Skip to Content

Waarom fase kind op peuter leeftijd met duizenden vragen

Waarom fase kind op peuter leeftijd met duizenden vragen

Het is zover; de waarom fase is begonnen bij onze jongste. Van de ene op de andere dag was hij er; de Waarom? vraag. Bij alles wat hij moet doen vraagt hij dat nu.

Bij onze dochter hebben we deze fase gemist. Of ze is zo zelfstandig dat ze zelf wel een antwoord vond of ze accepteerde gewoon als mama wat zei of zichzelf gewoon niet zoveel afvraagt, geen idee.

Maar nu weet ik wat ik heb gemist, of eigenlijk niet. Want ook al kan je de meeste vragen paraderen met ‘Omdat mama het zegt’, wil je natuurlijk ook gewoon uitleggen waarom iets zo is.

Daarnaast zijn sommige waarom vragen nog best lastig te beantwoorden.

Een greep uit de vragen

De eerste vragen waren:

  • Waarom mag ik niet mijn sleutelhanger op eten?
  • Waarom mag ik geen pizza, als ik er al één op heb en naar bed moet?
  • Waarom mag ik niet met melk spelen?
  • Waarom moet ik naar bed?
  • Waarom mag ik geen zak meel uit de kast trekken en zo opeten?

Best grappig dus, al heb ik soms wel het gevoel dat hij niet altijd op een antwoord zit te wachten. Maar het vooral een vorm is van een weerwoord bieden. Het vervolg op de nee-fase dus.

Waarom de waarom fase zo goed is voor de ontwikkeling?

Zodra je kind ongeveer drie jaar is zal deze fase beginnen. Op zich een heel goede fase, want dit betekent dat ze dingen niet alleen maar klakkeloos aannemen. Maar leergierig, nieuwsgierig en geïnteresseerd zijn in de wereld om zich heen.

Ze beginnen zich te realiseren dat er meer achter dingen zit, dat er diepgaande gesprekken met andere mensen te voeren zijn en dat er zoiets bestaat als oorzaak-gevolg.

Het stellen van waarom-vragen is een belangrijke stap in de ontwikkeling van een kind en maakt deel uit van het leerproces dat een kind doorloopt, zowel in de taalontwikkeling als op het gebied van de cognitie (kennisontwikkeling).

Een peuter probeert steeds meer grip te krijgen op de wereld om zich heen en doet dit door enorm veel vragen te stellen.

In het begin zijn dit vooral vragen die beginnen met ‘wat’, ‘waar’ en ‘wie’. Het formuleren van dit soort vragen is vrij eenvoudig, vraagt om een niet al te grote woordenschat en het kind kan vrij makkelijk de gedachten onder woorden brengen.

En het antwoord is over het algemeen vrij kort en makkelijk te begrijpen en verwerken door een peuter.

Dan zo rond de drie jaar komen de kinderen op het idee om te gaan vragen naar het waarom van dingen. Het stellen van een waarom-vraag, vraagt om veel meer denkwerk bij het kind, het kind vraagt niet meer gewoon om een feit, maar gaat het echt gedachtes onder woorden brengen.

Het formuleren van een waarom-vraag is een stuk moeilijker dan de wat- wie- en waar-vragen. Het kind wil er dan ook heel veel mee oefenen en zo ontstaat de stroom aan waarom-vragen.

En omdat het kind nog aan het oefenen is met waarom-vragen is een waarom-vraag ook niet altijd goed te begrijpen voor de ouders. Soms wil het kind iets weten dat eigenlijk niet goed te formuleren is in een waarom-vraag.

Bron 

Welke leeftijd deze fase?

De waarom-fase begint bij de meeste kinderen rond hun derde verjaardag. Uiteraard zullen er kinderen zijn die met 2,5 al beginnen te vragen waarom alles is zoals het is…terwijl andere kinderen dit pas gaan doen als ze bijna naar school gaan.

Heel logisch dat ze deze vragen op deze leeftijd hebben, want de kinderen gaan immers steeds meer beseffen over hun wereldje en willen graag weten hoe dat dan zit. H

et is een poging om de wereld om hen heen te gaan begrijpen en uiteraard leren ze er veel van.

Tips voor het omgaan met deze nieuwe fase

  1. Neem de vragen van je kind serieus. Een vraag kan misschien onzinnig klinken voor jou, maar je kind stelt ze niet zomaar. Neem zijn vragen dus altijd serieus.
  2. Houd het simpel. Probeer het niet te ingewikkeld of gedetailleerd uit te leggen. Als je kind vraagt: ‘Waarom waait het zo hard?’ Hoef je dit niet aardrijkskundig uit te leggen, maar voldoet een simpel: ‘Omdat het herfst is. Dan zorgt de wind ervoor dat alle blaadjes van de bomen waaien’.
  3. Draai de rollen af en toe om. In plaats van je kind alle vragen te laten stellen, kun jij hem ook simpele vragen stellen. Zo stimuleer je zijn ontwikkeling extra.
  4. Blijf eerlijk en duidelijk. Het heeft geen zin om leugentjes om bestwil te verzinnen als je het antwoord niet weet. Beantwoord een vraag tot zover je het antwoord weet en zeg anders gewoon: dat weet mama even niet. Door hem daarna af te leiden vergeet hij de vraag en hoef je niet iets te verzinnen.
  5. Laat je niet gek maken. Het kan op een gegeven moment behoorlijk frustrerend worden als je kind constant vragen blijft stellen en dat kan je niet iedere dag even goed hebben. Soms doet je kind het er namelijk ook gewoon om en gebruikt hij vragen stellen om je aandacht te trekken. Het is goed om hier meteen op in te spelen en zijn gedrag te corrigeren.

Heeft jullie kind bewust de waarom fase meegemaakt?

Linda van Aken
  1. Marlies says:

    Mijn dochtertje wordt volgende maand 3 jaar maar zit al een hele tijd in de waarom fase! Soms om gek van te worden! Overal komt er wel een waarom achter.

Comments are closed.