Vliegt de tijd bij jullie ook zo snel voorbij? Er is nu zoveel wat gedaan moet worden, dat er van werken niet veel meer komt. Lang leve de decemberperiode. Na de laatste Sinterklaasfeesten is dat omgeslagen in kerstsfeer. Daarnaast hebben we heel veel met Lego gespeeld deze week. Bijna alle Lego van de verjaardag van zoonlief en Sinterklaas is nu in elkaar. Op 1 set na waarvan de helft nog moet.

Maandag; Mary Poppins Returns

Nadat de kinderen op school zaten reed ik door om Miriam en Fleur op te halen. We gingen namelijk naar Hoofddorp om in het hoofdkantoor van Disney voor de persvoorstelling van de nieuwe film Mary Poppins Returns. Binnenkort lees je daar meer over. Het was in ieder geval erg gezellig met zijn drieën. Op de terugweg aten we nog even voor ik ze weer thuisbracht. Daar kon ik eigenlijk vrijwel meteen door richting het schoolplein om de kinderen weer op te halen. Omdat we zondag Sinterklaas hadden gevierd was er nog niet veel tijd geweest om te spelen met het speelgoed, dus vandaag wilden ze thuis spelen en bij voorkeur alles uitpakken en de Lego in elkaar te zetten.

Lees ook: Recensie: Mary Poppins returns in de bioscoop

Dinsdag

Het was alweer even geleden dus werd het vandaag weer tijd voor een bezoekje aan de sportschool. Ik voel me totaal niet fit, maar het viel me mee hoe gemakkelijk de training me eigenlijk afging. Na afloop maakte ik manlief lid. Hij roept dit al een tijdje en nu hij is gestopt met roken en het morgen Sinterklaas is, leek me dat wel leuk ‘cadeautje’. Aangezien ik zijn paspoortnummer niet wist, was de verrassing er al snel vanaf omdat hij daarover was gebeld. Die middag bleef zoonlief bij een vriendin spelen en is dochter weer de hele middag zoet geweest met Lego, aangezien ze van Sinterklaas twee sets had gekregen.

Woensdag; 5 december

Vandaag was het natuurlijk feest op school. We kwamen net op tijd, vlak voordat de Sint en zijn Pieten aankwamen. Het miezerde dus gingen we snel naar binnen. De ouders mochten mee naar de speelzaal waar een aantal kinderen en klassen een liedje, gedichtje of ander kunstje hadden ingestudeerd en voor de Sint lieten zien. Zo leuk om te zien, onder andere de Sinterklaasdansjes die ze in de klas van zoonlief hebben geleerd. Waaronder een variant op zijn grote favoriet; de Pieten Tsjoe Tsjoe wa. Vervolgens gingen ze naar de klas voor een feestelijk programma. Dit jaar bleven ze in hun eigen klas dus waren er geen ouders nodig. Gelukkig maar, konden manlief en ik samen nog even op stap. Zo werd er nog snel een cadeautje gekocht voor de oudste en nu manlief toch wist wat ik voor hem had (althans de helft, de tweede was nog verrassing) kon hij zelf even sportkleding uitzoeken.

Na school zijn we eerst even gaan lunchen. Ze vergeten nogal eens om hun pantoffels aan te trekken, dus dat had ik nu ook verwacht. Daarom stuurde ik ze na afloop richting de gang om die aan te trekken. In de pantoffel zat namelijk een brief van Sinterklaas. Zoonlief gooide die echter achteloos aan de kant, dus moesten ze terug om hun schoenen even netjes in de kast te zetten. Dochterlief zag toen wel de brief. Met symbolen hadden we een soort speurtocht uitgezet waarbij we een schetsje hadden gemaakt van de plekken waarop er cadeautjes te vinden waren. We hebben van het weekend al cadeautjes gedaan, dus wilden het vandaag vooral gezellig maken in plaats van dat het om cadeautjes uitpakken ging. Voor manlief zat er een spel in voor de Nintendo Switch dat hij graag wilde hebben en een sportabonnement, voor de oudste Lego friends en lol-lipstick, voor de jongste klei en k’nex, en voor mezelf een fietsstoel voor mijn nieuwe fiets.

De rest van de middag werd er heerlijk gespeeld en wederom gebouwd. Ik had een doos Lego Creator met een huis uitgezocht; de leeftijd daarvan is vanaf 8 en er waren meer dan 150 stappen, maar ze heeft hem in 1x helemaal zelf afgebouwd. Daar was ik best trots op, zeker omdat concentratie niet haar sterkste punt is. Heel fijn dat dat nu dus wel ging. Manlief was ondertussen even zoet met het monteren van het fietsstoeltje wat nogal een uitdaging was vanwege de accu. Maar met behulp van een extra verhoogstuk is het uiteindelijk toch gelukt. Kunnen we weer op de fiets naar school!

Voor het avondeten maakten we zelf pizza’s waarna het toch echt bedtijd was, want het was te merken dat de afgelopen periode toch behoorlijk spannend was geweest.

Donderdag; kerstboom

Ook vandaag was manlief vrij. Nadat de kinderen op school zaten, gingen we weer samen op stap. Als eerste naar de Ikea om daar een kerstboom te halen. Voor Sinterklaas had ik een cadeaubon gekregen van mijn ouders dus kochten we ook meteen nieuwe kasten voor in de speelhoek. Zoals we het nu hadden staan zorgde ervoor dat we heel erg gingen opstapelen en het erg rommelig werd. Voor manlief had ik direct een afspraak gemaakt bij de sportschool dus zette ik hem daar af en ging ik nog even door naar de winkel voor kerstdecoratie. Ik kan nooit kiezen welke kleur / stijl ik wil, dus zoek ik daar even naar inspiratie. Dit jaar werd het een kerstboom vol met houten decoratie. Wederom heel kindveilig ;-) Daarnaast begon ik op zolder met het uitzoeken van de lampjes en de overige decoratie. Nadat manlief thuiskwam, zette hij de boom in de standaard en kon ik beginnen met versieren. Zelf deed ik de verlichting en de kinderen hingen de ornamenten op. Natuurlijk terwijl ik een playlist had aangezet met kerstmuziek ;-) Daarna raceten we nog naar het tuincentrum, de kinderen wilden graag allebei mee. Om daar een boomrok te kopen. De afgelopen jaren hebben we hem wat hoger op een tafeltje staan maar nu hij op de grond staat vond ik dat toch wel nodig. Daarna was het eten en voor de kinderen naar zwemles. Terwijl je zo bezig bent vliegt de tijd voorbij. Weer een dag niet achter de computer gezeten, maar andere ‘noodzakelijke’ dingen gedaan.

Ook die avond kroop ik niet achter de laptop, maar ging ik aan de slag met het in elkaar zetten van de kasten en maakte ik een begin met het overzetten van de manden. Ik ben echt groot fan van de Trofast-kasten vanwege die manden, dat zorgt ervoor dat het speelgoed goed georganiseerd blijft en je niet alles in een grote doos gooit. De ervaring leert dat er daardoor meer mee gespeeld wordt. Het was ver na middernacht voor ik naar bed ging, en de woonkamer stiekem in best wel een enorme ravage achterliet met de oude kasten in het midden van de kamer (die wil ik naar boven), de kerstspullen op tafel en overal speelgoed dat ik aan het uitzoeken was. Om te voorkomen dat de nieuwe kast meteen weer heel vol komt te liggen.

Vrijdag; nog meer kerstbomen

Vanuit de ouderraad is Kerstmis één van mijn taken en dus ook het zorgen dat de school in kerststemming aangekleed wordt. Gelukkig waren er een hoop ouders, waarvan een vader die vorig jaar ook had geholpen om de bomen in elkaar te zetten. Dat kwam goed uit want dat schoot daardoor flink op en heeft hij niet alleen de bomen voor de gemeenschappelijke ruimtes, maar ook voor de kleuterjuffen in elkaar kunnen zetten zodat de kleuters meteen de boom konden versieren. Het was leuk om te zien hoe iedereen zijn eigen voorkeur had; twee ouders deden de speelzaal waar tijdens het kerstdiner ook een gezamenlijk moment is, iemand deed de decoratie aan het plafond, twee ouders de kerstbomen in elkaar zetten, anderen de kerstbomen versieren etc. Zelf ben ik heel lang bezig geweest met het uit elkaar halen van de lampjes…

Toen alles klaar was kon ik naar huis met het idee om nog even te werken, ik was even ‘vergeten’ (lees verdrongen) hoe ik de vorige avond de woonkamer had achtergelaten. Dus ging ik verder met het uitzoeken van het speelgoed. Even alle mandjes na om te kijken of er nog wel mee gespeeld wordt, zoals de houten treinbaan en anders weg te doen of naar boven te brengen en alles weer even goed te sorteren. Want er wil nog weleens wat in de verkeerde bak ‘verdwijnen’. Altijd grappig als je dan weer dingen tegenkomt die je al even ‘kwijt’ was. Ik kreeg de smaak zo te pakken dat ik meteen ook het dressoir helemaal ging leeghalen, in één kast zat het Lego dat we nu een prominentere plek hebben gegeven, zodat er ook mee gespeeld kan worden ipv achter een deur in een kist zit. In de nieuwe kast wilde ik ook wat meer decoratiemateriaal en in plaats daarvan de spellen in het dressoir. Toen ik weer naar school ging om de kinderen op te halen was de chaos alleen nog maar groter geworden. Maar waren bijvoorbeeld wel alle pennen, potloden en stiften weer uitgezocht ;-) en alle porseleinstiften, alle markers, alle textielstiften etc in dezelfde zak verpakt zodat ik de volgende keer minder hoef te zoeken. Stiekem houd ik best wel van een georganiseerde orde ;-)

Het was nu zo hard gaan regenen dat ik met de auto de kinderen wilde gaan ophalen, gelukkig past de fiets van dochter achterin. Ze wilde echter bij een vriendin spelen dus fietste ze door de stromende regen mee en reed ik met zoonlief naar huis. Die overal weer speelgoed ontdekte waar al een tijdje wat minder mee gespeeld werd. Zelf ging ik verder met het uitzoeken. Zo kan ik nooit kwasten vinden, dus heb ik regelmatig nieuwe gekocht en liggen die nu allemaal weer bij elkaar. En vond ik ook her en der nog wat potjes met klei die nu ook op dezelfde plek liggen.

Ook die avond was ik nog lang zoet met het uitzoeken en sorteren, en probeerde ik alles weer een beetje ‘op te ruimen’ zodat ook de tafel weer leeg was etc. Zodat we daar weer kunnen eten.

Zaterdag; grootste kerststal

In de ochtend gingen de kinderen weer naar scouting, ik merk de laatste tijd dat ik erg moe ben en we hadden ons dus ook bijna verslapen. Er reed een vriendinnetje mee en nadat ze gedropt waren reed ik wederom naar de Ikea. Zo kom je er maanden nooit, en zo drie keer binnen twee weken ;-) Nu de speelhoek meer vorm had, was het tijd om wat meer na te denken over de decoratie om er een geheel van te maken en op Pinterest had ik leuke ideeën gevonden waarvan ik een deel bij de Ikea kon vinden, zoals letterstickers en spotjes. Na scouting brachten we haar thuis om vervolgens snel om te kleden en wat eten om daarna oma en opa op te halen.

Die middag waren we namelijk uitgenodigd om de grootste kerststal van Europa te bewonderen. Met een oppervlakte van maar liefst 100m2 en 1800 beelden was er in Museumpark Orientalis een enorm kerstlandschap gecreëerd met scènes uit het kerstverhaal. Van het vertrek uit Nazareth tot de vlucht naar Egypte. Heel bijzonder om te zien en ook de kinderen vonden het indrukwekkend. Vervolgens liepen we nog een rondje door het park voordat de officiële opening begon. Na het eerste deel van de opening vertrok de groep naar het hoofdgebouw, maar omdat het zo druk was en mijn moeder op was en ook de kinderen moe waren, besloten we nog even wat te drinken en daarna op huis aan te gaan. Kwam ook goed uit in verband met etenstijd. Manlief beloofde voor het eten te zorgen zodat we thuis meteen aan tafel konden. De kinderen waren in de auto in slaap gevallen dus gingen daarna snel naar bed. Althans dat was het idee, ze kwamen er al snel weer uit omdat ze weer wakker waren dus konden ze nog even wat achterstallige bouwwerkjes uit de adventskalender in elkaar zetten ;-)

Lees ook: De grootste kerststal van Europa bij Museumpark Orientalis

Zondag; Nick Jr. Winterbios met Paw Patrol Mighty Pups

Ook zondag ging de wekker erg vroeg, vroeger dan de rest van de week zelfs. Want we waren uitgenodigd voor de première van Nick Jr. Winterbios met de nieuwste Paw Patrol film. Voor een paar afleveringen van Nick Jr. vind ik het eerlijk gezegd niet zo interessant om naar de bioscoop te gaan, maar ze zijn allebei groot fan van Paw Patrol en de Top Wings, dus gingen we al vroeg op stap. Gezellig met het hele gezin. Manlief zou eigenlijk ergens anders heen gaan, maar had zoveel last van bijwerkingen van de medicijnkuur die hij slikt nu hij is gestopt met roken, dat ik niet zag zitten dat hij anderhalf uur alleen in de auto op stap ging. De winterbios was een groot succes, dat begon al zodra we binnen kwamen. Nog voor we ons hadden aangemeld hadden ze Skye al gespot bovenaan de trap en zagen ze verderop Marshall en Chase. Dus daar moest natuurlijk geknuffeld worden. Maar goed dat we zo vroeg waren! Gewapend met popcorn en wat te drinken gingen we de zaal in waar we na een welkomstwoordje naar de film mochten kijken. De kinderen vonden het super, of zoals ze zelf zeiden in de auto; wel tien keer super super super super super super super super super super ;-) Altijd leuk als ze zo enthousiast zijn.

Op de terugweg stopten we bij de La Place om daar te lunchen. Ik twijfelde eerst over Hoofddorp omdat je dan boven de weg zit, maar gingen toch voor Leiderdorp omdat daar een Efteling sprookjesspeelhoek zit. Niet heel groot ofzo, maar de kinderen vonden de hint naar Efteling geweldig en vinden het Kids Smulmenu erg lekker. Sterker nog toen ik vroeg of ze niet liever naar de Mcdonalds die er tegenover zit waren gegaan, was het antwoord nee ;-)

Thuis was het even bijkomen en moesten de kinderen natuurlijk de tasjes uitpakken die ze hadden gekregen met Paw Patrols. Manlief en ik gingen aan de slag met de speelhoek. Hij hing de spotjes op en ik deed de stickers, ik had al flink gepuzzeld op woorden die geschikt waren en bij elkaar aansloten. Bij de spotjes moest ik even helpen zodat de draden weggewerkt werden en dat ging niet zo handig. Ik tilde de kast iets op waardoor vrijwel alle Legobouwwerken op de grond vielen en natuurlijk helemaal uit elkaar vielen. Overal lagen kleine en losse stukjes. Bij de kinderen stond het huilen nader dan het lachen. Oeps.

Van Souza for Kids hadden we nieuwe sprookjeskleding gekregen. Dit keer geen prinsessenjurken maar een mooie cape van Roodkapje en een ride-on Tyrannosaurus Rex. Omdat de zon nu was gaan schijnen gingen we even naar het bos om daar foto’s te maken voor bij de blog. Heerlijk even in de buitenlucht en in de natuur. Dat vonden ze leuker dan ik had verwacht.

Thuis begon ik aan de enorme klus om alle Legobouwwerken weer in elkaar te zetten. Gelukkig hebben we alle boekjes bewaard. Eerst begon ik met het uitzoeken van de Lego voor zover ik wist van welke set het was. Om vervolgens de bijbehorende boekjes erbij te zoeken. Ik begon met de makkelijkste die snel in elkaar gezet konden worden en het schoot aardig op. Soms miste ik een steentje die we dan later weer tegenkwamen. Gelukkig ging het veel sneller dan verwacht. Het laatste bouwwerk; het Vriendschapshuis wilde manlief echter weer in elkaar zetten. Daar bleken we ook het meeste van te missen, een deel vonden we toch weer terug doordat het in een bak was gevallen. Alleen een grote grondplaat konden we nergens vinden. Gelukkig staat nu alles weer in elkaar op de kast. Kunnen de kinderen weer opgelucht ademhalen.

Linda van Aken