Het mooie weer is terug, er wordt zelfs voorzichtig gesproken van een mogelijke hittegolf! Zeker als de 30 graden verwacht wordt wordt het heerlijk buiten spelen met water. Alleen, om voor een middag een heel badje op te zetten… Daarom de leukste waterspelletjes met water, niet alleen met waterballonnen maar ook andere materialen waarvan een aantal nauwelijks voorbereiding vergen!

123 santé

Dit spel is een variant op 1 2 3 piano. Er staat één speler, ‘de dorstige’, tegen de muur. Alle anderen staan met twee bekertjes gevuld met water aan de startlijn. De dorstige staat met zijn gezicht naar de muur en roept ‘één twee drie, santé’. Op dat moment drinken de andere spelers een slok water, lopen zo ver mogelijk vooruit en blijven dan staan.

De bedoeling is dan om niet meer te bewegen en het water niet uit te spuwen. De dorstige draait zich dan om en kijkt of er iemand beweegt. Wanneer hij of zij iemand opmerkt, moet die de bekertjes over zijn/haar eigen hoofd uitkappen en opnieuw met volle bekertjes achter de startlijn beginnen. Als je bij de dorstige bent, moet je de bekertjes over hem/haar leeg gieten en ben je de winnaar van het spel.

Aardappelrace

Wie kent de race niet met een lepel en een aardappel of ei? Voor dit spelletje gebruik je echter geen eetlepel maar een grote soeplepel en moet je zo snel mogelijk een afstand / parcours afleggen naar de lege emmer aan de andere kant. Wie het eerste een bepaalde limiet haalt / in bepaalde tijd meeste water overbrengt heeft gewonnen.

Autowasserette

Hoe stoer is deze wasserette om met je eigen fiets, step, loopwagen of wat dan ook doorheen te rijden. De raampjes mogen gewoon lekker open blijven voor de nodige verkoeling ;-)

Baby badjes

Tijd voor de ‘baby’s’ om in bad te gaan! Ideaal ook voor ander speelgoed zoals duplo om dat nu eens goed schoon te maken en vervolgens te laten drogen. Let op: niet te lang omdat sommige materialen dan van kleur kunnen veranderen.

Badderen

En mocht het buiten te warm zijn in de volle zon; ga dan lekker binnen spelen in de badkuip!

Bellen blazen

Ok, het is geen water maar een sopje. Maar de kinderen vinden het geweldig. En de droom van iedere ouder: bellen blazen zonder geknoei! Met de heerlijk ruikende aardbeienbellenblaas en de no-spill pot wordt bellen blazen echt een feestje. En geen paniek wanneer er toch wat bellenblaassop in kleding terecht is gekomen: het is goed uitwasbaar uit de meeste textielsoorten.

Meer informatie vind je hier.

Of wat dacht je van een enorm grote bellenblaas. Met de handige tool en supersterk zeepsop maak jij heel eenvoudig megagrote bellen. Hoe groot kun jij ze maken? Houd de stokjes bij elkaar en doop het touw in het sop. Haal het er weer uit en doe voorzichtig de stokjes iets uit elkaar. Nu ontstaat er een bel, loop zachtjes achteruit en zie hoe de bel steeds groter wordt.

Als je hem groot genoeg vindt, breng je de stokjes weer naar elkaar toe. De megabel gaat nu zweven. Kijk hoe ver die vliegt! Blaas zacht en kort tegen de grote bel (klein pufje). Zo kan er in deze grote bel een klein belletje ontstaan.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Zelf bellenblaas maken
Lees ook: Bellenblaas vlekken verwijderen

Blik gooien, maar dan met waterpistolen

De blikken worden opgestapeld in een driehoek, maar in plaats van ze om te gooien met zakjes zand of andere munitie gebruik je een waterpistool om ze om te schieten. Hiervoor heb je wel een heel krachtig waterpistool nodig met hoge druk.

Dobbelspel

Voor dit spel heb je een (grote) dobbelsteen nodig en een emmer water. Omstebeurt mag iedereen met de dobbelsteen gooien. Diegene die als eerste 6 gooit mag in de bak met water ‘splashen’ met handen of voeten en zo zoveel mogelijk andere kinderen nat spetteren.

Flessenvoetbal

Misschien wel een van de bekendste waterspelletjes; iedereen heeft een eigen fles gevuld met water. Het doel is om die zo lang mogelijk te laten staan. Je moet je fles dus verdedigen. Daarnaast moet je ook aanvallen omdat je de fles van de ander moet proberen om te stoten met de voetbal. Afhankelijk van het aantal deelnemers ben je af als dit is gelukt of mag je hem zo snel mogelijk weer rechtop zetten en heeft diegene die overblijft met water in de fles gewonnen.

Flipperrace

Wie kent Flipper de dolfijn niet? Ook voor dit spel moeten de kinderen een afstand afleggen om water van de ene kant naar de andere kant te brengen. Echter wordt dit extra moeilijk gemaakt doordat ze zwemvliezen aan hebben. In het water ga je er extra hard door, maar aan de vaste wal…

Hak er op los

Voor de kinderen die nog niet zo makkelijk kunnen meekomen in het t-shirt aantrekken spel kan je ook gewoon wat duploblokjes in een bak met water laten invriezen. Of wat dacht je van wat dieren. En dan een wedstrijdje wie het er eerste uit heeft? Heel leuk is ook als je een paar mini eieren hebt die je kan vullen met water. Dit invriezen kan in een afwasteiltje, invriesbakje, maar bijvoorbeeld ook een ballon!

Ice ice baby

Dit spelletje is vooral leuk voor oudere kinderen. Ter voorbereiding heb je een aantal t-shirts nodig die je nat maakt en in de vriezer neerlegt totdat ze zijn bevroren. Dan deel je ze uit en diegene die het t-shirt als eerste aan heeft, heeft gewonnen. Als het t-shirt ontdooid is en nat kan je zo verder met het watergevecht.

Levend darts

Een variant op tikkertje waarbij de tikker de andere spelers dan niet hoeft te tikken, maar nat spuiten met water. Hiervoor krijgt iedereen een vel papier op de rug met een grote cirkel. Diegene die als langste zijn papier droog houdt heeft gewonnen en mag de tikker zijn en de rest nat spuiten.

Lopende band

Alle kinderen staan (of zitten) achter elkaar in een rijtje. Iedereen heeft een plastic bekertje in zijn hand. Bij het kind dat vooraan de rij zit staat een bak met water en bij het achterste kind een lege bak. Het is de bedoeling dat ze het water over het hoofd doorgeven naar de ander door dit over te gieten. Het kind dat er achter zit moet het opvangen om zoveel mogelijk weer door te kunnen geven. Leuk ook in wedstrijd vorm wie het meeste water doorgeeft.

Meneer vis, hoe laat is het?

Dit spel is een soort variant op Annamaria Koekoek. Alle kinderen staan aan de ene kant van het plein en vragen ‘Meneer vis, hoe laat is het?’ Meneer Vis antwoord met een tijd zoveel stappen mogen er worden gezet. Dit gaat door totdat er wordt geantwoord ‘Tijd om je nat te maken’ zodat de kinderen zo snel mogelijk met moeten rennen en Meneer vis achter ze aan komt rennen met een waterspuit.

Modder maken

Wat is er nou leuker dan modder maken? Bijna alle kinderen zijn er wel gek op. Lekker spelen met water en zand. Zet een bak water neer, een emmertje zand en ze zijn uren zoet. Zandtaartjes maken, lekker met hun handen in de modder en meer… top!

Lees ook: Nationale Modderdag; spelen met modder
Lees ook: De leukste modderkeukens

Oberrace

Tot slot nog dit bekende spel. Je verdeelt de groep in twee teams en bouwt opnieuw een hindernissenparcours. De spelers moeten elk om beurt met een dienblad met daarop een tiental plastieken bekertjes met water het parcours afleggen. Anderen mogen het hem lastig maken door met natte sponsen te gooien. Wanneer de laatste kelner van een ploeg het parcours heeft afgelegd, wordt (wat er overschiet van) het water uit de bekertjes in een fles gegoten. De ploeg die het meeste water overhoudt, wint.

Orbeez / waterparels

Orbeez of waterparels werden voorheen veel gebruikt als decoratief materiaal maar is ook super interessant als sensopatisch materiaal. Deze parels los je op in een bak met water zodat ze van kleine harde balletjes lekker zacht en groter worden. Voeg wat lepels, schepjes en potjes toe en je kind zal zich prima vermaken. Na het spelen laat je ze gewoon weer opdrogen zodat ze kleiner worden. Deze bestel je heel eenvoudig hier. Let wel op dat je kind ze niet op eet.

Pinata waterballonnen slaan

De waterballonnen worden opgehangen aan een touwtje, vervolgens mogen de kinderen met een slagbad proberen deze stuk te slaan. Als de ballon kapot is mag de volgende! Het is altijd even wat werk om ze te vullen met water. Maar daarna gegarandeerd plezier voor jong en oud. Of je er nu gewoon lekker mee speelt, ze over probeert te gooien, blind trefbal speelt of een watergevecht organiseert met de hele straat. Alleen jammer van het opruimen van de rubbertjes na afloop ….

Waterballonnen en handige hulpmiddelen koop je hier.

Slijmgevecht

De droom van ieder kind (en misschien iets minder van de ouders): een slijmgevecht! Met de Slime battle blaster schiet je je slijm meer dan 10 meter ver! Je vult het slijmpistool eenvoudig met het bijgeleverde glibberige groene slijm, genoeg voor meer dan 75 schoten. Iedereen klaar? Vuren maar! Dit slijm is veilig en goed