Skip to Content

Wanneer zwangerschap bekend maken; met hoeveel weken aankondigen

Wanneer zwangerschap bekend maken; met hoeveel weken aankondigen

Misschien ben je (een beetje??) geschrokken toen je opeens die test in je handen had. Positief. Je hebt maanden op dat moment gewacht, of je had nooit gedacht dat het (al) raak zou zijn. In ieder geval heb je honderd emoties tegelijk.

Hoe kun je daarna ooit rustig koffie drinken met je vriendin, alsof er niets aan de hand is? Direct vertellen dan maar, of toch nog even wachten…

Al vroeg / direct zwangerschap vertellen

Direct vertellen was vroeger een absolute no-go, dat deed je gewoon niet. Maar tegenwoordig zijn we veel opener. Logisch, ons halve leven staat op social media en veel taboes zijn doorbroken. Dus waarom zou je het nog voor je houden?

Helaas eindigen sommige zwangerschappen in een miskraam. De kans hierop is na 12 weken sterk gedaald, omdat je kindje dan helemaal compleet is. Een miskraam ontstaat meestal door een aanlegfout, een orgaan wordt bijvoorbeeld niet gemaakt of functioneert niet.

Het lichaam herkent dit, en stoot het vruchtje daarom af. Ontzettend verdrietig, zeker als je lang hebt moeten wachten voor je zwanger werd.

Vanwege de kans op een miskraam wachten veel mensen met vertellen. Want ja, het kan nog mis gaan…

Aan de andere kant kiezen mensen er juist wél voor om het meteen te vertellen. Zij zeggen: als het misgaat, vind ik het fijn dat vrienden en familie mee kunnen leven. Daar is natuurlijk óók wat voor te zeggen.

Je moet doen waar jij je goed bij voelt. Het is niet erg om het meteen te vertellen, en het is ook prima om ermee te wachten.

Voordelen zwangerschap meteen vertellen

  • Vrienden en familie kunnen delen in de vreugde;
  • Als het misgaat, zijn ze er om je te steunen;
  • Je hoeft niet bang te zijn dat je je mond per ongeluk voorbij praat;
  • Als je erg last hebt van klachten, hoef je geen smoesjes te bedenken. Wie weet kunnen ze je zelfs helpen.

Nadelen zwangerschap meteen vertellen

  • Als het misgaat, moet je dat ook aan iedereen vertellen;
  • Als het misgaat is niet iedereen even snel op de hoogte. Je kunt dan nog heel blijde berichtjes krijgen en dat kan extra pijnlijk zijn;

Voordelen zwangerschap niet direct vertellen

  • Je hebt de tijd om zelf aan het idee te wennen;
  • Samen zo’n bijzonder geheim hebben, brengt je dichter bij elkaar;
  • Je hebt langer de tijd om na te denken over een superleuke bekendmaking;
  • Stel dat het misgaat, kun je dit alsnog aan je naasten vertellen, maar hoeven vage kennissen niets te weten. Dat scheelt confrontatie.

Nadelen zwangerschap niet direct vertellen

  • Je moet een tijdje je mond kunnen houden.
  • Als je veel last hebt van zwangerschapsmisselijkheid of andere kwaaltjes kan dat erg lastig zijn.

Wachten op een goede echo voor de eerste 10 weken

Je kunt ook wachten op een goede echo. Een zwangerschap lijkt zo vanzelfsprekend en gelukkig gaat het meestal ook goed. Maar pijnlijk genoeg niet altijd… Het kán zijn dat het hartje niet klopt…

Daarom wachten veel mensen op een echo in het ziekenhuis. Die krijg je tussen de 8 en 12 weken, dit is de termijnecho en hij wordt vergoed door alle verzekeringen. Bij deze echo wordt gekeken of het hartje klopt, waar de baby ligt, of het één baby is of als verrassing toch meer en hoe lang je ongeveer zwanger bent.

Een goede echo betekent helaas niet dat er geen miskraam meer kan komen, maar het geeft wel hoop. Als het hartje klopt is dat een goed teken. Het wordt dan ook opeens veel echter.

Daarnaast krijg je ook echofoto’s mee, en die kun je gebruiken bij de bekendmaking.

Wachten tot 12 weken tot je ‘veilig’ bent

Als je wilt wachten tot de kans op een miskraam minimaal is, moet je wachten tot 12 weken. Het eerste trimester van je zwangerschap is dan voorbij.

Dat betekent dat je baby helemaal compleet is, alles zit erop en eraan, alles functioneert. Hij of zij moet alleen nog heel erg groeien. Hét moment om met een gerust hart aan de wereld te vertellen dat er een heel bijzonder kindje aankomt!

Wij wilden het met 12 weken vertellen, maar uiteindelijk hebben we het met 9,5 week verteld. We hadden toen 2 goede echo’s gehad en mijn schoonvader was onverwachts een weekend in Nederland. Voor zijn werk is hij steeds een langere tijd afwezig. Ja, dat was een uitgelezen kans die we niet voorbij wilden laten gaan… Ik vond het wel spannend, want het was nog niet ‘de tijd’ voor mijn gevoel, maar ik heb er geen spijt van.

Het was toen voor ons ook al zó concreet dat ik het toch fijn vond als onze ouders het wisten. Stel dat het nog fout ging, hadden we in ieder geval dit moment gehad. We hebben hen toen wel gevraagd het nog even met ons geheim te houden.

Verdere familie en vrienden hebben we wel met 12 weken ingelicht. Je kunt er dus ook voor kiezen om het een paar mensen wel te vertellen en de rest nog niet.

Heb je natuurlijk wel weer een paar mensen erbij die per ongeluk iets kunnen verklappen…

Langer dan 12 weken geheim houden

Vertellen is leuk, maar het hoeft niet natuurlijk. Mijn oma zei: ‘Vroeger wist je dat helemaal niet, iedereen had wijde schorten en zo, en dan was er opeens ergens een baby’. Stiekem lijkt me dat zó leuk…

Ik draag zelf altijd een lange rok en daardoor zie je echt niet of ik een dikke buik heb of niet. Zelfs tot 33 weken zwangerschap zag je niets.

Na de geboorte van onze dochter hoopte ik dat ik meteen weer zwanger zou zijn, of in ieder geval zo snel mogelijk. Helaas is dat (nog steeds niet) gebeurd, maar stel dat het wel zo gegaan was, hadden wij het lang geheim gehouden.

Je krijgt zo veel reacties over je heen, daar hadden we gewoon geen zin in. En ik wilde dan ook genieten van onze dochter. Niet dat we tijdens het laatste kraambezoek (want dat is zo een halfjaar na de geboorte…) al zouden praten over de nieuwe baby.

Redenen zwangerschap lang geheimhouden (ook op Facebook)

Snel zwanger na bevalling;

  • Geen zin in reacties van de buitenwereld, bijvoorbeeld omdat je nog studeert of wat dan ook (vaak vertellen zwangeren het dan wel aan hun allernaaste familieleden);
  • Sommige stellen genieten ervan om zo’n bijzonder geheim mee te dragen en stellen het vertellen daarom uit;
  • Omdat er spanningen zijn om de gezondheid van het kindje;
  • Omdat je zelf heel erg aan het idee moet wennen en je meer tijd wilt voordat de rest zich er mee gaat ‘bemoeien’.

Wanneer werkgever / collega’s zwangerschap vertellen

Geheim houden is allemaal oké, maar je werkgever moet op een gegeven moment wel weten dat je een tijd niet aanwezig gaat zijn. Dat moet binnen een bepaalde termijn, zodat hij de tijd heeft een vervanger voor je te zoeken én in te werken.

Al hoef je wettelijk gezien je werkgever pas op de hoogte stellen 3 weken vóór je met zwangerschapsverlof gaat.

Voor de verstandhouding met je leidinggevende is het slim om het eerder te vertellen, bijvoorbeeld na 12 weken. Wil je het voor de rest geheim houden, zeg dit er dan uitdrukkelijk bij, maar houd er rekening mee dat iemand zijn mond voorbij kan praten.

Let op: Pas nadat je je werkgever op de hoogte gesteld hebt, krijg je recht op bescherming.

Volgens de wet mag je als zwangere niet te lang staand werk verrichten, werken in ruimten met hard geluid en/of gevaarlijke stoffen. Je werkgever is verplicht vervangend werk voor je te regelen als je in die omstandigheden werkt.

Dat vervangend werk schudt hij ook niet zomaar uit zijn mouw, dus het is zowel voor je werkgever als voor jou prettig om hem na 12-15 weken op de hoogte te stellen zodat hier rekening mee gehouden kan worden.

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit