Als je kindje rond een jaar is kan je het advies krijgen van het consultatiebureau om de avondfles en laatste flesvoeding af te bouwen. Als je niet al eerder en oefenbeker in huis hebt gekregen. Bij onze dochter kregen we er eentje met twee handvatten van nutrilon en bij onze zoon eentje met een uitsparing van de neus. Ik probeer hem al even over te laten stappen op een tuitbeker of rietjesbeker, helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Een paar dagen denk ik dat het goed gaat, en dan is het weer over. Weigert hij uit iets anders te drinken dan een fles.

Dat was bij onze dochter wel anders, die was een jaar en dronk alleen nog maar uit rietjesbeker. Hooguit op een dag dat ze weinig had geslapen een extra flesje voor het slapen gaan. Met anderhalf jaar was ze er helemaal van af. En dronk ze eigenlijk alleen nog maar uit gewone bekers. Af en toe, als ik de kans op knoeien wil minimaliseren krijgt ze een pakje met rietje. Handig als je onderweg bent ofzo. Maar goed ook, want als ze de fles van haar broertje te pakken kreeg ging ze er op bijten. En nog steeds vind ik flesjes waarvan ze de fles kapot heeft gebeten.

Wanneer is je baby er klaar voor?

Soms vind ik het wel moeilijk dat hij niet uit een beker wil drinken. Echt afbouwen wil ik niet, pas als ze daar zelf aangeven klaar voor te zijn. Met vaste voeding was hij ook later dan zijn zus. Het komt vanzelf. Misschien maak ik me zorgen om niets, het gaat tenslotte om dat hij drinkt. Ongeacht waaruit.

Wat dat betreft wordt het er bij de tweede niet makkelijker op. Bij de eerste hoor je van anderen wanneer je kind wat zou moeten doen, bij de tweede weet je het uit ervaring wanneer het zou kunnen. En als dat afwijkt maakt het dat lastiger. Zelfde eigenlijk als met zindelijkheidstraining; je kind geeft het zelf wel aan als het er klaar voor is. Dan klinkt het misschien tegenstrijdig dat ik toch een aantal tips en ervaringen onder elkaar gezet. Zodat je kan kijken of je kind er klaar voor is of voor als ze er klaar voor zijn.

Het afbouwen van de laatste avondfles

Je begint natuurlijk met het afbouwen van de fles. Waarbij je als eerste de laatste fles laat vallen. Dit kan je zomaar, in een keer doen, zonder waarschuwing. Waarschijnlijk heeft je kind hier geen boodschap aan. Het zal misschien, uiteindelijk, in slaap vallen. Om je de volgende ochtend wakker te maken met zijn ‘ik heb honger en wel nu’ huiltje. Dat is dus niet aan te bevelen. Wel kan je de laatste fles afbouwen door hem telkens een paar minuten eerder te geven zodat je baby de kans krijgt zelf een nieuw ritme te ontwikkelen en het ‘tekort’ overdag aan te vullen. Beter voor de nachtrust van jouw en je kind.

Het vervangen van flessen door de maaltijden

Naast het afbouwen van de avondfles kan je vanaf zes maanden beginnen door het vervangen van flesjes met vaste voeding. Een fruithapje, een boterham of potje. Het maakt niet zoveel uit wat je kiest, maar het gaat er om dat je de voedingsstoffen op een andere manier aanbiedt waardoor de behoefte aan de fles minder wordt. Om ervoor te zorgen dat je kindje toch genoeg vocht binnenkrijgt kan je een beker met drinken aanbieden. Water of sap.

Vanaf een jaar mag je de poedermelk vervangen door gewone koemelk. Pap doet het ook goed als vervaging van een melkvoeding, hier zit ook voldoende vocht in. Als je bang bent dat je kindje te weinig vocht binnen krijgt kan je in de ochtend of voor het slapen gaan nog een extra flesje aanbieden. En als je meer kant wilt maken op een nacht zonder onderbrekingen kan je na het avondeten een schaaltje yoghurt aanbieden.

De overstap maken naar rietjesbeker of tuitbeker

Op een gegeven moment zal je gaan oefenen met een trainingsbeker. Dit gebeurt vaak tussen de 6 en 12 maanden. Afhankelijk van waar je kindje aan toe is. Waar je voor kiest maakt niet zoveel uit. Toen we een keer ergens onverwacht gingen eten tijden het shoppen en ik geen fles mee had genomen bleek onze dochter zonder problemen door een rietje te kunnen drinken.

Bij onze zoon bieden we regelmatig wat aan; rietjesbekers en tuitbekers. Een lichte voorkeur lijkt er zijn voor de tuitbeker, die heeft echter een harde tuit. En daar beginnen de eerste krassen van zijn tanden op te komen. Dus op zoek naar een alternatief. Met een rubberen / siliconen tuit. Het voordeel hiervan is dat je er zachtjes in moet bijten voordat er iets uitkomt. Een nadeel bij veel tuitbekers is namelijk dat je of heel hard moet zuigen of de inhoud er zo uitlekt.

Een Trainingsbeker is er eentje die er precies tussenin valt. Een zachte siliconen dop. Maar wel in de tuitvorm waar de voorkeur van onze zoon duidelijk naar toe gaat. Waar je zachtjes in moet bijten om er drinken uit te krijgen. Geen gedoe met lekken. Dit was voor hem wel even wennen, dat het er niet direct uit kwam.

Het voordeel van dat je er zachtjes in moet bijten is ook dat je niet constant moet zuigen om er druk op te houden. Met het gevaar dat je bijvoorbeeld het gehemelte van je kind beschadigt. Mocht de tuit kapot gaan kan je deze afzonderlijk erbij kopen. Compleet met handige handvatten, zodat je kind het flesje makkelijk met twee handjes kan vasthouden tijdens het drinken. Lekker straks voor de zomer met een verfrissend drankje. Weet je zeker dat je kleintje genoeg vocht binnen krijgt.

Hier kan je een trainingsbeker kopen.

Hoe oud waren jullie kinderen toen je de fles hebt afgebouwd?

Bron afbeeldingen Shutterstock

Lees ook

Linda van Aken