Skip to Content

Wanneer heeft je kind bril nodig; oogmeting bij kinderen

Wanneer heeft je kind bril nodig; oogmeting bij kinderen

Je kind blijkt niet goed te kunnen zien. Misschien heb je dit zelf opgemerkt of komt het naar voren door de oogtest op het consultatiebureau of bij de schoolarts. Het is in ieder geval duidelijk dat je kind een bril moet.

Maar hoe gaat dat in zijn werk? Is een aanmelding van een bril bij een opticien voldoende of is een bezoek aan de oogarts aan te raden?

En wat nu als je kind helemaal geen bril wil (zeker bij oudere kinderen…). Een kind kan het verbloemen (waardoor je er pas achter komt bij een ogentest) of er gebeuren dingen waardoor het voor jou heel duidelijk is: je kind(je) ziet niet scherp genoeg.

Maar waar let je op bij het kopen van een bril? Waar koop je een bril en hoe zit het met de verzekering?

Ieder kind is anders

Natuurlijk zal het bij ieder kind weer net anders zijn hoe je er achter komt dat hij of zij de dingen niet scherp ziet. Toen één van mijn kinderen opeens opmerkte dat hij het nu veel beter kon zien (hij had voor de lol de bril van papa opgezet), wist ik uiteraard hoe laat het was…

Eén van mijn andere kinderen verbloemde het juist bewust omdat hij echt geen bril wilde.

En zo zijn er natuurlijk nog heel veel andere reacties van kinderen die je iets duidelijk maken! Uiteraard kan het ook nog zo zijn dat een oogtest het uitwijst. Dit kan zijn bij de standaardtesten op het consultatiebureau of later bij de schooldokter.

Signalen dat je kind een bril nodig heeft

De ogen van een kind worden op meerdere momenten getest bij het consultatiebureau en later bij de schoolarts. Hierdoor kunnen bepaalde afwijkingen opgespoord worden. Maar uiteraard zijn dit maar een paar momenten, zeker als de kinderen ouder worden. Dus zijn er andere aanwijzingen nodig om erachter te komen. Natuurlijk zijn er kinderen die het zelf ontdekken én het eerlijk vertellen. Maar vaak weten kinderen helemaal niet beter en weten zelf dus helemaal niet dat ze niet scherp zien.

En als ze ouder worden willen ze echt geen bril en zwijgen ze als het graf, ook al is het bord voor in de klas slecht te lezen. Hoe je er dan achter komt? Vaak door situaties waarin het kind duidelijk dichterbij gaat staan om iets te kunnen zien (de televisie bijvoorbeeld).

Maar het kan ook heel anders. Voor de lol de bril van papa opzetten en je zoon of dochter komt er zo achter dat hij/zij het dan beter ziet, bijvoorbeeld. Voor jou een teken dat een bezoekje aan de opticien of oogarts wel een goed idee is…

Natuurlijk is het goed om er vroeg bij te zijn. Maar waar kun je nu aan zien of je kind een bril nodig heeft?

  • Knijpt met zijn ogen als hij ergens naar kijkt of moet lezen (op afstand)
  • Juf of meester heeft het door omdat ze niet meer kunnen lezen wat op het bord staat
  • Vraagt jou hoe iets er uitziet
  • Gaat steeds dichterbij de televisie of ander scherm zitten
  • Ziet opeens scherp door de bril van een ander
  • Heeft moeite met het lezen van bijvoorbeeld de ondertiteling
  • Heeft vaak hoofdpijn
  • Moeite hebben met leren lezen kan ook op een oogafwijking duiden!
  • Ook concentratieproblemen bij leestaken kunnen hierop wijzen

Waarom een bril?

Een bril zorgt ervoor dat het licht op de juiste manier op het netvlies valt, zodat hierdoor weer scherp gezien kan worden. Nu zijn er meerdere afwijkingen aan ogen mogelijk, die door een bril opgelost kunnen worden.

Even in het kort:

  • Bijziendheid: hierbij horen zogenaamde negatieve glazen. Deze glazen zullen het beeld verkleinen. Ver weg zie je dus minder goed.
  • Verziendheid: hierbij horen dus glazen die vergroten. Dit wordt aangeduid met plus. Dichterbij zie je dus minder goed.
  • Cilinderafwijking: Dit staat los van min of plus, maar zorgt ervoor dat de lichtstralen weer goed op het netvlies komt. Dit is wel vaak in combinatie met een plus- of minbril.

Opticien of oogarts

Vanuit het consultatiebureau zullen ze je meestal doorsturen naar de huisarts. Mocht ook hij zijn twijfels hebben, dan is er een verwijzing naar de oogarts nodig om verder te kijken. Is je kind ouder dan kun je gewoon zelf een afspraak maken bij de opticien.

Wettelijk moeten kinderen onder de acht jaar doorverwezen worden naar een ziekenhuis, maar er zijn ook opticiens die de grens van 12 jaar aanhouden.

Een goede opticien zal doorhebben als er meer aan de hand is en een bezoek aan de oogarts nodig wordt geacht. Dan heb je ook nog de aanduiding optometrist en orthoptist.

Zeker bij kleine kinderen is het van belang dat er goed gekeken wordt naar de oorzaak van de problemen. Even langs de opticien is dan niet echt slim.

Vanuit het consultatiebureau zul je meestal doorverwezen worden naar de huisarts, die je vervolgens weer doorverwijst naar de oogarts. Afhankelijk van wat er daar uitkomt zal er een vervolgtraject ontstaan.

Je zou de volgende indeling kunnen maken wat betreft leeftijd:

  • 0-8 jaar oogmeting laten maken door orthoptist of de oogarts.
  • 8-12 jaar wordt dit door de optometrist gedaan.
  • Ouder dan 12 jaar kan gewoon naar de opticien. Mochten er ernstigere problemen zijn dan zal deze je kind doorsturen.

Hoe kies je een oogarts, orthoptist of optometrist?

Natuurlijk is de ene oogarts de andere niet. Let dan ook goed op de manier van omgang met kinderen door deze mensen.

Misschien heb je vrienden of familie met ervaring op dit gebied en weten zij wie er ervaring heeft met kinderen. Zo wordt het aangemeten krijgen van een bril en alle onderzoeken die eraan voorafgaan tenminste geen drama! Vanzelfsprekend moet de oogarts (of bij wie je met je kind komt) ook gewoon deskundig zijn.

  • Met een opticien wordt eigenlijk iemand bedoeld die oogmetingen doet om een bril op de juiste sterkte te kunnen uitzoeken. Een optometrist werkt meestal wel bij de opticien, maar hij gaat over de gezondheid van de ogen. Dit is een beschermd beroep. Een optometrist mag dan ook meer. Hij kan al meer de gezondheid van je ogen bepalen.
  • Een orthoptist moet hier ook voor geleerd hebben. Hij mag het gezichtsvermogen voor mensen vanaf 12 jaar onderzoeken. Je kunt hier heen gaan bij klachten als scheel kijken of een lui oog. Alleen een meting bij een opticien is dus niet verstandig als er medische problemen ten grondslag liggen aan het zien. Hierbij kun je denken aan dingen als dubbel zien of opeens een snelle achteruitgang van het zicht.
  • Heeft je kind iets in zijn of haar ogen gekregen? Uiteraard moet je dan ook bij de oogarts zijn.

Bril aanmeten

Een bril moet natuurlijk op scherpte zijn. Hiervoor zijn meerdere manieren die de opticien/oogarts toepast om te kijken wat jouw kind nodig heeft. Hiervoor maakt hij gebruik van oogmeetapparatuur.

Is de meting in het ziekenhuis gedaan? Dan kun je met de verkregen ‘receptuur’ naar de brillenwinkel om een bril uit te zoeken. De keuze is enorm tegenwoordig en een kind met een bril is allang niet zielig meer.

Waar let je op als je kind een bril krijgt

Oké, de keuze ligt dus bij je kind (als deze daar oud genoeg voor is), maar natuurlijk zijn er zaken waar je even op let! Het is misschien verleidelijk om voor snel en goedkoop te gaan, maar we hebben het wel over de ogen van je kind! Liever meer geld uitgeven en dat het goed zit, toch? Kies vanzelfsprekend de juiste maat bril. UV-bescherming en ontspiegelde glazen verdienen de voorkeur. Kunststof glazen zijn ideaal.

Uiteraard zijn hierbij de krasbestendigheid én de kleinere kans op breuk grote voordelen. Laat je goed informeren over het soort glazen dus. Heeft je kind een model op het oog? Kijk ook eens op afstand hoe de bril staat en laat ook je kind zelf in de spiegel zichzelf bewonderen! Hij moet er immers mee lopen.

Laat je kind bewegen met zijn hoofd en zo bekijken of de bril wel lekker zit. Zijn eigen bril moet natuurlijk goed op zijn hoofdje afgesteld worden! Hij mag immers niet te strak op zijn neus staan, maar moet wel blijven zitten als hij uitbundig aan het spelen is!

Spreek positief over de bril

Voorkom te allen tijde dat je kindje zijn bril als een last gaat zien of als een object waar hij mee geplaagd kan worden. Jouw eigen houding tegenover een bril pikt hij moeiteloos op, dus let erop dat je er enthousiast over bent.

Tegenwoordig zijn er zoveel leuke brillen te koop, dus daar hoeft het immers helemaal niet aan te liggen! Leg de nadruk op het ‘hartstikke goed kunnen zien’ en hoe mooi de bril is! En hoe leuk het hem staat natuurlijk.

Waar en hoe kies je een bril?

De bril zelf kopen doe je natuurlijk bij de opticien. En daar sta je dan in een winkel vol met brillen. Je hebt een beeld van de eisen die je hebt en die overleg je met de verkoper. Bedenk dat een wildebras niets heeft aan een teer brilletje, maar welk kind eigenlijk wel?

Uiteraard zijn er nog meer toepassingen die handig zijn en zelfs aan te raden zijn. Er zijn speciale coatings die voor bepaalde zaken zorgen, zoals antireflectie of om extra hardheid te garanderen.

Dit kan voordelen voor je kind opleveren maar ook voor de levensduur van de bril. Let daarnaast ook op de veiligheid. Kies bijvoorbeeld voor brillenglazen die breukbestendig zijn. Er zijn ook speciale kinderbrillen, waarbij gelet is op de kindveiligheid wat betreft de montuurarmen en de neusbrug. Pootjes die bijvoorbeeld kunnen buigen zijn ideaal.

Uiteraard is de pasvorm van belang. Smeer je kind geen bril aan die hij niet mooi vindt. Hij moet er mee lopen en dit krijg je echt beter voor elkaar als hij zich er prettig bij voelt. Met een bril die hij zelf mooi vindt dus. Geef hem dan ook zelf de keus!

Wanneer heeft je kind de bril nodig? Sport hij veel en moet hij hem dan op? Is het een wildebras of juist niet? Leest hij veel?

Kijkt hij vaak televisie en misschien zijn er wel medische achtergronden die van belang zijn. Door een compleet beeld te geven kan de bril gevonden worden die het beste bij je kind past. Een wildebras vraagt immers om een bril die tegen een stootje kan…

Kinderbril en de verzekering

Een kinderbril wordt niet altijd zomaar vergoed vanuit je zorgverzekering. De basisverzekering geeft alleen een vergoeding als het om bepaalde medische redenen is. Er is dus ook een verwijzing nodig van een oogarts of orthoptist. Een eigen bijdrage wordt nog wel verlangd.

Onder deze medische redenen vallen:

  • Een oogafwijking van minimaal -6 of +6
  • Slecht zien door een medische aandoening of bij een verwonding
  • Scheelzien
  • Na een operatie vanwege een lensafwijking

Voor de overige zaken is het dus afhankelijk van de aanvullende verzekering of je een vergoeding krijgt en hoeveel. Check je polis in dit geval!

Kinderbril zonder sterkte

Dat brillen nu ook verkocht worden zonder sterkte, wil genoeg zeggen over het feit dat brillen volledig geaccepteerd zijn en kinderen ook niet snel meer gepest zullen worden vanwege hun bril. Zeker niet als het gewoon een leuk, mooi ding is.

Geen bril nodig, maar toch graag zo’n hip ding op je neus? Of een leuk accessoire bij een verkleedfeestje? Brillen zonder sterkte kopen kan ook gewoon bij brillenwinkels en al helemaal online. Ook voor kinderen!

Controle

Zorg ervoor dat de ogen van je kindje regelmatig gecontroleerd worden. Kinderen in de groei willen namelijk sneller veranderen in sterktes dan een volwassene! De opticien, oogarts of waar je ook de ogen getest hebt, zal aangeven wanneer je terug verwacht wordt voor die controle!

Straks wordt hij gepest…

Daar hoef je niet meer bang voor te zijn, die tijd is voorbij. Waar een kind vroeger werd gepest vanwege zijn bril, wordt hij nu juist vaak bewonderd om zijn nieuwe bril! Zorg er dan ook voor dat jij jouw angst niet op hem laat overslaan.

Je maakt hem zenuwachtig voor waarschijnlijk helemaal niets. Laat hem of haar zelf bepalen welke bril er uitgekozen wordt, zodat je kind er ook echt blij mee is.

Wanneer heeft je kind bril nodig; oogmeting bij kinderen - Mamaliefde

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)