Skip to Content

Slapen met voedingskussen; beste slaaphouding tijdens zwangerschap

Slapen met voedingskussen; beste slaaphouding tijdens zwangerschap

Want ja, daar kun je best je nek over breken. Het leek vroeger zo simpel. Je tilde het dekbed omhoog, je liet jezelf tussen de lakens glijden, je legde je hoofd op een opgeschud kussen en weg was je.

Tijdens je zwangerschap probeer je elk hoekje van je matras uit en schuift je kussen in alle richtingen. Want WAAR lig je lekker? Voedingskussens kunnen dan ook al tijdens de zwangerschap een uitkomst zijn.

Slaaphoudingen begin zwangerschap

In het begin maakt het nog niet zo veel uit in welke houding je slaapt. Misschien weet je de eerste weken dat je zwanger bent nog niet eens dat er een heel klein hummeltje in je groeit.

Je hoeft dan ook niet bang te zijn als je al die tijd op je buik geslapen hebt. Het vruchtje is nog zo klein, dat kun je gelukkig niet platdrukken bijvoorbeeld.

Slapen op je buik tijdens zwangerschap

Slapen met voedingskussen; beste slaaphouding tijdens zwangerschap - Mamaliefde

Het eerste trimester is je baby nog zo klein, dat hij nog veilig achter je schaambot verstopt zit. Niet te geloven, want in week 11 kan hij al met zijn ‘armpjes’ en ‘beentjes’ in het rond schoppen.

Het is dan ook geen probleem om op je buik te slapen, je kunt niets kapot maken. Sommige vrouwen slapen tot 20 weken op hun buik, anderen stoppen eerder of later. Doordat je baby in een vruchtzak met vruchtwater zit, zit hij veilig.

Op een gegeven moment wordt het gewoon ongemakkelijk. Want je ligt na een aantal weken gewoon op een flinke bobbel en dat ligt nu eenmaal niet zo lekker.

Je kunt dan ook het beste een (tijdelijke) andere slaaphouding vinden. Ik slaap zelf altijd op m’n buik (heel slecht, ik weet het) en ik vond het zo vervelend dat dit op een gegeven moment niet meer kon.

Met behulp van een voedingskussen hield ik het op mijn zij uit, gelukkig. En gelukkig had ik een truc die me af en toe het idee gaf dat ik toch op mijn buik lag.

Een alternatief voor op je buik slapen is de Holo Lilo zoals je op bovenstaande afbeelding ziet.

Slapen op je rug tijdens zwangerschap

Slapen met voedingskussen; beste slaaphouding tijdens zwangerschap - Mamaliefde

Als je op je rug slaapt, kun je tijdens je zwangerschap veel sneller last krijgen van erge rugpijn. Ook al is je buik nog niet zo heel groot, je lichaam draagt toch de hele dag extra gewicht mee. Die belasting wordt vooral opgevangen door je rug.

Daarnaast veranderen je ingewanden van plaats om ruimte te maken voor de baby: ze wandelen werkelijk ergens anders heen, dat is goed te zien in dit filmpje hier.

Je rug is dus behoorlijk druk. Als je op je rug slaapt, drukt het gewicht van je ingewanden én je baby nog steeds op je rug.

De spieren krijgen als het ware geen rust, want ze moeten nog steeds gewicht dragen. Eigenlijk best te begrijpen dat je rug dan gaat protesteren door middel van rugpijn.

Maar… het is ook één van de gevaarlijkste slaaphoudingen tijdens je zwangerschap. Het gewicht van je baby (en vruchtwater, placenta…) en je opgekropte ingewanden kunnen je belangrijke aders afknellen.

Weet je wel, als je op de bank in slaap gevallen bent (gebeurt mij niet als enige toch?) en je wordt wakker met een slaaparm. Dan heb je zo gelegen dat je bloedvat afknelde, en daardoor zit er te weinig bloed in je arm.

Zoiets kan ook gebeuren in je buik. Er zitten een paar grote aders in je buik die je ingewanden én je baby via de placenta van genoeg bloed voorzien. Door op je rug te slapen, kunnen die aders in de verdrukking komen.

En dat wil je niet. Je baby geeft genoeg bloed nodig om te kunnen groeien. Kun je het toch niet laten om op je rug te slapen? Doe het dan in ieder geval niet in het derde trimester.

Slaaphouding derde trimester zwangerschap

In het derde trimester is het van groot belang dat je niet meer op je rug slaapt. Brits onderzoek toont aan dat dat de kans op een stille baby (doodgeboorte) met 2,3 maal toeneemt.

Er deden 1000 zwangere vrouwen mee aan het onderzoek, en zij moesten bijhouden in welke houding(en) zij sliepen.

Tot hun schrik zagen de onderzoekers dat de vrouwen die op hun rug sliepen, 2,3 keer vaker een stille baby kregen. Ben je bang dat je toch op je rug slaapt? Slaap dan met een voedingskussen!

Slapen met voedingskussen

Slapen met voedingskussen; beste slaaphouding tijdens zwangerschap - Mamaliefde

Allemaal leuk en aardig, maar hoe blijf je in die positie liggen? En misschien doet je rug nog steeds pijn? Of liggen je benen niet lekker? Het antwoord op dat alles is ‘het voedingskussen’.

Met een voedingskussen kun je je kind makkelijk de borst én de fles geven, je kunt hem namelijk in elke positie vouwen zodat hij je baby en jou zo goed mogelijk ondersteunt.

Maar… je kunt er nog veel beter mee slapen.

Er zijn voedingskussen in een u-vorm en in een c-vorm. Het voordeel van de c-vorm is dat hij meestal goedkoper is en veel makkelijker in gebruik.

Door de ronde vorm kun je hem in elke positie manouvreren die je wilt. Meer kussen bij je rug ter ondersteunig of juist meer kussen bij je buik, je kunt het iedere keer aanpassen.

Het begin van het kussen gebruik je als hoofdkussen, dan gaat hij langs je nek, langs je rug, tussen je benen door, langs je buik. Zo wordt je hele lichaam ondersteunt en kun je niet per ongeluk op je rug draaien.

En ja hij gaat tussen je benen door, want: zo ‘vangt’ hij je bovenste been op en dat verlicht weer de druk op je onderste knie én voorkomt of verlicht bekkenklachten (omdat het kussen je bekken in balans houdt).

Oftewel: het is echt het antwoord op al je problemen. Wij gaan vaak uit logeren, en al gingen we maar één nachtje. Ik sleepte dat ding overal mee naar toe.

En tip voor buikslapers: soms miste ik het echt dat ik niet ‘gewoon’ op mijn buik kon slapen. Het is geen slaaptip, maar rol het voedingskussen zo op dat er een gat in het midden zit.

Daar plant je je buik in en dan kun je dus eindelijk even op je buik liggen. Werkt een beetje hetzelfde als een gat in de massagetafel voor zwangere vrouwen. Ideaal dus als je last van je rug hebt, zo kun je veilig ‘op je buik’ liggen terwijl je partner je rug masseert!

Je kunt het kussen trouwens ook nog na je bevalling gebruiken, want je lichaam kan dan ook nog wel een steuntje hier en daar gebruiken. En natuurlijk als voedingskussen.

En wat we zelf uitvonden: we rolden het kussen op en deden er een wieghoeslakentje overheen. Mooi plaid over dat hoeslaken en je hebt echt de beste nabootsing van een baarmoeder.

Je kleintje ligt in de kuil van de opgerolde c. Wel héél belangrijk: trek het hoeslakentje echt strak, anders kan je kleintje te ver in het kussen zakken.

En blijf er bij. Want ze kunnen per ongeluk hun gezichtje tegen het kussen aandraaien.

Maar ik zat zelf op bed en keek zo ongeveer non-stop naar mijn dochter, dus dat was geen probleem. Ze werd er helemaal rustig in en het was mijns inziens de beste manier om haar van de baarmoeder af te wennen.

Beste slaaphouding tijdens zwangerschap; op je zij

Oké, op je rug is dus een no-go. Op je buik is bijna niet te doen want je ligt op je prachtige Mount Everest en je hebt geluk als je hoofd dan niet boven je kussen bungelt.

Wat dan wel? Op je zij. Lekker balancerend tussen je rug en je buik. Maar gelukkig steekt je buik zo ver naar voren dat het je wel in evenwicht houdt.

Misschien heb je een beetje enthousiasme nodig voor deze houding, en die is er: want ze zeggen dat deze houding striae kan voorkomen. Doordat je buik ondersteund wordt door het matras heeft je huid even rust, en dat kan striae voorkomen. Dat is toch een aardige gedachte.

Daarnaast krijgen je rugspieren rust, want het gewicht rust dus op je matras, en hebben je aders vrije adem zodat je daar geen moeilijkheden mee krijgt.

Zittend slapen en brandend maagzuur

Slapen met voedingskussen; beste slaaphouding tijdens zwangerschap - Mamaliefde

Tijdens je zwangerschap is een slaaphouding dus opeens een issue, lig je vast weleens wakker van alles wat er komen gaat of nog gebeuren moet, en dan kan je ook nog last hebben van brandend maagzuur. Brandend maagzuur komt vooral voor in het laatste trimester. Je kunt er ‘s nachts behoorlijk last van hebben.

Het helpt om de bovenkant van je matras dan iets hoger te leggen. Misschien ben je in het gezegende bezit van een elektrisch bed…

En anders kun je ook gewoon wat kussens onder je matras proppen, zodat je met je hoofd hoger ligt dan met je benen. Niet zo goed voor het vocht vasthouden in je enkels…

Maar dan voor het slapen gaan op de bank maar met de pootjes omhoog. Het is toch ook altijd wat…

Uitrekken tijdens zwangerschap

Dan nog even goed nieuws: uitrekken kan geen kwaad voor je baby. Je armen hebben namelijk niets te maken met je buik, in ieder geval niet in die zin dat het je baby in een gevaarlijke positie brengt als je je armen boven je hoofd doet.

Dus: een keer een nachtje lekker geslapen? Kun je je in ieder geval met een gerust hart uitrekken!

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit
  1. Lieke schreef:

    Wat een succes he zo’n hoefijzer/voedingskussen. Wist je trouwens dat dit hulpmiddel ook gebruikt wordt voor andere “Klachten”? Bijvoorbeeld bij luchtweginfecties en slaapapneu. Dus niet weggooien na je zwangerschap! Kan altijd nog van pas komen.

Comments are closed.