Skip to Content

Witte ruis baby & kinderen; van white noise machine, knuffel en app

Witte ruis baby & kinderen; van white noise machine, knuffel en app

Slapen met het geluid van de stofzuiger om je heen… Veel ouders hebben vast al weleens gehoord dat baby’s soms beter slapen als ze niet in een superstille kamer liggen te slapen. Maar wist je ook dat er een veel grotere theorie achter zit dan alleen maar een beetje ‘afleiding’ of laten weten dat je er bent?

White noise slapen zou zelfs bepaalde voordelen hebben, maar pas er ook weer mee op! Want als white noise overgaat in pink noise, moet je voor baby’s op gaan passen! Ik hoor je denken: wat is dat nu toch allemaal weer?

Geen paniek: de uitleg volgt! Dit geldt trouwens niet alleen voor baby’s, maar ook voor jezelf kan dit handig zijn!

Slapen met geluid

Simpelweg gesteld zijn de termen white noise slapen en pink noise slapen niets anders dan slapen met een bepaald soort geluid om je heen. Niet alleen toe te passen bij baby’s trouwens, maar ook gewoon bij jezelf.

Raar? Nee, niet echt. Ooit sliepen we immers buiten en hadden we altijd geluiden om ons heen. Voor een baby is dat nog relevanter, want hij/zij komt immers uit een wereld waar hij (als het goed is) zich geborgen voelde en er altijd geluiden om hem heen waren.

Het ruisen van het bloed, het kloppen van je hart, het rommelen van je maag en ga zo maar door.

De overgang naar stilte is dus gewoon eng en misschien voelt zo’n hummel zich dan wel echt heel alleen. Geluidjes om zich heen is nu eenmaal vertrouwder en een ontspannen houding nodigt nu eenmaal eerder uit tot slapen.

Tot dusverre de simpele uitleg. Want er is meer over te vertellen!

Minder schrikken

Schrikken van geluiden kan een kind (en jou) uit de slaap halen. Om vervolgens minder goed in te kunnen slapen. Een constante ‘ruis’ kan dit probleem verhelpen omdat het deze plotselinge geluiden laat verdwijnen/minder heftig maakt. Ook dit is dus een voordeel van slapen met een ‘ruis’ op de achtergrond.

White noise en pink noise

Slapen met een ruis dus, dat geldt voor beide gevallen. Alleen is pink noise meer zoals het inderdaad buiten in de natuur gebeurt. Het is zachter en meer monotoon dan witte ruis.

Als voorbeelden kun je regen nemen of het blazen van de wind. Bij witte ruis denk je dus aan meer grilligere geluiden. Dan kun je denken aan het ruisen van een oude radio of de stofzuiger.

Overigens wordt er ook nog wel gesproken over rode of bruine ruis. Maar het verschil met witte ruis is bijna niet te volgen. Als voorbeelden hierbij: donderslagen of een waterval van grote hoogte. Hierover is minder bekend, maar zou ook wel slaapverwekkend of in ieder geval ontspannend zijn.

Waarom is white noise slapen goed voor je baby?

Zoals gezegd zal een pasgeboren baby zich veiliger voelen met achtergrondgeluiden. Zorg je voor een ruis, dan worden direct ook de storende geluiden naar de achtergrond geduwd.

Hierdoor zal een baby dus meer ontspannen zijn. Maar pas op: een baby mag nog niet te diep slapen! Zaken als wiegendood kunnen hier namelijk mee te maken hebben!

Waarom pink noise gevaarlijk is voor de jonge baby (maar goed voor jou…)

En daarmee komen we aan bij de vraag waarom pink noise niet geschikt is voor baby’s. Pink noise zorgt voor een vermindering van de complexiteit van de hersengolven. Dit houdt in dat er dieper ingeslapen kan worden en er daarmee dus beter geslapen wordt.

Klinkt ideaal, natuurlijk, maar voor jonge baby’s kan dit levensgevaarlijke situaties met zich meebrengen.

Daarom zal een diepe slaap nooit kunstmatig bij een baby veroorzaakt moeten worden! Door het gebruik van white noise is dit niet aanwezig. Is je baby ouder dan een half jaar, ga dan ook niet zomaar pink noise toepassen.

Overleg dit altijd eerst, want er kunnen (medische) redenen zijn om geen diepe slaap op te willen wekken bij je kindje!

Handige apps

Wil jij je kindje beter laten slapen en overweeg je white noise toe te passen, dan kun je hier apps voor vinden. NoiseZ is er één van voor je Apple-apparaat. Voor de Android kun je denken aan Atmosphere.

Een lijst met meerdere apps vind je bij Bestproducts.com. Hier vind je ook apps met andere ruisen, die dus niet voor je baby geschikt zijn, maar wel voor jou!

Spotify of YouTube

Ook Spotify en YouTube kunnen je helpen om deze achtergrondmuziek/ruis te vinden. Zo heeft Spotify een eigen afspeellijst genaamd ‘Baby Sleep Aid: White Noise’. Op dit moment duurt deze lijst ruim twee uur.

White noise apparaten

Er zijn ook speciale apparaten die iets weg hebben van een wekker die ook white noise geluiden afspelen. Je kan dan zelf een muziek of geluid kiezen en het volume instellen.

Baarmoedergeluiden

Misschien wordt jouw kindje, zeker als hij/zij net geboren is, juist wel rustig van een CD met baarmoedermuziek. En dan heb je ook nog de keuze uit echt alleen geluiden uit de baarmoeder en deze geluiden in combinatie met een vorm van klassieke muziek.

White noise toepassen

Een bekend voorbeeld is natuurlijk de stofzuiger… en daar hoef je helemaal niet moeilijk over te doen, je stofzuigt gewoon de omgeving van je kindje. Maar ja, je kunt geen uren blijven stofzuigen, natuurlijk.

Dus hoe pak je het dan aan? Bepaal welk geluid als white noise gaat dienen. Kies je bijvoorbeeld voor een app op een tablet, dan zet je de tablet ongeveer een meter bij je kindje vandaan.

Liever verder weg, dan dichterbij. Zet het niet te hard, het moet wel een ruis blijven, maar het moet daarnaast wel weer andere geluiden ‘overstemmen’!

Het maximale aantal decibel wat je aanhoudt is 60! En uiteraard dus niet te dicht bij de baby (vandaar die minimale meter!). Indien mogelijk is het een goed idee om de vliegtuigmodus te gebruiken om zo de straling wat te verminderen.

Wat ook belangrijk is, is de continuïteit van het geluid. Als je kindje opeens opmerkt dat het geluid verdwenen is, kan dat juist een reden zijn om wakker te worden!

Meer voordelen

Een ander, nog niet genoemd, voordeel is dat een ruis via een app overal toepasbaar is, zolang jij het apparaat maar bij je hebt.

Ga je op vakantie, dan is de omgeving vreemd voor je baby of peuter. Maar door deze geluiden blijft het toch ook weer vertrouwd! Een soort vertrouwde knuffel in geluidsvorm, dus.

Afbouwen

Wil je dat je kindje gaat leren slapen zonder de ruis? Zet dan gewoon iedere keer het geluid wat zachter en bouw het zo langzaam af. Zo is er weinig stress!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)