Skip to Content

Borstvoeding geven in het openbaar

Borstvoeding geven in het openbaar

In de titel staat heel bewust “buitenshuis” en niet “in het openbaar.” Bij die laatste term lijkt het namelijk net alsof borstvoeding geven iets is dat normaal gesproken, thuis, achter gesloten deuren moet plaatsvinden.

Het woordje “openbaar” voelt ook aan alsof borstvoeding iets ongewoons is, iets wat alleen kan wanneer een vrouw midden op straat de trui omhoog doet en haar boezem uit haar beha haalt zonder enige gêne en discretie.

Wat ik hier opnoem zijn al een paar voorbeelden van vooroordelen waar vrouwen die borstvoeding geven mee te maken kunnen krijgen.

De eerste keer eropuit met je baby

Vooral als je voor het eerst moeder bent geworden, is het spannend om voor het eerst met je baby op pad te gaan. In principe heb je natuurlijk alles al mee als je borstvoeding geeft; je borsten draag je tenslotte, gelukkig, altijd bij je.

Wat je in het begin misschien wel mist als je niet thuis bent en borstvoeding wilt gaan geven, is een fijn voedingskussen; deze sleep je natuurlijk niet zo makkelijk ergens mee naar toe.

Ook ben je misschien nog niet helemaal gewend aan de voedingshouding (er zijn overigens meerdere houdingen mogelijk om je kindje borstvoeding te geven, dus je vindt meestal wel iets wat goed bij jou en je baby past).

De eerste tijd kan dat heel klungelig aanvoelen en daardoor voel je je misschien extra onzeker; als kersverse moeder ben je dat waarschijnlijk toch al een beetje. Maar het is een drempel waar je overheen moet en dan zul je zien dat het steeds makkelijker zal gaan!

Een hongerige baby

Een pasgeboren baby drinkt soms wel twaalf keer per dag aan de borst. De kans is dus groot dat je baby ook een keer wil drinken als jullie niet thuis zijn! Je merkt dat bijvoorbeeld aan het feit dat je baby onrustiger wordt en op zijn handjes gaat sabbelen.

Dat laatste kan een hongersignaal zijn en dan is het goed om hem meteen te kunnen voeden, voordat je baby begint te huilen

Je kunt je natuurlijk altijd wel een beetje voorbereiden op deze situatie, door bijvoorbeeld een compact kussentje mee te nemen waardoor je wat comfortabeler kunt voeden.

Een hydrofiele doek mag ook zeker niet in je luiertas ontbreken, want deze kun je goed gebruiken voor als je baby vaak morst; een hydrofiele doek is daarnaast ook prima geschikt om een eventuele halfblote borst te verstoppen.

Wel of niet borstvoeding geven in het openbaar

De ene vrouw vindt het geen enkel probleem om buitenshuis borstvoeding te geven en doet dat dan ook waar en wanneer ze maar wil. Dat moet ook zeker kunnen!

Er wordt echter wel eens moeilijk gedaan over vrouwen die bijvoorbeeld op een bankje in een pretpark hun baby aan het voeden zijn, terwijl het de normaalste zaak van de wereld is. Daaraan is goed te merken dat borstvoeding nog steeds een taboe kan zijn en hoe ver we ons eigenlijk aan het distantiëren zijn van de natuur.

Gelukkig wordt er wel steeds meer aandacht besteed aan het normaliseren van borstvoeding. Op sociale media, met name in groepen gericht op borstvoeding, worden dan ook vol trots foto’s gedeeld van voedende moeders op bijna alle denkbare plekken.

Maar ook als je je er niet prettig bij voelt om zomaar op een bankje neer te ploffen en je kindje daar te voeden, is dat helemaal niet erg. Iedere vrouw zou moeten doen waar zij zich goed bij voelt!

Gelukkig zijn er ook dan mogelijkheden genoeg om bijvoorbeeld je borsten en/of je drinkende baby te verbergen. Daarnaast is er op veel plekken wel de mogelijkheid om in alle privacy je kindje te kunnen voeden.

Waar ga je zitten?

Wanneer je bijvoorbeeld een dagje weggaat, kun je van tevoren meestal wel uitzoeken of er op de locatie een ruimte is waar je ongestoord en in alle rust borstvoeding kunt geven.

Er zijn zelfs stickers geïntroduceerd die ondernemers op hun winkelruit kunnen plakken; deze stickers geven aan dat er op die locatie gewoon borstvoeding gegeven kan worden.

Maar ook op plekken waar niet zo’n dergelijke sticker is geplakt, kun je ervanuit gaan dat borstvoeding geven geen enkel probleem is. Dat is het namelijk ook niet!

Om borstvoeding te normaliseren is het van belang dat moeders dit ook buitenshuis durven te doen; vaak voelen andere borstvoedende moeders zich dan prettiger om ook daar hun kindje te voeden.

Wil je wel liever wat privacy, om welke reden dan ook (sommige kindjes zijn bijvoorbeeld snel afgeleid of laten de tepel vaak los), dan is er altijd wel een plek waar dit kan.

De meeste pretparken, dierentuinen en evenementenhallen hebben een speciale kolfruimte, waar je natuurlijk ook mag zitten om je kindje live te voeden. Als er geen aparte ruimte is, kan het vaak gewoon in de EHBO-ruimte.

Alle werkgevers zijn verplicht om een ruimte beschikbaar te stellen voor personeel dat moet kolven, dus je kunt ervan uitgaan dat er bijna altijd wel een plekje is waar je jezelf kunt afzonderen.

Mijn eigen ervaringen

Zelf vond ik het natuurlijk ook hartstikke spannend om voor het eerst buitenshuis mijn baby te voeden. Mijn zoontje dronk de eerste paar maanden nog niet zo goed en ik vond het allemaal best wel een gedoe.

De eerste tijd gebruikte ik ook nog een tepelhoedje bij elke voeding, wat het nog lastiger maakte om ergens heen te gaan en hem buitenshuis borstvoeding te geven. Toch is het echt een drempel waar je overheen moet; daarna wordt het steeds gemakkelijker.

Dat is dus ook wat ik heb gedaan, want honger is honger en ik kon natuurlijk moeilijk mijn baby laten huilen. Met een kussentje en wat gestuntel is het dan ook gewoon gelukt; de eerste keer was volgens mij in het restaurant van het ziekenhuis waar we die ochtend een afspraak hadden.

Ik moet wel zeggen dat ik het toch fijner vind om wat meer privacy te hebben tijdens het voeden, dus meestal vraag ik wel of er een kolfruimte is of een ander plekje waar ik me even terug kan trekken.

Dat is voor mijn zoontje ook een stuk prettiger, omdat hij anders veel te afgeleid raakt.

Jisca