Het is zover, je kind gaat naar de middelbare school en zal, zeker het komende jaar, regelmatig het woord brugpieper horen. Waar je op de basisschool nog niet zoveel hoefde aan te schaffen, zit dat als je naar de middelbare gaat toch net eventjes iets anders. De komende tijd zullen er een hoop veranderingen plaatsvinden, waren ze op de basisschool nog de oudsten, nu beginnen ze weer helemaal ‘onderaan’.

Om deze periode iets makkelijker voor je te maken, vind je hieronder een checklist voor wat je allemaal nodig hebt om aan te schaffen. Hoef je je daar geen zorgen meer over te maken! Succes met deze volgende mijlpaal (voor je zoon/dochter, maar ook voor jou als ouder/verzorger).

Schooltas

Dee rugzak ga je echt nodig hebben als je naar de middelbare gaat. Je moet nou eenmaal een heleboel meeslepen, waaronder boeken (en dat zijn er vaak nogal wat). Zorg dat je een stevige tas aanschaft, een gymtasje is echt niet meer goed genoeg.

Tip: Regel aan het begin van het jaar een kluisje en bewaar daar je boeken. Dan hoef je niet tussen de lessen alles te dragen en op de fiets mee naar huis. Dat scheelt een hoop gewicht op de rug. Vergeet ze alleen niet mee te nemen naar huis, als je huiswerk krijgt voor het betreffende vak.

Geschikte rugzakken voor school vind je hier.

Schoolagenda

Op de basisschool had je er misschien al zo nu en dan mee te maken; huiswerk. Vooral om je alvast voor te bereiden op de middelbareschoolperiode. Dit wordt vanaf nu alleen maar meer en meer. Een schoolagenda gebruik je om op te schrijven wat je thuis moet maken, maar ook om je lesrooster en cijfers te noteren.

Leuke tip: maak het allemaal wat persoonlijker door er leuke foto’s in te plakken of quotes in op te schrijven.

Belangrijk: vul altijd de eerste pagina (die met persoonsgegevens in), zodat mensen weten van wie de agenda is).

Etui

In de etui doe je een heleboel kleine spulletjes om te voorkomen dat deze door je rugzak gaan zweven: pennen, (kleur)potloden, een gum, correctievloeistof, puntenslijper, lijm, plakband, markeerstiften, een schaar, een passer, geodriehoek en een liniaal. Wat betreft de inhoud zijn daar vaak ook specifieke eisen voor die per school kunnen varieren; bijvoorbeeld bepaalde kleuren pennen of po