Skip to Content

Multivitamine pillen voor kinderen en peuters

Multivitamine pillen voor kinderen en peuters

Het is weer december, en dat betekent: griep! Ik weet niet hoe het bij jou is, maar hier vallen de griepslachtoffers met bosjes tegelijk. Dat zet je dan toch wel weer aan het denken: moet ik mijn kinderen niet wat extra vitamines geven?

Hoe zit het eigenlijk met vitaminepillen, heeft mijn kind die nodig?

Wat zijn vitamine?

Vitamine zijn stoffen die je lichaam nodig heeft voor bepaalde processen. Vitamines geven geen energie, maar zorgen er bijvoorbeeld wel voor dat de weerstand goed werkt. Zo draagt elke vitamine bij aan een bepaald proces in het lichaam. Vitamine zit in eten en drinken.

Er zijn 13 stoffen die de naam ‘vitamine’ hebben gekregen. Het zijn de vitamine A, C, D, E, K en 8 verschillenden vitamine B (B1, B2, B3, B5, B8, B11 en B12).

Waar zitten de vitamines in?

In heel veel producten die we dagelijks eten zitten vitamines. Groente en fruit staan er natuurlijk om bekend dat er veel vitamines in zitten.

Maar er zitten ook vitamines in volkoren graanproducten zoals brood, in vlees, in noten en in zuivelproducten. Als je netjes gevarieerd eet krijg je van alle vitamines voldoende binnen.

Heb je vitaminepillen nodig?

Oké, goed gevarieerd eten. Ja dat lukt voor jezelf misschien nog wel. Maar probeer je kinderen naar eens een paar hapjes groente te laten eten. Kansloos. Zodra het er enigszins gezond uitziend op tafel staat is dat reden genoeg voor het maken van een groot drama. Dan begin je je toch wel af te vragen of ze niet langzaam een vitaminetekort opbouwen.

De kans dat een kind een vitaminetekort oploopt, is niet heel groot. De hoeveelheden die staan aangegeven hoeveel iemand nodig heeft zijn ruim genomen. Zolang je kind redelijk eet is de kans groot dat het voldoende vitamines binnenkrijgt.

Op een enkele uitzondering na. Twijfel je of je wel genoeg vitamines binnenkrijgt, dan kan deze test meer inzicht bieden. Let op: bij twijfel altijd een arts raadplegen.

Vitamine B11, K en D

In principe geldt dus dat als je voldoende gezond en gevarieerd eet, je voldoende vitamines binnenkrijgt. Er zijn alleen een paar uitzonderingen. Een embryo in de buik van de moeder heeft extra vitamine B11 nodig, de welbekende foliumzuur.

Daarom is het advies dat als je zwanger wilt worden, je alvast begint met het slikken van foliumzuur, omdat je de eerste weken nog niet weet dat je zwanger bent, maar het embryo heeft het al wel nodig. Als je dan zwanger bent moet je nog even doorslikken met foliumzuur, en het is ook het advies om er vitamine D bij te slikken.

Voor baby’s die borstvoeding krijgen geldt het advies dat ze de eerste maanden vitamine K krijgen. En voor baby’s en kinderen tot vier jaar is het advies om extra vitamine D te geven.

Voor kinderen met een donkere huidskleur is het advies om ook na het vierde jaar vitamine D te blijven geven. Zelf geef ik mijn jongens van zes en vier jaar nog steeds vitamine D als de ‘r’ in de maand zit.

Ook als je borstvoeding geeft is het verstandig om elke dag even wat vitamine D te nemen. Dat kan gewoon dezelfde hoeveelheid zijn die je ook aan je kindje geeft.

Als je vitamines toedient, kijk dan altijd goed op de verpakking hoeveel je moet geven. Geef nooit meer dan dat er op de verpakking staat, tenzij een arts dat heeft geadviseerd.

Tips om je kinderen meer groente (en dus meer vitamines en mineralen) te laten eten

Dus, voor je kinderen geldt: gevarieerd laten eten en zo hier en daar wat extra vitamine D. Maar ja, die groente blijft wel een dingetje. Nou is groente gelukkig niet het enige waar vitamines in zitten, maar toch is het fijn als kinderen wel dagelijks iets van groente binnenkrijgen.

Mijn oudste twee kinderen zijn op zich vrij makkelijke eters. Maar bij hen heb ik ook wel mijn best gedaan om ze voldoende groente te laten eten op een dag.

Lees ook: Tips om je kind meer groenten te eten

Groente bij het ‘fruitmoment’

Toen mijn jongens nog peuter waren ben ik op een gegeven moment tijdens het ‘fruitmoment’ (rond een uurtje of half 10 in de ochtend) groente gaan eten. Vooral rauwkost, dus rauwe wortels, tomaatjes, komkommer, bleekselderij en paprika.

Het viel me op dat ze dat zonder gemopper opaten, alsof het fruit was. Ik heb het idee dat kinderen aan het begin van de dag veel meer openstaan voor nieuwe en soms wat minder lekkere smaken dan ’s avonds.

Na een tijdje dit gedaan te hebben merkte ik dat ze goed aan de smaak van groente gewend waren en gingen ze het bij het avondeten ook beter eten.

Toen ik dat merkte ben ik ze weer fruit gaan geven tijdens het fruitmoment en heb ik dit groentemoment verplaatst naar 17:00 uur.

Groente bij de lunch

Maak er een gewoonte van om bij de lunch ook altijd wat groente te serveren. Voor je kinderen en ook voor jezelf. In het begin vraagt dat wat discipline. Zelf vind ik de smaak ook niet heel lekker, maar uit ervaring weet ik dat als je dit een tijdje volhoudt dat het echt went.

En dat je het zelfs op een gegeven moment gaat missen als je een keer geen groente bij de lunch hebt. Zo hebben zowel jij als je kinderen al een beetje groente binnen en hoef je niet alle groente die je nodig hebt bij het avondeten binnen te krijgen.

Groente tijdens het filmpje kijken

Bij ons is het rond 17:00 uur schermtijd. De kinderen mogen achter een filmpje en ik ga de keuken in om te koken.

Tijdens het filmpje kijken krijgen ze van mij bijna altijd een bakje rauwkost. Dat is een handig moment omdat ze dan hongerig zijn en tijdens het filmpje kijken niet heel goed doorhebben wat ze aan het eten zijn.

En voor mezelf vind ik het erg handig dat ze de groente binnenkrijgen omdat als ze aan tafel een strijd maken over het eten dat ik zeker weet dat ze al iets gezonds hebben binnen gekregen. Inmiddels is deze gewoonte zo ingeburgerd dat ik protest krijg als ik een keer vergeet om een bakje rauwkost te maken.

Vitaminepillen

Er zijn veel mensen die multivitaminen slikken of het hun kinderen geven. Vitamines hebben een gezond imago en veel mensen denken dan ook: hoe meer hoe beter. Maar dat is niet waar. Een teveel aan vitamines is niet goed, en kan zelfs een giftige werking hebben op je lichaam.

Zoals ik eerder al schreef hebben de meeste mensen geen extra vitamines nodig. Enkele uitzondering daar gelaten. Als je het toch fijn vindt om (multi)vitamine te slikken, of het je kinderen te geven, let er dan goed op dat de ADH (de algemeen dagelijkse hoeveelheid) niet wordt overschreden.

Er zijn vitaminepreparaten op de markt die (veel) meer dan 100% van de ADH bevatten. Let daar dus goed op. En altijd bij twijfel even met een arts overleggen. Die kan per situatie het beste inschatten wat er nodig is.

Geke Douw