Skip to Content

Wanneer avondfles eraf; tips voor afbouwen of helemaal stoppen

Wanneer avondfles eraf; tips voor afbouwen of helemaal stoppen

Als je kindje rond een jaar is kan je het advies krijgen van het consultatiebureau om de avondfles en laatste flesvoeding af te bouwen. Als je niet al eerder en oefenbeker in huis hebt gekregen.

Het moment waarop ouders nadenken over het afbouwen van de avondfles is een mijlpaal in het leven van een baby. Die vertrouwde fles die je kleintje altijd naar dromenland heeft geholpen, is plotseling onderwerp van discussie. Wanneer is het juiste moment om te stoppen met de avondfles? Is er een specifieke leeftijd waarop dit moet gebeuren? En hoe pak je het afbouwproces het beste aan?

In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en inzicht geven in het juiste moment om de avondfles af te bouwen, evenals nuttige tips en methoden om dit proces soepel en stressvrij te laten verlopen.

Wanneer avondfles eruit?

Het juiste moment om de avondfles af te bouwen, verschilt van kind tot kind en hangt af van verschillende factoren, waaronder de ontwikkeling en behoeften van de baby. Hier zijn enkele algemene richtlijnen om in gedachten te houden:

  1. Leeftijd en ontwikkeling: De meeste baby’s kunnen rond de leeftijd van 6 maanden beginnen met het introduceren van vast voedsel in hun dieet. Naarmate ze meer vast voedsel eten en zich ontwikkelen, kunnen ze geleidelijk minder afhankelijk worden van flessen voor voeding. Bij de ene baby wordt er vanaf 1 jaar geen fles meer gegeven, de andere krijgt nog tot drie jaar een avondfles.
  2. Voeding: Het is belangrijk dat je baby de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt uit vast voedsel voordat je de avondfles afbouwt. Zorg ervoor dat je baby een gevarieerd dieet van groenten, fruit, granen en eiwitten krijgt en goed groeit.
  3. Slaapgewoonten: Sommige baby’s hebben de avondfles nodig als onderdeel van hun bedtijdroutine om te kalmeren en in slaap te vallen. Als je baby goed slaapt en in staat is om zonder de avondfles in slaap te vallen en door te slapen, kun je overwegen de fles af te bouwen.
  4. Zelfstandigheid: Naarmate je baby ouder wordt, zal hij of zij meer onafhankelijk worden en in staat zijn om uit een beker te drinken. Het is een goed teken als je baby interesse toont in het leren drinken uit een beker, want dit kan een signaal zijn dat hij of zij klaar is om de fles op termijn achter zich te laten.

Hoe bouw je avondfles af?

Het afbouwen van de laatste avondfles kan een belangrijke stap zijn in de ontwikkeling van je baby’s slaapgewoonten en zelfstandigheid. Hier zijn enkele stappen en tips om je te helpen bij het succesvol afbouwen van de laatste avondfles:

  1. Timing is belangrijk; Wacht met het afbouwen van de avondfles tot je baby goed is begonnen met vast voedsel en regelmatige maaltijden eet gedurende de dag. Dit is meestal rond de leeftijd van 6 maanden.
  2. Introduceer een nachtelijk ritueel; Creëer een rustgevend avondritueel dat de avondfles vervangt. Dit kan bestaan uit een warm bad, een verhaaltje voorlezen, zingen van een slaapliedje, of gewoon rustige quality time met je baby.
  3. Verplaats de fles naar het begin van het bedtijdritueel; Als de avondfles traditioneel het laatste deel van het bedtijdritueel was, probeer dan de fles naar het begin van het ritueel te verplaatsen. Dit zorgt ervoor dat je baby niet afhankelijk is van de fles om in slaap te vallen.
  4. Verdun de melk; Begin met het geleidelijk verdunnen van de melk in de avondfles met water. Voeg elke avond een beetje meer water toe aan de melk, totdat de fles uiteindelijk volledig uit water bestaat. Dit vermindert de aantrekkingskracht van de fles.
  5. Geef een snack voor het slapengaan: Bied je baby een gezonde, vullende snack aan voordat hij of zij naar bed gaat. Dus niet op het moment dat je de fles zou geven. Denk aan een kleine portie yoghurt, een stukje fruit of een graanreep.
  6. Troost en kalmeer: Als je baby moeite heeft om in slaap te vallen zonder de fles, bied dan troost en kalmeer hem of haar op andere manieren. Troosten kan bestaan uit knuffelen, wiegen of zachte aanrakingen.
  7. Wees geduldig: Verwacht niet dat de overgang van de avondfles naar een nieuw slaapritueel meteen soepel verloopt. Sommige baby’s hebben meer tijd nodig om zich aan te passen.
  8. Consistentie is belangrijk: Zorg ervoor dat zowel jij als je partner of andere verzorgers consistent zijn in het nieuwe bedtijdritueel, zodat je baby weet wat hij kan verwachten.

Het afbouwen van de laatste avondfles kan een uitdaging zijn, maar het is een belangrijke stap in de ontwikkeling van gezonde slaapgewoonten. Onthoud dat elke baby anders is, dus pas deze stappen aan op de behoeften en reacties van jouw baby.

Gevolgen afbouwen avondfles

Het afbouwen van de avondfles heeft verschillende gevolgen voor zowel de baby als de ouders. Hier zijn enkele van de mogelijke gevolgen:

  • Voor de baby kan het afbouwen van de avondfles een teken zijn van groeiende onafhankelijkheid. Het helpt hen geleidelijk aan minder afhankelijk te worden van zuigelingenvoeding en meer te vertrouwen op vast voedsel en andere kalmerende rituelen om in slaap te vallen.
  • Naarmate de baby leert in slaap te vallen zonder de avondfles, kan dit leiden tot verbeterde slaapgewoonten. Ze leren hoe ze zelfstandig in slaap kunnen vallen, wat nuttig kan zijn als ze ‘s nachts wakker worden.
  • Het verminderen van de inname van melk voor het slapengaan kan het risico op tandbederf verminderen, omdat melkresten in de mond minder tijd hebben om tandbederf te veroorzaken.
  • Voor sommige baby’s kan het afbouwen van de avondfles een uitdaging zijn, vooral als de fles een belangrijk onderdeel was van hun slaapritueel. Dit kan leiden tot enige weerstand, huilen of onrustige nachten tijdens de overgangsfase.
  • Voor ouders kan het afbouwen van de avondfles gemengde emoties oproepen. Aan de ene kant kan het een gevoel van trots en vreugde geven om te zien hoe hun baby groeit en onafhankelijker wordt. Aan de andere kant kan het een gevoel van nostalgie oproepen, omdat de avondfles vaak een intiem moment van verbinding tussen ouder en kind is.
  • Het afbouwen van de avondfles kan ouders ook meer flexibiliteit geven in hun avondroutine. Ze kunnen hun baby gemakkelijker meenemen naar familiebijeenkomsten, diners of uitstapjes zonder zich zorgen te maken over de fles.

Afbouwen van 5 naar 4 flesjes per dag

Het afbouwen van het aantal flesvoedingen van 5 naar 4 per dag is een belangrijke stap in de overgang naar vast voedsel en een meer gevarieerd dieet voor je baby. Hier is een geleidelijk stappenplan om deze overgang soepel te laten verlopen:

  • Introduceer vast voedsel; Begin met het introduceren van vast voedsel aan je baby als dat nog niet is gebeurd. Meestal wordt dit gedaan rond de leeftijd van 6 maanden, maar raadpleeg altijd je kinderarts voor specifiek advies. Begin met zachte, gepureerde groenten, fruit en granen, en voer deze langzaam in het dieet van je baby.
  • Voeg vast voedsel maaltijden toe; In plaats van een fles, vervang je geleidelijk één van de flesvoedingen door een vaste maaltijd. Dit kan bijvoorbeeld een groentepuree of een vruchtenmoes zijn. Doe dit niet met de avondfles, want deze kan vaak de laatste zijn die wordt afgebouwd.
  • Verminder de inhoud van de fles; In de volgende stap verminder je de hoeveelheid melk in de flesvoedingen. Doe dit geleidelijk over een periode van meerdere dagen tot een week. Bijvoorbeeld, als je baby gewend is 180 ml melk per fles te drinken, verminder je dit tot 150 ml en vervolgens tot 120 ml. In de flesvoeding daarvoor kan je eventueel iets meer geven, of rijstepap toevoegen zodat je baby vol raakt.
  • Stop de fles; Na een tijdje kun je een volledige flesvoeding verwijderen. Kies de minst favoriete of minst belangrijke flesvoeding om mee te beginnen. Bijvoorbeeld, als je baby ‘s middags vaak minder interesse toont, kun je deze fles als eerste verwijderen.
  • Bied snacks en vast voedsel aan; Tijdens de momenten waarop je een flesvoeding hebt verwijderd, bied je je baby gezonde snacks en vast voedsel aan. Denk aan zachte stukjes fruit, groenten of granen. Deze kunnen de voeding uit de fles vervangen en je baby gewend maken aan vaste maaltijden.
  • Houd de avondfles als laatste; De avondfles wordt meestal als laatste afgebouwd, omdat deze vaak de meest troostende en kalmerende is voor je baby voor het slapengaan. Als je baby goed slaapt en zonder problemen in slaap valt, kun je uiteindelijk ook de avondfles vervangen door een rustige routine voor het slapengaan.

Onthoud dat de timing voor het afbouwen van flesvoedingen kan variëren afhankelijk van de behoeften en het tempo van je baby. Het is belangrijk om geduldig en flexibel te zijn tijdens dit proces en altijd te overleggen met de kinderarts voor specifieke aanbevelingen voor je baby.

Het vervangen van flessen door de maaltijden

Naast het afbouwen van de avondfles kan je vanaf zes maanden beginnen door het vervangen van flesjes met vaste voeding. Een fruithapje, een boterham of potje.

Het maakt niet zoveel uit wat je kiest, maar het gaat er om dat je de voedingsstoffen op een andere manier aanbiedt waardoor de behoefte aan de fles minder wordt. Om ervoor te zorgen dat je kindje toch genoeg vocht binnenkrijgt kan je een beker met drinken aanbieden. Water of sap.

Vanaf een jaar mag je de poedermelk vervangen door gewone koemelk. Pap doet het ook goed als vervaging van een melkvoeding, hier zit ook voldoende vocht in.

Als je bang bent dat je kindje te weinig vocht binnen krijgt kan je in de ochtend of voor het slapen gaan nog een extra flesje aanbieden.

En als je meer kant wilt maken op een nacht zonder onderbrekingen kan je na het avondeten een schaaltje yoghurt aanbieden.

De overstap maken naar rietjesbeker of tuitbeker

De overgang van een babyfles naar een rietjesbeker of tuitbeker is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van een baby. Het markeert een stap naar meer onafhankelijkheid en bevordert de ontwikkeling van motorische vaardigheden.

Bij het maken van deze overstap is het belangrijk om geduldig te zijn en je baby de tijd te geven om te wennen aan het nieuwe drinkgerei. Rietjesbekers en tuitbekers zijn ontworpen om gemakkelijker vast te houden en te gebruiken dan flessen, en ze helpen bij het verminderen van het risico op tandbederf.

Het kan even duren voordat je baby volledig vertrouwd is met de nieuwe beker, maar met consistente aanmoediging en oefening zal hij of zij snel leren drinken uit een rietjesbeker of tuitbeker.

Hoe oud waren jullie kinderen toen je de fles hebt afgebouwd?

Linda van Aken
  1. Elise schreef:

    Ik heb ook een vraag… mijn zoontje is net 1 jaar geworden en het consultatiebureau gaf aan de flesvoedingen te minderen. Hij eet fruit en boterham vrij goed maar zijn groente eet hij sinds een maandje helemaal niet. 1 of 2 happen en dan is het klaar. Nu vind ik dat geen probleem, want ik wil geen strijd maken van eten. Hij loopt sinds zijn verjaardag (nu ruim een week), is nieuwsgierig, gaat veel ontdekking en is de hele dag druk aan het stappen. Hij krijgt nu een fles om 8.00, 15.00 en 20.00 uur en daar geniet hij van. Maar sinds hij zijn groente niet meer eet komt hij iedere nacht tussen 3.00-5.00 uur. Hard huilen, ontroostbaar en als ik dan een fles maak is die binnen no time leeg tot de laatste druppel. Dan slaapt hij weer verder. Hij heeft dus duidelijk nog honger en uiteindelijk krijgt hij dan 4 flessen. Hoe moet ik dit afbouwen? En moet ik dit perse afbouwen?

  2. Leonie schreef:

    Misschien een hele stomme vraag maar we kunnen toch pas flesjes gaan afbouwen als ze een hele maaltijd eet? Mijn dochter is nu 5 maanden en we beginnen net met hapjes dus dat is voorlopig nog geen maaltijd. We zitten nu dus nog steeds op 5 flessen van 2oo ml. Ik ga er dus eigenlijk vanuit dat ik pas nadat zij 6 maanden is, kan beginnen met de laatste fles rond 23:00 uur te laten vervallen, toch?

  3. Lin schreef:

    Grappig, ik zat net vanmiddag te denken om toch te gaan proberen wat te minderen met de fles voeding. Luca is 1 jaar en 3 maand en hij drinkt echt nog ontzettend graag zijn flesjes.
    Ik moet ook zeggen, ik vind het zelf ook wel erg schattig hoe lief hij dan bij me ligt te drinken.
    Maar wat ik nu heb gedaan, vanavond voordat hij ging slapen de helft minder omdat hij eigenlijk gewoon erg goed avond eet en geen honger kan hebben , het is meer de gewoonte dus dan mag hij van mij nog even heerlijk genieten van die 3 momentjes op een dag, maar dan met wat minder fles inhoud.

  4. Onzeweg schreef:

    Hier ging het eigenlijk vanzelf.
    M kreeg op den duur een boterham en warm eten en tussendoor nog wel een fles, die wilde hij niet meer, hij dronk amper.
    In de avond wilde hij zijn flesje nog wel, tot ongeveer 13 maanden.
    Dat vond ik jammer, het was zo’n fijn knuffelmomentje.
    M gaf de voorkeur aan de nuby beker en toen hij 2 was ben ik begonnen met een gewone beker.

  5. Marleen schreef:

    Ik geef borstvoeding dus dat kan ik niet zeggen. Maar dan ga je op een gegeven moment ook over op ander drinken. Wij zijn eigenlijk gelijk begonnen met een beker. Gewoon een heel kleintje met wat water. Ja je moet tegen een beetje knoeien kunnen maar binnen notime heeft zo’n kleintje door hoe het moet. Bij mijn oudste 2 heeft dit gewerkt dus gaan we dat bij nummer 3 ook doen.
    Alleen als we op visite gaan neem ik een tuitbeker mee. Rietjesbeker krijgen ze hier niet.
    Maar dat is persoonlijk. Ik vind tuit en Rietjesbeker gewoon stom vond ik al voordat ik kinderen had. Zeker antilek je moet toch leren dat je nat wordt als je je beker ondersteboven houdt.

  6. Daantje schreef:

    Ons zoontje heeft koemelk-allergie en drinkt dus Nutramigen. Dit stinkt heel erg. Dus ik geef het hem nog steeds in een fles, omdat je het dan niet zo goed ruikt. Zijn andere drinken krijgt hij uit een beker, dus we oefenen wel. Maar de melk krijgt hij nog uit een fles. Als hij borstvoeding zou krijgen zou ik dat ook niet opeens zijn gaan afbouwen omdat hij 1 is geworden, denk ik dan maar…

Comments are closed.