Skip to Content

Voortekenen bevalling; symptomen laatste dagen aan het einde van de zwangerschap

Voortekenen bevalling; symptomen laatste dagen aan het einde van de zwangerschap

Zwanger zijn is mooi, maar nog mooier is het moment dat je eindelijk je baby in zijn of haar oogjes kan kijken. Eigenlijk kun je niet meer wachten. Of je bent gewoon alle zwangerschapskwaaltjes en die dikke buik ondertussen wel zat…dat zou ook nog kunnen.

Komt de bevalling er aan of moet je echt wachten tot het moment dat de weeën zijn begonnen om hier zeker van te zijn? Er zijn zeker tekenen die laten zien dat de baby zich klaarmaakt om geboren te worden. Maar wanneer…

Ik vond de bevalling net zoals bijna op vakantie gaan… Je moet van alles klaar zetten of inpakken, je wilt het huis schoon achterlaten, en vooral: je moet je fototoestel niet vergeten. Alleen, als je op vakantie gaat, weet je in ieder geval wannéér je gaat. Dat is bij een bevalling meestal niet zo.

Dus staan wij vrouwen weken te poetsen en honderd keer te controleren of écht alles in de ziekenhuistas zit, dus ook je geboorteplan. Want stel je voor dat de reis opeens begint. De reis naar dat nieuwe mensje dat hoe dan ook je leven gaat veranderen.

Voortekenen bevalling

Toen ik zwanger wilde worden, heb ik heel wat gegoogled. Helemaal niet slim natuurlijk, want ik raakte verstrikt in fora waarin mensen elkaar verzekerden écht zwanger te zijn na ‘de innestelingssteek’ of omdat ze opeens vreselijk trek hadden in pindakaas.

En dat kan natuurlijk zo zijn, maar ik ging overal opletten bij mezelf. Had ik dat ook? Voel ik dat? O, wie weet… Tot ik er helemaal gek van werd en besloot gewoon mijn menstruatie af te wachten in de hoop dat die niet zou komen.

Die fora bezocht ik pas weer toen ik zo’n 36 weken zwanger was. Nog maximaal 6 weken!! En een bevalling, hoe mysterieus is dat? Je lichaam zet iets in gang, opent zich volledig en je baby verlaat je lichaam om heerlijk in je armen te mogen liggen.

Dat is toch waanzinnig fascinerend? Hoe begint zoiets? Zou ik haar volgende week al vast kunnen houden? Of moet ik nog 3 weken wachten? Ik vond het superspannend. Bij alles wat ik die laatste weken deed, dacht ik: bijna. Bijna. Bijna.

Ter voorbereiding heb ik 2 vlogs op YouTube gekeken zodat ik een beetje wist wat ik kon verwachten, en artikelen gelezen. Dus hier vast tip 1: informeer jezelf zo goed dat je een beetje weet wat je te wachten staat, maar niet zó goed dat je bij elk krampje naar Google vliegt.

Nesteldrang

Veel vrouwen voelen aan het einde van de zwangerschap de zogenaamde nesteldrang. Heel natuurlijk, eigenlijk, want ieder zoogdier zorgt voor een fijn en veilig verblijf voor zijn jong. Dus waarom zou dat bij mensen anders zijn?

Nesteldrang zorgt voor schoonmaakaanvallen, nog snel van alles willen maken voor je kindje en meer van dat soort zaken. Op zich heel handig, want zo komt wel alles op tijd af…

Lees ook: Nesteldrang tijdens zwangerschap ter voorbereiding

Minder groei

De laatste weken zul je niet meer veel groeien. Dit heeft meerdere oorzaken. Van binnen zal het peil van je vruchtwater lager zijn, maar er zijn externe factoren. Omdat nesteldrang ervoor kan zorgen dat je onrustig wordt en van alles gaat aanpakken, beweeg je dus meer…

Vermoeidheid of juist extra energie

Nu is vermoeidheid natuurlijk op veel meer tijden van je zwangerschap aan de orde, maar ook de laatste loodjes wegen zwaar.

Al het extra gewicht wat je mee moet torsen, alle zaken die geregeld moeten worden, je emoties rondom al die nieuwe verantwoordelijkheden én gewoon door je hormonen, de lichamelijke kwaaltjes: je kan toch niet anders dan gewoon moe zijn!

Neem genoeg rust en accepteer al die helpende handen! Als de baby er eenmaal is, zul je voorlopig geen lange nachten meer maken, dus ook dan zal de vermoeidheid niet zomaar weg zijn! En je moet toch met energie aan de bevalling kunnen beginnen.

Maar het kan ook zo maar zo zijn dat je juist de laatste dagen voor je bevalling opeens blaakt van de energie! Dat zullen de hormoontjes wel weer zijn…

Symptomen dat je lichaam zich voorbereidt op de bevalling

Er zijn verschillende symptomen waaraan je kunt merken dat je lichaam zich klaarmaakt voor de bevalling.

  • In de weken voorafgaand aan de bevalling kan je meer last hebben van kramp en rugpijn. Je kindje is zwaarder en je lichaam wordt een beetje moe, maar ook je spieren nemen hun positie in voor de bevalling.
  • Doordat al die hormonen aan het werk zijn om je lichaam klaar te maken voor de bevalling, kunnen je darmen wat van slag zijn met als resultaat diarree. Of het lijkt wel of je 4, of wat zeg ik:
  • 10 keer per dag naar het toilet moet voor een grote boodschap. Je vraagt je af: zat dat allemaal ook nog in mijn lijf?? Het voelde voor mij alsof mijn lichaam schoon schip wilde maken voor het grote werk zou gaan beginnen. Nesteldrang wordt ook vaak als beginteken gezien van de bevalling. De ene vrouw heeft hier pas op het laatste moment ‘last’ van, terwijl een ander gedurende de hele zwangerschap extreem bezig is met het huis, het kamertje, de spullen… Het kan dus een voorteken zijn, maar het kan ook nog een paar weken duren nadat je nesteldrang krijgt.

Indalen baby

Eén van de eerste tekenen is het indalen van de baby. Zo gaat je kindje alvast goed liggen voor de bevalling voordat hij of zij te groot is om dat nog te kunnen doen.

Als het goed is ligt je baby met het hoofdje naar beneden. Ligt hij andersom dan kan er geprobeerd worden om je kindje nog te laten draaien om zo een stuitbevalling te voorkomen.

Omdat je kindje nu anders in je buik komt te liggen, als hij ingedaald is, worden jouw lichamelijke klachten ook enigszins verplaatst. Zo zal er minder druk aan de bovenkant zijn, waardoor je weer vrijer kan ademen. Maar de druk op je blaas zal nu juist groter worden.

Mijn baby daalde rond 32 weken in, ik kreeg een harde buik en dat bleef uren zo. Ik moest zelfs even naar het ziekenhuis om te controleren of het wel goed ging met haar. Gelukkig wel en ze zagen dat ze ingedaald was en dat mijn buik daarop reageerde.

Het indalen van je baby gebeurt meestal een paar weken voor de bevalling, bij sommige vrouwen gebeurt het pas nét voor de bevalling. Daarom is het niet echt een symptoom dat je bevalling gaat beginnen, meer een seintje van je baby dat ‘ie ‘klaar voor de start’ ligt.

Lees ook: Het indalen van de baby

Baarmoedermond wordt weker

De baarmoedermond zal straks de baby moeten kunnen doorlaten. Daarom zal het weefsel zachter moeten worden en dunner ook, trouwens. Nu zal je dat zelf niet doorhebben, maar de verloskundige wel. Op welk moment dit gebeurt is bij iedereen weer anders.

Darmen

Ook je darmen doen mee aan het voorbereiden! Zo kan je ontlasting dunner zijn en zelfs op diarree uitlopen, om zo meer ruimte te maken voor je kindje in je buik.

Lichaam bereidt zich voor

Ook de rest van je lichaam wacht op de bevalling. Zo zullen spieren, gewrichten en natuurlijk je hormonen zich voorbereiden.

Met als gevolg dat je kramp kan krijgen of bijvoorbeeld last van je rug. Ook de banden van je gewrichten worden soepeler. Daardoor kan je bekken worden geopend om zo je kindje door te laten.

Lekkende borsten

Ook je borsten zijn al volop aan het oefenen…hierdoor kun je last hebben van vochtverlies uit je tepels. Dit noem je colostrum en je kindje zal er van ‘smullen’ tot de echte melk geproduceerd gaat worden. Colostrum is voedselrijk en aangepast aan wat je kindje nodig heeft.

Losse gewrichten

Andere symptomen dat je lichaam zich langzaam aan het voorbereiden is op de bevalling zijn lossere gewrichtsbanden.

Je gewrichten moeten heel wat doorstaan tijdens de bevalling (zoals je goed ziet in het filmpje). In de weken voor je bevalling produceert je lichaam relaxine, een hormoon wat ervoor zorgt dat je gewrichten flexibeler worden.

Slijmprop

De slijmprop is een soort dikke afscheiding, die de baarmoeder beschermt tegen infecties. En dat niet alleen, ook de vliezen, de placenta en dus bovenal je baby worden door deze prop ‘bewaakt’. De slijmprop lijkt op dikke afscheiding en is een paar centimeter groot.

Soms lopen door deze prop rode of bruine sliertjes. Als de baarmoedermond weker wordt voor de bevalling, kan de prop loslaten. Dit kun je opmerken, maar vaak gebeurt het gewoon op het toilet en heb je niks door. Het kan in 1 keer gebeuren maar ook in deeltjes, dus dan is de kans op herkenning nog kleiner.

Die slijmprop zit al die tijd voor de baarmoedermond. Het is eigenlijk een deurtje dat de boel afsluit zodat er geen bacteriën via je vagina bij de baarmoeder kunnen komen. Als je baarmoedermond verweekt, of verstrijkt, dan gaat die mond al een beetje open staan.

Dat is nog geen ontsluiting, of hooguit 1 centimeter, maar doordat de mond minder strak dicht zit, glijdt de slijmprop er tussenuit. Hij wordt als het ware niet meer vastgehouden. Als je de slijmprop verliest, weet je dus dat je baarmoedermond al zacht aan het worden is. =

Sommige vrouwen verliezen de slijmprop maar hebben het niet door, het valt in de wc, je trekt door en je weet het niet. Altijd dus even achterom kijken die laatste paar weken ;).

Ik weet nog goed dat ik de slijmprop verloor, twee weken voor de bevalling. Als ik die verloor moest ik de verloskundige bellen, dus dat deed ik. Ik moest beschrijven hoe het eruit zag. Ik zei: ‘Ja, euhm… het is ongeveer 2-3 cm groot en het ziet er slijmerig uit.’

Verloskundige: ‘Ziet het eruit als snot?’. Wat heb ik gelachen! Dat is namelijk exact hoe het eruit zag, als een enorme grote snottebel. Maar dat is nu niet echt wat ik door de telefoon had durven zeggen.

Oefenweeën of voorweeën

Voorweeën zijn ook een teken dat het echt niet lang meer gaat duren. Voorweeën zijn krampen in je buik, het ene moment voel je het, het andere moment is het weer weg.

Voorweeën komen niet regelmatig, dat betekent dat er de ene keer 5 minuten tussen een wee zit en de andere keer 4 minuten. Hieraan kun je zien dat voorweeën zijn, echte weeën komen regelmatig.

Voorweeën kunnen wel overgaan in echte weeën. Je baarmoeder is zich aan het voorbereiden op het echte werk wat het moet gaan doen tijdens de bevalling. Dit samentrekken van de baarmoeder, zonder dat het verdere gevolgen heeft (zoals ontsluiting krijgen) noem je voorweeën, oefenweeën of gewoon harde buiken.

Deze weeën zeggen dan ook nog helemaal niets over wanneer de bevalling gaat beginnen.

Harde buiken kun je namelijk al halverwege je zwangerschap gaan krijgen. Loop je tegen het einde van je zwangerschap dan praat je meestal over voorweeën. In principe is het verschil tussen voorweeën en echte ontsluitingsweeën vooral de pijn en de frequentie.

Bij voorweeën zal de pijn gelijk blijven en nog niet echt zo erg zijn dat je ze weg moet puffen. Bij echte weeën is er meer een golfbeweging in de pijn waar te nemen en zullen ze ook steeds sneller op elkaar gaan komen.

Uiteraard kunnen oefenweeën overgaan in echte weeën, dus blijf er met je hoofd bij… Ook hoort bloed- of vochtverlies niet bij voorweeën. Neem in zo’n geval dan ook contact op met je verloskundige.

Vliezen breken

Het meest duidelijke teken is het breken van je vliezen als begin van de bevalling. Je kent het schrikbeeld wel van in de supermarkt staan en opeens, flats, daar gaat al het vruchtwater.

De laatste paar dagen voor de bevalling durfde ik niet meer bij iemand op de bank te zitten, want stel je voor… Je vliezen kunnen op twee manieren breken: een scheurtje onderaan, dan verlies je in één keer een hoop vocht. Of een scheurtje bovenaan of aan de zijkant, dan verlies je steeds een klein beetje.

Bij de één gebeurt dit wel, bij de ander moeten ze tijdens het bevallen nog gebroken worden. Het is dus niet zo dat een bevalling pas kan gaan beginnen als je vliezen gebroken zijn!

Ook wil het niet zeggen dat de bevalling nu dus spontaan gaat beginnen. Als het goed is wel, natuurlijk. Laten de weeën nog op zich wachten, dan zul je na 24 uur opgenomen worden in het ziekenhuis. Daar zal je bevalling dan ingeleid gaan worden, omdat je kindje anders te veel gevaar gaat lopen.

Breken je vliezen voordat je 37 weken zwanger bent, bel dan direct de verloskundige of gynaecoloog. Dit geldt ook na deze 37 weken als de kleur van het vruchtwater niet helder van kleur is. Dan kan de baby erin gepoept hebben, waardoor je kindje ook gevaar loopt.

Ik had het laatste, daardoor had ik het in het begin helemaal niet door. Met gebroken vliezen heb ik nog een hele middag pannenkoeken staan bakken bij mijn ouders.

Toen ik ’s nachts een straaltje langs mijn benen voelde lopen, ging er pas een belletje rinkelen. Ik verloor de hele tijd wel wat die dag ervoor, maar hé, als je hoogzwanger bent verlies je weleens wat en ik had nogal veel gelachen die dag. Dus ja…

Het ‘fijne’ aan gebroken vliezen is: dat mag maximaal 72 uur duren dus je weet dat je over 4 dagen sowieso je baby hebt gezien.

Maar als er in de verste verten geen weeën te bekennen zijn, duurt 72 uur wel lang. Maar, ik had eindelijk een datum. Koningsdag. Dan moest het huis baby-klaar zijn.

Zit je maar te wachten en wil je weleens weten hoe MANNEN een bevalling zouden doorstaan? Sorry voor de mannen, maar ik heb me helemaal slap gelachen om deze video waarin twee mannen voelen hoe weeën voelen.

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit