Skip to Content

Verschil verkoudheid, griep en corona symptomen; hoe lang duurt het en is het besmettelijk?

Verschil verkoudheid, griep en corona symptomen; hoe lang duurt het en is het besmettelijk?

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Van de overheid krijg je het advies om vaker je handen te wassen, afstand te houden tot elkaar en sociaal contact te vermijden. Daarnaast moet je thuisblijven als je verkouden bent of koorts hebt.

Maar wat zijn de verschillen tussen een verkoudheid, de griep en het coronavirus?

Wat is een verkoudheid

Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neusholte, de bijholten en de keel. Het wordt veroorzaakt door een verkoudheidsvirus.

Gemiddeld zijn volwassenen twee tot vijf keer per jaar verkouden. Bij kinderen is dit vaker, wel zes tot tien keer per jaar. Vaak krijg je twee tot drie dagen nadat het virus in je lichaam terecht is gekomen last van klachten.

Wat zijn de symptomen van verkoudheid?

  • Een verstopte neus, waardoor je vaak minder goed kan ruiken
  • Niezen of hoesten
  • Keelpijn
  • Hoofdpijn
  • Meestal geen hoge koorts, maximaal tot 38,5°C. Soms kan de temperatuur bij kleine kinderen wel hoger oplopen.

Een verkoudheid is over het algemeen binnen een week weer over. Als de symptomen na tien dagen nog niet zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand. Je kan dan bijvoorbeeld ook last hebben van een allergische reactie (bijv. hooikoorts).

Het verloop van een verkoudheid

Een klassieke verkoudheid verloopt in verschillende fasen. Via de neus komt het virus je lichaam binnen. Het snot neemt het virus mee naar de neuskeelholte.

Het slijmvlies in die holte is extra gevoelig voor een verkoudheidsvirus en daarom begint de verkoudheid meestal daar. Het eerste symptoom van een verkoudheid is vaak een pijnlijk of rauw gevoel in de neuskeelholte.

Daarna breidt de infectie zich uit naar je neus, waardoor je andere klachten krijgt. Zoals snotteren of een verstopte neus. Daarna krijg je vaak ook last van keelpijn lager in de keel en hoesten.

Hoe loop je een verkoudheid op?

Een verkoudheidsvirus verspreidt zich via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht. Jij ademt de lucht in die iemand die besmet is net heeft uitgeademd.

In slecht geventileerde ruimtes waar mensen dicht op elkaar zitten, is de kans op besmetting het grootst. Denk daarbij aan de ruimtes in het openbaar vervoer, op kantoor of op school.

Ook via de handen kan een verkoudheidsvirus worden overgedragen. Als je in je hand niest of hoest en vervolgens met je hand iets aanraakt, komen de virusdeeltjes ook daar op te zitten. Verkoudheidsvirussen kunnen een aantal uren buiten het menselijk lichaam overleven.

Als je verkouden bent, ben je besmettelijk vanaf het moment dat de eerste klachten ontstaan.

De griep

Waar een verkoudheid vaak relatief onschuldig is, wordt de griep door een gevaarlijker virus veroorzaakt. Deze heet het influenzavirus. Griep komt meestal in de wintermaanden in Nederland voor. Er zijn verschillende soorten griepvirussen, die elk jaar veranderen.

Heb je een bepaald virus eenmaal een keer gehad, dan herkent je immuunsysteem dit virus. Vanaf dat moment ben je vaak beschermd oftewel immuun voor dit virus. Omdat virussen kunnen veranderen, kun je van een ander griepvirus nog wel ziek worden.

Wat zijn de symptomen van griep?

  • Hoge koorts, die binnen 12 uur oploopt tot 39°C of soms hoger.
  • Koude rillingen
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Hevige spierpijn
  • Keelpijn en een droge hoest (zonder of met weinig slijm)

Wat moet je doen als je de griep hebt?

Je lichaam heeft alle energie nodig om het griepvirus de baas te worden. Daardoor wil je vaak in bed gaan liggen en veel rusten. Het kan meerdere dagen en soms weken duren voordat je weer beter bent.

Als je verder gezond bent, kun je het verloop van de griep afwachten. Als de klachten na een paar dagen niet verbeteren of verergeren, neem dan contact op met de huisarts. Als je in een risicogroep zit, kun je het beste direct de huisarts inlichten. Het gaat dan om mensen uit één van de volgende groepen:

  • Zestig jaar of ouder
  • Longziekten zoals COPD, astma, of bronchitis
  • Hart- en vaatziekten
  • Nierproblemen
  • Diabetes
  • Mensen met een verlaagde weerstand door medicatie of ziekte (bijv. chemotherapie)

Ook als je één van de volgende symptomen kun je het beste contact opnemen met de huisarts:

  • Bij (heftige) benauwdheid
  • Veel slijmproductie bij het hoesten
  • Weinig drinken of plassen
  • Sufheid of verwardheid

De incubatietijd (de tijd tussen de besmetting en wanneer de eerste klachten opspelen) is bij de griep een tot twee dagen. In de tussenliggende tijd kunnen mensen met het griepvirus wel al besmettelijk zijn.

Ook als de symptomen verdwenen zijn, zelfs tot zo’n vijf dagen later, kunnen volwassenen en kinderen nog het griepvirus overdragen op anderen.

Het coronavirus

In december 2019 dook in Wuhan in China een nieuw virus op. In de volksmond heet dit het coronavirus. De incubatietijd loopt uiteen van twee dagen tot vijftien dagen. Gemiddeld krijgt iemand na zes dagen klachten. Of je daarvoor al het virus kan doorgeven, is helaas nog niet bekend.

Symptomen van het coronavirus

Naast de eerder genoemde kenmerken van het griepvirus;

  • loopneus
  • keelpijn
  • hoesten
  • koorts
  • moeilijke ademhaling (ernstige gevallen)

is het coronavirus nauwelijks te onderscheiden van de griep. De enige twee bekende symptomen zijn op het moment kortademigheid en blootstelling aan iemand die het virus heeft op bezoek aan risicogebied. Omdat lang niet iedereen meer getest wordt op het coronavirus, kun je niet zeker weten of je het coronavirus bij je draagt.

Als je zelf gezond bent, kan het zijn dat je helemaal geen klachten krijgt van het virus. Je kan het virus dan nog wel overdragen op anderen! Daarom wordt aangeraden om, ook als je gezond bent, de maatregelen van de overheid op te volgen.

Bron

Wat doet het coronavirus in je lichaam?

Het virus komt je lichaam binnen via vochtdruppeltjes in de lucht die iemand die besmet is uitademt of uitniest. Of bijvoorbeeld via je handen, waarmee je een oppervlak aanraakt wat iemand die besmet is kort daarvoor heeft aangeraakt.

Vandaar ook dat wordt aangeraden om sociale contacten te mijden en vaak je handen te wassen.

Als het virus in je lichaam zit, gaat het een cel binnen. In die cel zet het virus de energiefabriekjes aan het werk om zichzelf door de cel te laten kopiëren. Tijdens dat kopiëren gaat de cel dood. Maar voor die tijd maakt de cel wel meerdere kopieën van het virus. Die kopieën verspreiden zich dan naar andere cellen. En zo gaat de cirkel rond.

Je krijgt koorts omdat je immuunsysteem hard aan het werk is om de indringers uit je lichaam te verwijderen. Een verhoogde temperatuur is één van die verdedigingsmechanismen.

Uiteindelijk word je na een paar dagen of weken (afhankelijk van de ernst van je klachten) langzaam beter. Als je 24 uur lang helemaal geen klachten meer hebt, ben je in principe weer gezond.

Voorkomen

De griep- en verkoudheidsvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen worden de virussen verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld in een trein of bus, een school of kinderdagverblijf.

Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop. Als iemand bijvoorbeeld na het vastpakken van de deurknop, zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan hij besmet worden. Goede hygiëne, waaronder vaak handen wassen, kan dus verspreiding en besmetting beperken.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *