Skip to Content

Yom kippur activiteiten

Yom kippur activiteiten

Yom Kippur of Grote Verzoendag is de heiligste dag voor de joden. Maar wat houdt het nu eigenlijk in en welke activiteiten horen bij deze feestdag? En op welke dag valt Yom Kippur?

Wat viert men met Yom Kippur?

Yom Kippur, in het Nederlands ook wel geschreven zoals je het uitspreekt: Jom Kipoer, betekent ‘Dag van de Verzoening’. Op deze dag mocht de Hogepriester het Heilige der Heilige betreden (wat anders dus niet mocht) en hij pleitte dan voor het volk Israël bij God. In de Bijbel lezen we hier ook over. De Hogepriester legde hierbij zijn handen op de kop van een bok. Vervolgens werd de bok de woestijn in gestuurd. En daarmee werden de zonden dus meegenomen. Overigens was er nog een bokje bij betrokken, die geofferd werd.

Nog altijd is dit de heiligste dag van het jaar. De dag waarop de Joden hun zonden belijden aan God. Wat ze vieren is de vergeving van deze zonden. Veel joden brengen op deze dag een langdurig bezoek aan de synagoge. 

Wanneer viert men Yom Kippur?

Yom Kippur valt op de tiende dag van tisjri (dit is een joodse maand). Of anders gezegd: tien dagen na het joodse nieuwjaar. Dat betekent dat het ieder jaar op een andere datum valt (gezien vanuit onze eigen kalender). Daarnaast duurt een joodse dag van zonsondergang tot zonsondergang. Vandaar dat je bij Yom Kippur twee data vermeld ziet staan. De maand tisjri valt in september/oktober.  

Alles draait om vergeving

Yom Kippur draait dus om vergeven. Om de vergeving van God, maar dat wil ook zeggen dat je voor die tijd vergeving vraagt aan de mensen die jij iets hebt aangedaan. Yom Kippur wordt dan ook voorafgegaan door tien dagen van inkeer. 

Rituelen van Yom Kippur

Na het laatste gebed gaan de joden feest vieren. Er wordt gedanst. Niet alleen op straat, maar ook zelfs in de synagoge. Als de dag ten einde komt wordt er op de ramshoorn geblazen en spreekt men de wens ‘Volgend jaar in Jeruzalem’ uit. Dit is een verwijzing naar de terugkeer van de Messias. 

Er wordt die dag gevast en men sluit dus af met een gezamenlijk eten. Hier horen viskoekjes bij en haring-bietensalade. Verder zouden mannen en vrouwen elkaar niet mogen aanraken en is het verboden om je te wassen. 

Een ander ritueel is het onderdompelen in een mikwa. Dit is een ritueel bad. 

Kleding met Yom Kippur

Men draagt vooral witte kleding, wat niet vreemd is. Wit staat immers voor onschuld. Dat zie je ook terug in de synagoge. Ook daar is de versiering wit. Goud draag je niet op deze feestdag. Je kent misschien wel het verhaal van het gouden kalf in de bijbel? Omdat het volk God toen heel ontrouw was door het maken van dit gouden kalf (een afgod), willen ze hier geen verwijzing naar! Leren schoenen worden ook niet gedragen.

Sinds wanneer viert men de Grote Verzoendag

We gaan nog verder terug in de tijd. Nadat het volk het gouden kalf had gemaakt smeekte Mozes God het volk te vergeven. Het duurde 40 dagen dat God deze volledige vergeving gaf. Dit was op de berg Sinaï. De dag dat Mozes afdaalde naar het volk was de tiende dag van tisjri. En dat was voortaan dus de Grote Verzoendag. 

De tempel van je hart

Tegenwoordig wordt het ritueel van de Hogepriester in Jeruzalem niet meer uitgevoerd. Maar iedereen doet het in zijn eigen tempel: je hart! Door Yom Kippur kun je weer beginnen met een schone lei.

Voorwaarden om dit goed te vieren

Natuurlijk is het makkelijk om maar even ergens aan mee te doen en dan te vieren dat je vergeven bent. Maar zo werkt het niet helemaal. Er wordt van je verwacht dat je spijt hebt en erkent dat je het fout gedaan hebt, je moet stoppen met dat wat fout is, je moet uitspreken naar anderen dat je fout zat en om vergeving vragen en dus de verantwoording op je nemen dat je de fouten niet zult herhalen. 

De dag voor Yom Kippur

Overigens is de dag voor Yom Kippur ook een dag met rituelen. De dag wordt gezien als een feestdag en gebruikt om alles voor te bereiden. Men eet zelfs twee keer een feestmaaltijd. Eén in de vroege namiddag en dan ook nog één voordat het vasten begint.

Einde van Yom Kippur

Yom Kippur eindigt als de nacht is gevallen (de dagen duren immers tot zonsondergang). Op dat moment zegt iedereen in de synagoge ‘Hoor O Israël, G-d is onze Heer, G-d is één’. Daarna roepen zij zeven keer: ‘G-d, Die alles heeft geschapen, is de Heer Die over ons regeert en waakt’ (‘Hasjem Hoe HaElokim).

Zondebok maken

Wil je met de kinderen iets hiermee doen? Dan zou je een zondebok kunnen maken. Laat eerst een bokje tekenen of verven en dan zou je met elkaar kunnen bedenken wat je fout gedaan hebt. Dit schrijf je op een post-it, bijvoorbeeld, en plak je op het bokje.

Gebruik het om met elkaar in gesprek te gaan en ook te praten over vergeving vragen en hoe je het anders moet doen! Bijgaand voorbeeld is een groepswerkje, maar je kan het ook prima met het gezin doen. Nu moet het bokje natuurlijk nog weggestuurd worden. Dit kun je doen door hem naar buiten te laten brengen door iemand (en het daar gewoon weg te gooien…). 

Ramshoorn

Er wordt geblazen op de ramshoorn. Die kun je proberen om na te maken. Je kunt hier het werkblad downloaden.

Mindful kleuren

Of laat de kinderen mooie afbeeldingen kleuren die ermee te maken hebben. Daarvoor kun je hier terecht.

Zelf iets tekenen kan natuurlijk ook. Lees bijvoorbeeld eerst een verhaal voor over het feest, leg uit waarom het gevierd wordt. En laat de kinderen dan zelf iets moois maken.

Linda van Aken