Door de marketing rondom Wobbel werden ze weer helemaal hip en zoals dat gaat met trends, ontstaan er ook direct een aantal initiatieven. Sommige die al jarenlang bestaan en nu baat hebben bij de gestegen populariteit maar ook nieuwe, betaalbare alternatieven zodat het voor meer mensen bereikbaar wordt. Nog meer korting is vaak mogelijk via een groepsaankoop waarbij ze in grote getallen worden ingekocht. Blank, met een onderlaagje, met uitsparingen, in alle kleuren van de Grimm’s regenboog, je hebt ze tegenwoordig in heel veel vormen en maten. Tijd dus voor een handig overzicht!

Wat is een balansbord / wobbel board / wiebelplank?

Balansborden, rockers, wiebelplanken, ze komen uit de Waldorf-scholen (ook wel in Nederland bekend als Vrije Scholen) en zijn nog nooit zo populair geweest als nu. Je kan ze gebruiken voor oefeningen, als tunnel, schommelstoel, glijbaan en wat je kind (of jezelf) maar bedenkt. Het lijkt wel alsof ieder huishouden met jonge kinderen er één heeft.

Een rockerboard / balansbord is een boog die op diverse manieren gebruikt kan worden om spel te stimuleren. Als een soort hek als je hem op de zijkant zet, als hut of tunnel als je hem ondersteboven neerzet of om in te wiebelen als je hem met de bolle kant naar beneden zet. Je kan er een actief spel mee spelen door hem te gebruiken in een hindernisbaan of als glijbaan. Maar ook voor een momentje van rust.

Bijvoorbeeld met een schapenvacht er in om lekker zacht te liggen. Je kan hem ook heel praktisch gebruiken als opstapje in de keuken als je samen koekjes gaat bakken. In principe is hij bedoeld voor het gebruik binnen, maar op een zonnige dag kan je hem ook prima op het kunstgras gebruiken. Het ideale van dit bord is ook dat je hem in principe niet hoeft op te ruimen, ook esthetisch staat hij erg goed in het interieur. De meeste varianten zijn ook in kleuren verkrijgbaar die daar goed op aansluiten.

Ook voor oudere kinderen en volwassenen is hij goed te gebruiken. Door het gebruik van het bord als trainer kunnen gericht spiergroepen worden versterkt en gestrekt. Ze helpen je kindje te oefenen met evenwicht en de hand-oogcoördinatie. Daarnaast helpen balansborden kinderen in hun ontwikkeling en proprioceptie. Dat wil zeggen dat ze zich bewuster voelen van hun fysieke lichaam en lichaamsdelen.

Ze helpen kinderen hun gevoel voor evenwicht te ontwikkelen, maar ook het evenwichtsorgaan wordt gestimuleerd. Hij kan daarom ook prima gebruikt worden in de fysiotherapie. Er zijn zelfs oefeningen waardoor de rockerboard kan helpen bij de taalontwikkeling door ritmisch te leren spreken.

Wobbel board

Wobbel - Mamaliefde.nl

De Wobbel is op dit moment veruit het bekendste merk op het gebied van balansborden. In Nederland, maar ondertussen ook ver daarbuiten. Ze werken veel samen met andere Waldorf geïnspireerde speelgoedmerken zoals Grimm’s en Ostheimer.

Wat de Wobbel zo uniek maakt zijn toch wel de kleuren die de plank heeft en de onderlaag. Hier hebben ze ook een patent op. Er zijn diverse opties mogelijk. Je kan gaan voor een onbewerkte en ongelakte plank zodat je die zelf kan verven en lakken naar je eigen wens of voor een plank in een effen kleurtje van kindvriendelijke watergedragen lak. Aan de onderkant is het mogelijk om te kiezen voor een van de standaard 6 kleuren EKO wolvilt met oeko tex keurmerk (1 van de andere kleuren tegen meerprijs) of kurkenbewerking zodat dat bij een houten of laminaat ondergrond minder krassen geeft. En je er geen kleed onder hoeft te gebruiken.

  • Vilt heeft als voordeel dat dat een kleurtje heeft, wat mooi is in combinatie met een naturelplank. Maar zou weer onhandig zijn als er katten in je huishouden wonen omdat deze hem dan wel eens als krabpaal kunnen gebruiken. Of honden in verband met de hondenharen.
  • Dan is kurk een beter alternatief. Echter zou dit minder geschikt zijn voor heel jonge kinderen omdat ze er theoretisch iets vanaf zouden kunnen bijten. Daarom wordt dat geadviseerd voor kinderen vanaf 3 jaar.
  • Zonder onderlaag zou hij weer beter glijden.

Allemaal overwegingen dus om mee te nemen bij je keuze. Je kan ook altijd de Wobbel bestellen zonder onderlaag en deze er later (zelf) op bevestigen.

Naast de standaard Wobbel is er nu ook een XL-versie van 115 x 40 cm. De XL-Wobbel is ook geschikt voor tieners (vanaf 140 cm) en volwassenen en houdt tot 200 kg. Een onderlaag is hierbij alleen mogelijk als je dat zelf doet of in Amersfoort laat doen. Deze Wobbel is groot genoeg voor een volwassene om op te Wobbelen en in te liggen. Een ideale hangmat dus voor in de woonkamer. Of om samen met de kinderen in te spelen of te gebruiken voor sportieve oefeningen.

De Wobbel is gemaakt van zorgvuldig gestapelde en geperste lagen beukenhout (dit is het sterkste hout) en kent een unieke kromming. Het voordeel van de Wobbel is dat het bedrijf weet hoe of wat en dus ook snel kan leveren. Je hoeft niet wekenlang te wachten, wat fijn is als je binnenkort een verjaardag viert en hem graag cadeau wil doen. Mocht je echt een unieke Wobbel willen hebben kan je er een eigen naam of merk in laten laseren of laten voorzien van een met de hand geschilderde afbeelding.

Het blijft echter hout dus blijft het gevoelig voor putten en kappen aan de onderkant of schade langs de rand waar soms wel over wordt geklaagd. Zeker in combinatie met de prijs die je ervoor betaalt.

Prijs: Je betaalt voor de Wobbel ongelakt 89 euro en voor de XL Wobbel 139 euro.
Opties: Wobbel, gelakt en ongelakt, met of zonder vilt, met naam of decoratie, normaal of xl formaat
Te koop: Onder andere bij Ilovespeelgoed (inclusief 90 dagen bedenktijd)

Lees ook: Overzicht van de top 10 populairste Grimm’s speelgoed

Wobbel 360

In het najaar van 2017 (1-11-2017) komt Wobbel met iets nieuws; namelijk de Wobbel 360! Dit is een ronde plank waarmee je kan wobbelen. Het heeft aan de ene kant iets weg van een enorme schaal, maar dan bol in plaats van dat je hem neer zet. Of in de verte iets van de Billibo die veel dieper is en met name geschikt is om in te zitten en niet te staan.

Prijs: Nog onbekend
Opties: Onbekend
Te koop: Voor te bestellen via