Tijdens de zwangerschap houden veel vrouwen vocht vast. Dit kan zelfs oplopen tot maar liefst 3 liter! Waar komt het door en kun je er iets tegen doen? En moet je hier opletten, kan het kwaad, of is het alleen maar vervelend?

Oedeem

Vocht vasthouden komt natuurlijk ook bij niet-zwangere mensen voor. Toch heeft de reden waarom het gebeurt tijdens de zwangerschap een heel andere oorzaak. Vocht vasthouden wordt ook wel oedeem genoemd en komt bij bijna 8 op de 10 zwangerschappen voor! Hoe verder je in de zwangerschap komt, hoe meer kans je maakt op oedeem.

Waar komt het door?

Tijdens een zwangerschap vocht vasthouden kan door verschillende oorzaken komen. Zo zal de baarmoeder groeien en daardoor meer druk gaan uitoefenen op je bekken. Dit kan leiden tot vermindering van de toevoer van bloed vanuit je benen naar je hart. Daarnaast krijg je tijdens je zwangerschap meer bloed in je lijf, waardoor de druk op je benen toeneemt. Een heel andere reden is het dunner worden van de wanden van de bloedvaten. Hierdoor loopt er makkelijker vocht het weefsel in.

Hoe herken je oedeem?

Of je vocht vasthoudt is niet moeilijk om te herkennen. Vaak zie je zo al dat je hier en daar een beetje opgezwollen bent. Heb je een vermoeden, dan kun je het ook checken door even op de plek waar je het vermoedt met een vinger in je huid te duwen. Bij vochtophoping zal je dan even een kuiltje blijven zien nadat jij je vinger weer weggehaald hebt.

Waar komt oedeem voor?

Oedeem kan op meerdere plekken voorkomen. Benen en voeten zijn hierin heel bekend. Maar ook armen, handen en het gezicht kunnen (een beetje) opgezwollen zijn. Omdat benen natuurlijk de pech hebben om onderaan je lijf te zitten, zorgt de zwaartekracht ervoor dat het meeste vocht daarheen wil…

Kan het kwaad?

In verreweg de meeste gevallen is oedeem geen reden tot paniek. Het zal ook na je zwangerschap weer gewoon afnemen. Het kan echter ook veroorzaakt worden door zwangerschapsvergiftiging. Meestal gaat dat gepaard met een verhoogde bloeddruk. Uiteraard is dit wel heel serieus en dan moet je direct hulp inroepen van de arts of verloskundige. Heel soms zal het risico op een trombosebeen verhoogd zijn. Vertrouw je het dus niet, direct bellen!

Wat kan de klachten verergeren?

Warmte kan de opzwelling nog groter maken. Maar ook te weinig doen geeft het vocht veel meer kans om op te hopen.

Wat kun je ertegen doen?

Helemaal voorkomen zal je waarschijnlijk niet lukken, want er zitten nu eenmaal factoren bij die simpelweg bij een zwangerschap thuishoren. Je baarmoeder zal immers moeten groeien… Maar er zijn wel dingen die je kan doen om het leed een beetje te verzachten.

 • Probeer hitte/te veel warmte te voorkomen. Ga niet in de volle zon zitten, bijvoorbeeld, maar zoek de schaduw op.
 • Geef je benen af en toe een lekker koel waterbadje.
 • Zit regelmatig met je benen even omhoog.
 • Slaap met een kussen onder je benen, of als dat kan, kun je ook het voeteneind van je bed omhoog zetten.
 • Door beweging activeer jij je bloedsomloop, waardoor het vocht beter afgevoerd kan worden.
 • Massage van de aangedane ledematen helpt ook. Masseer dan richting je romp.
 • Klinkt wat raar, maar drink juist veel vocht zoals water of thee. Klinkt misschien heel tegenstrijdig, maar het achterliggende idee is dat je dan meer plast en zo meer vocht afscheidt.
 • Zout houdt vocht vast! Nu is zout eten toch al geen aanrader, maar let er nu dus extra op.
 • Bij vochtophoping in de benen kunnen steunkousen of compressiekousen ook helpen.
 • Vocht in je armen/handen: polsbeschermers zouden kunnen helpen tijdens je slaap om zo de zenuwen minder snel te belasten.
 • Fietsen is fijner voor je benen dan lopen. Bij lopen zet je namelijk meer druk op je voeten.
 • Draag geen strakke schoenen.
 • Bepaalde groente en fruit zouden vochtafdrijvend zijn. Hierin worden o.a. ananas, citroen, bleekselderij en asperges genoemd. Wetenschappelijk is dit nog niet bewezen, maar dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat het niet werkt. Nu zijn groente en fruit natuurlijk sowieso goed om te eten, dus prima om uit te proberen…

Nog wat tips

Vocht vasthouden op zich kan dus geen kwaad (zolang je dus geen andere klachten hebt), maar denk wel na over dingen die zo vast komen te zitten en wel een gevaar kunnen opleveren. Ringen kun je dan ook beter zo snel mogelijk afdoen om te voorkomen dat dat niet meer lukt.

 • Afknellen is immers niet wat je wilt.
 • Op je linkerzij slapen is ook een aanrader. Zo is de bloedtoevoer naar je baby beter, maar ook jouw vocht wordt zo beter afgevoerd.
 • Koud afspoelen van je ledematen kan ook helpen.
 • Werk je waarbij je veel staat of lang stilzit? Doe tussendoor oefeningen om de bloedsomloop te stimuleren. Draai bijvoorbeeld rondjes met je voeten, beide kanten op. Of kijk eens of je bij een zittend beroep zo af en toe je benen even hoog kan leggen.
Wil Cats
Volg me via: