Skip to Content

Wobbel ideeën & oefeningen voor kinderen

Wobbel ideeën & oefeningen voor kinderen

Als je een Wobbel, of een ander balansbord, aanschaft is dat best een grote uitgave. Dan is het zonde dat je kind er nauwelijks naar omkijkt.

Dat gebeurt vaker dan je denkt. Het is tenslotte open-end-speelgoed. En daar hebben sommige kinderen best last mee.

Steeds meer speelgoed heeft tenslotte een duidelijke functie. Iets is bedoeld om te bouwen, te kleuren, een rollenspel mee te spelen etc. Bij het balansbord ligt dat anders.

Natuurlijk kan je het gebruiken om op te wobbelen ‘heen en weer bewegen’, maar er is nog zoveel meer mogelijk. Mocht jij je afvragen waar je een balansbord allemaal voor kan gebruiken lees dan vooral verder.

Wobbelen / Balanceren

Wobbel ideeën & oefeningen voor kinderen - Mamaliefde
Wobbel ideeën & oefeningen voor kinderen - Mamaliefde

Dit is de meest ‘standaard’-activiteit. De wobbel wordt gebruikt om heen en weer op te wiebelen. Waarbij het de uitdaging is om het evenwicht te bewaren. Hiervoor gebruik je de wobbel met de bolle kant aan de onderkant.

Auto/treinbrug

Wobbel ideeën & oefeningen voor kinderen - Mamaliefde

Met washi tape, way to play of een zelfgemaakte autobaan kan je een route uitstippelen voor de auto’s over en onder de wobbel door. Hierbij fungeert hij als tunnel of als brug voor de auto’s of andere vervoersmiddelen.

Opstapje

Wobbel ideeën & oefeningen voor kinderen - Mamaliefde

Als je hem met de bolle kant naar boven zet krijg je een soort krukje waardoor je kind bij de kraan kan of ergens anders.

Bus, boot of trein

Wobbel ideeën & oefeningen voor kinderen - Mamaliefde

Met een beetje fantasie kom je een heel eind, en is je Wobbel zomaar een bus, boot of trein en ga je op reis naar nieuwe gebieden.

Toren met Grimm’s regenboog

Wobbel ideeën & oefeningen voor kinderen - Mamaliefde

De Grimm’s regenboog past heel goed bij de wobbel. Je kan er van alles mee bouwen, net als deze ostheimer diertjes.

Glijbaan (vanaf de bank / salontafel dan wel met bescherming)

Wobbel ideeën & oefeningen voor kinderen - Mamaliefde

Als je de wobbel met een kant wat hoger neerzet op een trap, salontafel of bank dan creëer je een glijbaan. Voor je kindje, of voor een auto, barbie, knikkers of wat de kinderen maar kunnen vinden.

Met dekentje een bedje

Wobbel ideeën & oefeningen voor kinderen - Mamaliefde

Met of zonder dekentje, maar een heerlijke curve om in te slapen en even heerlijk bij te komen van de dag.

Poppenbedje

Wobbel ideeën & oefeningen voor kinderen - Mamaliefde

Als het tijd is om te gaan slapen, kan je van je wobbel een bedje maken voor je pop of lievelingsknuffel. Toedekken met een dekentje, kussentje en weltrusten.

Wobbel als wip

Wobbel ideeën & oefeningen voor kinderen - Mamaliefde

Als je met zijn tweeën bent kan je de Wobbel bijvoorbeeld gebruiken als wip.

Chillplek

Wobbel ideeën & oefeningen voor kinderen - Mamaliefde

Ook voor oudere kinderen die even rustig een momentje voor zichzelf nodig hebben om een filmpje te kijken of muziek te luisteren is de Wobbel geschikt.

Wobbel Yoga

Wobbel ideeën & oefeningen voor kinderen - Mamaliefde

Heel populair op het moment is wobbel yoga, waarbij je diverse oefeningen doet en er gebruik gemaakt wordt van het wobbel board.

Wobbel ideeën & oefeningen voor kinderen - Mamaliefde

Nieuw zijn deze wobbelkaarten met oefeningen en opdrachten voor je kindje om te doen. Deze zijn ontwikkeld in samenwerking met Wobbelyoga en zijn prima thuis te doen. En het leukste? Deze kaarten zijn gratis te downloaden zodat je ze zelf kan uitprinten!

Vilten ondergrond

Wobbel ideeën & oefeningen voor kinderen - Mamaliefde

Uniek aan de wobbel is de onderkant, op het vilt zit een patent, maar het is ook mogelijk met bijvoorbeeld kurk zodat je dit kan gebruiken als een ondergrond om op te spelen. Met effen kleurtjes, maar met andere stukjes vilt ook als puzzel en dergelijke.

Bankje om tv te kijken

Op de wobbel kan je ook prima zitten, de hoogte is perfect voor kinderen. Kan je lekker staren naar de tv, de vlammen in de open haard of naar wat mama aan het bakken is ;-)

En je kan nog veel meer met de Wobbel doen!

Je kan hem bijvoorbeeld gebruiken als;

  • Blikgooibank; met bolle kant naar boven, blikjes erop en gooien maar met ballen of zakjes zand.
  • Kunstjes doen; lekker een beetje gymnastieken en energie kwijt raken.
  • Poppenkast; als je de Wobbel op zijn zijkant zet kan je er achter gaan zitten om hem te gebruiken als poppenkast.
  • Ballenbaan; om er ballen vanaf te laten rollen.
  • Voetbalgoal; tijdens het buiten spelen op zijn zijkant neerzetten, met de holle kant naar voren zodat je een doel hebt (voor een zachte bal).
  • Voelkim; op de wobbel leg je een aantal voorwerpen, de kinderen mogen kijken, proberen ze te onthouden. Dan een doek erover en ogen dicht. Iemand haalt iets weg en dan moeten ze raden wat er weg is. Of ze moeten voelen wat er onder het doek verstopt zit. Als je hem met de holle kant naar boven zet met een doek erover krijg je een ruimte waarin je wat kan neerzetten.
  • Onderdeel hindernisbaan; samen met ander speelgoed is de wobbel prima geschikt om een indoor hindernisbaan te creeëren. Schoenen en sokken uit en gaan!

Filmpjes YouTube?

Meer inspiratie nodig? Kijk dan eens naar dit filmpje!

Wat is een rockerboard / balansbord?

Balansborden, rockers, wiebelplanken, ze komen uit de Waldorf-scholen (ook wel in Nederland bekend als Vrije Scholen) en zijn nog nooit zo populair geweest als nu.

Je kan ze gebruiken voor oefeningen, als tunnel, schommelstoel, glijbaan en wat je kind (of jezelf) maar bedenkt. Het lijkt wel alsof ieder huishouden met jonge kinderen er één heeft.

Een rockerboard / balansbord is een boog die op diverse manieren gebruikt kan worden om spel te stimuleren. Als een soort hek als je hem op de zijkant zet, als hut of tunnel als je hem ondersteboven neerzet of om in te wiebelen als je hem met de bolle kant naar beneden zet.

Je kan er een actief spel mee spelen door hem te gebruiken in een hindernisbaan of als glijbaan. Maar ook voor een momentje van rust.

Bijvoorbeeld met een schapenvacht er in om lekker zacht te liggen. Je kan hem ook heel praktisch gebruiken als opstapje in de keuken als je samen koekjes gaat bakken. 

In principe is hij bedoeld voor het gebruik binnen, maar op een zonnige dag kan je hem ook prima op het kunstgras gebruiken.

Het ideale van dit bord is ook dat je hem in principe niet hoeft op te ruimen, ook esthetisch staat hij erg goed in het interieur. De meeste varianten zijn ook in kleuren verkrijgbaar die daar goed op aansluiten.

Ook voor oudere kinderen en volwassenen is hij goed te gebruiken. Door het gebruik van het bord als trainer kunnen gericht spiergroepen worden versterkt en gestrekt. Ze helpen je kindje te oefenen met evenwicht en de hand-oogcoördinatie.

Daarnaast helpen balansborden kinderen in hun ontwikkeling en proprioceptie. Dat wil zeggen dat ze zich bewuster voelen van hun fysieke lichaam en lichaamsdelen. Ze helpen kinderen hun gevoel voor evenwicht te ontwikkelen, maar ook het evenwichtsorgaan wordt gestimuleerd.

Hij kan daarom ook prima gebruikt worden in de fysiotherapie. Er zijn zelfs oefeningen waardoor de rockerboard kan helpen bij de taalontwikkeling door ritmisch te leren spreken.

Drie tips voor als je kind niet omkijkt naar speelgoed

Deze tips gelden trouwens niet alleen voor de Wobbel, maar ook voor ander speelgoed. Zoals de Grimm’s regenboog, of een loopfiets.

  1. Speel er zelf mee; misschien weet je kind niet wat het er mee moet? Of heeft het andere voorkeuren. Als je er zelf mee gaat spelen en voordoet wat je er allemaal mee kan en je kind daarbij betrekt, ziet het wat de diverse opties zijn en gaat het op een gegeven moment zelf functies bedenken.
  2. Speelgoedopstellingen; als de kinderen naar bed zijn (‘s avonds of tijdens middagdutje) kan je het speelgoed uitdagend klaar zetten om mee te spelen. Bouw bijvoorbeeld een enorme treinbaan met blokkendorp en wobbelbrug. Zo kan je kindje er direct mee gaan spelen, enig probleem is dan nog dat eerst die boterham er in moet ;-)
  3. Leg het even weg; mocht je kind er echt niet naar omkijken, leg het dan een paar dagen / weken weg en introduceer het dan opnieuw. Grote kans dat de fantasie van je kind dan veel meer in is geïnteresseerd.
Spelletjes
Linda van Aken