Koningsdag 2020 krijgt een heel andere invulling dan wat we normaal gewend zijn. We vieren het door al de maatregelen rondom het coronavirus in onze eigen huiselijke kring. Deze dag wordt om die reden dit jaar dan ook wel woningsdag genoemd. Ondanks dat we geadviseerd worden om thuis te blijven mogen we er op deze speciale dag natuurlijk ook thuis wel een feestje van maken. (Uiteraard zolang we de coronamaatregelen maar in acht nemen). Daarom hier wat leuke tips om Koningsdag thuis te vieren.

Koningsdag Woningsdag

Het voorstel van de Oranjebond is om dit jaar deze feestelijke dag door omstandigheden om te dopen tot woningsdag. We blijven tenslotte als het even kan zoveel mogelijk thuis in plaats van een bezoek aan de vrijmarkt of één van de Koningsdagfeesten. Maar wat kun je op deze oranje gekleurde dag doen om jezelf en de rest van het gezin een beetje te vermaken? Omdat je met heel het gezin thuis zit is het uiteraard wel de bedoeling om een leuke sfeer in huis te behouden. Bij goed weer (als het oranjezonnetje hoog aan de hemel staat), kun je lekker buiten in de tuin of op je balkon gaan zitten.

Programma Woningsdag Koningsdag

  • 09.45 uur: de klokken worden geluid in heel Nederland;
  • 10.00 uur: iedereen zingt het Wilhelmus;
  • 10.10 uur: de NOS blikt terug op voorgaande Koningsdagen;
  • 12.00 uur: op internet is een digitale kleedjesmarkt, de precieze invulling is nog niet bekend.
    Kinderen mogen ook een digitale brief naar de koning sturen, die ’s middags aan de koning wordt aangeboden;
  • 15.00 – 16.00 uur: de Oranjebond roept muzikanten en artiesten op om op te treden bij ouderen;
  • 16.00 uur: tijd voor een thuistoost. De Oranjebond vraagt aan heel Nederland om op dit tijdstip het het glas te heffen voor de koning;
  • 19.00 uur: op de NOS is er een speciale uitzending om in beeld te brengen hoe Nederland deze feestdag viert in coronatijden.

Koningsspelen Medley

Normaal vieren alle scholen in de week voor Koningsdag de Koningsspelen waarbij sport en beweging centraal staat. Een aantal scholen bieden die dag daarom geen onderwijs, maar tippen allemaal spelletjes om te doen. Het koor van Kinderen voor Kinderen maakt ieder jaar ook een nieuw lied, zo ook dit jaar echter sluit dit lied ‘Hand in hand’ totaal niet aan bij het Corona-tijdperk waar we nu in leven. Daarom hebben ze een speciale Koningsdagmedley gemaakt met liedjes van de afgelopen jaren. Kan je gezellig met de kinderen meedansen!

Vertel het de Koning

Kinderen zullen het voorjaar van 2020 nooit meer vergeten. Elk kind maakt de Coronacrisis mee; geen contact met opa en oma en niet samen spelen op school. We horen nu al dat dit veel invloed heeft op hun welzijn. Wat zijn hun ervaringen? Wat maken ze mee? Wat is hen vooral bijgebleven? Later zullen alle kinderen van nu ontdekken hoe ze die tijd samen hebben beleefd en hoe het hen heeft gevormd.

Daarom is de Oranjebond op zoek naar de verhalen en belevenissen van kinderen die hun coronacrisis schetsen in de vorm van een tekening, verhaal of gedicht. Die tekeningen, verhalen en gedichten willen wij bundelen om een monument voor later te maken.

Op Koningsdag vieren we de verbinding van alle inwoners in Nederland. Vieren we de gezamenlijkheid, de solidaire samenleving. De verpersoonlijking van die verbinding en het gezicht van Nederland is de Koning. Op 27 april publiceren we de verhalen en tekeningen in het Boek voor de Koning en bieden we dit E-book aan de Koning aan. Misschien krijgen we wel 1000-en-één verhalen en tekeningen.

Dus; ben je 12 jaar of jonger en wil je meedoen aan het schrijven en tekenen van een boek? Doe mee!

Meer informatie vind je hier.

Bij Uitgeverij Zwijsen vind je hier een aantal leuke boeken die passen bij dit thema.

Online-les voor kinderen ‘Ik ben een Koning’

Het is geen tijd van feestvieren, maar wél van saamhorigheid. Daarom kunnen kinderen zich dit jaar thuis inzetten voor de ander. Want juist in deze tijd is het ‘wij’-gevoel van Koningsdag onmisbaar. Met de leuke en leerzame digitale les ‘Ik ben een koning’ stimuleert stichting Jong Ondernemen kinderen om hun creativiteit te gebruiken en een actie te bedenken waarmee zij een ander kunnen helpen.

De online les begeleidt hen door middel van kleine stappen in het bedenken van een innovatief idee. Vragen als ‘waar ben ik goed in?’, ‘wat vind ik leuk?’ en ‘voor wie zet ik me in?’ komen voorbij. Ook leren kinderen hoe ze aandacht genereren voor hun actie en kunnen ze een ‘Ik ben een koning’-poster downloaden om buurtgenoten te wijzen op hun actie.

Meer informatie vind je hier.

Nationale Aubade; Het Wilhelmus zingen

Maandag 27 april begint om 9.45 uur met het luiden van de klokken door het hele land. Daarna is het de voorstel dat we om 10 uur gezamenlijk het Wilhelmus gaan zingen zodat als je de deur of ramen opent je overal in Nederland dit lied gaat horen.

Daarna begint om 10.00 uur de Nationale Aubade met het zingen van het Wilhelmus. Het Koninklijk Concertgebouworkest stelt hiervoor materiaal beschikbaar. Daarna zal Pieter Verhoeve Zijne Majesteit feliciteren vanuit het stadhuis van Gouda.

Maar zeg eens eerlijk hoe goed ken jij het Wilhelmus? Wellicht net als de meeste Nederlanders alleen de eerste coupletten. Dit is een mooie gelegenheid om het volkslied nog eens te bestuderen. Zoek de hele tekst is op van ons volkslied. Bovendien is het ook heel handig om deze bij de hand te hebben tijdens het zingen. Kun je af en toe even kijken als je de tekst kwijt bent. Bespeel je een muziekinstrument, dan kun je op de website van het orkest de muziek vinden zodat je vanaf het balkon of de tuin dit mee kan spelen.

Om 10.10 uur begint op televisie een speciaal NOS-programma met een terugblik op voorgaande Koningsdagen.

Geen vrijmarkt maar wel een digitale kleedjesmarkt

Kinderen die op de vrijmarkt hun spulletjes proberen te verkopen. Het is een vertrouwd beeld op deze feestelijke koninklijke dag. Helaas kan het dit jaar niet in deze vertrouwde vorm doorgaan. Maar gelukkig is er wel een goed alternatief. Een grote digitale kleedjesmarkt waar je vanuit huis kan gaan snuffelen naar allerlei leuke koopjes. Je hoeft ook dit jaar de kleedjesmarkt op deze manier toch niet helemaal te missen.

Om 12.00 uur luidt de bel voor de digitale kleedjesmarkt, een vrijmarkt op internet. Kinderen zijn van harte uitgenodigd om een digitale brief aan de koning te sturen, waarin ze naast een felicitatie ook vertellen wat de coronacrisis met hen doet. De brieven worden gebundeld en ’s middags aan de koning aangeboden.

De precieze invulling hiervan is nog onbekend, dit wordt ook niet door de Oranjebond georganiseerd.

Vondelpark Live

Het Vondelpark, wereldberoemd onder Amsterdammers en toeristen. Maar ook een keer per jaar dé kweekvijver voor jong talent om hun muziekkunsten te laten zien. Voor vele Amsterdammers een vaste waarde tijdens Koningsdag. Dit jaar moeten we het helaas zonder de kakofonie van blokfluiten, gitaren en gouden keeltjes stellen. In het fysieke Vondelpark tenminste.

Want het digitale vondelpark, live zorgt ervoor dat je zelfs dit jaar niks hoeft te missen van het muzikale aanbod van Koningsdag performers. Kinderen hebben vaak maanden geoefend om tijdens Koningsdag in het Vondelpark hun kunsten te vertonen. Daarmee verdienen ze een lekker zakcentje. Maar dit jaar is het vondelpark gesloten tot groot verdriet van de kinderen.

Via de url: www.vondelpark.live kun je tussen 10:00-15:00 verschillende talentjes in de dop op zien treden. Live. En als je het mooi vindt, kun je een kleinigheid voor ze achterlaten. Zo hoeft Amsterdam het herkenbare Vondelpark geluid niet te missen dit jaar.

Wil je meedoen? Er zijn maar 50 plekjes, dus meld je aan vóór zaterdag 12:00 uur aan en wie weet sta jij te shinen op Koningsdag in het (virtuele-) Vondelpark.

Saamhorigheidsconcerten

Onze ouderen kunnen onze verzorgingstehuizen niet in of uit. Met Ali B. en talloze burgemeesters roepen we muzikanten en artiesten op om voor de ouderen in hun gemeenschap op te treden. Tussen 15.00 en 16.00 uur overal in Nederland.

Nationaal toostmoment met een lekker oranjebittertje of ander drankje

In deze crisistijd, waar het nieuws wordt beheerst door berichten over virusbesmettingen en erger, is het belangrijk vooral positieve elementen te benoemen en mooie momenten te creëren. Vanuit die gedachte is de Nationale Toost ontstaan. Immers, je brengt een toost uit op elkaars gezondheid! We toosten op het leven. Een wens én gedachte die – laten we eerlijk zijn – op dit moment geen kwaad kan.

Op wat voorlopig misschien wel de meest bijzondere Koningsdag zal worden, wordt einde middag om 16:00 uur de Nationale Toost uitgebracht. Door iedereen en voor iedereen. In huis, op de gang of op de overloop, op het balkon of je dakterras, in je voor- of achtertuin, het maakt niet uit … schenk in en hef het glas! Een toost op de gezondheid van heel Nederland, een toost op verbondenheid én tegen eenzaamheid. Kortom: Een Nationale Toost… op het leven!

Zorg dat er een oranjebittertje of ander lekker drankje klaarstaat. Uiteraard mag een koninklijke bitterbal bij dit moment niet ontbreken. Haal alles voor deze speciale feestelijk toost al een paar dagen van tevoren in huis. Scheelt je op de dag zelf een extra ritje naar de supermarkt of slijter.

Jezelf helemaal van top tot teen in het oranje hullen

Door de omstandigheden zijn we genoodzaakt dit feestje thuis te vieren. Het is nu even niet anders. Ondanks dat we nu heel de dag in huis doorbrengen is er niemand die ons tegenhoudt om ons van top tot teen in het oranje te hullen. Als heel het gezin zich in het oranje steekt ziet het er al meteen al een stuk feestelijker uit. Kun je helemaal in het oranje verkleed in de tuin of binnen gaan zitten.

Oud-Hollandsche spelletjes

Daarnaast kun je in de tuin misschien wat leuke buitenspelletjes doen. Blokjes of kegelvoetbal, verstoppertje, kubben of speel het spel twister op het grasveld. Mocht het weer wat minder fraai zijn dan kun je binnen wat leuke bordspelletjes opzoeken. Je kan ook een potje gaan kaarten of kwartetten of haal de sjoelbak nog eens van zolder. Oud-Hollandse spelletjes zoals sjoelen passen perfect bij deze koninklijke dag.

Lekkere oranje tompouces bestellen

Geen Koningsdag zonder een heerlijke oranje tompouce. Om teleurstellingen te voorkomen kun je deze bijvoorbeeld bij de Hema bestellen. Hoef je de bestelde tompouces alleen nog maar af te halen. Doe dit als het even kan zo vroeg mogelijk. Dan is het nog niet zo heel druk en weet je zeker dat je voldoende afstand kan houden. Bovendien ben je dan ook weer snel terug om er thuis een feestje van te maken.

Fiets versieren en een foto maken

In veel plaatsen is er normaal gesproken op deze dag een versierdefietsenoptocht. Ook die kan door de huidige Coronamaatregelen niet doorgaan. Maar dat betekent niet dat je de fiets van je zoon of dochter niet kan versieren en vervolgens een rondje te fietsen zodat de hele buurt de fiets kan bewonderen!

Er zijn plaatsen bij waar men aan inwoners vraagt om een foto door te sturen van de versierde fiets. Uit de ingezonden foto’s of filmpjes kiezen ze dan de mooiste versierde fiets. Woon je in een plaats die niets organiseert omtrent versierde fietsen? Dan kun je het natuurlijk altijd nog voor of met je zoon of dochter doen. Om er daarna een klein stukje op te fietsen in de buurt (met voldoende afstand) en daar een mooie foto van maken.

We maken een vorstelijk koningsmaal

Nu we toch heel de dag thuis zijn is het misschien een leuk idee om een echt uitgebreid diner klaar te maken. Ga lekker bakken en kokkerellen. Maak een vorstelijk koningsmaal. Probeer bijvoorbeeld eens een nieuw recept uit of maak iets wat je allang niet meer op tafel hebt gezet.

Een andere leuke tip is het maken van een heel menu dat gebaseerd is op de kleur oranje. Dat past goed bij deze feestelijke dag. Wellicht kun je van tevoren al de nodige recepten en ingrediënten hiervoor bij elkaar verzamelen en kopen. Dek vervolgens de tafel ook extra mooi op en maak er een echt feestje van aan tafel. Natuurlijk eindigt dit vorstelijk koningsmaal met heerlijke oranjepudding of vla.

De Chantal En Beau Show: Tussen De Schuifdeuren

De vrijmarkt gaat dit jaar in verband met de Coronacrisis niet door. Maar daar hebben Chantal Janzen en Beau van Erven Dorens iets op gevonden. Zij gaan namelijk op maandagavonde de speciale liveshow De Chantal En Beau Show: Tussen De Schuifdeuren presenteren. Beau en Chantal geven de kijker de mogelijkheid om alsnog spullen te verkopen. Maar net zoals op een echte vrijmarkt zijn ook onder meer workshops, muziekoptreden en diners bijvoorbeeld mogelijk.

De meest bijzondere spullen en acties worden door de presentatoren in het zonnetje gezet. Iedereen die een actie wil opzetten, of spullen wil verkopen, kan dat opgeven via de website kikavrijmarkt.nl. Vanaf woensdag kan hier een kleedje met spullen worden geplaatst. De opbrengst, of een deel daarvan, gaat naar KIKA. Dit goede doel doet onderzoek naar kinderkanker.

Lees ook