Skip to Content

Voorkeurshouding baby; tips om plat hoofd te voorkomen met kussen

Voorkeurshouding baby; tips om plat hoofd te voorkomen met kussen

Baby girl had een voorkeurshouding; of ze nu in de co-sleeper, box of in de wandelwagen lag, ze keek bij voorkeur altijd naar rechts.

Of dat nu komt omdat dat de kant is waar mama ligt en het licht is of omdat ze in de baarmoeder al een vrij vaste positie had is onbekend.

Maar feit blijft dat ze een voorkeurshouding had, en dus een plat achterhoofd kreeg. Dit had ik bij het consultatiebureau, maar het viel wel mee volgens hun.

Tot ze drie maanden was, haar hoofd was aan een kant ‘plat’ aan het worden, en omdat ze vrij veel haar had was er ook een kale schuurplek te zien.

En nog steeds was de arts in de ontkenningsfase, ik moest wel naar het ziekenhuis voor een echo van de heupjes, want volgens haar was een been langer dan de andere, wat ik zelf dus echt niet zag, maar het hoofd was niets mis mee.

Als ik het echter niet vertrouwde mocht ik naar de kinderfysio toe en kreeg een foldertje mee. Een verwijzing heb je daar namelijk niet voor nodig.

Kinderfysiotherapeut

Toen ik thuis kwam gelijk een afspraak gemaakt en ik mocht dezelfde week nog langs komen. Een supervriendelijke, redelijk jonge, vrouw stelde zich voor als de kinderfysio en terwijl ik haar hoofdje stil hield maakte zij een omtrek van haar hoofd om de platheid te beoordelen.

Alles draait tenslotte om cijfertjes. Later die week kreeg ik een mailtje met de uitslag van de cijfertjes; ja, ze had een plat hoofd maar niet voldoende voor een helmpje (helmredressie).

Daar was ik best wel opgelucht over, want ik vond het idee van een helmpje niets, maar als het helpt, dan moet het. En goed, want een helmpje moet je 24/7 dragen op 1 uurtje om te zwemmen of douchen na…

Nu is er nog wel discussie gaande of dit wel of niet vergoedt moet worden omdat het puur een cosmetische ingreep zou zijn. Met wat extra oefeningen, waarvan ik er al een aantal deed, zou het wel goed komen.

Helmredressie

En het ging de goede kant op, tot ze een half jaar was, toen deden we een derde meting waarvan de cijfertjes zeiden dat het hoofdje toch erg plat aan het worden was. Slik!

Met spoed een afspraak gemaakt met het ziekenhuis, wat verder weg, omdat het ziekenhuis dat naast de deur ligt een wachttijd heeft van een paar maanden en je met een helmpje zo snel mogelijk moet beginnen voordat de fontanel (die zachte plek boven op het hoofd) is dichtgegroeid.

Op dus naar de arts, bij het consult zaten maar drie verschillende artsen uit een andere discipline, ze hebben zich netjes voorgesteld, maar eigenlijk gelijk weer vergeten.

Ik wilde maar een ding weten; had mijn dochter een helmpje nodig. Zo ja, dan had ik nog twee weken (waarvan een kerstvakantie) om dat bij de verzekering aan te melden, want in 2013 zou deze uit het pakket gaan.

Unaniem was het oordeel dat dit gelukkig niet nodig was, en er waarschijnlijk een meetfoutje was gemaakt. De fontanel was al zo goed als dicht, ze was tenslotte al bijna 6 maanden, de platheid viel mee, en haar haren waren ondertussen lang genoeg gegroeid om de plek te bedekken.

Daarna ben ik nog twee keer bij de fysio geweest, tenminste hiervoor.

Geschiedenis herhaalt

En nu, anderhalf jaar later, herhaalt de geschiedenis zich. Baby boy had in de buik al een voorkeurshouding dus de verloskundige had hier al voor gewaarschuwd.

Gelijk in de kraamweek dus alle tips en trucs uit de kast gehaald om een plat achterhoofd te voorkomen.

Dit keer vond de arts van het consultatiebureau het toch wel weer nodig om me naar de fysio te verwijzen en een boekwerk over voorkeurshouding mee te geven.

Precies dezelfde die we nog hadden liggen als vorig jaar, maar er was ondertussen het een en ander veranderd volgens haar…

Vijf tips ter voorkoming van de voorkeurshouding

En dan nu; vijf tips die werkten hier in huis, dit hoeft geen garantie te zijn voor een andere baby, want iedereen is anders.

  1. Regelmatig tummy time geven; tummy time wil zeggen tijd op de buik doorbrengen. Het advies is minimaal 5 keer per dag 10 minuten, als je baby dit niets vind kan een voedingskussen extra ondersteuning geven om het makkelijker te maken. Baby girl vond dit verschrikkelijk en hield dit nog geen 1 minuut vol, baby boy vind het gelukkig allemaal wel best.
  2. Zijligkussen; er zijn speciale zijligkussens waar je de baby tussen legt zodat hij / zij op zijn zij ligt. Dit vond baby girl prima, maar baby boy weer minder. Dit mag echter alleen onder toezicht in verband met de wiegendood, dus niet ‘s-nachts.
  3. Laten volgen; boven je baby gaan hangen en proberen zijn ogen te ‘vangen’ en dan naar links en rechts bewegen.
  4. Beide kanten op laten kijken; de co-sleeper maken we wisselend op, dat wil zeggen dat het voeten- en hoofdeinde wisselt zodat het licht niet altijd aan dezelfde kant is.
  5. Zichtsveld beperken; de kant waar de baby het liefste opkijkt beperken door er bijvoorbeeld een hand voor te houden of een doek te hangen, zodat die kant niet interessant is. En de andere kant natuurlijk aantrekkelijker maken door er een (fel gekleurd) speeltje te plaatsen.

Voorkeurshouding baby; tips om plat hoofd te voorkomen met kussen - Mamaliefde
Linda van Aken
  1. Judith says:

    Zoontje heeft een voorkeurshouding naar links, en ik heb gisteren een afspraak bij manueel therapeut gemaakt. Daarnaast ligt hij overdag tussen een zijligkussen en dan nog weet hij door wurmen, strekken en benen te bewegen toch weer op zijn rug te komen.

  2. mammiemammie says:

    Ohja erg herkenbaar! Mijn dochtertje had ook een afgeplat achterhoofdje. Na de eerste meting als een geobserdeerde erop gaan letten haha. Op de zij leggen in de wandelwagen, tijdens het slapen ook op de zij leggen tussen twee stevige kussens in (eerste keren een ramp maar de aanhouder wint). Tijdens de tweede meting, twee maanden later 6% minder afplatting en ze hoeft geen hempje meer. Helemaal blij :)

  3. Roos' Blog says:

    Mijn zoontje had ook een voorkeurhouding, naar rechts. Ook fysio gehad en veel oefeningen gedaan, en wat denk je, 6 weken later was zijn voorkeurshouding veranderd naar links! Gelukkig helemaal goed gekomen ;).

Comments are closed.