Skip to Content

Minder werken of stoppen na zwangerschapsverlof of contract laten aanpassen

Minder werken of stoppen na zwangerschapsverlof of contract laten aanpassen

Bevallen is hard werken. Maar ga jij ook hard werken na je zwangerschapsverlof? Ik geloof dat wanneer je van plan bent om weer aan het werk te gaan na het zwangerschapsverlof, je keihard aan de slag gaat.

Maar voor hoeveel uur wil jij je inzetten voor de baas? Is dit hetzelfde aantal uur of verandert het aantal contracturen?

Het ideale plaatje als 6-jarig meisje

Van te voren heb je een plan uitgestippeld. Althans ik wel. Zelfs als klein meisje van 6 jaar had ik al een idee hoe mijn leven eruit moest komen te zien.

Ik zou kapster worden, vier kinderen krijgen, uiteraard trouwen met een prins en rondlopen in prachtige jurken met vlechtjes in mijn haar (die ik er uiteraard zelf in had gevlochten als vooraanstaand kapster).

Bovendien zou ik als ik kinderen had, thuis zitten in mijn kasteel en voor hen zorgen.

Ik kan je in ieder geval vertellen dat mijn leven op dit moment niet het ideale plaatje is geworden van de 6-jarige Anita.

Mijn ideale zwangerschapsverlof plaatje na de eerste bevalling

Hoe zag mijn ideale plaatje eruit als zwangere volwassen vrouw na de bevalling? Ik werkte tijdens de zwangerschap 32 uur en had alle schoolvakanties vrij. Ik werkte van maandag tot en met donderdag.

Na de bevalling zou ik naast de vrijdag ook de woensdag vrij zijn. Mijn plan was om 24 uur per week te werken.

Je leest het misschien al tussen de regels door, dit plan is bij mij geen werkelijkheid geworden.

Vier maanden na mijn bevalling (ik had nog wat vakantie-uren gespaard) ging ik weer aan het werk.

Al vrij snel keek ik op zondag op tegen de werkweek. Helemaal de maandag, want dan wist ik dat ik twee dagen achter elkaar onze dochter niet kon zien.

Dus ging ik het gesprek aan met mijn man en bekeken we samen of het haalbaar was dat ik twee dagen ging werken. En met wat aanpassingen in onze financiën kon ik twee dagen werken en dus vaker bij onze dochter zijn.

Mijn ideale plaatje is later veranderd in een 16-urige werkweek. Ik was heel dankbaar dat dit voor ons mogelijk was. Ik weet namelijk ook dat dit niet voor iedereen haalbaar is.

Wat is jouw ideale plaatje?

Als je niet aan geld zou hoeven denken, dan heb je vast een ideaal beeld voor ogen. Hoe ziet deze er voor jou uit? En is dit ook voor jullie haalbaar?

Schrijf voor jezelf eens op wat jij belangrijk vindt voor jouw gezin en wat heb je ervoor over om dit ook waar te kunnen maken? O

verleg ook met je partner over hoe of wat. Zo kan het bijvoorbeeld ook een idee zijn dat hij minder gaat werken als jouw uurloon hoger is. Of kan hij makkelijker met zijn baas regelen dat hij kan thuiswerken.

Er zijn namelijk verschillende opties.

Alles blijft hetzelfde

Ja, natuurlijk niet alles. Want jouw leven is rijker door een klein hummeltje.

Qua werk kun je er natuurlijk wel voor kiezen om dit hetzelfde te houden. Hetzelfde aantal uur, alleen moet je je kind dan naar de kinderopvang, gastouder of opa/oma brengen.

Minder werken

Minder werken is ook een optie. Veel ouders kiezen ervoor om minder te gaan werken na de komst van hun kind.

En ik schrijf bewust: ouders. Want ook steeds meer vaders kiezen ervoor om minder te werken. Hun welbekende ‘papadag’. Een woord waar ik wel een beetje de kriebels van krijg.

  • Voordeel: Het grootste voordeel van minder werken is dat je vaker en dichtbij je kind bent. Je maakt zijn ontwikkeling mee, kan veel met hem knuffelen en opvoeden zoals jij dat wilt.
  • Nadeel: Het grootste nadeel is dat er minder inkomsten zijn, doordat jij of jullie minder zijn gaan werken.

Stoppen met werken

En natuurlijk kan je er voor kiezen om helemaal te stoppen met werken, al dan niet tijdelijk voor een paar jaar.

  • Voordeel: Helemaal stoppen met werken is een optie, wanneer dit ook financieel kan. Als moeder kan je de keuze maken om alle tijd die je hebt te steken in het samen zijn met je kinderen. Je kunt het leven van je kind zo inrichten hoe jij dat wil.
  • Nadeel: Het nadeel kan zijn dat je wereld kleiner wordt, omdat je geen collega’s meer om je heen hebt. Bovendien draait je leven nu voornamelijk om je kind en wordt er niet meer op andere vlakken om je kunde gevraagd waar je voor geleerd hebt.

Meer werken

Laten we niet vergeten dat je er ook voor kunt kiezen om meer te werken. Tenminste als je niet al 40 uur werkte.

Andere indeling uren

Je kunt ook overwegen om jouw uren anders in te delen. Handig bijvoorbeeld als je kind wat ouder is en naar school gehaald en gebracht moeten worden.

Werkdagen van negen uur

Overleg met je baas of je vier dagen per week negen uur mag werken per dag. Zo maak je alsnog 36 uur, maar heb je één week per dag vrij. Bovendien merk je geen verandering in je inkomsten.

Thuis werken

In het begin is het mogelijk om tijdens de slaapjes van je baby te werken. Tenminste als je kind een beetje een ritme heeft.

Onthoud wel dat een kind altijd een onzekere factor is. Hij kan ziek zijn. Of blijven huilen omdat zijn tandje doorkomt. En weg zijn de uren waarin je wilde werken.

Een andere mogelijkheid is om in de avonduren wat werk te doen. Zodat je overdag volledig van je kind kunt genieten.

Ervaar het

Niemand kan voor jou kiezen. Kies wat goed voelt voor jou. Rekening houdend met het feit dat jullie als gezin wel moeten rondkomen.

Helaas heb je dus niet altijd de keuze uit alle opties. Je kunt altijd overleggen met je baas wat er allemaal mogelijk is qua contracturen.

Misschien kun je zelfs overleggen of je een maand een proefperiode mag draaien om één dag minder te werken. 

Staat jouw baas hier niet voor open? Je hebt altijd recht op ouderschapsverlof.

Ouderschapsverlof

Wat houdt ouderschapsverlof eigenlijk in? Je hebt totdat jouw kind 8 jaar is recht op ouderschapsverlof.

Dit betekent dat je recht hebt op 26 keer het aantal uur dat je per week werkt. Dit zijn onbetaalde verlofuren. Je mag zelf bepalen hoe je deze indeelt.

Een aantal voorbeelden:

  • Vier weken aaneengesloten
  • Af en toe wanneer je kind ziek is
  • Elke week één dag minder werken

Probeer dit in overleg met je baas te regelen. Luister naar elkaar, dan bereik je het meest.

Na deze periode heb je recht om de volledige uren van je contract te werken die je voor dit verlof had. Dit verlof kan je helpen om de keuze definitief te maken of je minder uren wilt werken.

Let op: Het ouderschapsverlof is er niet alleen voor moeders; ook vaders mogen verlof opnemen!

Als moeder kies je tenslotte zelf hoe je het moederschap wilt invullen.

Anita Schokker