Skip to Content

Wat moet je regelen als je kind gaat studeren?

Wat moet je regelen als je kind gaat studeren?

Je kind gaat studeren. Waar moet je allemaal aan denken als je zoon of dochter zover is? Wat moet er bijvoorbeeld geregeld worden? En wat moet je kind zelf doen en wat zou jij kunnen doen? 

Loslaten maar…

Als je kind gaat studeren is de kans groot dat hij 18 is of dit in ieder geval bijna wordt. Dat betekent meteen dat hij zelf over dingen mag/moet gaan beslissen en jij een duidelijk stapje achteruit moet doen. Loslaten dus.

Niet alleen omdat je kind daaraan toe is maar ook vanuit school en overheid (en de bank!) zal hij of zij zelf het aanspreekpunt zijn en zal het niet meer met jou gecommuniceerd worden! Als het goed is heb jij je kind daarin al begeleid zodat hij bijvoorbeeld zelf heel goed zijn bankzaken weet te regelen.

Maar uiteraard laat je hem ook weten dat hij altijd voor advies bij jou terecht kan. En natuurlijk kan je met hem om de tafel gaan zitten om bijvoorbeeld zijn financiële plaatje door te nemen. Zeker als hij niet alleen gaat studeren, maar ook nog eens het huis uit gaat! 

Een studie kiezen: begin op tijd

Alles valt of staat natuurlijk met de keuze van de studie. De studiekeuze kan ingewikkeld zijn, dus hebben we daar een extra artikel over studiekeuze aan gewijd. Is de studie gekozen dan weet je ook of je kind thuis blijft wonen of op kamers zal gaan.

Stimuleer je kind om actief op zoek te gaan naar zijn studie en op tijd. Zo voorkom je dat hij te laat is met aanmelden of hals over kop nog op zoek naar woonruimte moet. Zeker in de grote universiteitssteden kan dat nogal eens voor problemen zorgen.

Studie betalen!

Al voordat de studie begint zal je kind het verzoek krijgen om het collegegeld te gaan betalen. Uiteraard belangrijk om dit wel te doen…

Studiefinanciering aanvragen

Het aanvragen van de studiefinanciering doe je minimaal drie maanden voordat de studie begint. Of jouw zoon of dochter wel of niet in aanmerking komt voor deze studiefinanciering kun je terugvinden op de site van DUO

Studentenreisproduct aanvragen

Als student mag je gratis reizen met het openbaar vervoer. Je kunt dan gratis of met korting reizen tussen je opleiding en thuis. Het hoort bij de studiefinanciering en is bedoeld voor studenten die een voltijd mbo, hogeschool of universitaire opleiding doen.

Ook als je nog geen 18 bent. Maar je moet wel jonger zijn dan 30 als de studiefinanciering ingaat.  Om deze te kunnen gebruiken heb je ook een OV-chipkaart nodig.

Let wel op: je moet het product wel enkele maanden voor de start van je studie aanvragen. Nog een dingetje: doe je een mbo-opleiding op niveau 1 of 2, dan is het product gratis. Voor de overige is het een lening, die je krijgt als je binnen 10 jaar je diploma haalt.

Dan hoef je het dus niet terug te betalen. Zou je stoppen met je opleiding, dan moet je het wel terugbetalen! Info over het aanvragen en andere regelzaken hierbij doe je bij studentenreisproduct.nl.

Kamer zoeken

Uiteraard ga je mee met het zoeken naar een kamer! Soms is het puur een kwestie van geluk hebben en/of mensen kennen die al in een studentenhuis wonen en jouw kind kunnen introduceren. Eventueel kun je sociale media inzetten.

Jouw zoon of dochter kan zich ook laten inschrijven bij woningcorporaties die studentenkamers beheren. Het kan ook zijn dat makelaars bemiddelen. Kijk of je kind recht heeft op huurtoeslag op de site van de belastingdienst.

Let op de mail

Meldt je zoon of dochter dat het wel zijn mail of post in de gaten houdt. Belangrijke info vanuit school/universiteit kunnen anders aan zijn aandacht ontglippen. Wanneer de studie waarmee begint, bijvoorbeeld. Veelal zal dit een introductieweek zijn. Maar het kan ook te maken hebben met betalingen of de boeken die hij hebben moet. 

Lesmateriaal kopen

En daarmee komen we ook uit op het lesmateriaal. Dit moet natuurlijk goed op orde zijn. Het zal van de opleiding afhangen hoeveel je nodig hebt, of dingen digitaal verzonden worden, waar je de boeken kan kopen en dergelijke. Moet je echt zelf achter alle boeken aan? Surf dan rustig even rond of je het ergens tweedehands kunt kopen, want dat kan toch weer een hoop geld schelen. 

Hoe kom je op school of universiteit

Laat je kind ook alvast kijken hoe hij het beste op zijn leerplek kan komen. Zeker als hij een langere reis moet maken, is het wel handig om te weten hoe hij er het snelste komt. Laat hem ook nadenken over eventuele alternatieven. Want het openbaar vervoer is leuk, maar wil nog weleens haperen hier en daar. Zijn er dan ook nog andere manieren om er toch te komen?

Op zichzelf wonen?

Gaat je zoon of dochter door zijn studie op kamers wonen? Naast het inrichten van het eigen honk zal hij of zij dus ook voor zichzelf moeten kunnen zorgen. Elke dag pizza is ook zowat… Misschien is je kind al een heel goede kok, maar anders is het wel handig om toch nog even aandacht te besteden aan dit soort zaken. 

Maak afspraken

Overleg ook met elkaar hoe jullie de praktische dingen gaan regelen. Kan hij bijvoorbeeld zelf zijn was doen of komt dat in het weekend op jou aan? Hoe wil jij dit aanpakken? Kan hij zelfstandig naar huis komen of is jullie huis lastig te bereiken met het openbaar vervoer?

Hoe gaan jullie dat dan doen? Komt hij ieder weekend naar huis of houden jullie hier contact over? En zo zijn er misschien nog wel meer zaken die toch wel fijn zijn om goed met elkaar af te spreken.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)