Skip to Content

Wat is heimwee en tips wat kan je doen of mee omgaan

Wat is heimwee en tips wat kan je doen of mee omgaan

Heimwee, zelf ken ik het gevoel helemaal niet. Sterker nog, mijn ouders hebben toen ik klein was regelmatig (wat langer) gereisd, zonder mij en daar heb ik eigenlijk nooit last van gehad. Ook als ik zelf zonder mijn ouders op vakantie ging (met mijn beste vriendin en haar ouders) had ik totaal geen last van heimwee naar mijn ouders of naar huis.

Toch komt het regelmatig voor dat kinderen last krijgen van heimwee, soms zelfs als hun ouders er gewoon bij zijn. Ze missen het thuisfront en gaan het liefste zo snel mogelijk weer naar huis. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen, waardoor het rottige gevoel een stuk minder wordt. Het is in ieder geval heel belangrijk dat je altijd begripvol bent en blijft. Leg het uit dat het heel normaal is om heimwee te kunnen voelen en bagatelliseer de gevoelens van het kind nooit. Alleen met volledige support is dit lastige gevoel te bevechten.

Wanneer komt heimwee het meeste voor?

Het vaakst zijn het kinderen tussen de 5 en 10 jaar die last krijgen van heimwee, maar ook als ze jonger of ouder zijn kan het natuurlijk voorkomen. Er zijn zelfs volwassenen die last hebben van heimwee. Het gebeurt vaak dat kinderen last krijgen van heimwee als ze niet samen met hun ouders zijn, bijvoorbeeld tijdens een logeerpartijtje bij een vriendje/vriendinnetje, maar zelfs bij opa en oma kan het de kop op steken. Toch is het belangrijk om het kind regelmatig te laten logeren, zo kan hij/zij namelijk leren omgaan met het slapen op een andere plek en het zijn zonder de eigen ouder(s).

Hoe herken je heimwee?

Niet alle kinderen zullen gewoon maar eventjes zeggen dat ze heimwee hebben. Vaak herken je het als kinderen zich meer gaan terugtrekken en/of huilerig zijn (terwijl ze hier normaal gesproken bijna nooit last van hebben). Soms wordt er geklaagd over buikpijn en misselijkheid. Vaak gaat het vanzelf allemaal weer over, maar merk je dat de klachten blijven of erger worden, dan is het tijd om actie te ondernemen.

Waar komt de heimwee vandaan?

Wat mist het kind nou precies van thuis? Ga daar gerust over in gesprek! Zijn het de kippen van de buurman die je continu hoort tokken? Misschien is er wel een kinderboerderij in de buurt! Mis je de hagelslag? Dit kun je vast en zeker wel ergens kopen. Zoek samen naar een oplossing die het dichtst bij het normale ligt. Zodra je weet waar het allemaal vandaan komt, kun je er proberen iets aan te doen.

Gewoontes van thuis

Drinkt je kind altijd om 15 uur thee, probeer dit dan op vakantie (of tijdens de logeerpartij) ook te doen. Eet je elke vrijdag friet, ook dit is een gewenning die ervoor kan zorgen dat het kind zich een stukje beter voelt. Gewoontes van thuis zorgen voor veiligheid en geborgenheid.

Leuke activiteiten en extra aandacht

Indien het heimweegevoel op de loer ligt, is het van belang dat het kind afgeleid wordt. Onderneem leuke activiteiten, zoals bijvoorbeeld een bezoekje aan de speeltuin, lekker zwemmen, een spelletje doen. Ook kun je samen iets gaan koken of bakken. Indien het avond is, kun je nog samen een aantal hoofdstukken uit een boek lezen, of wat lekkers erbij pakken en plannen maken voor de volgende dag.

Mocht het kind alsnog moeite hebben, luister dan goed naar wat hij/zij te zeggen heeft. Het is heel belangrijk dat het kind zich veilig genoeg voelt om te kunnen vertellen hoe hij/zij zich voelt. Persoonlijke aandacht is heel erg belangrijk, altijd…maar tijdens de moeilijke momenten net eventjes iets meer natuurlijk. Is het kind iets ouder en wil het liever niet met jou over deze nare gevoelens praten, dan kan een dagboek de uitkomst zijn. Alles kan daarin worden opgeschreven, zonder dat iemand anders het mag lezen.

Foto’s en knuffel mee tijdens logeerpartij

Gaat je kind uit logeren, geef het dan wat foto’s mee van jezelf en eventueel van je partner en van bijvoorbeeld broertjes en zusjes. Deze foto’s kunnen bij het gevoel van heimwee erbij worden gepakt. Het is minder verstandig om ze voor die tijd te laten zien, aangezien dit het gevoel van heimwee alleen maar kan versterken.

Uiteraard gaat de favoriete knuffel met je kind mee als het uit logeren gaat. Dit vertrouwde item zorgt ervoor dat je kind zich iets dichterbij huis zal voelen. En bij verdriet is het gewoon fijn om er even mee te kunnen knuffelen. Ook het eigen hoofdkussen meegeven wil nog weleens helpen, gewoon alles zo normaal mogelijk.

Positief denken

Erg belangrijk voor iedereen is het positief blijven denken. Laat het kind zien, door in gesprek te gaan, dat lang niet alles verschrikkelijk is. Er zijn namelijk een heleboel leuke dingen (en dat zijn er vaak meer, dan minder leuke dingen). Je bent langer thuis in een jaar, dan dat je van huis bent…!

Mocht het echt niet gaan dan kun je altijd overwegen om het kind weer op te halen (of als je op vakantie bent, eerder naar huis te gaan). Heimwee zal echter gewoon moeten slijten en voor sommige mensen blijft het levenslang lastig. Blijf zelf altijd optimistisch en enthousiast en ga zelf niet bij de pakken neer zetten, dat bevordert de situatie zeer zeker niet namelijk.

Is je kind echt ziek van de heimwee lees dan hier verder.

Hebben jouw kinderen wel eens last gehad van heimwee?

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.