Skip to Content

Volle maan betekenis emoties & maanstanden uitleg wanneer nieuwe, wassende, afnemende maan

Volle maan betekenis emoties & maanstanden uitleg wanneer nieuwe, wassende, afnemende maan

Leven met de maan. We worden er vrij vaak mee geconfronteerd in populaire media. Zeker als het gericht is op zelfontplooiing voor vrouwen. Maar wat wordt daar nu eigenlijk mee bedoeld? Heeft een volle maan werkelijk invloed op ons, mensen? En zo ja: wat voor invloed dan?

Maan invloeden: feit of fictie?

Heeft de maan echt invloed op ons? De meningen zijn hierin nogal verdeeld. Veel wetenschappelijke sites en andere nieuwsberichten over de maan stellen al snel dat het mythes zijn die verteld worden. Het zou namelijk niet wetenschappelijk bewezen zijn dat de maan ons beïnvloedt.

Vraag je het echter aan anderen, die dichter staan bij natuurbeleving en spiritualiteit, dan hoor je heel andere verhalen. Het is dus maar net door welke bril je kijkt.

Het is wel een feit dat de maan zorgt voor zaken als eb en vloed. Uit de spirituele kringen wordt dan ook gesteld dat als de maan het getijde van de zee kan bepalen, hij ook aantrekkingskracht op ons moet hebben (we bestaan immers voor een groot deel uit water).

Hoe dan ook: veel mensen, en dan vooral vrouwen, voelen wel degelijk aan dat het bijvoorbeeld volle maan is en merken dit echt aan o.a. hun slaap.

Welke mythes zijn er?

Er gaan verhalen rond over wat de maan met ons zou doen. De verhalen over weerwolven, bijvoorbeeld. Maar er is meer. Zo wordt er beweerd dat meer vrouwen bevallen met de volle maan. Het zou van invloed zijn op ons lichaam.

Er zou zoiets bestaan als maanziekte (denk maar aan lunatics). En heeft het invloed op ons slapen. Er zijn ook mythes over maangoden. En vrouwen worden geassocieerd met de maan. O ja, de beurzen zouden ook beïnvloed worden door de volle maan!

Kinderen kunnen lastiger zijn en ja, er zou ook meer ingebroken kunnen worden. Overigens zijn hier een aantal van logisch: minder goed slapen of meer inbraken kan zomaar te maken hebben met het feit dat het lichter is bij volle maan!

Invloed van de maanstanden

De maan ondergaat keer op keer meerdere fases. Tijdens deze fases geeft ze verschillende soorten energie af, welke je kan zien als vrouwelijke en mannelijke energie, of anders gezegd: als yin en yang. Yin wil dan zeggen dat het gaat om zachte energie, terwijl yang juist staat voor expressie.

Door hier optimaal gebruik van te maken, door dus in het ritme van de maan mee te bewegen, kun je mee stromen op dat wat de maan ons geeft.

Welke maanstanden zijn er?

Leven met de maan. We worden er vrij vaak mee geconfronteerd in populaire media. Zeker als het gericht is op zelfontplooiing voor vrouwen. Maar wat wordt daar nu eigenlijk mee bedoeld? Heeft een volle maan werkelijk invloed op ons, mensen? En zo ja: wat voor invloed dan?

Er zijn 8 maanstanden of fases. Deze hebben ieder hun eigen energie en in deze periode kun je jezelf dus openstellen voor de energie die op dat moment afgegeven wordt. Bepaalde dingen kun je beter dan niet of juist wel doen. Elke fase duurt een halve week. Heel beknopt even een uitleg van alle standen:

Nieuwe maan

Bij de nieuwe maan zien we op aarde de maan dus helemaal niet. In deze periode kun je nieuwe wensen uitspreken. Door deze krachtig neer te zetten, geef je jezelf de beste kansen. Natuurlijk kun je je afvragen of het dan niet je eigen energie is, of die van de maan, maar dat terzijde.

De wassende maan

Bij de wassende maan wordt de maan weer een beetje zichtbaar. Het bekende maantje die meestal getekend wordt door kinderen als ze een maan tekenen. Kernwoorden bij deze periode is vertrouwen en moed. Denk na over je wensen!

Eerste kwartier

De zogenaamde halve maan is dan te zien. Zelfvertrouwen en uitdaging staan voor deze periode. Voel wat je wilt!

Springende maan

Bij de springende maan bedoelen we de maan tussen het eerste kwartier en de volle maan in. We gaan nu over tot actie!

Volle maan

De maan waar genoeg mythes over de ronde doen. Van weerwolven tot meer geboortes… Hoewel van beiden nooit bewezen is dat het waar is. De volle maan is meteen de tijd dat je stil mag staan bij wat je al bereikt hebt. Hier mag je dankbaar voor zijn.

Afnemende maan

Bij de afnemende maan gaan we weer afbouwen van wat we zien van de maan. In deze periode draait het om aanvaarden en ontspannen.

Laatste kwartier

Bij het laatste kwartier kun je gaan kijken naar wat je wel en niet dient. Wat je verder brengt of wat je juist moet loslaten.

Asgrauwe maan

Het laatste stukje maan. Je mag deze periode gebruiken om uit te rusten en eventueel te accepteren wat de periode je gebracht heeft. En dan beginnen we weer van voren af aan.

Wel of niet leven in het ritme van de maan?

Of je nu wel of niet in de kracht van de maan gelooft, maakt eigenlijk helemaal niet zo uit. Leven in een bepaald ritme kan je sowieso veel rust geven.

Omdat de maan, net als je menstruatie, iedere vier weken een ritme doorloopt, kun je aansluiten bij je eigen lichaam. Dat is ook meteen de reden waarom vrouwen zich aangetrokken voelen tot de maan. We doorlopen hetzelfde plaatje.

Leven met de maan of leven met je eigen lichaamsritme: het kan er net voor zorgen dat je beter in je vel zit! Luister maar eens naar je lichaam: je voelt je vast anders als je menstrueert of bijvoorbeeld juist in je vruchtbare periode zit.

Door naar je lichaam te luisteren, kun je aansluiten bij de energie die je lichaam juist op dat moment heeft (of juist niet…). Bewust leven met de maan (of je eigen cyclus) is denk ik niet heel veel anders dan mindfull leven. Bewust zijn van de verschillen in periodes en hier gebruik van maken.

Vind je het interessant dan zijn er hier natuurlijk boeken over te vinden. Zoals Leven met de Maan van Yasmin Boland.

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *