Skip to Content

Zo vind je de perfecte voedings-bh; ook voor tijdens de nacht, tijdens zwangerschap en na bevalling

Zo vind je de perfecte voedings-bh; ook voor tijdens de nacht, tijdens zwangerschap en na bevalling

Als je borstvoeding gaat geven, is een goede voedings bh erg fijn om te hebben. Je hoeft zo namelijk niet je hele beha uit te trekken wanneer je je baby gaat voeden, maar kunt je borst simpel blootleggen door het flapje van je voedings-bh naar voren te klappen. Na de voeding maak je de voedings-bh weer dicht met een haakje.

Vaak zit een voedings bh ook erg comfortabel, omdat de meeste varianten geen beugels hebben en niet voorgevormd zijn. Er zijn echter veel winkels die ze verkopen, dus welke kies je? En welke maat moet je kopen, en hoeveel? Allemaal vragen die in je opkomen wanneer je een voedings bh wilt gaan aanschaffen. Ook deel ik mijn eigen ervaringen over dit onderwerp!

Wanneer koop je een voedings bh?

Je leest wel vaker dat je een voedings bh het beste pas na de bevalling kunt aanschaffen. Dat heeft er mee te maken dat je borsten tijdens en vlak na de zwangerschap nog wel eens veranderen qua grootte, dus als je ruim van tevoren al een voedings bh aanschaft, loop je het risico dat deze al niet meer past wanneer je hem nodig hebt.

Vaak vinden vrouwen het fijn om tijdens de zwangerschap al over te stappen op een ander soort beha, omdat de borsten gevoeliger kunnen worden.

Maar bijvoorbeeld ook omdat ze tijdens de zwangerschap al lekkende borsten hebben, vooral ’s nachts. Omdat slapen in een standaard beha met beugels en voorgevormde cups niet erg fijn is, zou je bijvoorbeeld een sportbeha kunnen dragen met daarin zoogkompressen.

Een echte voedings bh kun je het beste kopen in de kraamperiode. Je weet dan ook of de borstvoeding wel of niet is gelukt; het zou namelijk zonde zijn als je allerlei spullen hebt aangeschaft om borstvoeding te geven, maar door één of andere reden is het niet gelukt en stap je over op donormelk of kunstvoeding.

Voedings bh kopen

De meeste winkels die spullen gericht op baby’s verkopen, hebben ook zwangerschapskleding en borstvoedingskleding in hun assortiment zitten. Het voordeel van naar een fysieke winkel gaan, is dat je deze kleding kunt passen. Zeker in het geval een voedings bh is het fijn als je de juiste maat hebt.

De maat van een voedings bh is in principe gewoon gelijk aan je normale behamaat, maar zoals eerder gezegd: deze kan wel eens kleiner of groter worden in de zwangerschap en na de bevalling.

Twijfel je over de juiste maat? Dan kun je het beste naar een fysieke winkel gaan om je goed te laten adviseren over een goed passende voedings bh.

Online is het aanbod aan voedingsbh’s echter vaak nog groter! Het nadeel van online bestellen is natuurlijk wel dat je niet eerst kunt passen, dus als je voedings bh toch niet blijkt te passen, moet je deze weer retourneren.

Soms kan dat gratis, maar het is niet altijd kosteloos. Bovendien gaan sommige mensen erg makkelijk om met het retourbeleid van webwinkels, wat de betreffende webwinkels natuurlijk veel geld kost. Je kunt uiteraard ook in een fysieke winkel de juiste maat laten bepalen en daarna online je slag slaan.

De prijzen van voedingsbh’s variëren ongeveer van 10 euro tot wel 50 euro voor een luxer exemplaar. Je kunt natuurlijk ook tweedehands kijken voor voedingsbh’s; hiermee bespaar je vaak een hoop geld en het is ook nog eens beter voor het milieu.

Vaak zijn ze ook maar kort gedragen, omdat niet elke vrouw lang borstvoeding geeft en ze na een paar maanden soms dus al niet meer nodig heeft.

Een voedings bh kan je onder andere kopen bij;

Hoeveel voedings bh’s moet je in huis hebben?

Je zult waarschijnlijk gedurende een groot deel van je borstvoedingsperiode een voedings bh dragen, soms zelfs dag en nacht. Uiteraard doe je dus regelmatig een schone voedings bh aan. Hoeveel voedingsbh’s je nodig hebt, hangt ook af van hoe vaak je ze wast en hoe lang ze moeten drogen, en of je graag varieert.

In de uitzetlijsten waar je tijdens je zwangerschap mee wordt gek gemaakt, wordt meestal gesproken over twee voedingsbh’s. In de praktijk is dit misschien toch wel aan de weinige kant en kun je er beter minstens vier hebben.

Het gebeurt natuurlijk ook regelmatig dat je borsten melk lekken, soms zelfs door de zoogkompressen heen, en dan is het fijn als je genoeg voedingsbh’s in huis hebt zodat je deze kunt verschonen.

Mijn eigen ervaringen

Ik kreeg tijdens mijn zwangerschap veel tweedehands spullen. Daar zaten ook twee voedingsbh’s bij die ongeveer mijn maat waren. Toen ik ze paste tegen het einde van de zwangerschap, zaten ze wat aan de strakke kant en had ik een verbredingsstukje nodig om ze dicht te maken.

Het was hoogzomer en ik hield veel vocht vast, wat ik na de bevalling snel weer verloor. Toen pasten de voedingsbh’s wel en was het toch wel fijn dat ik vast iets in huis had.

De borstvoeding verliep nog niet vlekkeloos, maar ik was er wel honderd procent zeker van dat ik wilde doorzetten. Het leek mij dus handig om nog wat extra voedingsbh’s aan te schaffen.

Deze heb ik destijds online besteld in een iets grotere maat dan de twee die ik al had, omdat deze toch nog aan de strakke kant zaten. Uiteindelijk had ik totaal zes voedingsbh’s in huis.

Mijn zoontje van inmiddels 1,5 jaar krijgt nog steeds borstvoeding, al is het maar 1 à 2 keer per dag (alleen nog voor het slapen gaan), maar sinds een paar maanden ben ik weer overgestapt op normale bh’s. Ik vond de voedingsbh’s zelf vooral erg fijn in het begin toen mijn zoontje wel acht tot twaalf keer op een dag dronk.

Omschrijving van de afbeelding

Jisca