Skip to Content

10 Weerbaarheid oefeningen om zelfvertrouwen kind te stimuleren

10 Weerbaarheid oefeningen om zelfvertrouwen kind te stimuleren

Het weerbaar maken van je kind is niet de makkelijkste taak van jou als ouder. Een kind leren tekenen verloopt een stuk soepeler. En verloopt ook met een stuk minder gevoelens. Want als ouder is er niets wat je meer wenst dan dat je kind gelukkig is.

Een kind wat weerbaar is, draagt ook bij aan het geluk van een kind. Aan jou de taak om hem of haar tijdens deze reis naar weerbaarheid met succes te voltooien.

Want hoe kom je nou voor jezelf op en daarbij rekening houdend met de ander?

Observeer

Alvorens je weet dat je kind weerbaarder mag worden heb je dit gesignaleerd.

Voordat je direct actie onderneemt is het zinvol om eerst te observeren op welke momenten je kind meer zelfvertrouwen kan gebruiken. Zodat je beter kunt inspelen op die behoefte.

Signalen

Welke signalen kunnen erop wijzen of je kind meer zelfvertrouwen nodig heeft?

Je kind is:

  • Verlegen in grote groepen.
  • Hangt vaak aan jou.
  • Speelt in de speeltuin vaak alleen.
  • Praat niet tot weinig met anderen.
  • Zegt uitgelachen te worden op school.
  • Zegt geen vriendjes te hebben.
  • Is verdrietig omdat het zich alleen voelt.
  • Heeft nooit iemand om mee te spelen.
  • Durft niet voor zichzelf op te komen als de schep wordt afgepakt in de zandbak.

Praten

Vader: Bespreek als ouders eerst eens samen wat jullie zien bij jullie kind. Jullie kunnen elkaar aanvullen en samen sparren welke mogelijkheden er zijn om jullie kind weerbaarder te maken.

Let op: deze mogelijkheden staan niet vast. Het is namelijk belangrijk om samen met jullie kind te bespreken wat haar gaat helpen.

De mogelijkheden zijn voor jullie handig om achter de hand te houden, wanneer je vastloopt qua ideeën.

Dochter: Praat samen met jullie dochter over dit onderwerp. Afhankelijk van de leeftijd kun je bekijken of je haar eerst wil laten praten of dat je zelf van wal steekt. Stel dan de vraag: “Vind je het goed als ik wat ideeën op tafel breng?”

Voorbeelden: Loopt het gesprek even vast dan kun je voorbeelden naar voren halen welke jullie hebben gesignaleerd. Vraag haar hoe ze zich op dat moment voelde. Vraag daarna hoe ze zich zou willen voelen in die situatie.

Rollenspel

Oefen situaties waarbij je dochter aangeeft dat ze het lastig vindt om voor zichzelf op te komen. Laat haar eerst zelf komen met voorbeelden waar ze sterker in wil worden.

Lukt het haar niet helemaal alleen dan kunnen de volgende situaties interessant zijn om te oefenen.

Bijvoorbeeld:

  • Vriendinnetjes vragen om te spelen.
  • Meespelen op het schoolplein, ook al zeggen anderen dat ze niet mee mag spelen.
  • Wat durven zeggen wanneer iemand haar schrift op de grond gooit.
  • Vragen of een vriendinnetje met haar wil schommelen op het schoolplein.
  • ‘Nee’ durven zeggen als ze haar koekje niet wil ruilen voor een appel in de pauze.
  • Bij haar standpunt blijven ondanks de mening van een ander.

Speel het eerst verkeerd

Speel zonder dat je voor jezelf opkomt. Zo ziet ze wat voor houding jij aanneemt en wat dit met de eventuele ‘pester’ doet.

Zo kan je bijvoorbeeld uitlokken dat hij meer gaat pesten, omdat hij ziet dat het wat met je doet. Speel daarna hoe je het beste kunt reageren op situaties.

Oefen deze rollenspellen twee kanten op. Jij speelt het vriendinnetje en je dochter zichzelf. En ook andersom. Jij speelt je dochter en zij speelt het vriendinnetje.

Zo ervaart ze hoe het is om de ander te zijn.

Oefeningen

Fysieke oefeningen helpen haar om de boodschap duidelijk en zelfverzekerd over te brengen. Hier volgen een paar voorbeelden:

  • Stevig staan
  • Zorg ervoor dat je kind rechtop staat.
  • De schouders naar achteren.
  • Kin naar voren.
  • Knieën licht gebogen.
  • Praat duidelijk.

Vertel haar dat ze de ander recht in de ogen moet kijken wanneer ze praat. Zet haar voor een spiegel, zodat ze zichzelf ook kan zien.

Stop, houd op!

De “stop, houd op”-methode is bekend bij bijna iedereen. Vaak weten kinderen hiervan, maar het daadwerkelijk uitvoeren op het moment dat het nodig is, blijkt toch lastig.

Daardoor is het belangrijk om het te blijven oefenen. Geef zelf het goede voorbeeld door het overdag ook eens te doen. Steek je hand naar voren, sta stevig en zeg: Stop, houd op!

Wasknijperspel

Het wasknijperspel is een manier om voor jezelf op te komen als je gepest wordt. Beide spelers staan op armlengte tegenover elkaar en hebben op hun schouders één wasknijper zitten. De bedoeling is dat je de wasknijper van de ander weet te pakken. Om de beurt mag je een poging wagen om de knijper te pakken.

Als het niet jouw beurt is en degene mag bij jou pakken, dan zijn er twee manieren om dit te voorkomen. Je gaat met je lichaam achteruit, zodat hij er niet meer bij kan.

Of je duwt met je arm van binnen naar buiten de arm van de ander weg. Zo ervaart ze hoe het fysiek is om voor zichzelf op te komen, zonder de ander pijn te doen of uit te dagen.

Achterover vallen

Vertrouwen is belangrijk bij een vriendschap. Zo kun je met je dochter oefenen wat vertrouwen is. Ga achter je dochter staan en zeg haar dat ze achteruit mag vallen en dat jij haar op zult vangen.

Let op: je mag als ‘valler’ geen stapje achteruit zetten. Dat is een lastige opgave voor je dochter, want je ziet niet wat er achter je gebeurt en of je wel opgevangen wordt.

Sta de eerste keer dus ook dichtbij je dochter zodat je het op kunt bouwen. Probeer het zelf ook eens bij je partner. Je zult merken dat het best moeilijk is.

Eigenwijsjes spel

Eigenwijsjes is een positief spel voor jong en oud. Het zijn allemaal kaartjes met stimulerende affirmaties. Zoals:

  • Ik kan het.
  • Ik vertrouw op mijn gevoel.
  • Ik mag fouten maken.

Laat je kind iedere ochtend een kaartje trekken en dat is haar motto voor die dag. Als ze dus ergens tegen aanloopt, waar ze onzeker van wordt, leer haar dan dat zij denkt aan haar motto van die dag. Het zal haar sterker maken.

Dit spel vind je hier.

Faalangsttraining op school

Heeft je kind een erg laag zelfvertrouwen of last van faalangst dan is dit een optie. Op school worden er ook faalangsttrainingen gegeven.

Informeer eens bij de Intern Begeleider (IB’er) of deze er ook bij jullie op school is. Zo niet, dan is de IB’er bereid om mee te denken welke wegen bewandeld kunnen worden zodat jouw kind meer zelfvertrouwen krijgt.

Iets laagdrempeliger is de Rots en Water training in de bovenbouw, deze wordt vaak ook gegeven aan de hele klas.

Therapie / cursus

Ook zijn er tal van cursussen naast school. Er zijn veel zorginstellingen die een training/therapie/cursus geven met betrekking tot weerbaarheid.

Klop eens aan bij Centrum Jeugd & Gezin. Of bezoek jouw huisarts met de vraag of zij mee kan denken.

Complimenteer

Wanneer je tijdens het eten de dag doorspreekt, dan kun je het er ook over hebben of ze voor zichzelf is opgekomen of met vriendinnetjes heeft afgesproken.

Complimenteer haar met de vooruitgang die ze boekt tijdens het proces niet alleen om de uitkomst. Want voor hetzelfde geld is de uitkomst niet wat ze wil, maar was haar poging wel heel goed.

Niet: Wat goed dat je met iemand gaat spelen.
Wel: Wat goed dat je iemand gevraagd hebt om mee te spelen. Wat fijn dat ze ook nog kan!

Complimenteer jezelf

Je leest dit blog niet voor niets. Of je bent nieuwsgierig of je zoekt informatie en/of handvatten hoe je je kind kunt stimuleren om weerbaarder te worden.

Hulp zoeken is een kracht. Mijn complimenten voor jou als ouder!

Anita Schokker