Skip to Content

Baby voeden op verzoek; overdag en wel of niet wakker maken in nacht

Baby voeden op verzoek; overdag en wel of niet wakker maken in nacht

Geef je borstvoeding? Dan is er heel veel voor te zeggen om je baby op verzoek te gaan voeden. Jouw borstvoeding past zich namelijk aan aan de vraag. Wat verstaan we precies onder voeden op verzoek, waarom zou je het doen en vooral ook: hoe doe je dat dan?

Wat is voeden op verzoek?

Bij voeden op verzoek voed je je kind niet volgens een vast schema, maar leg je je baby aan zodra hij aangeeft dit te willen. Hierdoor zal je kindje krijgen wat het nodig heeft én zal de borstvoeding hier vanzelf op aangepast worden.

Natuurlijker dan dit kun je het niet krijgen. Meestal zal een jonge baby, die lekker heeft gedronken, zo’n twee tot drie uur er over doen om weer honger te krijgen.

Dit houdt dus in dat je baby inderdaad vaker aangelegd zal worden dan als je via een vast schema voedt. Waarbij je je dus meteen af kunt vragen of die schema’s dus wel kloppen…

Waarom voeden op verzoek?

Voor de melkproductie is voeden op verzoek het beste. Daarnaast kan je kindje hierdoor ook minder snel de kans lopen om te weinig binnen te krijgen. Je baby hoeft niet overstuur te raken omdat het nog niet mag eten, wat ook goed is voor zijn gevoel van geborgenheid.

Hoe voed je op verzoek?

Zoals het begrip zelf al duidelijk zegt: je voedt dus wanneer je baby dit verzoekt. De baby bepaalt dus eigenlijk zijn etenstijden en niet jij. Daardoor zal het inderdaad allemaal minder strak geregeld zijn, maar zoals gezegd doet het wel recht aan je baby en het natuurlijke proces rondom borstvoeding.

Jouw baby laat door signalen zien dat het honger heeft en jij geeft hem dan ook de kans om te kunnen drinken. Door dit direct te doen en niet te lang te wachten, voorkom je huilbuien.

Tijdens een huilbui kan je pasgeboren baby zo overstuur raken dat het niet de rust vindt om goed te gaan drinken.

Hoe herken je de behoeften van de baby?

Let goed op je baby. Je zult al snel herkennen wat je baby bedoelt. Kleine signalen kunnen al aangeven dat je baby honger heeft. Zeker als ze wakker zijn, maar ook in hun slaap kun je al signalen herkennen! Zo kan hij zuigbewegingen met zijn lipjes maken. Of gaat het verwoed sabbelen op zijn eigen knuistje.

Wat je ook vaak ziet is het duidelijk zoeken naar de borst. Hij zal dan zijn hoofdje opzij draaien en echt aan het zoeken zijn met zijn mondje. Let goed op je baby, want zo leer je zijn signalen steeds beter herkennen. En dat gaat natuurlijk verder dan alleen het voeden.

Beweeglijker

Als je baby onrustiger wordt en gaat ‘zoeken’ of bijvoorbeeld gaat strekken dan kun je ervan uitgaan dat de honger erger wordt. Je baby kan niet praten, en huilen is één van de duidelijkste signalen waarmee hij kan laten weten dat er iets is.

Als je baby gaat huilen en misschien wel zelfs een rood hoofdje krijgt, dan heb je dus eigenlijk te lang gewacht. Probeer je baby in zo’n geval eerst rustig te krijgen. Zoals gezegd heeft hij anders niet de rust om goed te drinken. Hij kan dan bijvoorbeeld moeite hebben om de tepel goed in zijn mondje te nemen.

Geen ritme bij voeden op verzoek?

Het ritme bij voeden op verzoek zal inderdaad minder strak zijn dan als je volgens een vast schema voedt. Jouw baby is geen robot en zal dus de ene dag net even andere behoeften hebben dan een andere dag. Net als jij!

En ja, soms is het vooral even een ‘slokje troost’ en zal het met een paar slokjes klaar zijn. Geniet van die momentjes met je baby! Zo maak je het tot een fijne gebeurtenis en zul je nog meer kunnen ontspannen. Wat voor jullie allebei alleen maar fijner is.

Wel of geen fopspeen geven?

Vraag en aanbod is het spel van jouw melkproductie en het drinkgedrag van je baby. Geef je je baby een fopspeen en sabbelt hij daar veel op, dan verstoor je die balans. Omdat je baby zijn zuigbehoefte niet meer hoeft te halen bij jou, kan je inderdaad de tijd tussen twee voedingen langer maken.

Klinkt misschien ideaal, maar is het niet. Hiermee geef je je lichaam dus eigenlijk het signaal dat het minder melk hoeft aan te maken! En dat was nou net niet de bedoeling.

Lees ook: Wel of geen fopspeen

Rooming-in

Het is ideaal als je baby bij jou (veilig) op je kamer slaapt. Een pasgeboren baby heeft immers nachtvoedingen nodig en die kun je zo op een natuurlijkere manier geven.

De baby kan zonder al te veel stress zijn voeding krijgen en jij kan goed in de gaten houden wanneer hij dit wil. Zonder dat je zelf er klaarwakker van wordt en daardoor niet meer in kan slapen.

Lees ook: Samen slapen; Rooming-in of co-sleeping

Wakker maken of doorslapen

Je baby heeft aanvoer van glucose nodig voor zijn hersentjes, die nog niet volledig ontwikkeld zijn. Daarom wordt er geadviseerd om je baby wakker te maken voor een voeding.

Hoeveel tijd er tussen de voedingen mag zitten hangt af van de leeftijd van je kindje, maar ook van zijn gewicht en gezondheid. Overleg dit dan ook met je verloskundige en/of consultatiebureau, zodat je een advies op maat krijgt!

Hoe vaak geef je een voeding bij voeden op verzoek?

Uiteraard is hier niet een duidelijke lijn in te trekken. Ieder kind en omstandigheid is immers weer anders. Je kunt er min of meer van uitgaan dat je baby tussen de acht en twaalf keer per dag (dus 24 uur) gevoed zal worden.

Flesvoeding op verzoek

Geef je flesvoeding, dan is voeden op verzoek naar het kindje toe natuurlijk ook fijner. Alleen is het wel iets lastiger toe te passen. Je zult immers het flesje klaar moeten maken, dus kun je niet zo snel reageren als bij borstvoeding.

Daarnaast zit je vast aan de hoeveelheid melk die het mag per dag. Door dit meer uit te smeren over meerdere voedingen, kun je dit eventueel aanpakken. Je kunt dan het maximale wat het mag delen door het aantal voedingen wat je geven wilt.

Je kindje kan dan ook aangeven als het genoeg heeft. Houd goed bij hoeveel het elke keer drinkt, zodat je weet wat het nog mag. Wil je je kindje de fles geven, maar wel op verzoek voeden: overleg met het consultatiebureau hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Geen schema? Wel meer rust!

Onrustige baby’s die de fles krijgen, schijnen het beter te doen als ze op verzoek gevoed worden. Daarnaast kun je ook het volgende in gedachten houden: voeden volgens een schema klinkt misschien als meer rust, maar is dat ook zo?

Als je kindje al veel eerder honger heeft en je al die tijd nog door moet komen zonder voeding: dat is zeker niet rustig! Niet voor jou, niet voor de baby. En laten we even eerlijk zijn: jij drinkt ook iets als je dorst hebt…is ook het meest gezond, lijkt mij.

Voeding op verzoek afbouwen

Op een gegeven moment kan het nodig zijn om het voeden op verzoek af te bouwen, bijvoorbeeld wanneer de baby ouder wordt en meer vaste voeding gaat eten of wanneer de moeder terugkeert naar het werk.

In dit artikel delen we tips voor het afbouwen van voeden op verzoek.

  1. Bouw het langzaam af Het is belangrijk om het afbouwen van voeden op verzoek langzaam te doen. Probeer niet van de ene op de andere dag te stoppen met voeden op verzoek. In plaats daarvan, probeer de voedingen geleidelijk aan te verminderen over een periode van een aantal weken.
  2. Introduceer vaste voeding Wanneer de baby ouder wordt en begint met het eten van vaste voeding, kan het nuttig zijn om dit te introduceren als een alternatief voor borstvoeding. Geleidelijk aan kunnen de vaste maaltijden toenemen terwijl de borstvoeding wordt verminderd.
  3. Maak een plan Maak een plan voor het afbouwen van de voedingen. Stel jezelf bijvoorbeeld het doel om één voeding per week te verminderen en houd bij welke voedingen het meest geschikt zijn om te verminderen. Dit kan helpen om het proces gestructureerd te maken en het afbouwen soepeler te laten verlopen.
  4. Laat de baby wennen aan een schema Als je de voedingen gaat verminderen, kan het nuttig zijn om de baby te laten wennen aan een schema. Dit kan helpen om de baby te laten weten wanneer hij of zij kan verwachten om te eten en kan helpen om de baby te laten wennen aan de veranderingen.
  5. Geef de baby alternatieven Geef de baby alternatieven voor borstvoeding, zoals een flesje of een beker. Als je borstvoeding geeft, kan het nuttig zijn om geleidelijk aan de voedingen te vervangen door flesvoeding of gekolfde moedermelk. Als de baby ouder is, kan het nuttig zijn om hem of haar een beker te geven met water of verdunde vruchtensap.
  6. Verzorg je borsten Wanneer je begint met het afbouwen van voeden op verzoek, kan het nodig zijn om extra aandacht te besteden aan de verzorging van je borsten. Verminder geleidelijk aan de voedingen om stuwing en borstontsteking te voorkomen.

Het afbouwen van voeden op verzoek kan een uitdagende periode zijn, zowel voor de baby als voor de moeder. Het is belangrijk om het afbouwen langzaam te doen en de baby te laten wennen aan de veranderingen. Geef de baby alternatieven en verzorg je borsten goed om problemen te voorkomen.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)