Lezen is heel belangrijk en daarom eigenlijk wel een vereiste om baby’s al zo snel mogelijk kennis te laten maken met mooie boekjes. Geluidboekjes met rustige (klassieke) muziek, of met een piepgeluidje, boekjes met een vingerpopje, een badboekje waar heerlijk op gesabbeld kan worden of een activiteitenboekje met allerlei flapjes en mapjes om dingen uit te halen of dicht en open te maken. Zolang het kind maar gestimuleerd wordt om te blijven kijken en ontdekken. Als het kind een paar maanden oud is kan het al op schoot luisteren naar je stem. Het kind wordt er rustig van en als je eenzelfde boekje regelmatig herhaalt zal het snel iets herkennen van wat er te zien is. Het kind zal misschien wel gestimuleerd raken om te reageren.
Het is ook gezellig om voor te lezen, zeker als er inderdaad op een gegeven moment interactie komt tussen jou en het kind. Lezen is leuk en dan vooral het voorlezen! Ik denk nog vaak aan vroeger dat ik kleine kinderbilletjes op schoot had om voorgelezen te worden, lekker knus in een hoekje op de bank of ’s avonds voor het slapen gaan. Maar ook op de opvang of op school in de kring is het een leuke activiteit. Die koppies die je dan met open mond aanstaren en meegenomen worden in het verhaal, de zucht van opluchting aan het eind van een goede afloop. Wat een feest!
Gewoon zoals je bent
‘Gewoon zoals je bent’ stond in de Prentenboeken Top 10 van de Nationale Voorleesdagen. Kleine Snuf kan niet in de rij lopen. Er is ook zoveel te zien – zoals Girafs superlange steltpoten en Gnoes puntige prikhoorns. En DAN ziet hij Krokodils hap-snap-tanden… Kijk uit, Kleine Snuf!
Meer informatie vind je hier.
De Gele ballon
Dit schitterende prentenboek van Charlotte Dematons heeft geen tekst en een verhaal lijkt te ontbreken. Maar de goede kijker ontdekt al snel dat de verschillende platen van de stad, de woestijn, het oerwoud en de zee iets met elkaar te maken hebben. Telkens opnieuw duikt er een blauw autootje op, een fakir op een vliegend tapijtje, een boef in gevangenistenue, en een gele ballon. Jong en oud zal met plezier op zoek gaan naar deze terugkerende elementen en zo zelf het verhaal reconstrueren. In De gele ballon toont Charlotte Dematons zich niet alleen een meesteres in het scheppen van sfeer, zij heeft in dit boek ook talloze kleine grapjes verwerkt. Niels Holgersson, de Baron von Münchhausen, Pippi Langkous, Toetanchamon, de kerstman, Repelsteeltje en vele andere bekende figuren uit de (kinder)literatuur wandelen vrolijk over de pagina’s en maken dit prentenboek een feest van herkenning.
Meer informatie vind je hier.
Bumba op het potje
Als je kind een bepaald televisieprogramma graag ziet kun je al vaak op verschillende manieren de desbetreffende tv-held in huis halen. Hoe leuk is het om het zindelijk worden samen met vriendje Bumba te oefenen! De peuter herkent zijn vriendje van tv onmiddellijk en hoort graag hoe het verhaal met Bumba en het potje afloopt, misschien gaat je kind er spontaan zelf wel van naar het potje?
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Zindelijkheidstraining stap voor stap en tips
De rommelige reus
Rinus draagt altijd dezelfde kleding, maar dan opeens wil hij zichzelf in het nieuw steken. Hij ziet er weer keurig uit en onderweg naar huis komt hij allerlei vriendjes in nood tegen die hij wel moet helpen, hoe loopt dit af?
Meer informatie vind je hier.
Gonnie het Gansje
De boekjes van Olivier Dunrea over het kleine lieve schattige gansje Gonnie en de rode kaplaarsjes is heel aandoenlijk geschreven en peuters kunnen zich er misschien wel in herkennen, hoe je reageert op anderen. Gansje Gonnie en haar vriendjes helpen peuters de basis te leren van het tellen (1 t/m 5), de kleuren geel, blauw en rood, seizoenen en enkele tegenstellingen.
Meer informatie vind je hier.
Het Orkest
Dit is een zoekboek, maar wel één met een duidelijke opdracht wat er gevonden moet worden. De dirigent van een groot orkest is op zoek naar zijn muzikanten voor een optreden. Hij krijgt van overal ter wereld een kaartje van vakantieadressen en met deze kaartjes gaat hij op zoek naar zijn mensen. Help je mee zoeken?
Meer informatie vind je hier.
Raad eens hoeveel ik van je hou
Hazeltje de Grote Haas houden vreselijk veel van elkaar. Maar hoeveel precies – dat is niet makkelijk te meten! Daarom ontdekt lieve kleine Hazeltje de grote wereld onder toeziend oog van Grote Haas. Hier word je toch direct verliefd op?! Naast dit boek zijn er ook nog andere titels en uitgaven compleet met knuffel of als kraamboek etc.
Meer informatie vind je hier.
Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft
Nog zo’n briljant thema wat altijd in de smaak valt bij peuters: POEP. Dit was altijd mijn grote favoriet om voor te lezen. Als de kleine mol op een dag zijn kop boven de grond steekt, gebeurt het: het is rond en bruin en ziet er een beetje uit als een worst en het komt precies op zijn kop terecht. Mol gaat op zoek naar de dader.
Meer informatie vind je hier.
Rikki en zijn vriendjes
Elke avond gaat Rikki naar de open plek in het bos. Hij speelt er met al zijn vriendjes: witte, maar ook grijze, bruine en zwarte konijntjes. Vreemd genoeg is Rikki de enige die met iedereen speelt. Als er op een avond een vreemd konijntje staat toe te kijken, nodigt Rikki hem meteen uit om mee te doen. Wedden dat Rikki iedereen samen aan het spelen krijgt? Kortom een kindvriendelijk prentenboekverhaal over vriendschap en nieuwe vriendjes maken …
Guido van Genechten heeft daarnaast ook een mooie collectie lieve prentenboeken geschreven, zoals De kleine Kangoeroe, IJsje (het lieve aaibare ijsbeertje!), Tito Tovenaar en Klein wit visje. En Guido heeft ook dit hilarische prentenboek geschreven waarbij de lachspieren het zwaar te verduren zullen krijgen.
Meer informatie vind je hier.
Rupsje Nooitgenoeg
Inmiddels al een echte klassieker, maar het scoort nog altijd bij jonge lezers. De boeken van Eric Carle en dan met name Rupsje Nooitgenoeg zijn er in verschillende varianten op de markt. Als badboekje, als voelboekje of zoals hier op de afbeelding, als gewoon prentenboek, maar ook als reusachtig groot prentenboek met grote gaten in de bladzijdes waardoor je met een knuffelrups echt door het fruit heen kan eten. De kinderen smullen hiervan, letterlijk en figuurlijk mee met Rups. En dan na het verhaal zelf je fruitstukjes lekker opeten natuurlijk, net als Rups.
Meer informatie vind je hier.
Van wie zijn deze billen?
Een onderwerp waar peuters graag naar willen luisteren. Van wie zijn deze billen? Een leuk boekje om te lezen bijvoorbeeld na het verschonen van een luier. Raad mee met het verhaaltje (gaat op rijm) van wie de billen die je ziet zijn…heb je het goed? Weet je ook hoe jou eigen billen eruit zien? Kun je die ook zelf zien?
Meer informatie vind je hier.
Waar is mijn potje?
Prinsen en prinsessen doen het als thema ook goed bij kinderen. Het wonen in een groot kasteel en mensen die je helpen met allerlei dingen, de tafel voor je dekken, je kamer opruimen zodat je dat zelf niet hoeft te doen. Tja wie wil dat nou niet? De boekjes van Tony Ross hebben ook veel verschillende thema’s zoals zindelijkheidstraining, gezond eten, vies zijn, groter groeien, mama en papa. De kleine Prinses wíl ook graag van alles. Heerlijk herkenbaar misschien en zeker een heerlijk verhaal om van te genieten.
Meer informatie vind je hier.
We gaan op berenjacht
Als je kinderen goed bij een verhaal wil betrekken is het belangrijk dat ze actief mee kunnen doen. Het boek “Wij gaan op berenjacht” is hier een goed voorbeeld van. Op internet zijn veel leuke activiteiten te vinden om het verhaal actief voor te lezen. Ga je mee op jacht? Sluip je ook door het gras? Ritsel je mee door de takken op het pad?
Meer informatie vind je hier.
We hebben er een geitje bij
Thema’s zijn fijn om met een prentenboek uit te leggen. Leer de jonge lezer bijvoorbeeld welke verschillende dieren er zijn, de gevaarlijke dieren van de jungle, de lieve dieren van de kinderboerderij, de grote dieren, de kleine dieren. Er zijn zoveel verschillende soorten. Met het prentenboek “We hebben er een geitje bij” heb je ook het thema geboorte.