan je er nog een beetje water door doen. Let op dat je dit met maar een paar druppeltjes doet! Plakkerige klei maak je fijner door er nog wat maïzena door heen te doen.

Nadat je klaar bent met kleien zet je het werk op een veilige plek. Hard worden kan wel tot 48 uur duren. Daarna kan je het gaan verven.

Gekleurde klei maken

Gekleurde klei maken kan je op meerdere manieren doen:

  • De meest eenvoudige is voedselkleurstof toevoegen
  • Glittertjes door het kleideeg gooien maakt je klei glimmend!
  • Cranberries koken en dit water gebruiken ook voor een mooie kleur zorgt. Natuurlijk kan je dat met meer gekleurd kookvocht doen, zoals met kookvocht van rode bieten
  • Ook bij haar gezien: gebruik in plaats van water bij het maken van de klei ecoline in de gewenste kleur
  • Spinazie die je vermaalt in een blender
  • Voeg bepaalde kruiden/producten toe aan het water, waardoor het verkleurt zoals speculaaskruiden, cacao, kerrie of saffraan

Varianten op recepten

Het voordeel van het zelf maken van klei is dat je heel eenvoudig het basisrecept zoals hierboven staat kan aanpassen. Hierdoor kan je deze klei een kleur naar keuze geven, of misschien wel met een geurtje of wat anders extra’s zoals glitters of sterren.

Een aantal ideeën:

  • Roze klei met aardbeien smaakje voor Valentijn
  • Witte klei met zilveren glitters in de winter
  • Klei met een schepje cacao of speculaaskruiden voor Sinterklaas

Meer alternatieven zoals herfst klei of Frozen klei vind je bij Juf Maike.

Spel ideeën met klei voor peuters en kleuters

Zelf klei maken; 4 recepten van eetbaar tot in de oven - Mamaliefde

Natuurlijk moet de klei ook uitgetest worden. Ik had bedacht dat dit ook leuk zou zijn voor onze zoon. Daar dacht hij anders over. Hij dacht dat hij het kon opeten en ik was dus meer bezig om dat te voorkomen.

Een klein stukje had ik hem laten proeven. Met het idee dat hij het vanwege het zout dan wel zou laten. Het is tenslotte een soort deeg. Dat had ik niet moeten doen. Hij verslikte zich hier heel erg in.

Zijn grote zus en nicht waren echter heel erg blij met deze klei en hebben er naar hartenlust mee gespeeld. Ik heb ze er wat (uitgedroogde) mini marsmallows bij gegeven. Samen met wat koekjesvormpjes en klei mesjes. Dat vonden ze heerlijk en hebben ze lang volgehouden.

Het favoriete spel van haar is slangen rollen om daar vervolgens plakjes worst van te snijden. De hartjes die ze had uitgestoken ging ze gebruiken om torens van te stapelen.

Zelf klei maken; 4 recepten van eetbaar tot in de oven - Mamaliefde

Natuurlijk hebben oma en nichtje de klei ook even getest. Oma was heel goed in het maken van 3D en tweedimensionale poppetjes.

Materialen die geschikt zijn voor spelen met klei

Andere materialen die prima geschikt zijn om te combineren voor het spelen met klei zijn;

  • Sateprikkers
  • gekleurde stroken crêpe papier, deze geven ook kleur af
  • kralen
  • bonbonvormpjes
  • ijsjesbekers
  • knikkers
  • deegroller
  • ijzerdraadjes
  • plastic keukenservies
  • Rietjes (in verschillende maten
  • Penne of andere pasta
  • knikkers
  • knopen
  • uitsteekvormpjes
  • plastic spulletjes uit het speelkeukentje
  • stempels (zonder inkt)
  • gladde steentjes
  • schelpen

Klei bakken

Klaar met spelen? En wil je de bouwwerken graag bewaren. Zorg ervoor dat de oven dan voorverwarmd is op 100 graden en laat de creaties ongeveer een uur staan ‘drogen’ in deze warme lucht.

Daarna zijn ze hard geworden dus kan je ze een mooi plaatsje geven. Of gaan verven als je geen kleurtjes hebt gebruikt.

Klei bewaren

Liever bewaren? In een lege bak van de chinees of een salade kan je de klei luchtdicht bewaren. Gewoon in een hersluitbaar boterhamzakje kan je het ook prima bewaren.

Deze klei bleef gewoon een klein half jaar goed, ik had verwacht dat het zou gaan schimmelen maar helemaal niets. Daarvoor moet je echter wel niet teveel gebruiken.

Linda van Aken
  1. Kim schreef:

    Ik vind dit veel leuker en fijner om te doen dan de klei in de winkel te kopen maar ik kan het elke keer weggooien na eenmalig gebruik. Ik volg de recepten precies maar als ik 1 of 2 weken later de klei pak is het super plakkerig en vettig geworden en is er niet meer normaal mee te kleien. Hoe kan dit en waar gaat het fout? Ik heb alleen de kleurstof tot nu toe niet toegevoegd omdat ik dat niet in huis had maar het lijkt mij stug dat dat zoveel effect erop zou kunnen hebben.

Comments are closed.