Skip to Content

Wat doen bij waterschade vloerbedekking?

Wat doen bij waterschade vloerbedekking?

Wat is het toch vervelend weer de laatste dagen. Het is guur en donker, nat en koud. Grote kans dat je meer binnen zit. En gelijk heb je! Maar ondanks de donkere wolken is het geen tijd om bij de pakken neer te gaan zitten. Als je toch veel binnen zit, gebruik deze tijd dan om te kijken hoe je huis beschermd is tegen wateroverlast. 

Wees verzekerd

Allereerst: als je waterschade hebt, kun je bij je inboedelverzekering aankloppen. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar ik hoop wel dat je er eentje hebt. Ze zijn namelijk niet duur en als je ze nodig hebt, ga je er heel blij mee zijn!

De inboedelverzekering dekt schade door wateroverlast. Dus overstromingen (check hier hoe hoog het water kan komen te staan bij jou) en lekkages kosten je niet ineens heel veel meer geld. Dat is fijn, want het neemt al genoeg stress met zich mee. 

Tip: laat de beschadigde spullen drogen, maar repareer ze nog niet, of gooi ze ook niet weg. Bij grote schades stuurt de verzekering namelijk een inspecteur langs, en dan krijg je alleen vergoed wat er aantoonbaar beschadigd is. 

Er zijn wel enkele uitzonderingen waarvan het goed is als je daarvan op de hoogte bent. Als de vloerbedekking is vastgemaakt, bijvoorbeeld met vloerlijm of met schroeven, dan valt deze onder de opstalverzekering

Ook krijg je geen vergoeding als het door nalatigheid komt. Heb je bijvoorbeeld een raam open laten staan? Dan had de schade makkelijk voorkomen kunnen worden en dan krijg je van de verzekering niets. Controleer dus altijd de ramen en deuren voor je het huis verlaat! 

Kleine kinderen, kleine hoekjes

Heb je een dreumes rondlopen? Dan is de kans op een ongelukje groter. Ook als je kind (of jijzelf) schade veroorzaakt, kan de inboedelverzekering inspringen.

Je moet dan wel een allriskdekking hebben. Die komt niet in actie als je water morst, maar stel dat er een glas water over de TV gaat! Of als je een glaasje rode wijn op je witte bank morst, kan de verzekeraar je redder in nood zijn. Ook hier geldt weer: een allriskdekking heb je voor een klein bedrag per maand, maar de uitkering is flink!

Liever voorkomen…

…want dat is beter dan genezen! We kennen de uitspraak allemaal, maar hij is natuurlijk wel waar. Daarom een paar tips om je huis te beschermen tegen waterschade.

  • Controleer de dakgoot. Als die verstopt raakt, kan het water nergens heen en lekt het uiteindelijk door je dak. In het ergste geval telt dit voor de verzekeraar ook nog als nalatigheid en krijg je geen vergoeding. 
  • Zorg voor goede drempels. Schuurtjes lopen vaak als eerste onder, omdat die geen drempel hebben. Een kleine aanpassing in je huis kan je hele vloerbedekking redden.
  • Is al je apparatuur helemaal in orde? Denk aan wasmachines en vaatwassers, maar ook aan bijvoorbeeld je ketel. Controleer of daar geen water uitkomt, en laat ze regelmatig onderhouden.
  • Door brand kan er, bij het blussen, ook waterschade ontstaan. Klinkt een beetje gek misschien, en veel mensen zien dat over het hoofd. Pas dus op met kaarsen en andere vormen van open vuur. Knus bij een open haard zitten is fijn, maar het moet wel veilig blijven!
Redactie Mamaliefde